Linux за българи: Форуми

Програмиране => Общ форум => Темата е започната от: tyuio в Jul 22, 2009, 11:28



Титла: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: tyuio в Jul 22, 2009, 11:28
Понеже започнахме разговор в неподходяща тема, реших да задам въпроса отделно пък да видим. Какво мислите за развитието на езиците които ползвате и за езиците за програмиране изобщо. Какъв път ще поемат, дали някой ще замрът и защо? Аз езиците които познавам поне от части са рнр и С.За втория няма какво да кажа :) , но смятам че рнр има нужда от малко развитие на обработката на образи , смятат те ли че ще се развие идеята да се пишат неща извън сървърната му област на действие (GTK+)?


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: plamen_f в Jul 22, 2009, 13:00
Бърз си, на баща ми от края всички сте такива :)

Аз нямам сериозen поглед на последък, но съм впечатлен от възможностите на AJAX. Виждам го и на десктопа си - zimbra (jsp + ajax), и в редица приложения с PHP.

Що се отнася до глобалното развитие - смятам, че ще се появят решения които да помогнат за писането на апликации за мобилни и MID устройства. Просто пазара ще си ги поиска - още повече като гледам каква вълна с нетбуци с тъч дисплеи се задава..


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: task_struct в Jul 22, 2009, 13:29
Споредм мен С ще стане език само за писане на ядра на ОС и драйвъри. На ниво десктоп приложения, ще се използват езици, на който се пише бързо, без да се гледа на бързодействието им (ще се разчита на по-мощен хардуер)


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: senser в Jul 22, 2009, 13:50
Пламене, нещо интересно имаше да казваш за Паскал и алгоритмите - довърши си мисълта плс  [_]3


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: plamen_f в Jul 22, 2009, 14:09
Честно да ти кажа - загубих си мисълта, но пък ме кефи това, че форума живна.
 На стари години е така - пропускаш някоя мисъл но ще си дойде пак на мястото ;)


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: ANTIADMIN в Jul 22, 2009, 14:11
Като казахте паскал, гледахте ли Г.Чорбажийски снощи в шоуто на слави ;D
п.с.Не разбирам как може да има хора, които се кефят на Сън и всички им боклуци.


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: tyuio в Jul 22, 2009, 14:31
ако вземат да напрашчт същото нещо за десктоп процесори каквото има за мобилни джавата няма да има равна.
от кой край е баща ти?


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: plamen_f в Jul 22, 2009, 14:35
Тва на Слави снощи съм го пропуснал но ще го намеря все някъде.

Почнаха да нахлуват спомени :)

1. Някой спомня ли си Н. Уирт и книгата му "Алгоритми + Структури от Данни = Програми" - знаменита книга!
2. Човек може малко да се учуди ако разбере, че нещо което ползва в ежедневието си като SKYPE се разработва на Object Pascal ;)
3. В  дълбока древност в едно списание "Компютър за вас" излезе превод на статия - "Истинския програмист не пише на Паскал"

Малко флуд но пък за мързеливите ето го текста (има го на много места):

Оригинален текст: Real Programmers Don’t Use Pascal, Copyright (c) Ed Post, Tektronix, Wilsonville OR USA
Оригинален превод: Истинският програмист не пише на PASCAL, преводачът не е известен

Едно време, в златния век на компютрите беше лесно да се отделят истинските мъже от момченцата. По това време истинските мъже бяха тези, които разбираха от програмиране, а кърмачетата – които не разбираха. Истинският програмист казваше “DO 10 I= 1,10″, а останалият свят – “Компютрите са нещо прекалено сложно и загадъчно” или “Не мога да се обвързвам с тях,те са толкова безлични”. В своя труд “Истинските мъже не ядат попара” В.Фойерщайн е отбелязал ясно, че истинските програмисти не се страхуват да се “обвържат” с нещо сложно и не се страхуват да минат за безлични.

Но времената се менят. Днес живеем в свят, в който малките стари дами имат готварска печка с микропроцесор, а дванадесет годишни хлапаци могат да засрамят истинските мъже при игра на Invaders, Digger или SopWith. Истинските програмисти са в опасност да бъдат изместени от гимназисти с 8-битови домашни компютри или от недоучили студенти по математика със своите 16-битови персонални сметалки.

Все пак има съществена разлика между тези две категории натрапници и истинския МЪЖ-ПРОГРАМИСТ. Познаването на тези разликиби могло да даде на хлапаците образец, към който макар и безнадеждно да се стремят.

Най-лесният начин да се определи кой е Истински програмист,е по езика,който използва. Когато Истинският програмист програмира, той пише на FORTRAN (някои по-консервативни Истински програмисти държат на версията IV, но Големият програмист приема при нужда и версия 77), а кърмачетата пишат на PASCAL (съвсем непрогледналите даже на версиите TURBO). Истинските програмисти нямат нужда от абстрактни концепции за да си свършат работата – те са напълно щастливи с перфоратор, компилатор за FORTRAN и бира. Когато в последно време на Истинските програмисти се налага да програмират на персонални компютри те благосклонно се съгласяват, че след някои тайнствени доработки и предефинирания дори от BASIC(естествено става дума за компилатор) може да се получи един поносим език за програмиране.Накратко: ако не можете да направите нещо на FORTRAN или BASIC, направете го на ASSEMBLER. Ако не можете да го направите и на ASSEMBLER, не си струва да го правите изобщо. Ако все пак трябва да се направи а Вие можете да го напишете само на “нещо” от рода на PASCAL, най-добре възложете работата на Истински програмист, очевидно е, че Вие не сте за тази работа.

