Анкета

Въпрос: Какво мислите за проекта АЕЦ Белене?

  • Против
    - 14 (10.1%)
    За
    - 30 (21.7%)
    Не съм решил(а)
    - 2 (1.4%)
    Не ме интересува
    - 2 (1.4%)

Общ брой гласове: 44

Автор Тема: АЕЦ Белене  (Прочетена 15388 пъти)

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: АЕЦ Белене
« Отговор #105 -: Apr 10, 2009, 10:02 »
Като става въпрос за Георги Марков се сещам за едно забавно съвпадение. Човекът е журналист и пише разни работи против властта. На 7 септември го прострелват с рицина и почива няколко дни по-късно. Забавното е че 7 септември се оказва и рожденния ден на другаря Тодор Живков.

Нямаше да е толкова странно ако нямаше едно интересно съвпадение. В Русия, Анна Политковская също е журналист и също пише разни работи против властта. На 7 октомври я застрелват. По някаква случайност, 7 октомври е рожденият ден на господин Владимир Путин :)

Дали е голяма случайност не знам. От друга страна знам, че дружбата между двата народа крепне както и преди. В момента управляващата партия обича да бива наричана "столетницата" което предполага че е наследничка на тогавашните БКП.

Тогавашните БКП преди да дойдат на власт са известни с разни грозни изцепки като например атентата в "Света Неделя" където загиват взривени....българи. Това определено не е нещо в интерес на България и нейния народ. Тъй като партията се рекламира в клипчета където се твърди, че идеите са още живи, чудно ми е дали все още е склонна да работи в ущърб на българските интереси?

И още нещо: в НС се ратифицира пражката конвенция където фашисткият и комунистическите режими дефакто се приравняват. Единствените, които гласуват против са...групата на БСП :)

Ако драснем една черта под тези факти и в контекста на последното мнение на микис, в главата ми изплува един въпрос: кой не може да забрави миналото и кой живее в някакви стереотипи?

А де :)
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

Златко

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2147
    • Профил
Re: АЕЦ Белене
« Отговор #106 -: Apr 10, 2009, 11:21 »
"Др . Тодор Живков/Путин, ЧРД!"  Вероятно това са искали да кажат.  ::)

Болшевишко чувство за хумор, явно.

Що се отнася до приликите на болшевизма с фашизма - да, няма грешка - и двете са в една обща категория - тоталитаризъм. А се мразят един друг именно защото си приличат и са конкуренти.  ;) Пмсп.

Хм, ето на какво попаднах днес: Кремъл: "Булгартабак" е руска собственост???
« Последна редакция: Apr 10, 2009, 11:43 от Zlatko »
Активен

Без правила няма игра

luda_glawa

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 652
  • Distribution: Kubuntu
  • Window Manager: KDE
    • Профил
    • WWW
Re: АЕЦ Белене
« Отговор #107 -: Apr 11, 2009, 19:45 »
Luda Glawa, винаги съм уважавал екологичната гледна точка, която от много време защитаваш. И понеже от много време нямаме възможност да се видим, реших, че бих могъл да използвам възможността да обсъдя с теб някои въпроси тук.
Предварително правя уговорка, че аз не съм се интересувал толкова от алтернативни методи за енергодобив или от възможности за спестяване на енергия. Или поне не, колкото теб. :)

Освен това скоро ще има решение. Няма начин да няма. Слънчевите панели се усъвършенстват.
Преди няколко години бях чел, че енергията, която е необходима за производството на една слънчева клетка е по-голяма, отколкото тази клетка ще бъде способна да произведе, докато работи. Има ли някаква истина в това? Или нещата са дръпнали технологично, до ново, при което съотношението се е обърнало? Или това което съм чел е било просто "пропагандна" информация на лобистите за консервативни източници на енергия?

