Автор Тема: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...  (Прочетена 14972 пъти)

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #30 -: Oct 05, 2016, 23:32 »
Не обичам да спазвам правила. Не обичам да съм част от множеството и да с изгубя в него.
Та, ако се замислите за английския език, в него има две отделни думи, които тук се превеждат в повечето случаи точко като "трябва". Едната е със значение на трябва, длъжен си, другото е идиом и е със значение на трябва, необходимо е, желателно е.

Тук също си ги имаме нужните думи, които използвах един ред по-нагоре, но подбраната от вас "трябва" внушава точно това, което споменах в предишния си пост.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

makeme

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 895
  • Distribution: Many
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #31 -: Oct 06, 2016, 11:32 »
@zahari_bgr мисля, че нещо си се объркал за "продукта" Линукс. От всичко изписано от теб разбирам, че искаш да превърнеш Линукс в МакОС.
Искаш ОС да е Линукс базиран и да се защитава с чаршафни лицензи ~> МакОС (Юникс е подобен на Линукс или обратното :) )
Искаш полирана графична среда и изместване на Конзолата на заден план -> МакОс
Искаш да се продава с устройствата -> МакОС

Пак казвам най-хубавото нещо на свободния софтуер и софтуера с отворен код, е "къмюнитито" (общността). Аз не съм програмист и не мога да допринасям за кода, но мога да показвам на по-начинаещи от мен, как се работи със системата (мини маркетинг :) ),  мога да репортвам бъгове и още купища дребни неща, които ме правят щастлив и макар и нищожен, все пак е някакъв принос.
Относно парите, в момента е модерно да си богат, известен програмист, ако може и новия Mark Zuckerberg, но това не означава, че всички програмисти работят винаги за това. Напротив!
Относно "авантата" - в днешно време има купища софтуер (платен, безплатен, уж безплатен...) и ако за всичко трябва да плащаш и нямаш безплатна алтернатива, ти трябва да си милионер. За пример ще ти дам Линукските дистрибуции. Какво е Дистрото: Ми това е сбор от страшно много софтуер, разработен от множество хора. Я сега си представи всеки да си лепне ценичка на своето.... :)
Замисли се това устройство дето искаш да вади парите на Линукс на колко хора ще трябва да разпредели тези пари (Или ти под Линукс дистрото разбираш само кърнела. Ако е така- тези програмисти на асемблиращите компании, ще имат да пишат :) ).Просто разбери, че моделът е друг.


« Последна редакция: Oct 06, 2016, 23:32 от makeme »
Активен

Distributions:  UbuntuMate; Kubuntu; CentOS; Kali; Raspberry Pi OS ...

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #32 -: Oct 06, 2016, 13:03 »
Освен че моделът е друг, този модел работи. Когато нещо работи, не е много умно да го бараш по-надълбоко. Ти направо искаш да промениш цялата концепция. Знаеш ли колко компании са се срутвали, заради нещо радикално, което са променяли в продуктите/услугите си.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

stealth01

  • Гост
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #33 -: Oct 06, 2016, 18:27 »
И защо си се съсредоточил толкова в DRM? Нали ползваш само свободни продукти?  Нали не ползваш пиратски продукти?
Защото ти това рекламираш, а аз обяснявам, че DRM пречи. Дадох лични примери. Купувам си книги, филми, игри на физически носител, защото DRM пречи - не мога да ползвам цифровите варианти.
И ползвам свободен софтуер, навсякъде където хардуерът ми позволява. Защото да вържеш хардуер с конктретен софтуер (пък бил той linux) в някаква „еко система“ също е един вид DRM силно ограничаващ възможностите.

Нямаш абсолютно никакви права върху чуждото. Единственото, което имаш е това, което създателя на нещото ти даде. Същото е и със свободния софтуер - създателя му ти дава тези права чрез лиценза.
Затова избирам свободният софтуер. Защото дава повече права, повече възможности. Смятам, че хората тук са напълно наясно с това.

Ако е казал, че за ползването на нещото трябва да заплатиш 16 лв., значи трябва да заплатиш 16 лв, или 100, или колкото е казал - в противен случай не потребяваш. Той вече си прави сметката, в зависимост от това колко хора потребяват, дали ще намали цената, дали ще я увеличи, или ще я запази същата. И ако каже, че хартиената книга ще струва със 6 цента по-малко от електронната - значи ще струва толкова. Ти си прецени - хартиена ли искаш, или електронна. Няма връзка с цената на хартията и мастилото, или на DRM. Колкото каже автора, или издателя, или който има правата на разпространение - толкова ще струва. Може да реши, че ще струва със 6 цента повече, или със 60 цента, или с 6 долара.
Не схващаш ли как работи свободният пазар?
Аз съм наясно как работи свободният пазар. Някой предлага стока/услуга за Х лева. Друг търси въпросната стока/услуга. Но тя не струва Х лева, докато някой не плати толкова за нея. Тоест една стока/услуга толкова, колкото някой плати за нея. Свободният пазар е договор между продавач и купувач. Той не е едностранно решение на продавача. В противен случай говорим за монополни или картелни структури налагащи определена цена. И принципно това е извън закона. Но кой го *** за някакви си закони и права на потребителите... Само държателите на права имат достатъчно пари да прокарват лобистки закони в своя полза.

