Покажи Публикации - niktechnet
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Ubuntu 20.04 изчезващи файлове и папки от home директорият -: May 28, 2021, 06:57
Gedit отваря безпроблемно 1251 а после файла може да бъде запазен като utf8.
Ако системата не е с българска локализация тогава gedit по подразбиране няма да прочете файла на 1251 но това се оправя много лесно.
Инсталира се dconf-editor после с него се отива в конфигурацията на gedit и там се добавя по подразбиране да е 1251 и на второ място utf8 и няма грижи.
Иначе всички плеери би трябвало да поддържат cp1251.
Аз защо преводачите все още ползват кодировка cp1251 е отделна тема.
На мен ми се е налагало да конвертирам субтитри само за един телевизор, който не поддържаше cp1251.
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Въпроси за Линукс -: May 27, 2021, 07:30
Ползвам Linux поне от 15 години. За това време съм пробвал какви ли не дистрибуции. Основните двигатели да Linux са на първо място Fedora, също така Ubuntu, OpenSuse. В дистрибуциите най-популярните първоизточници са Fedora и Debian. По голяма част от дистрибуциите произлизат от тези две. Няма как да пропуснем разбира се и Arch Linux.
Fedora е номер едно в иновациите за Linux и на практика нито една дистрибуция не може да се размине без включване на пакети от техни източници.
Разбира се разработката на Linux се основава на приноса на почти всички световно известни IT компании в това число дори и Microsoft.
Ако избереш Fedora, малко трудно ще свикнеш с новия Gnome 4. Най-близко до Windows е дистрибуция с графична среда KDE, пробвай Kubuntu.
По принцип системите основаващи се на Gnome работят по-стабилно. Задължително пробвай Ubuntu.
Ако ще трябва да съживяваш  стара машина, вече ще трябва да направиш доста компромиси в потребителското изживяване.
Страници: [1]