Когато завърших университета мислех, че съм най-добрият програмист. Можех да напиша непобедима програма за игра на кръстчета и нули, да използвам пет езика за програмиране и да пиша програми от по хиляда реда, които дори работеха и дори да изпия на един дъх две бири. След това попаднах в реалния свят. Първата ми задача беше да прочета и разбера програма на FORTRAN от двеста хиляди оператора, след което да я направя два пъти по-бърза.
Всеки Истински програмист ще Ви каже, че цялото структурно програмиране на света не може да Ви помогне да решите такъв проблем, нужни са талант и много бира.

Постепенно стигнах до някои заключения за Истинските програмисти и структурното програмиране:

    * Истинският програмист не пише на PASCAL;
    * Истинският програмист не се страхува да използва GOTO;
    * Истинският програмист може да пише цикли заемащи цели страници без да се обърка;
    * Истинският програмист харесва аритметичния IF, защото той прави програмата по-интересна;
    * Истинският програмист пише самомодифициращи програми, особено ако това спестява 20 наносекунди на някой еднократен преход;
    * Истинският програмист няма нужда от коментари, за него програмите са очевидни.

Каква операционна система използва Истинският програмист? CP/M? UNIX? Пази боже! Даже малките стари дами и гимназистите могат да ги разберат. При UNIX обикновеният човек, разбира се, не може да запомни какво прави командата PRINT тази седмица, но това не е достатъчно. Не! Истинският програмист работи с OS/370. OS/370 е наистина забележителна операционна система. Тя позволява да се унищожи няколко-дневна работа само с една шпация на грешно място.
По този начин се стимулира бдителността на персонала.

Добрият програмист може да намери в ръководството и да разбере току що появилото се съобщение IIK305I. Големият програмист може да пише на JCL без справочник. Великият Истински Програмист може да открие грешка, погребана в шест-мегабайтов дъмп без шестнайсетичен калкулатор, а при липса на хартия за широкия печат дори и без целия дъмп.

Истинският програмист трябва да подбере и текстов редактор който да подхожда най-добре на душевната му нагласа, както и на вратовръзката подарена от тъщата за по-миналия професионален празник на програмистите. Проблемът е там, че Истинският програмист не харесва концепцията “Каквото виждате, това получавате”. Той иска редактор от типа “Искаш и получаваш”, а какво получавате е тема на съвсем отделно изследване. Редакторът трябва да е сложен, тайнствен, мощен, непрощаващ и опасен, с тънко и своеобразно чувство за хумор. Някоя грешка при работа с него да унищожи цялата програма или само най-важните и трудно-настройващи се сегменти. Друга грешка (или същата в зависимост от фазата на Луната) да запълва с двоични нули масивите, защитени от изтриване и неправомерен достъп, съдържащи данните от измерванията и изчисленията на група от четиринадесет висококвалифицирани и нервни специалисти (двама от които едно време са се колебали между чистата наука и професионалния бокс).
Хубаво би било редакторът от време на време да вмъква тънка и загадъчна грешка в подпрограма, която сработва само веднъж.

Къде работи Истинският програмист? Какви програми заслужават вниманието Му? Можете да бъдете сигурни, че никой Истински програмист няма да бъде заварен да пише статистически програми на PASCAL, да сортира адреси за някое списание с помощта на Lotus или да прави табулограми за малките стари дами, минали на медицинска комисия за презаверка на шофьорските книжки. Истинският програмист иска задачи с разтърсваща света сложност.

Някои от Най-Страшните Истински Програмисти работят в космическата лаборатория на NASA в Калифорния. До голяма степен на тях се дължи отиването на хора на Луната. Компютрите на космическата совалка са програмирани от Истински програмисти.
Много от тамошните програмисти знаят наизуст целите операционни системи на Pioneer и Voyager и при нужда оправят нещата от Земята по радиото без да гледат source-текстовете. С комбинация от дълги програми на FORTRAN на Земята и къси на ASSEMBLER в Космоса те могат да извършат невероятни подвизи в навигацията и управлението – например след шестгодишен полет да улучат десеткилометровия процеп в пръстените на Сатурн; да сменят някой датчик или кондензатор 83 секунди преди да се е повредил и други подобни.
Казват, че един Истински програмист решил да напъха програма за разпознаване на образи в останалите няколкостотин байта от паметта на Voyager. В последствие тази програма откри нов спътник на Юпитер.

Истинският програмист може да направи и компромис с принципите си, работейки върху нещо малко по-тривиално, стига то да носи достатъчно пари. Например някои Истински програмисти правят видеоигри, без обаче сами да играят. Истинският програмист знае как да бие всеки път компютъра или поне да се впише в началото на таблицата с резултатите, затова не вижда предизвикателство в играта. Също така всички работещи за Лукас са Истински програмисти, защото би било глупаво да не се приберат парите на петдесет милиона почитатели на “Междузвездни войни”. Малко по малко Истинските програмисти започват да се занимават и с машинна графика, главно защото никой още не и е намерил разумно приложение и тя засега е едно малко странно хоби.

