« Отговор #18 -: Jan 06, 2019, 09:23 »
Първо да похваля Две хилядолетния. Много се радвам, когато във формуна не се въртят само професионалисти, но и влюбени в компютрите като хоби, които имат други професии. Радвам се, защото и моята професия не е да барам компютри, мрежи, облаци, слънца и други неописуеми магии.
Като споменах слънца, останаха ли хора със Солариси или навсякъде вече са изхвърлени? Имаше един, двама тук дето живееха отвъд голямото вода и се бореха с тях. Ама единия не съм го виждал да се мярка от години.
=*=
По повод на хаването, не може да бъде кракната само машина, която не е произведена. След като нещо е направено от хора, хора могат да го строшат. На великите Гългъл нали им гътнаха великия DRM? Така им се пада да двуличните копелдаци.
След като четем Гейт (което е похвално) да го дочетем до край. Защитата не ти купува непробиваемост, а време. Време необходимо да те счупят. Ако то е прекалено много, то потенциалния враг просто ще се откаже. Винаги всичко опира до ресурси и икономика.
Не съм казвал, че ел. подпис е лоша технология сам по себе си. Той е нищо повече от един обикновен сертификат записан на интегрална схема тип SIM. Като любител на свободата не обичам централизсация и монополи. Ако например зад тях седеше нещо подобно на Handshake и можех сам да си го запиша вкъщи с програматор за пет лева от *deal.ch или Олимекс, то нямаше да имам нищо напротив.
Ама не е така. Това е централизиран, скъп монопол, който до преди някакви месеци не го ебеше за никой по света и всички бяха самоподписани и несъвместими (което все още е вярно), с какъв да е стандартен софтуер. И за да ползвам великите им услуги трябва да плащам 35 лв. като физическо лице или 60 като юридическо. Защо за юридическо има разлика в цената? Значи собствената ми държава и половината банки дават милионен бизнес на някакви случайни хора и аз трябва да съм щастлив? Може да прозвучи като анархизъм (какъвто почти е, но не съвсем), но предпочитам да няма държава.