DRM е инструментът, чрез който се налагат порочни търговски практики. Единственият рационален избор на потребителите е да го бойкотират, ако искат да запазят правата си. И още по темата за DRM в ел.книгите:

Цитат
Така обаче елекронните книги не могат да бъдат евтини. Някога и аз вярвах в това, дори съм спорил публично по темата, но грешах – не знаех достатъчно тогава.
Цитатът е от http://knigolandia.info/book-review/elektronnite-knigi/
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #34 -: Oct 06, 2016, 19:50 »
 До интересни неща може да се стигне с тази логика. Значи, ако Софийска вода каже, че кубичен метър вода струва 11.50лв. плащаш или не ползваш? Ако производителите на зърно заковат цената на 2200лв/тон, плащаш 6 лева хляб или не ползваш? Ами, ако банката, от която си взел кредит за да си ремонтираш лятото жилището вдигне лихвата на 40%, плащаш ли?
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

zahari_bgr

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 139
  • Distribution: Fedora 33 64-bit with kernel 5.12.6
  • Window Manager: GNOME 3.38.5
    • Профил
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #35 -: Oct 07, 2016, 14:17 »
Не разбирам защо смятате, че наличието на дистрибуции, разработвани от Asus, Lenovo, dell или друг производител/асемблатор на персонални компютри, по някакъв негативен начин се отразява на дистрибуциите, разработвани от общността.
Все едно да кажете, че съществуването на RedHat или Canonical ви пречи. Къде остана свободата? Те съществуват вече много години, което не е спряло останалите да създават дистрибуции - напротив, помогнало им е.
RedHat и Canonical са едни от основните двигатели на Линукс в наши дни.
Кой спонсорира Linux Fondation, Document Fondation, Mozilla Fondation. Не са ли Dell, IBM, HP?
Мисля, че не осъзнавате докрай какво допринася за съществуването на Линукс, такъв какъвто го познаваме през 2016 г.
Когато си купувате устройство, задвижвано от Линукс, например рутер, да не мислите, че Линукса в него е безплатен? Безплатен е за производителите на рутера - те са го променили, така че да изпълнява нужните задачи, и са добавили към крайната цена. Това важи и за всяко друго устройство.
Безплатно е това, което всеки сам си инсталира. Ако ти го инсталират в сервиз - това пак струва пари.
Да, все още смятам, че ако производителите/асемблаторите на персонални компютри започнат да включват свои или чужди Линукс дистрибуциии в персоналните компютри, това ще съживи Линукс. Даже бих стигнал още по-далеч като кажа, че това би съживило и персоналните компютри като цяло.
Другата възможност, която вече се разглежда сериозно и която наистина не е от полза за потребителя, е изнасянето на всичко в мрежата. Ако допуснем десктоп да умре, тогава единствената алтернатива остава само това, от което тук се опасявате.
А пазарната икономика е най-доброто, до което човек е достигнал до момента. И не - цялото човечество не сме едно семейство. Говорите за "доброволно", но в същото време не давате на другия човек никакъв избор.
Какъв избор има средностатистическия потребител, освен да си купи Windows? Какво друго се предлага, освен MacOS? Линукс предлага ли се? Не.
Софтуера много се различава от всичко останало. Той никога не е напълно завършен, винаги е в процес на разработка. За това и свободният софтуер работи, макар, че си има граници до къде може да стигне само с "доброволни начала" (както писах по-рано, тези доброволни начала в повечето случаи са водени от егоистични, а не както вие мислите - аутроистични подбуди).
Останалото "цифрово съдържание" е завършено и е продукт на своите автори. Вие няма какво да допълните към една книга, една песен, или един филм.
Но хайде - спирам, че пак започва да става дълго, а искам поне да го прочетете.
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #36 -: Oct 07, 2016, 17:46 »
Граници, докъде може да стигне ли?! На това искам обосновка. Линукс десктоп средите като KDE, Gnome и останалите дават тон за песен. От Apple какво направиха преди доста време? Сегашната Mac OS е *nix базирана. Защо? Windows! Колкото и да се опитваха да правят иновации, не им се получи. Сега започват да внедряват малко по малко идеи които от години ги има в графичните среди за линукс. И точно тези среди определят границите, които останалите две споменати системи има да гонят тепърва. За Mac OS всъщност не мога да твърдя нищо със сигурност защото само един път за две минути съм пипал такова, но Майкрософтските ги зная до болка.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

stealth01

  • Гост
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #37 -: Oct 07, 2016, 21:44 »
Не разбирам защо смятате, че наличието на дистрибуции, разработвани от Asus, Lenovo, dell или друг производител/асемблатор на персонални компютри, по някакъв негативен начин се отразява на дистрибуциите, разработвани от общността.
Имах едно време abit (ако се не лъжа) дънна платка, която идваше със собствена линукс дистрибуция. Едва ли е нужно да споменавам, че беше тотално безсмислена и неизползваема.
На PC пазара леново на няколко пъти се издъниха, че заедно с уиндоуса, който идва инсталиран са добавили разни „екстри“, които дори бяха трудни за премахване. Представи си какво ще се случи с една отворена система, която някой е бъзикал предварително. Степен на сигурност минус безкрайност.
На мобилният пазар положението вече е трагично. Виждал ли с какво идват ксиаомитата? MIUI-то, което е инсталирано там е бъкано с всякакви лешове, а няма как да тръгнеш да го сменяш без да си направиш акаунт. Ей такова нещо няма да си купя никога!

RedHat и Canonical са едни от основните двигатели на Линукс в наши дни.
Кой спонсорира Linux Fondation, Document Fondation, Mozilla Fondation. Не са ли Dell, IBM, HP?
Това е така, но спонсорирането и директно пренасянето на корпоративна „култура“ са коренно различни неща. Защото докато линукс се стреми да е отворена система, предлагаща възможности, корпорациите се стремят към затваряне и монетизиране на ресурса на всяка цена.

Да, все още смятам, че ако производителите/асемблаторите на персонални компютри започнат да включват свои или чужди Линукс дистрибуциии в персоналните компютри, това ще съживи Линукс. Даже бих стигнал още по-далеч като кажа, че това би съживило и персоналните компютри като цяло.
PC-тата умират. Да, ще остане един професионален сегмент и няколко геймъра, играейки стари игри. Няма да стане утре, но бъдещето е на малки мобилни устройства с изнесени извън тях интерфейси. Но това е друга тема.

