Покажи Публикации - n_antonov
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 77 78 [79] 80
1171  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Sendmail i Win -: Mar 26, 2002, 11:38
Kakva tochno greshka ti dava? Kakvo pishe v syslog fajla?
1172  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / opera 6.0 beta 1 -: Mar 26, 2002, 11:35
Zashto se muchish s Opera? Za Linux tozi browser ne e preporuchitelen. Ima si Mozilla/Galeon. Kakvo poveche ti trjabva. Ne stiga she ne sa go mislili za kirilica kato horata, ami na vsichkoto otgore e zatvoren i komersialen  ':angry:'
1173  Linux секция за напреднали / Начини за увеличаване на бързодействието / IDE CDROM като SCSI -: Mar 26, 2002, 11:03
И през ум не ми е минавало да убеждавам някого, че с промяната на един параметър в ядрото ще си спести всичките долари за истинско SCSI-устройство. Надали някой би го разбрал по този начин.

"... мисля че трябва да подадеш на кернела параметър кой IDE контролер да емулира пр. hdc=scsi (поне при мен е така),   ама тоя пример ще емулира и hdc и hdd..."

Не съм го използувал и не ми се е налагало, а превръщането на всички IDE устройства в SCSI за този случай наистина мисля, че не е необходимо.

Със здраве!



1174  Нетехнически теми / Коментар / Отново за графичните среди -: Mar 26, 2002, 00:15
Хареса ми идеята на A/nim (каквото и да означава), че текстовият шел, който е вроден по природа в Линукс, и графичният интерфейс са едновременно преимущества, е не недостатък (за някои Х е вреден придадък, а за други текстовата конзола е непреодолимо препятствие). Трудно ми е да убеждавам станалите вече лениви от работа с Windows мои познати, че понякога някоя по-дългичка команда в текстов режим може да им свърши по-бързо и по-лесно работата, с която се мъчат в графичен режим. Търсенето на текстов низ във файл е показателен пример за това. Освен, че някои се страхуват от черния екран с мигащия курсор, проблемът е, че го считат за демоде, връщане в далечното минало, миналото на DOS и 286. За съжаление обаеч DOS е доста ограничен и тромав в сравнение с разчупеността на многозадачния bash. Не искат да повярват, че то е толкова минало, колкото и настояще, и бъдеще. Не могат да допуснат, че една скромна машинка може да енкодва MP3 като ламя в текстов режим и да надмине далеч по-мощни системи, давещи се с Win2000 или XP.  За подобна задача графичният интерфейс е наистина вреден придадък, доколкото гълта памет, която може да използува по-пълноценно по предназначение. За други задачи - като обработката на графика или сериозната текстообработка - без графичен интерфейс не можем да минем. Хубавото на Линукс е, че ни предлага и двете, без да ги натрапва. Именно това е един от аргументите ми, когато убеждавам неверующите :-)
1175  Linux секция за напреднали / Начини за увеличаване на бързодействието / hdparm -: Mar 24, 2002, 14:18
По начало, би трябвало чипсетът ти сам е пуснал DMA на харддиска и с включването на тази опция допълнително ти фактически не правиш нищо. Затова и няма разлика. Обикновено тази опция се комбинира със съответния режим UltraDMA 33/66/100. Зависи от чипсета и от дисковия контролер. Ако искаш да провериш дали системата ти поддържа режим UDMA 66 или 100 (ако дискът го поддържа, но чипсетът не го поддържа, нищо няма стане, и обратното), опитай нещо от този сорт:

hdparm -X66 -d1 /dev/hda

С X66 опитваш UltraDMA 2 режима, а с X67, X68, X69 - по-високите режими (съответстващи на UltraDMA 66, 100, 133). Желателно е и да включиш 32-битовия трансфер, който по подразбиране е изключен, с опцията -c3. Значи, получава се:

hdparm -X66 -d1 -c3 /dev/hda

За повече подробности е добре да се запознаеш с man hdparm.
Можеш да тестваш производителността при различните режими и да избереш най-подходящия с командата:

hdparm -tT /dev/hda

Но помни, че някои опции са опасни и могат да доведат до срив на системата. На мен досега не ми се е случвало, но има и препатили. Преди това внимателно проучи какви режими на DMA се поддържат съответно от дисковия ти контролер и от чипсета.
А за какъв DMA става дума? Нищо особено, просто чипсетът позволява на дисковия контролер директен достъп до паметта (direct memory access), което освен че ускорява трансфера между бавния диск и бързата памет, освобождава и централния процесор от допълнителни ангажименти и той може да си мисли за по-важните работи