Изобщо Истинският програмист се забавлява така както работи – т.е. с компютри. Той постоянно се учудва защо неговият работодател му плаща за работа,която иначе би вършил само за удоволствие, но естествено не изразява гласно такива мисли пред началниците.
От време на време Истинският програмист все пак излиза от службата си за глътка чист въздух и една-две бири.

В каква среда работи най-добре Истинският програмист? Типичният Истински програмист живее пред терминала, заобиколен от листингите на всички програми, които някога е написал. Те са наредени в строго хронологичен ред,натрупани на места, чието разположение обаче е така организирано, че само по себе си представлява изключително интересен проблем в областта на случайните събития.
Ще видите и пет-шест чаши, наполовина пълни с дълго престояло кафе. Понякога в тях плуват кибритени клечки, угарки от пури и много други неща. В някои случаи някои чаши съдържат бледа течност с цвят на чай, силно миришеща на много ром с малко лимонов сок. Не са наблюдавани случаи на недоизпита бира. Освен ако програмистът не е изключително опитен, ще намерите ръководство за програмиране на JCL, и справочник по ASSEMBLER отворен на някоя особено интересна страница. На пода се въргалят опаковки от сухи бисквити, празни пакети от тютюн за лула и билети за Онзи Концерт На Който Трябваше Да Отида С Жена Си. Някъде наблизо вероятно имаи забутан шаблон за блок-схеми.

Подложен на силен натиск Истинският програмист може да работи петдесет часа без прекъсване. Всъщност той предпочита този стил.
Дългото време за отговор на системата не го безпокои, защото му дава възможност да подремне между две компилации. Ако не го стягат достатъчно, Истинският програмист работи, първите девет седмици, по една малка, но изключително интересна част от проблема. През последната седмица завършва работата си за два-три петдесет-часови маратона. Това не само впечатлява ръководството, но и създава удобен претекст да не пише документация.

Ето и някои правила за разпознаване на Истинския програмист:

    * Истинският програмист по принцип не носи вратовръзка, но когато се налага слага вратовръзка, без да изневерява на принципите си.
    * Истинският програмист отива на работа по обяд. Ако отиде по-рано значи е объркал нещо.
    * Истинският програмист може да знае или да не знае рождената дата на съпругата си, но знае наизуст ASCII – таблицата.
    * Истинският програмист не знае да готви. Когато се налага да сготви, поради липса на алгоритъм, той готви по метода на пробите и грешките и не обича формален контрол. Понякога успява.
    * Истинският програмист използва водата за миене (в комбинация със сапун или паста за зъби). Ако не трябва да се пие алкохол, той пие кафе или бира.
    * На забава Истинските програмисти стоят в ъгъла и говорят за защити на операционните системи и начини за преодоляването им
    * На футболен мач сравнява играта със своя листинг.
    * На плажа чертае блок-схеми по пясъка.
    * Отива на дискотека за да открие системата в работата на светлинните ефекти.
    * На погребение Истинският програмист казва: “Бедният Джордж! Програмата му за сортиране почти тръгна преди инфаркта”.

Всъщност и бъдещето не е толкова лошо. Докато има лошо дефинирани задачи, изтънчени грешки , нереални графици и павилиони за бира, ще има ИСТИНСКИ ПРОГРАМИСТИ, жадуващи да се втурнат и да решат проблема, оставяйки документацията за после.

Долу PASCAL, да живее FORTRAN!


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: plamen_f в Jul 22, 2009, 14:36
СЛед Видин - към Брегово - ма тва е личен разговор - ще ни бият ;)


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: tyuio в Jul 22, 2009, 15:05
е, аз само живея там (тук)!


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: v_badev в Jul 22, 2009, 15:21
Споредм мен С ще стане език само за писане на ядра на ОС и драйвъри. На ниво десктоп приложения, ще се използват езици, на който се пише бързо, без да се гледа на бързодействието им (ще се разчита на по-мощен хардуер)
Това с бързата разработка и мощният хардуер го чуваме от както се е появила Java. Само че почти няма десктоп програми писани на Java които да се ползват масово. В момента основно се пише на C++ и донякъде C#. На C десктоп програми се пишат само за GNOME а и там масово се мигрира към Python, Vala и C#.

П.П.
Ако една програма на C++ се пише от самото начало с идеята за многоплатформеност най-вероятно ще работи без проблеми на повече платформи отколкото аналогична програма написана на Java или .NET. Донякъде същото важи за Python, но за доста ембедед системи няма актуална версия. Например за Symbian S60 последната версия е съвместима с 2.2.


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: task_struct в Jul 22, 2009, 16:45
Като стана въпрос за истински програмисти: http://xkcd.com/378/  ;D  ;D  ;D

П.П Доколкото знам за S60 съвсем скоро трябва да има версия на Qt :)


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: senser в Jul 22, 2009, 22:06
Като казахте паскал, гледахте ли Г.Чорбажийски снощи в шоуто на слави ;D
Заради теб си дръпнах шоуто от 21.07, ама освен неква как да пее гибеци друг гост не видех. Я пак си помисли дали е било снощи :)


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: eniac111 в Jul 22, 2009, 22:20
Като стана въпрос за истински програмисти: http://xkcd.com/378/  ;D  ;D  ;D

П.П Доколкото знам за S60 съвсем скоро трябва да има версия на Qt :)

Има, дори го тествах...