Другата възможност, която вече се разглежда сериозно и която наистина не е от полза за потребителя, е изнасянето на всичко в мрежата. Ако допуснем десктоп да умре, тогава единствената алтернатива остава само това, от което тук се опасявате.
Алтернатива винаги има. Ако не ползваш затворена корпоративна екоситема, никой не може да ти наложи да подариш данните си. Осигуряваш си собствен хостинг (облак по ново му), криптираш си вътрешните комуникации по желание и т.н. Отворената система ти гарантира сигурност, гъвкавост, на цената на знания или пари (пак повтарям, понеже имаш навика на пропускаш точно това, всичко се плаща). Просто трябва да разбереш, че корпоративните екосистеми не са правилният начин да се случват нещата.

А пазарната икономика е най-доброто, до което човек е достигнал до момента. И не - цялото човечество не сме едно семейство. Говорите за "доброволно", но в същото време не давате на другия човек никакъв избор.
Продължавам да се учудвам, че продължаваш да говориш за „пазарна икономика“, но по някакви си твои разбирания :D
Кой човек няма избор? За твореца ли говориш? Да, той също, както и потребителя, няма избор освен да продаде прозведението си на съответната индустрия.

Какъв избор има средностатистическия потребител, освен да си купи Windows? Какво друго се предлага, освен MacOS? Линукс предлага ли се? Не.
Аз отдавна спрях да „предлагам“ линукс. Отвореният код не е за всеки, а за да го ползваш пълноценно трябва да го разбереш. Философията, която стои зад него 8) Ето, ти например хал хабер си нямаш, какво е линукс, отворен код, отворени стандарти. Не, че парите не играят (тук също си има бизнес модел, който учудващо за много хора продължава да работи толкова години), но те не са основната движеща сила.

Ще се отплесна малко (темата е доста благодатна ;D). Слушах едно интервю с наш журналист, отразяващ олимпиадата и представянето на нашите спортисти. Колко пари се дават за спорт и съответно резултатите. Той също се отплесна, но по темата разказа за Петър Стойчев, който като служебен министър на спорта казал, че хората не идвали при него за да говорят за спорт, а за пари.

Цитат
„За съжаление никой от хората, които идват при мен, не говорят за спорт. Те искат или пари, или да им се даде някоя база за ползване без пари“
Намерих го ей тук - http://www.mediapool.bg/petar-stoichev-spira-parite-za-oligarsite-v-sporta-news205617.html

Парите не са лошо нещо, но не са това, което дава идеи, което вдъхновява творците , което те кара да създадеш нещо по-добро. Парите са просто лесна за съхранение и размяна стока (малко по-сложно е там, но за тази тема е достатъчно като дефиниция).

Останалото "цифрово съдържание" е завършено и е продукт на своите автори. Вие няма какво да допълните към една книга, една песен, или един филм.
Помисили повече над това. Няма смисъл да се обясняват още една порция очевидни неща.
Активен

ddantgwyn

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1262
    • Профил
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #38 -: Oct 08, 2016, 00:51 »
Все едно да кажете, че съществуването на RedHat или Canonical ви пречи.

...

RedHat и Canonical са едни от основните двигатели на Линукс в наши дни.

...

Но хайде - спирам, че пак започва да става дълго, а искам поне да го прочетете.

Всъщност, на go_fire Red Hat определено му пречат (здрасти, Гого :)), мен Canonical ме дразнят, така че не бъди чак толкова категоричен в твърденията си  -- вредно е за простата.

Между другото, имаш ли представа колко отворен софтуер е бил използван в комерсиалния такъв, което означава, че GPL е брутално погазен? И има ли лесен начин да го докажеш?

Колкото за прочитането -- прочетох те, ама за какво ли ми трябваше на баир лозе ::)
« Последна редакция: Oct 08, 2016, 00:53 от ddantgwyn »
Активен

the lamer's team honourable member

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #39 -: Oct 08, 2016, 02:12 »
Настана събота.
===============

А сега дисекция.

Цитат
За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...

...да бъде осиновен от големите производители/асемблатори на хардуер, и да се продава заедно с хардуера.

Ами това вече беше факт. Двата най-големи тайвански производители го бяха осиновили. Това бяха Ацер (Ейсър, Acer) и Асус (Ейсъс, Asus). Но това не помогна. Специално историята на Асус е много поучителна.

Цитат
Другият вариант е да спре да гони широк кръг потребители, и да се ограничи само до технологичните маниаци.

Ами това просто няма как да се случи. Юникс винаги е бил ОС за „шир потреба“, казва го дори името му. Столман през 1983-та год. не случайно се насочва точно към него.

Но случая на Линукс е още по-тежък. Той от първия си ден е писан, създаден, за да е домашна ОС. Това, че става за сървър е просто страничен ефект от наследството, на което стъпва и избоялия Интернет. Още преди първия си ден това ядро е досифицирано. По-късно се шиндошира, за да стигнем до днешните времена, когато се омацва. Точно срещу тези неща и скачаме непрестанно. В действителност например неща като Авахи и Sd са резултат на омацването. Sd не е svhost, както Linux Journal се опита да внуши.

Цитат
Искам Linux да бъде платформа, която е на първо място в списъка на разработчиците на софтуер.

Това е платформата, точно поради страничния ефект на Линукс. Тези един до 2% дето стабилно поддържаме почти 20 години са точно от разработчици/администратори.

Цитат
Мисля, че обществото на свободния софтуер вече само няма капацитета да се конкурира с технологичните гиганти до степен, която би му позволила да натрупа критична маса потребители, и да започне да трупа пари, с които да поддържа ръста си. И няма как да го има, при положение, че често това се разглежда като странична дейност, и дори когато е основна такава - резултатите не се възнаграждават, или пък са твърде скромни, за да оправдаят налетите в тях пари.

Ако беше журналист, щяха да ти дърпат ушите. Такива дълги, объркани изречения, не трябва да съществуват. Нищо, че аз имам и по-зле.

Тук навлизаш в територията на моите дипломи. Въпроса е много прост. Поробването носи винаги повече лична полза. Това си е аксиома. Просто е така. Но алчността не е толкова безпроблемна и безоблачна. Проблема е, че тя е дарвинизъм, „закона на джунглата“. Винаги ще има някой по-алчен от теб и ти ще пропаднеш. Уилям Гейтс Трети има какво да изплаче по този въпрос. Съперника му Стивън Джобс също щеше да реве гороломно след някоя друга година, ако небесата благосклонно не ни бяха лишили от присъствието му. Всъщност той вече го бе изживял.


