Анкета

Въпрос: Какво мислите за последните скандали с незаконното подслушване?

• Хубаво е да слухтят незаконно, който няма какво да крие, няма какво да се притеснява
    - 0 (0%)
    Хубаво е да слухтят незаконно, защото това касае националната сигурност и борбата с корупцията
    - 1 (2.4%)
    Лошо е да слухтят незаконно, защото си има ред за тия неща
    - 1 (2.4%)
    Лошо е да слухтят незаконно, защото го използват за политически и икономически цели
    - 9 (22%)
    Дреме ми на шмайзера кой какво слухтял
    - 7 (17.1%)
    Аз съм служител на МВР и слухтя
    - 0 (0%)
    Аз не съм служител на МВР, но слухтя съседите и познатите си
    - 1 (2.4%)
    Цв. Цв. - паижина фостата затеп!
    - 3 (7.3%)
    Активно мероприятие от страна на опозицията!!!
    - 0 (0%)
    Кажи кой искаш да слухтим и ще се разберем за парите
    - 1 (2.4%)

Общ брой гласове: 19

Автор Тема: Слухтене, бръмбари и телефони  (Прочетена 4696 пъти)

runtime

• Напреднали
  • Публикации: 807
  • Distribution: Ubuntu 14.04
  • Window Manager: Unity
  • LZ1DOT
    • Профил
Re: Слухтене, бръмбари и телефони
« Отговор #15 -: May 01, 2013, 18:34 »
Ако става въпрос за A5/1 не мисля...да вярно е че когато вече имаш изгенерирани rainbow таблици е лесно, но за генерирането на въпросните са похарчени немалко ресурси. Плюс което не мисля че всички ще се юрнат да променят нещо след като така или иначе се минава на 3G и А5/3.

Трябва да ти кажа, че 2G мрежите все още се ползват подобаващо. Дори от оператора ги препоръчват при раьони със слаб о покритие. Кога ще се мине изцяало на 3G в България само Господ знае. Иначе за справка пускам една снимчица, на честотния спектър около нас... :)
« Последна редакция: May 01, 2013, 18:54 от runtime »
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8912
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #16 -: May 02, 2013, 04:17 »
Рън тия снимчици нищо не ми говорят. Това добре ли е? Зле ли е? Много ли е? Малко ли е? Изобщо какво е???
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

runtime

• Напреднали
  • Публикации: 807
  • Distribution: Ubuntu 14.04
  • Window Manager: Unity
  • LZ1DOT
    • Профил
« Отговор #17 -: May 02, 2013, 21:16 »
Рън тия снимчици нищо не ми говорят. Това добре ли е? Зле ли е? Много ли е? Малко ли е? Изобщо какво е???

Добре е, не е зле. Подобаващо използвана е мрежата (2G). Изобщо е, че на банда се предава/приема подобаващо често. От което следва, че 2G се ползва все още подобаващо често.
Това във връзка с коментара на гейта, че ще се минава на 3 поколение... което все още няма как да се случи в България. :) А и като цяло покритието им на 3-та генерация все още куцука.
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #18 -: May 03, 2013, 00:00 »
Наистина имаш USRP радио? Сигурно е голяма забава, отдавна си мечтая за нещо такова, въпреки че никога не съм задълбавал в тази насока. Що се отнася до 3G, някой някога ми беше разправял разни неща за UMTS какъв капан било, защото технически погледнато UMTS бил ужасно усложнен само и само с идеята разни хора да печелят от патентни права, как инфраструктурата сама по себе си била достатъчно скъпа като добавим и парите хвърлени за лицензите за честотите, никога нямало как да стане достатъчно достъпно и евтино, така че да се привлекат достатъчно много клиенти и че цялата тази работа била грешка и единствено хвърляла операторите в неоправдани разходи. Нямам идея дали е така и сега какво е положението обаче. За България е ясно иначе.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #19 -: May 09, 2013, 16:00 »
Случайно или не, оказва се че в мрежата на министерството на държавната администрация и административната реформа (закрито от ГЕРБ през 2009) има хостнат C&C сървър на FinSpy - софтуер писан от английска компания, продаван на разни "недемократични" правителства за слухтене. Идеята е да ти троянизират машината, най-често чрез mail attachment-и, след което ти логват клавишни комбинации, пароли, скрийншотове, voice разговорите по скайп и т.н:

http://en.wikipedia.org/wiki/FinSpy

Това излезе наскоро в ново проучване по въпроса:

http://i.imgur.com/wbqprnj.png

Такам, като направих една проверка се оказва че AS44586 (Ministry of State Administration and Administrative Reform - Bulgaria) няма този префикс (212.122.нещоси):

http://bgp.he.net/AS44586#_prefixes

Предполагам въпросният е прехвърлен на government.bg където ИМА такива префикси:

http://bgp.he.net/AS12564#_prefixes

Сега има два варианта: с парите по Шенген освен джипове с антени сме си купили и държавен spyware. Алтернативно, някой е хакнал някоя система на government.bg мрежата и е решил там да подкара въпросния сървър, който събира изслухтяните данни (което ми се вижда доста нагло ама знам ли...).

Брей и тук нещата взеха да се развиват, да не повярва човек...
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon