Автор Тема: БДС стил за цитиране  (Прочетена 4158 пъти)

alabal

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2173
  • cat /earth/europe/bg/sofia | grep Nacamura
    • Профил
БДС стил за цитиране
« -: Jul 31, 2007, 14:53 »
И така! След като alabal от групата Members  си поговори с alabal от групата Internal Affairs се стигна до заключение, че настоящата тема не е повторение на тази тема, но за всеки случай тя ще бъде затворена, за да не се пише на две места.

Това не е предложение за конкретен проект, а по-скоро мнение, че стил (или формат) за цитиране съгласно изискванията на БДС и други разпространени в България стилове на цитиране би бил полезен.
БДС стил за някое разпространено приложение, поддържащо библиографска база данни, според мен, ще бъде изключително полезно за изследователи, преподаватели, студенти и ученици. Позволява точно и правилно цитиране на използваната литература, така че спестява и усилия на редактори и читатели.
Има достатъчно програми и под Windows, Linux и други операционни системи, които са или свободни или opensource и като че ли повечето използват xml файлове за описание на стиловете за цитиране, така че вероятно един подобен файл би свършил работа при повечето от тях. За съжаление, едно от най-добрите, според мен, приложения (всъщност добавка към Firefox) - Zotero използва някакво разклонение на xml - csl и изисква други - допълнителни действия за добавянето на нов стил.
Други добри програми, които пробвах са:
- Wikindx - онлайн база данни с възможност за писане на статии с WYSYWIG редактор. Има и редактор за стилове за цитиране, който е изключително подробен и може да се използва за редакция и създаване на нови стилове.
- Bibus - има Windows и Linux версии и интеграция с MS Word и с OO Writer. Също има редактор на стилове, но не така добър, както този на wikindx.
Изпробвах и някои други приложения, но като че ли горните са тези които си струват.
Документите които намерих, като описание на изискванията на БДС са няколко:
-  Кратко описание на ИУ - Варна - най-често цитирано в други подобни източници;
- Стандарти за цитиране на електронни инструменти
- Отговори от Народна библиотека на въпросник относно новия БДС стандарт.
- Примери за цитиране от Пловдивския университет.

Та тава е общи линии. Ако някой му е интересно може да се захване с  това. На мен не ми достигат знания, за да го направя, но мога да помагам с тестване ако някой се заинтересува.
Активен

It makes you awful glad that you were born a man.