Цитат
Няма кой да потърси отговорност от разработчиците на свободен софтуер, няма и основание да търси подобна отговорност. Няма ангажименти - днес всичко може да върви добре, утре със същият успех може да спре.

Това изказване със сигурност не се отнася до начина на разработка.

Цитат
Както съм казвал и преди, големите асемблатори не губят, а напротив - печелят от продажбата на OEM Windows. Компании като HP или Toshiba получават отстъпки от цената на OEM Windows, понякога до 50%. Какво те правят с тези отстъпки аз не знам, т.е. дали правят отстъпка от крайната цена, или си ги прибират като печалба. Предполагам обаче, че е второто.

Това доста отдавна не е факт. Цената на тази ОС е вече отрицателна. Това не е в смисъл, че М$ не прибират пари. Напротив. Но целият шпионски боклук, който ти инсталират прави компютъра ти субсидиран. Точно същия случай е и на Андроид, с разликата, че в Андроид е доста по-трудно да го премахнеш, а и обходното действие, като преинсталация, не е нещо много лесно.

Цитат
Друга издънка например, може да бъде ако Microsoft пуснат своя линия компютри, и големите асемблатори се почувстват застрашени. Лично на мен не ми се вярва точно това да направят, но пък знае ли човек.

Ами те го направиха. Мислиш в категориите на деветдесетте, когато настолен компютър беше еквивалент на ПК. Днес далеч не е така. И дори думичката настолен вече не е така читава за описание на събитията. Друга се набива — мобилно устройство.

Цитат
Някой друг беше предложил преди време, че проблема на Linux е рекламата.

Рекламата е нещо, което винаги има само временен ефект. И да лаптопи с ГНУ/Линукс има буквално на всяка крачка.

Цитат
Тогава обаче ще се увеличи и нуждата от поддръжка, а Canonical нямат капацитет.

Има! Но това е най-малкия проблем. Службите по поддръжка винаги бързо могат да увеличат капацитета си при нужда.

Цитат
Между другото съм изненадан, че KDE не е подкрепена от никоя голяма компания, като в същото време е най-голямата и най-развита графична среда и екосистема от потребителски софтуер.

Спонсорите на КДЕ не са по-малко, малки или различни от тези на Гном.

На „лелките“ нищо не им харесва, защото всичко им е чуждо и натрапено. Те страдат от собствената си нормативна еволюция.

Цитат
Хах, онзи ден четох една глупост, която ми се иска да коментирам - "разработчици на софтуер, например 'анти-вирусни' и други програми, плащали на асемблаторите да го включват в лаптопите, и за това лаптоп без Windows бил по-скъп". Това в никакъв случай не може да бъде вярно - най-много да го предоставят без пари, с надеждата, че потребителя на следващата година ще продължи абонамента.

Напротив истина е. Вече го коментирах.

Цитат
Потребителите имат нужда от някой, който да контролира разработчиците на софтуер и да гарантира, че те си вършат работата.

Тук се сещам за една хубава картинка, в която потребителя иска една гума закачена с въже към клон и какво си мислят всички останали, много далеч, дори изглеждащо абсурдно. Потребителя никога не е можел и няма и да може, да контролира, какво да е.

Цитат
Потребителите трябва да се научат, че за да изискват нещо от някого, трябва и те да му дадат нещо.

Това е горе-долу първото нещо, което се научава в живота. Друг е въпроса, че, какво трябва да даде, всеки разбира различно.

Цитат
Потребителите обаче са научени, че щом нещо може да се копира, значи за неговото копиране не дължат пари.

С това си изказване уби свободата. Свободата е възможна само в среда на разпространение. Колкото повече е затруднено то, толкова по-малко свобода има.

Цитат
Единственият начин да бъдат накарани да дадат тези пари е, когато софтуера идва заедно с хардуера.

Хич, ама хич не е единствен. Програмите освен нужда от инсталация имат такива от поддръжка и развиване.

Цитат
Когато производителите на хардера започнат да носят отговорност и за софтуера - тогава ще имат и стимул да плащат на разработчиците на софтуер, и правото да ги контролират.

Никога няма да може да им се натрапи такава отговорност. И към днешна дата плащат. Контрола е нещо условно. Въпрос на преговори.

Цитат
Аз лично смятам, че стратегията на Google с Android е добра, и е приемлива за мен, като потребител. С какво е по-добра от стратегиите на Apple и Microsoft - няма един android, а има много Androids - всеки производител на телефони си разработва собствено разклонение. Да, Android има проблеми, но те не са породени от Linux, а от липсата на каквато и да е прилика с екосистемата на GNU/Linux.

„Стратегията“ на Андроид е точно същата като на една от споменатите от теб ОС-и до нейната „десета“ версия, но не римско десет. Приликите му с ГНУ/Линукс стигат до там, че споделят едно ядро. Но ядрото е като „бога“. Знаеш, че го има, знаеш, че е някъде там, но никога нито си го виждал, нито ще го видиш. Присъствието му е известно само по странични признаци. Никога не е осезаемо. Християните, мохамеданите и евреите вярват в едно и също божество, но това не пречи в религиите им да няма нищо общо. Същото е и Андроид. Той може да има, каквото си поиска ядро. Същото е и за ГНУ. Същото е за всичко.

Цитат
Защо толкова са искали да избягат от GNU/Linux, за мен е загатка.

Две думи — Жаба и различност. Жабата има дълбоки традиции в телефоните, а на пазара точно преди излизането на Андроид има стотици телефони с ГНУ/Линукс, повече от кой да е друг в историята.

Цитат
wheiland

Няма да ти е излишно все пак да научиш истинското му име, ще ти трябва около 25 до 30 год. съдейки от предтечата му.

