Автор Тема: Инсталиране на Убунту Гном Ремикс 12.04 върху софтуерен райд.  (Прочетена 1670 пъти)

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Та, от скоро има официално UGR, но само от версия 12.10 и нагоре. сигурно ще имат и alternate инстал за инсталиране върху софтуерен райд, но за 12.04 няма.
Нормално неофициално UGR 12.04 може да се изтегли от тука и чисто без разните унитита, но не виждам алтернате инстал за райд, та процедурата следната:

Теглите си от тук 32 или 64 битов нет инстал диск и инсталирате. Разделяте си диска, създавате си райд устройства и тем подобни както си му е реда и продържавате към инсталацията и стигате до един прозорец от който трябва да се изберат кои пакети да се инсталират. Там може да се избира базов сървър, убунту десктоп и други мета пакети, а също и ръчно избиране и добавяне на пакети.
Аз избирам само ssh-server, че ми е по-лесно после с клиента за отдалечен достъп remmina като се конектна и направо да пействам командите за да не ги пиша, но може и без него. Продължавате си инсталацията, след като приключи рестартирате и влизате в новата инсталация с юзера и паролата която сте си избрали.

От тука вече започваме инсталацията на десктопа:

1) с командата sudo apt-get install python-software-properties инсталираме пакета с който после можем да добавяме хранилища.

2) С командата sudo apt-add-repository ppa:jan-hoffmann/gnome-shell добавяме хранилището на неофициалното Убунту Гном Ремикс

3) Следва ъпдейт на хранилищата със sudo apt-get update

4) Инсталираме мета пакета gnomeshell-desktop . След инсталирането на всичко рестартираме компютъра и си имаме чисто ново Убунту Гном Ремикс 12.04. Вместо пакета gnomeshell-desktop ,  можем да инсталираме пакета gnomeshell-desktop-extra който ще добави към инсталацията и Synaptic и Gimp.
Сега остава едно дребно проблемче да установя от къде идва, че иконката за мрежата ми я показва като дисконект и не вади информация за връзката, но други проблеми не виждам за сега.
От другия инсталационен диск с лайв инстала съм очарован колко добре работи.

По същия начин сигурно ще може да се инсталира и Минт върху софтуерен райд като се добявят неговите хранилища и мета пакети сигурно.
Активен

v13

  • Гост
Скоро бях приятно изненадан, че новия инсталатор на Кубунту 13.04 поддържа LVM.
Активен

Archchancellor

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 41
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: Xfce
    • Профил
Относно проблемът с disconnect иконата - ако в /etc/network/interfaces има конфигурация за мрежов интерфейс, Network manager-a не се пробва да го пипа въпросният интерфейс, и от там идва disconnect-a и другите неща. Поне при Дебиан беше така, може би е същото и при теб.
Активен

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Благодарско за насоката Френд! Този проблем му намерих решението.

Отваряте файла /etc/network/interfaces и изтривате
Цитат
# The primary network interface
auto eth0
iface eth0 inet dhcp

Тези редове от него или слагате коментар(#) пред auto eth0 и пред iface eth0 inet dhcp . Рестартирате и всичко е ток и жица.

Сега друг проблем забелязвам!
Инсталирах gdebi но не ми инсталира деб пакети. Свалих Хром, зададох на пакета да се стартира с гдеби, а не със софтуерния център. Гдеби стартира и като му дам да инсталира, излиза джама за парола, попълвам паролата и нищо повече не се случва!
Също така и Наутилус не стартира като роот с командата gksu nautilus, а само със sudo nautilus!

На който(като мен) много му липсва пакета nautilus-gksu който отваря файлове като администратор, моето решение е следното:
В sources.list добявя хранилището на Линукс Минт deb http://packages.linuxmint.com/ maya main upstream import или през синаптик, опреснявате хранилищата и инсталирате пакетите linuxmint-keyring и nautilus-gksu . С командата nautilus -q в терминала  рестартира наутилуса и вече ще си има в контексното меню "отвори като администратор", но преди това трябва да се намери решение на проблема с командата gksu за която писах по-горе, но инсталирана системата от лайв диска, този проблем го няма.

В менюто "амтоматично стартирани програми" липсва куп неща които се инсталират автоматично и не се виждат за да бъдат изключени. Решението на този проблем е с тази команда sudo sed -i 's/NoDisplay=true/NoDisplay=false/g' /etc/xdg/autostart/*.desktop в терминала.
Активен

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Не работещата команда gksu nautilus се оправи с въвеждане на sudo passwd и заработи и инсталирането на пакети с гдеби, но този начин нещо не ми харесва!
Същия проблем се получава и при инсталирането от минимал диска и на ubuntu-desktop, стандартното си убунту. След стартирането на гдеби за инсталиране на пакет излиза прозореца за парола, но не онзи простия, а друг с разширени възможности за запомняне на паролата до изход от сесията или в ключодържателя и след написването и не следва нищо. Същия прозорец излиза и при изпълнение на командата gksu nautilus и наутилуса не стартира изобщо!
Дайте идея как мога да го накарам да излиза простия прозорец и без да се въвежда sudo passwd !
Активен