Linux за българи: Форуми

Нетехнически теми => Предложения за български проект => Темата е започната от: laskov в Sep 13, 2007, 14:21



Титла: Конвертор на думи
Публикувано от: laskov в Sep 13, 2007, 14:21
Случвало ли Ви се е да отворите например страницата на Google, без да гледате екрана да напишете нещо и да погледнете чак след като сте натиснали вече Enter? И ето Ви изненада: google търси "ъщикя спьз" или "църус имап" вместо "cyrus imap", което сте искали. Превключвате на латиница и пишете отново. А ако сте написали в редактора пет реда текст преди да погледнете ...
  Представете си сега, че има такъв конвертор, който автоматично е разбрал какво искате да напишете. Би могло да се ползва spelling checker и подходящ алгоритъм, който да се съобразява с различните клавиатурни подредби и езици, конфигурирани на Вашата машина.


Титла: Конвертор на думи
Публикувано от: zeridon в Sep 13, 2007, 15:28
Дешльокавизатора на стойков е добро начало. Само че не се сещам как да се направи толкоз умен че да се усети за езика на който си мислиш че пишеш.


Титла: Конвертор на думи
Публикувано от: Hapkoc в Sep 13, 2007, 15:48
Не ми се е случвало да напиша повече от 3 думи преди да забележа, че не съм на правилния език.


Титла: Конвертор на думи
Публикувано от: mikis в Sep 13, 2007, 15:51
По-скоро с нова речникова база данни към aspell/ispell. ???


Титла: Конвертор на думи
Публикувано от: laskov в Sep 13, 2007, 16:12
Цитат (zeridon @ Сеп. 13 2007,16:28)
Само че не се сещам как да се направи толкоз умен че да се усети за езика на който си мислиш че пишеш.

Ами примерно клавиатурата ми е конфигурирана с две подредби - US и BG Phonetic. Значи пиша или на анг или на български. Някой може да има добавена и немска и испанска подредба. Тогава речниците, които трябва да се претърсят стават четири.
Такъв конвертор вероятно ще направи излишно превключването BG/EN на клавиатуриата?





Титла: Конвертор на думи
Публикувано от: console в Nov 04, 2007, 15:49
Аз имам странния навик да гледам в монитора когато пиша :p .

Представете си следната ситуация.
Ако найстина програмата ми разчита какво искам да напиша ,ами я си представете че искам да го напиша на бг примерно.Става доста объркващо.





Титла: Конвертор на думи
Публикувано от: crasher5 в Nov 04, 2007, 17:19
Незнам защо, но оставам с впечатлението, че spell checking-а го приемате за нещо доста просто... Ако това нещо трябва да се направи от scratch както мисля, че искате... кой по-точно ще седне да направи базата от данни с всяка една думичка? :) За мен по-лесния вариант е просто да си гледате в монитора като пишете, най-малко всеки път като натиснете enter... така поне няма да имате 5-6 пъти  думи на шльокавица. Ако пък мислите да използвате някакъв вече измислен check... и той да си стой постоянно включен и да мониторва... как по-точно ще го форснете да проверява всичко каквото пишете във всяка една програма, и кога да спре да проверява (примерно не е приятно да си цъкаш игричката и по някое време да ти се смени клавиатурната подредба или просто да видиш, че предаваш стрингове на кирилица в най-напечения момент и играта не реагира :)). Успеь с начинанието, аз все пак мисля, че е по-добре да си изградите навика да "гледате в телевизора" когато гледате телевизия ;)