Цитат
Според мен в следващите 20 години нямат абсолютно никакъв шанс да изместят персоналните компютри, но в никакъв случай не трябва да бъдат игнорирани.

Вече ги изместиха. От години.

а стотици телефони с ГНУ/Линукс, повече от кой да е друг в историята.

Цитат
wheiland

Няма да ти е излишно все пак да научиш истинското му име, ще ти трябва около 25 до 30 год. съдейки от предтечата му.

Цитат
Според мен в следващите 20 години нямат абсолютно никакъв шанс да изместят персоналните компютри, но в никакъв случай не трябва да бъдат игнорирани.

Вече ги изместиха. От години.

Цитат
А и потребителя все пак обича на всички устройства да му е едно и също. Лошото представяне на Microsoft тук е добър предвестник на заслужената им смърт.

Лошото им представяне, показва да не лежат на това ухо. На потребителя не му пука. Той еднакво не разбира, кое да е.

Цитат
Google обаче може да изпреварят всички, като слеят Android и Chrome OS. Разбира се, това въобще не означава, че новата им единна операционна система ще се представи на desktop по-добре отколкото Chrome OS се представи до сега.

Направиха го преди две версии. Не се забелязва някакво раздвижване.

Цитат
Не само  е нужна агресивна реклама на Linux, но са важни и лицата зад тази реклама. Например Asus, Lenovo, Dell според мен са доста добри кандидати.

Всички изброени вече са били замесени в „агресивна реклама“ на Линукс (ГНУ/Линукс). За рекламата — по-нагоре.


Цитат
Честно казано, не ми пука много за приложният софтуер, но когато операционната система е под контрола на един субект - тогава коня е нагазил много сериозно в ряката.

Обективно погледнато ГНУ/Линукс е под пълното попечителство на Ред Хат горе-долу от как последния съществува. И диктата на Ред Хат далеч не спира до ГНУ и Линукс, а и цялата екосистема, ако мога да ползвам този американизъм.


Цитат
Според мен по-скоро липсва правилната мотивация.
 

„Мотивацията“ на всяка компания, независимо, с какво се занимава от копане на нефт, през препарати за растителна защита до електромобили и ракети, си е все една и съща.

Цитат
Разработката на Windows, до колкото си спомням, е около $10 милярда годишно. Изобщо не мисля, че това е много, но пък и от резултатите не съм особено впечатлен.

Мога да приема този бюджет само, ако е за цялата ОС, включително рекламния и всички странични разходи, и да — още една половин след нея. В никакъв случай за една ОС, само за разработка и за една година. Наливаното в ГНУ/Линукс, не е по-малко.

Цитат
Има и друг възможен сценарий, който също е вероятен, и който и друг път съм споменавал - всичко да се премести в уеб пространството.

Не просто е вероятен. Почти се е случил. И основен виновник е Линукс, както написах неколкократно нагоре. Това обаче означава едно от три неща:

① Ще се самоубия, защото няма да преживея това крушение;
② Ще си намеря особено тежък чук, с който да натроша цялата си техника;
③ Ще си купя калашник и ще хвана гората.

Най-безболезнено е първото.

Цитат
Всъщност, това не изключва първият сценарий, при който основната част от софтуера се продава заедно с хардуера - просто го допълва.

Отново мислиш в категориите на деветдесетте год. Вече апаратурата е притурка на програмното обезпечение, доколкото апаратура съществува изобщо.

Цитат
Това обаче са единствените два начина, при които разработчиците на софтуер могат да си получат парите

Разработчиците винаги са получавали пари за едно нещо и то няма да се промени докато съществува предмета на занятието им. С други думи — те се занимават със софтуер и ще получават пари за разработката му.

Цитат
Това е бъдещето, и тъй като обичам Linux, искам Linux да играе централна роля в него.

Линукс играе централна роля и сега. И ще продължи поради инерцията си. Дали обаче това бъдеще ще е добро, е съвсем друг въпрос. Но той си зависи от нас.

Цитат
Аз нямам проблеми да плащам за софтуера в случай, че самият не съм допринесал за него, и мисля, че така е правилно - така е справедливо. Не разбирам защо някои хора имат. Не мисля, че цените са чак толкова високи, че някой въобще да не може да си ги позволи.

Малко странична тема, но за последните 6 мес., цифром и словом съм спечелил 15 лв., като надеждите ми са до края на тоя месец да спечеля още толкова. ⅘ от човечеството живеят с под долар на ден. Както казах обаче, по-нагоре, независимо, какъв хардуер си купуваш, в него участва и цена на софтуер, понякога доста сложен, почти винаги доста сложен. Проблема изобщо не е в плащането. Докато има нужда от програмно обезпечение, ще има и хора, които получават заплати, за да го разработят и поддържат.

Цитат
И тези проблеми все повече се увеличават, и ще продължават да се увеличават, ако Microsoft продължават да доминират на пазара за операционни системи, а приложният софтуер се изнесе в мрежата.

Първо най-малко от десет години, компанията, която цитираш, не е доминант на пазара, който визираш. И второ „заоблачаването“ само влошава проблема ти.

Цитат
Не мисля, че е реалистично (а дори и справедливо) да се очаква Microsoft сами да се откажат от предимството си и да започнат да разработват собствена Linux дистрибуция за крайният потребител.

Аз пък по косвени признаци твърдя, че те се занимават с това поне от декада, ако не и по-назад. Юникс не им е чужд. Да не забравяме Xenix. Да не забравяме случая Free BSD.

Цитат
Това, което аз най-много искам, и страшно бих се радвал, ако бъде сложен край на пиратството на интелектуална собственост, или в случая - да бъде сложен край на пиратството на Windows. Това би било най-голямата предпоставка за скок на Linux, но и не мисля, че Microsoft биха загубили в този момент, освен, че наистина ще им се наложи да се конкурират.