Успех! '<img'>



1176  Linux секция за напреднали / Начини за увеличаване на бързодействието / IDE CDROM като SCSI -: Mar 21, 2002, 19:02
"Сигурно мнозина от вас го знаят, но все пак, сигурно тук има и такива, които не подозират как техните IDE CDROM устройства могат да станат SCSI по софтуерен път".
Мисля, че това е достатъчен отговор на твоята забележка. Освен това какво друго, ако не оптимизация е това, за което става дума? В крайна сметка, оптимизация означава ПОДОБРЯВАНЕ. Нима не говорим за подобряване, ако скъзи-емулацията води до по-добри резултати при работата с този вид устройства? Или са по-лоши...?
1177  Нетехнически теми / Коментар / Отново за графичните среди -: Mar 21, 2002, 18:56
Ще се опитам да дам определение за десктоп-система. Импровизирам, така че всеки може да добави или премахне по нещо. Определението, е тъй да се каже, open source  '<img'>  Та, значи, в никакъв случай не трябва даз вучи отрицателно: "всичко, което не е сървър" - първо защото е неграмотно и второ, защото въпреки основната употреба, може да изпълнява ис ървърни функции. На Линукс това му е в кръвта. Да изоставим и террминологичното заяждане: знаем, че Линукс е само ядрото, а системата е GNU/Linux, а прилежащите инструменти и приложен софтуер се групират в дистрибуции и прочее... За улеснение, на всичко това му казваме Линукс и... точка!
Та, десктоп-система, е програмна среда, която осигурява удобни и леснодостъпни за широк кръг потребители инструменти за осъществяване на ежедневни рутинни задачи (обслужване на поща, пълноценно използуване на интернет-комуникации, работа с офисдокументи на различни производители за различни платформи и пр.) и забавления  (слушане на музика, гледане на различни видеоформати, игри и т.н.).
Оттук нататък, тази бегло щрихирана дефиниция може да се прецизира, и дори коренно да се видоизмени, но поне дава някаква представа за онова, което искам да кажа с думите, че Линукс все още не е пълноценна десктоп-система, макар и само в едно единствено условие - офиспакетите. За управление на мултимедийна станция е превъзходен, а за интернет... там направо да не говорим, той просто е роден за това. Даже няма да е пресилено, ако кажем, че интернет е роден за Линукс '<img'> , доколкото по-голямата част от Мрежата се управлява от него и от други UNIX-и.
1178  Нетехнически теми / Коментар / Отново за графичните среди -: Mar 21, 2002, 15:17
Офиспкатетите са болната тема на Линукс. Нито KOffice, нито гномският му еквивалент са достатъчно развити, за да се справят безпроблемно с вездесъщите формати на M$. StarOffice ни обнадеждаваше, докато от Sun не ни сюрпризираха с новината за неговата комерсиализация, която все още е под въпрос. За съжаление OpenOffice не ми върши работа, лично на мен, когато се налага да редактирам сложно-форматирани файлове с Excel или Word, особено ако се съптстват от макроси. Иначе за по-прости текстови документи върши добра работа. В този смисъл, по отношение на офиспакетите, Линукс все още не е пълноценна десктоп-система  '<img'>
1179  Нетехнически теми / Коментар / Отново за графичните среди -: Mar 19, 2002, 18:20
И в това, което казваш, има смисъл. Разнообразието е богатството на Linux. А в него се раждат и най-добрите неща.
1180  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Предложение -: Mar 19, 2002, 15:27
'<img'> Голям майтап!!! Добре, че си имаме MS, за да има с кого да си правим гаргара  '<img'>
1181  Нетехнически теми / Коментар / Отново за графичните среди -: Mar 19, 2002, 13:31
Именно в хода на тези разсъждения достигаме до призива на Р. Столмън разработчиците на KDE и Gnome да обединят усилията си в създаването на единна среда. Доскоро това беше проблем заради QT, но след като библиотеката вече е GPL, формални пречки за обединяването на двата проекта вече не съществуват. Остава да видим дали има друг вид пречки. Имам предвид чисто субективните, човешките фактори.
1182  Linux секция за напреднали / Начини за увеличаване на бързодействието / IDE CDROM като SCSI -: Mar 19, 2002, 09:10
Отскоро приложих един трик, който ми позволи да превърна Linux в неподражаема платформа за печене на CD-та. Трикът, разбира се, не е мое откритие и сигурно мнозина от вас го знаят, но все пак, сигурно тук има и такива, които не подозират как техните IDE CDROM устройства могат да станат SCSI по софтуерен път. Излишно е да споменавам по какъв начин това влияе на усилената работа с тях по време на изпичане на дискове, независимо какъв софтуер използувате.
И така, ще ви трябва изходният код на линукс-ядрото (в случая 2.4.18) и нищо повече. Единствената особеност е при конфигураринето на ядрото (с make menuconfig или make xconfig) да изпълните две стъпки:
1. В раздела "IDE ATA... support/IDE ATA... block devices" изключете функцията "IDE ATAPI CDROM support".
2. Няколко реда по-надолу включете фонкцията "SCSI Emulation" (тя ще бъде активна, само ако сте включили поддръжката на SCSI в главния раздел "SCSI").