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: ANTIADMIN в Jul 22, 2009, 22:24
Като казахте паскал, гледахте ли Г.Чорбажийски снощи в шоуто на слави ;D
Заради теб си дръпнах шоуто от 21.07, ама освен неква как да пее гибеци друг гост не видех. Я пак си помисли дали е било снощи :)
http://vbox7.com/play:f17c000f
след 15-та минута


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: VladSun в Jul 23, 2009, 00:24
//offtopic

@plamen_f

Случайно да имаш нещо общо с "Интерпрограма"? Сегашната сграда на централата на НОИ в София?


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: lastcyrol в Jul 23, 2009, 08:45
Като казахте паскал, гледахте ли Г.Чорбажийски снощи в шоуто на слави ;D
Заради теб си дръпнах шоуто от 21.07, ама освен неква как да пее гибеци друг гост не видех. Я пак си помисли дали е било снощи :)
http://vbox7.com/play:f17c000f
след 15-та минута

Е, аз след 15-тата минута видех само някакъв господин на име Евгени Коев и после споменатата кака с гюбеците. Наложи ми се да изтърпя цялото предаване докато го прегледам(каката някак си успях да я избегна), ама нито Георги видех нито Чорбаджийски. Дали все пак не е било на друга дата?


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: plamen_f в Jul 23, 2009, 08:49
Единственото общо с нея е, че преди 14-15 години съм посещавал намираща се там фирма занимаваща се CAD системи мисля на SGI, за да водя преговори от името на сега мнооого голяма БГ фирма продаваща основно НР.

Последните 20 години по стечение на съдбата прекарах / м в Русе;)


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: senser в Jul 23, 2009, 18:36
Като казахте паскал, гледахте ли Г.Чорбажийски снощи в шоуто на слави ;D
Заради теб си дръпнах шоуто от 21.07, ама освен неква как да пее гибеци друг гост не видех. Я пак си помисли дали е било снощи :)
http://vbox7.com/play:f17c000f
след 15-та минута

Е, аз след 15-тата минута видех само някакъв господин на име Евгени Коев и после споменатата кака с гюбеците. Наложи ми се да изтърпя цялото предаване докато го прегледам(каката някак си успях да я избегна), ама нито Георги видех нито Чорбаджийски. Дали все пак не е било на друга дата?

Бе и аз така да ти кажа ама реших да не споря с порчето, че ...........  [_]3


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: gat3way в Jul 23, 2009, 19:02
Езиците ще се развиват наляво, въпреки че че е възможно някои да тръгнат и надясно.


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: plamen_f в Jul 23, 2009, 19:10
не съм сигурен, че си прав - може и от жегата да е


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: ANTIADMIN в Jul 23, 2009, 19:29
Езиците ще се развиват наляво, въпреки че че е възможно някои да тръгнат и надясно.
Ти пък кога стана член на ЛУК "ангел кънчеф" ;D да не си 'акнал рутера на красьо?

За сенсер и койота: това беше майтап, но не се получи. Та пускам си аз слави на 21ви и гледам тоя се появи и в първия момент си викам тва е жоро чорбата ;D и избухнах в истеричен смях, щото гостът наистина прилича на Чорбаджийски. Е, няма се бъзикам в тоя форум вече :)


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: gat3way в Jul 23, 2009, 20:42
Аз дан съм акер че да правя таквиз неща :)

И си объркал клипчето - сигурен съм че си имал предвид това :)

http://www.youtube.com/watch?v=ZV-3sIAvyzI&feature=related



Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: LinuxFanUNIX в Jul 25, 2009, 01:12
Аххх... И аз да се вмъкна в меренето на пишките. Според мен в днешно време потребителите харесват графичните програми, т.е. избягват командите (може би бозата има най-голяма вреда в това). Опитвал съм различни езици с GUI комбинация. На тоя GTK с C# така и не му намерих стабилно IDE (може би защото съм свикнал на QtCreator-а - каквото и да пожелая да напиша - винаги с Ctrl+Space ми дава възможностите). В PyQt4 - пак същата работа. Но смятамче езиците ще се осъвременят, както и хардуерните компоненти. Щом някога Windows 3.11 се е зареждал 5-6 минути, а на сегашната ми машина се зарежда за около секунда и половина - две. Тогава може би KDE 4 ще лети.  :)
Абе здраве да е, па ще видим какво ново ни чака в областа на техниката.


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: arda_kj в Jul 25, 2009, 05:44
Щом някога Windows 3.11 се е зареждал 5-6 минути, а на сегашната ми машина се зарежда за около секунда и половина - две. Тогава може би KDE 4 ще лети.  :)
Абе здраве да е, па ще видим какво ново ни чака в областа на техниката.

Един въпрос, че ми стана интересно - ти да не ползваш Windows 3.11, това първото GUI отроче на Майкрософт? Не знаех, че тия неща са още популярни в ИТ светът. Иначе КДЕ4 може да лети само на суперкомпютри :), на съвременните десктоп машини си е пълна скръб (лично мнение).

