Linux за българи: Форуми

Програмиране => Общ форум => Темата е започната от: 4096bits в Jun 10, 2016, 16:53



Титла: Python без ОС?
Публикувано от: 4096bits в Jun 10, 2016, 16:53
 някой тук беше питал за пускане на програма или скрипт, или там не помня какво беше, без операционна система. Всички без мен, щото реших, че няма да повтарям останалите,  му казахме категорично, че не може без ОС. Очевидно някои хора не мислят така. Време е да преосмислим някои неща  :) Направили са го на Python 2.7
 Josh Triplett - Porting Python to run without an OS - PyCon 2015 ($2) 


Титла: Re: Python без ОС?
Публикувано от: go_fire в Jun 10, 2016, 17:19
Нищо ново под слънцето. Нашето поколение се запозна с компютрите, като програмираше на бъзик. Нямаше ОС, нямаше гявол. И така бая дълго. Даже се чудихме т'ва ДОС, за какво служи. А понеже и той самият въпреки името си, не беше ОС, та съвсем.

На запад пък бяха митичните lmachines. Въпросните са накарали Столман да обяви война на проприетарните програми. И днес има проекти да пуснеш common-a на голо желязо. В sf зная поне един такъв. И да не забравя най-великият трол на всички времена Станислав Дацковски и неговият лупер, който никога няма да бъде довършен.

Даже считам тази новина позакъсняла, като знаем, колко легендарно комплексарче е Гуидо на тази тема. Ако го нямаше тоя недостатък, спокойно можехме да го обявим за светец.


Титла: Re: Python без ОС?
Публикувано от: 4096bits в Jun 10, 2016, 17:59
За мен си е новина. А и е от 2015-та това видео.


Титла: Re: Python без ОС?
Публикувано от: go_fire в Jun 10, 2016, 18:24
Ако мислиш, че аз, jonhfound и kn34pc сме особено неприятни троли, то мога да ти кажа, че пред Станислав сме като първолаци пред академик.

За ван Росум случая е наистина митичен. Отначало е гледал Пърл и бил отчаян от нечетливостта, грозотията, и влудяващата почти демонична идеология, че всяко нещо може да бъде направено по повече от един начин. Искал да направи просто хубав език. Едно похвално дело. Историята мълчи точно, кога се е побъркал и поискал да бъде Маккарти на Алгол. Само по себе си тази идея също е адска. И ако мислиш, че не е толкова лоша и можеш да разкажеш историята на успеха sicp — то имам, какво да кажа. А то е, че не трябва да забравяш МТИ не е университет, а политическа организация. Това е политика, а не наука. Хаскелии постъпиха далеч по-разумно¹. Те видяха, че е невъзможно да пренапишеш голямото Лъ на Алгол и просто направиха езика си хомоикономичен. А това вече е лесна работа.

Та така истории от света на диска². Нищо чудно. Нищо ново. Закъсняло. Поредната лудория. Как ще свърши, оставам всеки да си прецени.


п.п. Естествено, че такава идея беше изказана далеч преди ван Росум и не, не познахте, че е била на Стив Яги. Макар да би му била по мяра. От време на време има хора със знания в електрониката, които изравят „забравените“ епики и тръгват да ги осъвременяват. Нима Омир може да се осъвремени? А пък Смоко си е модерен език от едно най-малко 20 год. Та да, идеята хич не е нова. Ново е, че Гуидо се е престрашил да я предложи. Но вече стана кристално ясно, че не е неочаквано. Изобщо.



-----
¹/ Никой не отрича, че авторството на идеята е на Ml, но те го наложиха;
²/ Разбира се, че си правя каламбур със сър Тери, но и все още всеки компот има диск.


Титла: Re: Python без ОС?
Публикувано от: growchie в Jun 10, 2016, 19:03
Мдааа, както се казва всичко ново е добре забравеното старо. Поздрави от ROM-BASIC-а на Правеците ;D ;D ;D


Титла: Re: Python без ОС?
Публикувано от: Acho в Jun 10, 2016, 19:07
Мaй доста хора сме започнали с тия 8 битовите Правци, дето бяха като Apple IIE, с процесор Motorola 6502, работещ на 1 MHz.


Титла: Re: Python без ОС?
Публикувано от: go_fire в Jun 10, 2016, 20:01
Apple ][ беше велик, а нашите Правец/ИМКО 8* двойно. Цяло чудо е, че са успели да съберат нещо работещо с нашата първобитна елементна база. И като се върнахме на доброто старо време, някой, някога дали е виждал Пълдин? Много ми е интересен и разбира се гледал съм интервюто с проектанта му.

п.п. През последният час ме нямаше, защото пръжнах на жената копърка. В момента си облизва пръстите и се караме да спре или не. Аз казвам да хапва.