« Отговор #4 -: Apr 15, 2014, 16:59 »
Нещо, което ползвам много често. Имало е безброй случаи да ровя за уроци по някоя тема и почти винаги в гугъл например се започва с "how to дъра-бъра". Ако това, което ме интересува е на една страница - перфектно. Записвам си я някъде и е готова за последващо четене. Но често-често, особено, ако материала е повече, е разделен на теми, с подтеми и удобно организирано, точно като книга със съответното съдържание в началото и всичко в много web странички, които нормално трябва да се цъкат една по една. В този случай wget върши работата.
wget -rpk -l 5 -np -U Mozilla <адрес>
Това сваля всичко ( в повечето случаи ) и може да се разгледа локално и на спокойствие, дори и да няма човек нет в момента. Само трябва да намери endex.html къде е пляснат. Ако иска да отвори "началната" страничка.
r - рекурсивно се обхождат линковете от първата страница и в дълбочина ( зависи от robots.txt ) предполагам. Не съм много на ти с писането на сайтове.
р - закачват се и другите файлове, не само html-ите, така че, ако има и картинки се свалят и тях. Имал съм случаи да започват да ми се смъкват видео файлове с някакви лекции по испански. Не препоръчвам. Не му се вижда края на тоя вариант, така че е добре да се поглежда от време на време, какво се сваля. Определени файлове може да са нежелани и да се окаже допълнително, разбира се.
к - казва на wget да ореже така линковете, че да може сваленото да се разглежда нормално офлайн.
l ( L ) - задава до колко поддиректории да се разходи wget
np - no parent буквално. Wget няма да се разхожда нагоре в директориите, така че да няма опасност, ако се сваля само част от съдържанието на сайт, да се свали целият или пък "успоредни" директории, които не ни интересуват.
U - user agent - в случая казваме на сървъра, че ползваме Mozilla
Wget може да се накара да прави пауза между заявките за всеки файл през 5 сек или случайно време, в случай, че сайта си мисли ( основателно ), че се ползва някой даунлоуд мениджър.
Всичко това е по-скоро за новаци, но тъй като наистина често ползвам тоя начи да свалям уроци най-вече и ми е много полезно, го споделих.