Любими езици за програмиране са ми Паскал и Делфи. Който твърди, че това са езици създадени само с учебна цел значи никога не е имал удоволствието да програмира на тях. Да не говорим, че в тях (или поне в Делфи) може да вмъкваш дори код на асемблер ако гониш някакви свръх ефективности. Компилираш код свръх бързо, не чакаш да се съмне докато се компилира дадена програма, както в C :).


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: plamen_f в Jul 25, 2009, 09:42
Една поправка на преждеговорещия - преди 3.11 (който се нарича Windows for Workgroups) има 3.1 (поти без мрежа) и 2,0 който е ного странно изделие - така, че моля не обиждайте любиците от М$.

До по-горе - кви са тия закачки русенски ве, кой ха ква тук рутери?


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: ANTIADMIN в Jul 25, 2009, 10:47
arda, не мисля, че това е проблемът на КДЕ, било то и ГНОМЕ. Дори и някои хора да ме нападнат сега, Линукс не става за десктоп машина. Това е твърдо дълго за писане, но ще опитам. Значи ако линукс беше запазил развитието си при сървъри и вградените системи, ок! Но защо по дяволите трябва да има и десктопа. Значи разликата е, че една ОС може да се ползва за работен плот само и само, за да се ползват приложения като Фотошоп, КАД и подобни и там вече да се възползваме изцяло от процесора.
Но какво прави Линукс - той казва : ами ние може да бъдем конкурентоспособни на този пазар и има решение от рода на инкскейп и КуКад. Тези приложения обаче са на милиони години зад Corel, Adobe, CAD. Ако ползваш Линукс само за филми и интернет ОК! Но в същия момент може да имаш нужда от продукт за обработка на чертежи, снимки и подобни. Е, там линукс никога няма да прокопса. Затова КДЕ, ГНОМЕ и други са просто загуба на време и избиване на комплекси, за да покажат че и те могат като МС.
С две думи
линукс=>сървъри,рутери и други ЕС
вин=>работен плот с не лош сървър
линукс просто издиша при ПЦ, защото няма как да ти предложи професионална среда на работа. А в тази среда много от хората си изкарват парите и те далеч не са мазохисти, за да ползват гимп, инкскейп, ККАД.
Съжалявам, но сега и микис да се включи и да спори, това е положението. Друга тема е, че програмистите под линукс са повечето неопитни и се получават недоразуменията КДЕ и Гноме. В този ред на мисли Линукс има ли спецификации за производителите на хардуер, за да им вървят по-добре приложенията? Ще се радвам на линк, щото МС и Интел отдавна имат и мачкат наред. Още една причина линукс да няма шанс.
Дълго се получи, но цялата работа с линукс е като преди 50 години в България - правим се че всичко е наред ;)

Това не значи, на всяка цена да ползваме МС, но оставете хората, които са продуктивни в дадена среда на мира, те нямат нужда от Линукс!


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: Emooo в Jul 25, 2009, 11:36
ANTIADMIN е ужасно прав за това което каза. Мога да добавя, че един голям проблем на Линукс е че няма ДОБРИ девелоперски тоолове(и платформи) за Линукс което отблъсква голяма част от програмистите и от там тръгват проблемите с липсата на добър софтуер в някой сфери.

@arda_kj няма лошо Паскал да ти е любим език но той просто не струва. И това не е лично мнение, а факт. Това с добавянето на асемблер в кода го има във всички сериозни езици.


По темата: Бъдещето е в езици като джава и С# като те ще се развиват и ще стават още по лесни за ползване от хора без много знания за програмиране. C/C++ ще си остане дълго време но за писане на ограничен брой приложения от които се изка да са бързи и за софтуер които е много близо до хардуера (драйвери и т.н). Ще има скоро и коренна промяна в основния начин на по който се пише софтуер до 2 години масово ще започнем да пишем паралелен код, последователното програмиране вече е минало.
За мое съжаление C/C++ бавно умира всеки ден търсенето на програмисти на този език намалява.


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: plamen_f в Jul 25, 2009, 14:26
Дай го този факт,че паскал не струва не го споменавай само!


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: tyuio в Jul 25, 2009, 14:52
@ANTIADMIN  Не само че не си прав а  ми и говориш глупости. Не само че Майкрософт нямат пръст в това приграми като Фотошоп, Корел дроу, Кад разни да са добри и не достижими за сегашните възможности на подобните СВОБОДНИ на линукс ами и напротив. всяка сериозна фирма фирма или човек с възможности би ти казал че ако ползва Фотошоп би веднага си купил макинтош и нищо друго. Просто неможеш да си позволиш да качиш някакав голям фаил за работа и средата да ти забие а няма какво да се лъжем всички версии на Уин забиват. Проблема е в това че тези фирми които произвеждат този софт още не са обедене да направят версии за Линукс което е големия проблем а и още повече да се убедят че няма нищо лошо да отворят част от кода си. Друго нещо, ѝоливуд ползвам най вече Мая ама да не мислиш че го ползва под Вин а? и какво е доброто на десктопа на вин освен масовоста му по света която е постигната по начин който всички знаем и който се дава като пример в учебниците по икономика "никога не правете това". Е ся новата инсталация  на ултимат за вин 7 е 16 гиги и какво ми дава повече от смотаното КДЕ - НИЩО. нотпада им е същото дърво Пайнта да не говорим. Мога да ти кажа че под Мак фотошопа не е забивал почти никога но под вин... Започва раздвижване и в не далечно бъдеще може да се окаже че проекта wine в кофата за боклук щото няма да има нужда да подкарваш нищо на него! а и още по натам да бъде забравена идеята на ограничаващите лицензи та дори и на ГПЛ :)


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: Златко в Jul 25, 2009, 15:01
arda, не мисля, че това е проблемът на КДЕ, било то и ГНОМЕ. Дори и някои хора да ме нападнат сега, Линукс не става за десктоп машина.

