Ако Марчето и Нетер се съгласят да пренаписват постовете на кирилица .
Аз едно време го правех. Реших да помагам на новаците във форума с това да бъдат посрещнати топло и да бъдат въведени във форума постепенно. Правех го в продължение на около година. Наблюденията ми бяха, че колкото повече постове транслитерирам, толкова повече постове на латиница почват да се появяват, сякаш новаците усещаха, че могат да игнорират правилата, след като някой ще им оправи поста да изглежда добре. Ефектът от тези редакции беше не нулев, а направо отрицателен, а аз само си губех времето. Така че това не е решение.
Данчо, модератор съм тук от години (6 ли станаха, нещо такова) и имам много добри наблюдения над всяка случка във форума за това време. Мога смело да ти кажа, че новаците, които влизат да пишат тук на латиница и/или арогантно още с първия си пост, почти на 100% зарязват форума още след първите си 1-2 поста и не допринасят с нищо за него. Не само сега - така беше и когато си играех да транслитерирам постовете им. А единиците от тях, които са се задържали и след първите си 1-2 поста, не са се задържали заради това, че постът им е бил транслитериран или изтрит. Т.е., от транслитерацията няма никаква полза, само загуба на време за модераторите, а оставянето на постове на латиница само би цапало форума. Та... не, новаците не се пренебрегват с това, че се следи спазването на правилата. Всъщност, това следене въобще не се отразява на тяхното присъствие.
За това, че темите остават публикувани в секцията, където са били преди преместването им в кошчето. Това, което остава в секцията е само маркер с препратка, за да не се чуди потърпевшият къде му е темата. Но този маркер би трябвало да е временен и след време да изчезва сам от секцията, където е. Отдавна не съм се заглеждал дали тези маркери се чистят автоматично. Ако са спрели да го правят, то това е малко проблемче за оправяне, а не нулева оптимизация
П.П.: Да, явно не се чистят автоматично. Ще видим какво може да се направи. Благодаря!