Виж тук съм съгласен. Когато трябваше да излезе Москвич Седмак, Микрософт ни го обеща. И аз като последен балък се вързах. И каква бе изненадата ми. Бръкнах в един прочут „маймунски“ портал и намерих няколко страници с резултати за все още не излязлата тогава „ОС“.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

zahari_bgr

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 139
  • Distribution: Fedora 33 64-bit with kernel 5.12.6
  • Window Manager: GNOME 3.38.5
    • Профил
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #40 -: Oct 08, 2016, 03:57 »
Имах едно време abit (ако се не лъжа) дънна платка, която идваше със собствена линукс дистрибуция. Едва ли е нужно да споменавам, че беше тотално безсмислена и неизползваема.
Тотално ирелевантен пример. И аз като дете имах Правец. От тогава съм намразил Apple. Примерно.
И сега съществуват лаптопи с предварително инсталиран Линукс. Те неизползваеми ли са?

На PC пазара леново на няколко пъти се издъниха, че заедно с уиндоуса, който идва инсталиран са добавили разни „екстри“, които дори бяха трудни за премахване. Представи си какво ще се случи с една отворена система, която някой е бъзикал предварително. Степен на сигурност минус безкрайност.
Ами като са се издънили, ще купуваме от конкуренцията. И аз вече спрях да препоръчвам леново, и препоръчвам само Асус. Колкото и зле да го направят обаче, няма как да го направят по-зле от Windows. Малка издънка ли е това?

Това е така, но спонсорирането и директно пренасянето на корпоративна „култура“ са коренно различни неща. Защото докато линукс се стреми да е отворена система, предлагаща възможности, корпорациите се стремят към затваряне и монетизиране на ресурса на всяка цена.
Който плаща, той поръчва музиката. Не само спонсорират, но и определят посоката на развитие.
И докато нямат интерес да спонсорират десктоп сегмента, развитието му ще бъде на заден план. "Ами направете го вие", биха казали. И са прави.
Е, десктопа не е съвсем изоставен - RedHat поддържат GNOME и Wayland, Canonical си имат Unity и MIR, но със скоростите, с които се движат, няма да доживеем годината на Линукс десктопа.
А към какво да се стремят? За идеята ли да работят? Не е ли наивно да очакваме това от другите хора?

PC-тата умират. Да, ще остане един професионален сегмент и няколко геймъра, играейки стари игри. Няма да стане утре, но бъдещето е на малки мобилни устройства с изнесени извън тях интерфейси. Но това е друга тема.
Няма да стане в обозримо бъдеще. А хората, които създават съдържание може би винаги ще ползват персонални компютри. И ако никой не се намеси, винаги ще бъдат доминирани от Майкрософт. Всъщност, някои от въпросните вече минават към Епъл, което е почти същото, потенциално и по-зле. А защо да не ползват Линукс?

Алтернатива винаги има. Ако не ползваш затворена корпоративна екоситема, никой не може да ти наложи да подариш данните си. Осигуряваш си собствен хостинг (облак по ново му), криптираш си вътрешните комуникации по желание и т.н. Отворената система ти гарантира сигурност, гъвкавост, на цената на знания или пари (пак повтарям, понеже имаш навика на пропускаш точно това, всичко се плаща). Просто трябва да разбереш, че корпоративните екосистеми не са правилният начин да се случват нещата.
Когато собственият ти компютър е управляван от Windows, тогава няма значение колко сигурна инфраструктура ползваш - информацията ти винаги ще изтича.

Продължавам да се учудвам, че продължаваш да говориш за „пазарна икономика“, но по някакви си твои разбирания :D
Кой човек няма избор? За твореца ли говориш? Да, той също, както и потребителя, няма избор освен да продаде прозведението си на съответната индустрия.
Да, точно за твореца говоря. В сегашната ситуация е невъзможно да продава произведението си, в по-голямата част от света. За часове се разбиват защити, и се пуска за свободно, безплатно изтегляне. Или free, или не го публикуваш - това е ултиматома към авторите.
Ако не може да го пласира сам - поне има на кого да го продаде, може и да избира. И цената не е никак лоша. Доста по-висока е от 0, при всички случаи.
Не знам дали аз си представям пазара погрешно, но за мен той е ситуация, при която двама души си разменят плодовете на своя труд. Тези плодове не са равни нито количествено, нито качествено.
Вие ми твърдите, че са равни. Ето защо не ви излиза сметката.
Ако смятате, че сделката е неизгодна за вас - не я сключвайте. Много добре обаче знаете, че е. 15 лева за книга било много - 50 стотинки трябвало да е. Е, за мен пък 50 стотинки са си жива подигравка.

Аз отдавна спрях да „предлагам“ линукс. Отвореният код не е за всеки, а за да го ползваш пълноценно трябва да го разбереш. Философията, която стои зад него 8) Ето, ти например хал хабер си нямаш, какво е линукс, отворен код, отворени стандарти. Не, че парите не играят (тук също си има бизнес модел, който учудващо за много хора продължава да работи толкова години), но те не са основната движеща сила.
Разбира се, че е за всеки. Защо отказвате на другите това, което на вас ви е дадено наготово? Всъщност, кой има право да им го откаже? Никой не е и длъжен, да им го предостави. Ако на някого, например производителите/асемблаторите на персонални компютри обаче, се предостави достатъчно голям стимул, те биха се нагърбили със задачата да го направят достъпен за огромната общественост. Ето за тях е това.

Хората не полагат труд и не създават блага "за спорта". Създават ги, защото са необходими. От тях не се облагодетелстват само те, но и цялото общество. След като някой се е облагодетелствал, трябва да върне обратно в системата равностойността на продукта, който е консумирал.
Амбицията движи хората напред, а от там и цялото човечество. Хора, които се задоволяват с каквото падне нито постигат, нито получават кой знае какво.

Парите са достатъчно добър стимул. В противен случай, нищо не пречи на тези хора да си гледат собствения кеф и живот. Справка - комунизма.
В тази връзка, тоягата също е стимул, но аз смятам, че парите са както по-добър, така и по-справедлив такъв.