Пак ли провокации, трол4е?  >:D

Аз, например, го ползвам като "десктоп" и напълно ме устройва.  ;)

А иначе за езиците (обаче малко в по-друг аспект): нямя страшно, всичко се развива по Оруел.  >:D Щом и National Geographic се именуваха Nat Geo... посоката е ясна - все по-голяма дебилизация и упадък на цивилизацията. За съжаление.


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: LinuxFanUNIX в Jul 25, 2009, 15:22
С примера си който дадох по-горе не съм искал да кажа че използвам гадния продукт на M$, а просто искам да покажа че с времето технологиите са се развили къде-къде повече. И дадох още един пример, че ако сега едно KDE4 не може да се стартира толкова бързо (а именно за около 3 сек максимум), то след време живот и здраве - ще може, но пък тогава няма да ни е от полза, тъй като тогава може би ще има KDE 10 (KDE X), което от своя страна пак ще се зарежда толкова тромаво, но пък за сметка на това, може би ще предлага доооста повече, отколкото предлагат сегашните графични среди (не само под Linux/UNIX/BSD, а за всички (включително и Win и Mac)).

А и още нещо. Казвате че Linux не ставал за професионална работа. Добре. Така да е. На този етап дори и нямам право да споря, тъй като свободните алтернативи които се предлагат като заместител на комерсиалните продукти, са далеееч по-зле от това което се предлага за $$$. Но мога и да ви успокоя. Все още не се е родил програмиста който ще напише някой толкова добър и успешен проект, но пък за сметка на това, ако се съберем всички тук, инсталираме една боза, опитаме какви функции имат описаните по-горе "професионални" програми, може много бързо да направим подобни за Linux - няколко човека ще отговарят за писането на кода (ядрото на програмата), други ще отговарят за оптимизирането му (защото някои неща могат да се оптимизират и да се намали размера на програмата и същевременно с нея да се работи по-бързо), трети хора пък ще отговарят за външния вид - това е може би най-важното, тъй като повечето потребители гледат външния вид, добре ще е той да надминава хилядократно този който предлага платения продукт. И не на последно място - всичко това да е опън сорс.

Вярно е че с говорене няма да стане, но пък ако наистина проявим сериозно отношение към горното ми "предложение" може да направим много повече, така че комерсиалните продукти да нямат функциите които предлагат опън сорс проектите.


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: gat3way в Jul 25, 2009, 18:29
Следвайки тенденцията за нарастващото изпростяване и талибанизация на населението, въобще не бих се учудил ако бъдещето наистина е в java и C#... (http://www.skyscrapercity.com/images/smilies/shake.gif)


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: tyuio в Jul 27, 2009, 23:00
какво мислите за бъдещия пърл?


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: VladSun в Jul 28, 2009, 00:52
Следвайки тенденцията за нарастващото изпростяване и талибанизация на населението, въобще не бих се учудил ако бъдещето наистина е в java и C#... (http://www.skyscrapercity.com/images/smilies/shake.gif)

За java-та ... ок, ама к'во против имаш C# :P


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: senser в Jul 28, 2009, 06:31
Ако ползваш Линукс само за филми и интернет ОК! Но в същия момент може да имаш нужда от продукт за обработка на чертежи, снимки и подобни. Е, там линукс никога няма да прокопса. Затова КДЕ, ГНОМЕ и други са просто загуба на време и избиване на комплекси, за да покажат че и те могат като МС.
Да не искаш да ми кажеш, че в дистрибуцията, която ползваш влизаш в нета с lynx || links, или пък гледаш филми с mplayer през fbdev драйвера ........
До голяма степен съм съгласен, че няма читав софтуер за CAD, видео и фото-обработка, но от това да заключиш, че КДЕ & ГНОМЕ са избиване на комплекси пред М$ е смешно. Бих изброил нещата за които ползвам ГНОМЕ, но темата е съвсем друга, така че да не я разводнявам


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: ANTIADMIN в Jul 28, 2009, 08:17
Да не искаш да ми кажеш, че в дистрибуцията, която ползваш влизаш в нета с lynx || links, или пък гледаш филми с mplayer през fbdev драйвера ........
До голяма степен съм съгласен, че няма читав софтуер за CAD, видео и фото-обработка, но от това да заключиш, че КДЕ & ГНОМЕ са избиване на комплекси пред М$ е смешно. Бих изброил нещата за които ползвам ГНОМЕ, но темата е съвсем друга, така че да не я разводнявам
Не, а и да ползвах? :) Ако е за гледане на филми и интернет, добре, нека си го ползват. Но в един момент или трябва да попълниш някъв документ в док формат, или да си инсталираш нов хардуер и почва едно висене по форуми - влез там, напиши онова... е на някои хора не им пука за подобни идиотщини, на тях не им пука да се "учат", защо трябва да се гърчат? Заради една шепа админи, които си седят по форуми и се правят на велики като подкарат нещо под линукс?
Колко хора влизат тук и почват - дай лспци, дай ифконфиг, дай портокали банани??? Това е абсурдно, а в съседната тема за държавната администрация, все още пишат някакви деб..и .
Щом ще гледате филми, ползвайте менаджер на прозорци, защо вие цял ДЕ?