Следва стандратното:
make bzImage
make modules
make modules_install

Когато заредите новото ядро, ще видите, че всички IDE CDROM устройства ще се появяат като /dev/scd0, 1, 2 и т.н. (имам предвид CDROM, DVD, писачка). Ще се наложи само малка редакция на файла /etc/fstab, с която да посочите, че CDROM-устройството не е /dev/hdd и т.н., а /dev/scd0 и т.н.

Този номер неминуемо ще оптимизира работата с този вид устройства и ще превърне вашия Linux в неподражаема платформа за пържене (или печене, както искате го наричайте) на дискове.

Успех!
1183  Нетехнически теми / Коментар / Отново за графичните среди -: Mar 18, 2002, 19:25
Смятам, че е уместно след като си имаме нов форум, да пренесем дискусият а тук, където й е мястото. Като човек, който се вълнува от пропагандирането и разпространението на Линукс сред начинаещите, винаги ме е вълнувал проблемът за графичните среди. Тук бих искал да отговоря на тези, които сякаш са недоволни от съществуването на Gnome и KDE, които могат да направят живота на потребителите по-лек, и твърдят: "Ако искаш да си щракаш с мишката, що не си сложиш ХР?".
На такива аз отговарям: за да стане нещо действително, преди това трябва да е било възможно, а след това и необходимо. Съществуването на Gnome и KDE (пропускам цялата плеяда от алтернативни малки графични мениджъри и десктопи), в разработването на които се хвърля толкова труд на толкова много хора от цял свят, не само доказва, но и показва от само себе си необходимостта от съществуването на графични среди за Линукс. Т.е. тяхното битие само доказва необходимостта от съществуването им. И тъй като графичните среди са необходими на десктоп-системите, а не на сървърите, това вече допълнително доказва, че Линукс не е само сървърна, но и десктоп-среда, не по-малко функционална и не по-малко удобна.
В такъв случай, щом очевидно са необходими не само на начинаещите, но и на напредналите, които не използуват Линукс-машините за сървъри (в този случай графични среди наистина не са необходими) , какво ни пречи да се вълнуваме от развитието на KDE и от това, че става все по-тежък и прочее... ?
1184  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Предложение -: Mar 18, 2002, 19:16
Вярно, че добре зададеният въпрос е половин отговор, но няма готова формула за добре зададен въпрос. Задаващият трябва да е достатъчно съобразителен и да добави сам необходимата според него информация, за да му се помогне. Например, ако искаш да направиш ъпгрейд от 4.1 на 4.2, не ти е необходимо нищо допълнително като информация, защото ако системата ти не отговаря на изискванията, самият ъпгрейд няма да се състои. Разбира се, има и трикове. Например, преди ъпгрейда да направиш бакъп на /etc/X11 и след ъпгрейда да го възстановиш, защото инсталацията на новия XFree86 ще го overwrite'не. Така ще запазиш предишните настройки на системата, свързани с Х11 и практически ъпгрейдът ще мине безболезнено.
1185  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на сайта / Zatrudnena Navigacia -: Mar 01, 2002, 23:48
Да, наистина. Има много богати възможности, които понякога объркват навигацията и човек не знае къде ще попадне. Тлябва малко време, за да свиснеш.
Страници: 1 ... 77 78 [79] 80