Помисили повече над това. Няма смисъл да се обясняват още една порция очевидни неща.
Колкото и да го мисля - все е едно и също. Има интелектуален продукт, който е предназначен за директна консумация. Пиратското разпространение на такива продукти е директен удар по всички настоящи и бъдещи интереси на автора, ако самият той не заяви обратното, като го пусне под свободен лиценз. Това е и удар по неговите потребители, тъй като лишаването на автора от средства го лишава, или най-малкото силно ограничава бъдещите му изяви. Както казах, това най-вече е валидно за малките автори, тези, които не са имали досега възможност да пробият и да натрупат капитали.

А докъде стигат възможностите на сегашния модел ли? Ами ето до тук. Нали това обяснявам вече колко поста. Никой от големите проекти не се прави от аматьори в свободното им време, камоли без организация. Проекти се изоставят, понеже не могат да се поддържат.
Да, има хора, които са доволни, които не желаят Линукс да расте, не желаят да се разпространява, биха били доволни, ако десктопа умре и прочее.
Тази тема тогава не е за тях. Както вече многократно обясних, техният свят няма да изчезне, ако производителите/асемблаторите на персонални компютри пуснат свои дистрибуции - по същият начин, както съществува и въпреки доминацията на Майкрософт.
Тази тема е за онези, които желаят Линукс да се развива като десктоп операционна система. За онези, които не желаят да си имат работа с Майкрософт. За онези, които искат Линукс да се ползва в държавната администрация. За онези, които смятат, че светът на Линукс е по-добър и искат той да бъде достъпен за всички. За онези, които искат Линукс да бъде уважаван от разработчиците на програми. За онези, които смятат, че интелектуалния труд трябва да се възнаграждава, които смятат, че разработката на софтуер не е "за спорта". За онези, които гледат на виртуалния свят също толкова сериозно, колкото и на реалния.
Защото виртуалния свят си е напълно сериозен - той не е просто някаква сапунена опера. Цифровото съдържание не е просто еденици и нули - това е нечий талант и нечий труд. То има стойност - в противен случай хората не биха го ползвали. Това е масовото неразбиране в днешно време.

makeme, Нямам си идея какво е чаршафни лицензи. :D
Обаче ми прави впечатление, че всички си представяте един Линукс, както има един MacOS. Представете си много Линукси, както има много Андроиди.
И не - конзолата никога няма да бъде изместена. Това е начинът да си говориш с компютъра, да му кажеш какво точно искаш да направи. Даже Майкрософт развиват конзола. Епъл никога не са я изоставяли. Просто на конзолата на Линукс няма какво толкова да й се развива. Всъщност, тя си се развива от самосебе си, понеже екосистемата е такава, културата на разработка е такава. Подтиква те към това, то е естествено.
Майкрософт се бореха срещу конзолата и се провалиха. Сега съжаляват, но е прекалено късно. Затова - внедряват bash.
Като погледнете виртуалните асистенти, които са много нашумели последните години (сега да не ги изброявам) - това не е ли един команден интерфейс? Само дето една дълга команда се въвежда чрез глас, и после системата парсва различните параметри, след което преценява какво да ги прави и каква функция да извика.

Десктоп пазара има още много да се развива и да расте. Много е далеч от насищане или изчерпване. Да, Майкрософт изглеждат така, сякаш са се изчерпили, особено в сравнение с Линукс света.

Ако някой би внедрил Линукс в своите машини, той не би вървял срещу установените практики - това би му излязло много скъпо.
Да, Google направиха подобно нещо, но само защото пътят вече беше проправен от Nokia с Meego.
Ако някой би искал да прави нещо тотално различно - той би започнал на чисто (както и Google може би възнаеряват за напред да направят). Такива обаче в последните 15 години не се намират и не мисля, че е логично да ги очакваме занапред.
Но кой ли би бил най-вероятният кандидат? Някой, който печели достатъчно, но който не е особено печеливш от доминантното положение на Майкрософт. Някой, който е готов да рискува.

Това не е много вероятен сценарий. Големите вероятно са го обмисляли много пъти. Пазара обаче се променя. Разумното би било да се обмисли още веднъж.
Ако аз не искам да се откажа от десктопа, то те биха искали още по-малко. Линукс е възможност.