За езиците всеки знае накъде са тръгнали, само дето не споменахте руби ;D Там има много велики програматори... бтв там и на джава се раждат жените програмисти, само да спомена, така че определено имат положително влияние ;D ;D


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: ANTIADMIN в Jul 28, 2009, 08:22
Само да кажа, че ми харесва как нещата стават бързо, например обновяване и инсталиране на програми, както и да си скалъпиш бърза и надеждна система, но тези неща изискват да се занимаваш с тях и накрая сам решаваш дали си е заслужавало цената/времето прекарано пред компа, за да зубриш ръководства/. При повечето хора, десктоп потребители, цената е невероятно висока. И тук не говоря за свободен/free/ като безплатна бира ;D Така че, нека оставим хората на мира и да гледаме по-далеч от носа си.


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: gat3way в Jul 28, 2009, 09:31
Python е хубав език, в последно време се опитвам да го изучавам. Като изключим леко малоумния синтаксис ми допада. Оказва се че има ужасно много библиотеки, има и pygtk примерно. Бих го определил като perl на стероиди.


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: plamen_f в Jul 28, 2009, 10:53
Не разбирам защо толкова плюете Java - според мен тя изнесе тежестта на пробива - истински апликации в интернет.
Вярно тежка е, вярно интерпретатор е, но пък е стабилна, а и някой задава ли си въпроса защо сериозни девелопери разчитат основно на нея (Oracle, IBM & Co).
Това, че има Java like C# - благодаря - нека някой от вас каже, че предпочита копието пред оригинала.....


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: VladSun в Jul 28, 2009, 11:30
Не разбирам защо толкова плюете Java

http://steve-yegge.blogspot.com/2006/03/execution-in-kingdom-of-nouns.html

Цитат
For the lack of a nail,
    throw new HorseshoeNailNotFoundException("no nails!");

For the lack of a horseshoe,
    EquestrianDoctor.getLocalInstance().getHorseDispatcher().shoot();

...


For the lack of a war,
    new ServiceExecutionJoinPoint(
      DistributedQueryAnalyzer.forwardQueryResult(
        NotificationSchemaManager.getAbstractSchemaMapper(
          new PublishSubscribeNotificationSchema()).getSchemaProxy().
            executePublishSubscribeQueryPlan(
              NotificationSchema.ALERT,
              new NotificationSchemaPriority(SchemaPriority.MAX_PRIORITY),
              new PublisherMessage(MessageFactory.getAbstractMessage(
                MessageType.WRITTEN,
                new MessageTransport(MessageTransportType.WOUNDED_SURVIVOR),
                new MessageSessionDestination(
                  DestinationManager.getNullDestinationForQueryPlan()))),
              DistributedWarMachine.getPartyRoleManager().getRegisteredParties(
                PartyRoleManager.PARTY_KING ||
                PartyRoleManager.PARTY_GENERAL ||
                PartyRoleManager.PARTY_AMBASSADOR)).getQueryResult(),
        PriorityMessageDispatcher.getPriorityDispatchInstance())).
      waitForService();

All for the lack of a horseshoe nail.


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: lkr в Jul 28, 2009, 11:34
Въпреки това Java е любимият език на Steve Yegge и има защо. Също така не python, ами Ruby e Perl на стероиди :)


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: v_badev в Jul 28, 2009, 11:40
Не разбирам защо толкова плюете Java - според мен тя изнесе тежестта на пробива - истински апликации в интернет.
Вярно тежка е, вярно интерпретатор е, но пък е стабилна, а и някой задава ли си въпроса защо сериозни девелопери разчитат основно на нея (Oracle, IBM & Co).
Java не се интерпретира от много години. И в Java и в .NET се ползва Just in time компилация. Въпреки това програмите на Java са по-тромави и по-лакоми за ресурси от аналогичните .NET програми.
Това, че има Java like C# - благодаря - нека някой от вас каже, че предпочита копието пред оригинала.....
Това че нещо е по-старо не го прави по-добро. По тази логика всички трябва да пишем на Fortran, защото е най-старият език за програмиране. Само че аз не познавам човек който може да напише програма на него. И определено предпочитам да пиша на C# или Python отколкото на Java.

@lkr - За Python има много повече библиотеки отколкото за Ruby, което го прави по-добрият избор.


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: lkr в Jul 28, 2009, 11:46
Може би има повече, но като език за мен Ruby е много по-добър, може би защото съм писал повече Perl отколкото Python ;)


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: plamen_f в Jul 28, 2009, 12:29
Е те тука ме настъпа по мазола.

МНого е лесно да лапнеш няколко фрази и да звучиш по научному...