Я, появил се е и go_fire. Спи ми се вече! :D
Да, има производители, които предлагат лаптопи с Линукс. И какво от това, като предлагат няколко модела? Аз не си спомням някога да е предлаган като нещо, което да замени Windows. По-скоро за асортимент.
При сегашният модел на разпространение ала направи си сам, няма как да таргетира масата от хора, няма значение какво значи името му. То и Слакуер е уж за ежедневна употреба, само че ...
Последните статистики на Стаковърфлоу показват обаче, че и разработчиците мигрират към Епъл. За колко време още Линукс ще бъде "водещ"?  Водещи пак са Майкрософт, щото нали. Да, при системните администратори е водещ със сигурност.
Пропускаш, че отварянето на кода носи ползи и на този, който го отваря. Това е главната причина това да се случва. За това и разработчиците на форкове връщат код към източника. Никой не затваря Линукс - няма смисъл.
Как да не може да бъде изоставен някой проект? Не се ли случва непрекъснато? Кой обикновен потребител може да потърси отговорност, или да предяви някакви претенции към разработчик на свободен софтуер? На другия пак не може, но и той има полза да не го спира. Свободния не може да го спре, но като не можеш сам да си го развиваш, тогава какво правиш?
Производителите на комерсиални продукти са длъжни да правят потребителите щастливи, или поне до известна степен. Иначе няма да купуват и ще отидат при конкуренцията - стига да ма такава.
Защо смяташ, че Windows е супсидиран? Как разбираш, че той е супсидиран, а не желязото, например? Освен това, на мен пак ми е трудно да повярвам на тази работа. Ако беше така, всички лаптопи щяха да са с Windows и нямаше да има никакви изключения.
За Андроид съм по-склонен да се съглася, че е супсидиран. Там обаче боклука е доста повече. И самият Андроид е по-евтин.
Да, Майкрософт пуснаха Сърфис, но не изглежда като да измества традиционните лаптопи. Не и повече от обикновен таблет.
Не знам къде виждаш лаптопи с Линукс на всяка крачка. Има един, два, пет, или петдесет модела, и то не във всеки магазин. С Windows има 5000.
Canonical ще си увеличат бързо отдела по поддръжка, а за разработката толкова лесно ли ще го увеличат? Виж колко бавно се случва всичко. Ще бъде чудо за 3 дни. Ще си инсталират после Прозорци на тези машини - като не са удоволетворени.
Как потребителя контролира "нещо" - като гласува с парите си за това, което му харесва. Едни ще останат, други ще отпаднат.
Там, където казваш, че съм убил свободата, говорех за пиратството. Както и на още доста места в постовете ми. Свобода на разпространение - да, но легално такова.
Никоя компания не може да огрее навсякъде. Кои са оторизираните сервизи на Майкрософт, например. Или на производителите на хардуер? Тази дейност е поверена на местни фирми.
Асемблаторите на персонални компютри все пак не правят толкова драстични промени по Windows, колкото виждаме в Андроид. Една от причините е, че нямат тази възможност, нямат кода. Не могат да подменят основни компоненти.
Когато говоря за операционни системи и не съм упоменал изрично, вероятно говоря за десктоп. Ами не, Windows не е изместен от пазара на операционни системи - сензорните джвъчки са съвсем различна ниша.
Ами пак не - Google не са сляли Android и Chrome OS преди две версии, тогава казаха, че няма да го правят. Все пак може и да го направят.
Каквато и реклама на Линукс да е имало, тя в никакъв случай не е била агресивна.
И не - не всичко се контролира от РедХат. Дебиан базираните ги бият повече от два пъти.
Така де, мотивацията - разбира се, че говоря за пари, или начин за тяхното печелене.
Десетте милярда може да включват и мобилната част, а нищо чудно и частта на XBOX - не съм сигурен. Наливането в GNU/Linux не е по-малко, но в съвсем различна посока. Всъщност, много и различни посоки.
Хайде да говорим за персоналните компютри. При тях хардуера не е притурка.
Майкрософт може да разработват Линукс, но не и за десктоп. Това е, което мен ме интересува.
На хората, които живеят с по 5 долара на ден, софтуера им е най-малката грижа. Ти обаче живееш в Европа, а не в Африка. Имаш възможност за повече.

И в този дух - Линукс за десктоп има възможност за повече. Друг е въпроса дали ще се възползва. Все още има време. Времето му обаче изтича. Както и на всички нас, за съжаление.
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #41 -: Oct 08, 2016, 12:18 »
Ох! Лаптопите с преинсталиран линукс.  :D
Едно приятелче преди време си купи от Mtel един такъв, щото били по-евтинки за него. И аз като разбрах, че е с линукс и сивикам браво. Обаче отиваме у тях с новия лаптоп, включваме го и зареди Suse. Викам си "супер, сега ще го разгледам". Обаче нъцки! Не бях изобщо новак с линукс тогава, но не помня вече дали и интернета пуснах. Може поне това да съм направил, но нищо друго. Пълен блокаж.

Някой да не би да те е излъгал преди време, че ще станеш богат писач на софтуер и ти да си се провалил? Още с първия пост се запитах, защо толкова остро срещу безплатното, което не трябва да е такова и програмистите да вземат големи пари за доброволния си труд?
« Последна редакция: Oct 08, 2016, 12:20 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #42 -: Oct 08, 2016, 13:08 »
А според мен да се налагат повече ПЦ-та и лаптопи с линукс трябва повече стандартизация и уеднаквяване на нещата - и хардурер и софтуер.

И също малко усилие от произодителите на хардуер. Например произодителя на хардуер преди да сложи някой чип - я звукова карта, я видео .... я wireless.... може първо да се замисли дали ще тръгне от раз на убунто или на главните линукс дистрибуции.

И ако има някакъв проблем може още хардуерно ниво нещо да смени, да сложи подържани чипове, да сложи хардуер с id-та подържани от кърнела и т.н. Да му оправи БИОСА така че да е съвместим и без бъгове. Много хардуер не тръгва точно заради бъгъв биос!
А ако съвсем не може, да пусне линукски драйвери в страницата си за сваляне.

РЕзултата ще бъде сертифицирано дъно/лаптоп с Убунто. Не е толкова сложно. Някой каза по горе че трябва малко полиране с Шкурка.

Но това категорически не щат да го правят. За сметка на това рекламират съртифициран хардуер с Вин. И даже по-лошо нарочно махат определиени БИОС функции така че новият хардуер да НЕ е съртифициран с добрият стар Вин 7. Нали трябва да продават последната супер коол версия на Вин.



Все пак концепцията за PC (и лаптопи) е отворен хардуер! Така е и била постулирана от IBM когато ги дава на света и тръгва ОЕМ индустрията.

Например хардуера на аппле не е отворен нито е ОЕМ. На него не може да се пусне нищо друго освен привързания софтуер.
« Последна редакция: Oct 08, 2016, 13:19 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

stealth01

  • Гост
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #43 -: Oct 08, 2016, 19:23 »
Парите са достатъчно добър стимул. В противен случай, нищо не пречи на тези хора да си гледат собствения кеф и живот.


Като последно мнение в тази тема от мен, един безплатен съвет (в частност и към zahari_bgr, но на него му са нужни преди всичко основни знания по темите, които засяга). Намерете си „Мисленето“ на Даниъл Канеман. Изключително интересна и полезна книга за това как мислим, обработваме информация и вземаме решения.

 [_]3
Активен

Stancho_25

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 234
    • Профил
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #44 -: Oct 08, 2016, 19:48 »
zahari_bgr явно не си чел есето " Катедралата и базарът" на Ерик Реймънд. Ако успееш да го разбереш, имаш шанс да проумееш, че повечето от теориите които излагаш и смяташ, че ще помогнат на Линукс и свободния софтуер, всъщност ще го закопаят.
Активен