Няма да ти казвам какво е Пи код - както искаш тъй го разбирай. Понеже виждам, че е модно и тук да се усложняват нещата и да пращаме хората по разни блогове на който кот му пречи ето ти малко определения:

The just-in-time compiler comes with the virtual machine and is used optionally. It compiles the bytecode into platform-specific executable code that is immediately executed. Sun Microsystems suggests that it's usually faster to select the JIT compiler option, especially if the method executable is repeatedly reused.

Че можеш и е удобно да ползваш JIT e вярно, но ми е интересно като разработваш винаги ли през него минаваш???

За С# си е мое лично мнение, за .нет също. Удобни са само под Виндовс. Под другите ОС - забрави.... И въобще не смятам, че е удачно да иразждаме темата в това на кой му е по-прав и голям. Достатъчно битки се водят по въпроса. Просто не смятам, че споменатите С# и .нет технологии имат кой знае какво бъдеще  - но само времето може да каже това, ние само си чешем езиците.

П.С. По-вероятно е езика на бъдещето да е естествен и да е китайския....




Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: tyuio в Jul 28, 2009, 16:07
За C# си много прав само за уин е ! Колкото и да се опитват да са съвместини тия от моно, това си е бита карта, той все ще догонва. Как да догонваш някой който всячески иска да се скрие и е винаги с едни гърди напред едно врем беше така със свободната джава. Само маняци пишеха на нея. Ето един пример: един приятел ми разказа че една бг фирма няма да споменавам имена, си направила собствена виртуална джава машинка със дадените спецификации от сън. Ок, да ма тазо машинка била няколко ПЪТИ по бавна от оригиналната, и защо? Нали са имали спецификации и разни други документи? Еми да ама оптимизациите никаде не ги дават даже и на отворения код камоли на затворен или полу затворен еми как тогава ще се настигне -  никак. Много е яко сигурно да се пише на моно ама пробвах преди години да мигрирам едно нещо е ми нестава и това си е само за стар код и то не е гаранция, къде му е лесното тогава?


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: plamen_f в Jul 28, 2009, 17:21
Мда това последното ме наведе на спомени:

Мисля към 2003-2004 за един наш уеб магазин под  JSP голямо тестване падна. И се оказа, че:

1. Java под Windows е няколко пъти по-бавна от JAVA под Линукс
2. Под Линукс пък - IBM VM  е около 2 пъти по-бърза от SUN ???

А де?

Обаче пък JSP много лесно се пише с ?? FRONTPAGE :D

Що се отнася до МОНО - 2005/2006 пробвахме тук също някои идеи... тъжна работа. Гледам колегите от Микроинвестициите разчитат на него още, ма не знам до колко успешно.

Сега, че тук се търси С# е друг въпрос - това е масата евтини проекти. Мой служител (системна поддръжка) след 2 години упорит труд и човъркане на Java и JSP през свободното време (до преди да дойде при нас беше ползвал зашеметяващата комбинация от PHP + MySQL) си намери доста сносна работа като Джаваджия и то тук в града. На конкурса се бяха явили доста народ - после ми разказа, джавата го е вкарала - конюнктура - джава програмисти и проеkти има повече там - зад океана - -тук пак сме за малките проеkтчета.
Което между в прочем не считам за лошо - все пак е нещо.
И пак опирам до фактите (като с дистрибуциите) - който се хване на език сериозно вади от 9 кладенеца вода, че само той ставал....
Трудна тема


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: gat3way в Jul 28, 2009, 18:08
Ами, няма много логика да е няколко пъти по-бавна под windows. Да не би там jvm-a да сте го карали на green threads и машината да е била с няколко процесора/ядра, докато под линукс да сте си ползвали линукския threading?

На работа ми се налага да администрирам едни j2ee app сървъри, обаче под линукс. Въпреки което, не съм чувал под уиндоус да се държат в пъти по-лошо. Честно казано освен ако няма доволно паралелизъм и си се прецакал да оставиш JVM-a да schedule-ира нишките и при положение че имаш няколко процесора/ядра, друга причина за такава голяма разлика не мога да се сетя.


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: plamen_f в Jul 28, 2009, 23:44
По това време (на тестовете) единственото двупроцесорно нещо беше сглобен от мен един Tyan с 2 атлона XP @ 1.4 (не можах да намеря в БГ MP, та ги лъгах че са МР-та с изкуствени мостчета по корпуса с проводяща боя от конрад.. ма тва е друга тема).

Та на въпроса - тестванo е на еднопроцесорни и интели и амд-та. Сега подробности не помня, но мога да се закълна, че беше така.
Но аз не се и кахyря за Уиндоус-а. По-странно беше, че наистина IBM имаха по-бърза виртуална машина от SUN......


Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: gat3way в Jul 29, 2009, 01:00
Хм, значи е странно, кое ли дава чак в пъти преднина на линукс пред уиндоусите....трябвало е да пуснеш някъде резултатите от тези тестове, щяха да са добра антиреклама за майкрософт, те точно тогава някъде бяха в кулминацията на кампанията по набиването в главите на хората "фактите" как имат по-бърза и стабилна операционна система и колко много световно-полуизвестни  фирми са ги предпочели поради тази причина.



Титла: Re: Посока на развитие на езиците?!
Публикувано от: tyuio в Jul 29, 2009, 01:19
малко извън темата гледайте какво намерих:
http://collabedit.com/index.html