Мисля, че трябва да си отговорим и на още един въпрос - "Колко по-малко енергия можем да ползваме или колко можем да спестим?". Спомнете си последния "Ден на земята" - спестени 22 мегавата за 1 час ... без коментар.
Не мисля, че спестяването е нещо, което може да бъде реална цел, водеща до сигнификантно намаляване на разходите на енергия. Акции като "Ден на Земята" показват готовността на хората да участват в тях, но не и тяхната обща нагласа за промяна на начина им на живот.
Също преди време бях чел, че (поне в Германия) консумацията на енергия от домакинствата е около 5%. Съгласен съм, че малко по малко усилията може да доведат до някаква промяна. Въпросът е по-скоро, дали си струва тези усилия да бъдат насочвани към крайния потребител, при положение, че бихме могли да постигнем в най-добрия случай няколко процента намаление на консумацията на енергия. В същото време не знам, дали същото количество усилия биха довели до реален спад в промишлената консумация на енергия.

Нека не забравяме, че апелите към "доброто" у човека никога не са успели да доведат до нещо съществено. Не е реалистично да очакваш прозорливостта на хората да ги промени, като им казваш, че децата им ще тънат в екологична мизерия, ако те не започнат сега да се променят. Трябва реална мотивация за промяна на начина на живот - значително по-реална от визии за "по-светло бъдеще".
...Не знам, как би трябвало да изглежда тя. Просто споделям по-общи мисли по въпроса, които се коренят в опит от други ситуации, с които аз само правя аналогия.

Надявам се да си добре и да "наминеш", да се засечем в комуникация с малко повече живец.
Поздрави! :)

//offtopic Организация, организация и пак ни куца организацията :0)
//ontopic Имах в предвид не да се стискаме при ползването на енергия, а да не са ни много разперени пръстите ;)
Активен

С Уважение:

Luda Glawa ;-)

mikis

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 746
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Re: АЕЦ Белене
« Отговор #108 -: Apr 12, 2009, 12:47 »
да не мислиш, че пасем трева?...
Все повече ме убеждаваш в това. По политическа линия само betso положи усилия да се аргументира, за което го поздравявам макар да не съм съгласен с него. А ти се правиш на велик анализатор с епизодични връзки измъкнати от Уикипедия и Гугъл, говориш ми за "Ad hominem", а в същото време ме нападаш лично, като ме наричаш "неинтелигентен", друг пък се сети че съм бил "комунист", въобще... ::). Да ти кажа не мисля, че пасеш трева. Просто си ограничен и злобен. ;)
Иначе няма да повярваш защо ти исках конкретни технически данни. Първо и най-невероятното, защото иде реч за технико-икономически проект. И второ за да стане ясно, че не може един такъв проект да бъде приеман или отричан на базата на политически [пред]убеждения. "За" или "против" може да има, чак когато се преценят икономическите ползи (и разходи) в краткосрочен и дългосрочен план, анализират се технологичните рискове, вземат се в предвид опасностите за околната среда и чак тогава, ако нещата са на кантар, да се помисли за евентуален политически проблем. А кръгът от хора, които могат да изготвят такъв анализ въобще не се ограничава до експертите на правителството.
Това което простичко искам да кажа е, че трябва да преценим имаме ли интерес да строим АЕЦ в дългосрочна перспектива, а не с кого я строим. И тук се проявява за съжаление остатък от робското ни минало. Ние се грижим повече за интересите на големите ни братя, отколкото за нашите собствени. :(

Като стана дума, да очакваш от Едвин Сугарев безпристрастно мнение е като да очакваш някой от БСП да признае, че кризисния щаб за боклука в София е евтин предизборен PR и опит да се срита в кокалчетата основния политически опонент. Тъй че, да се позоваваш на такъв източник не е много сериозен аргумент, дори статията му да не беше пълна с общи приказки и посредствен негативизъм.
Прави ми впечатление и как Гейтуей е яхнал "теорията на конспирацията", а преди не й беше фен. Даже й се подиграваше. :) Явно (безвредните) наркотици не му помагат да има последователно мислене. >:D
Активен

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: АЕЦ Белене
« Отговор #109 -: Apr 12, 2009, 14:07 »
Стига бе коспирация и параноя, това са само 2 дати :)

Истинската параноя и конспирация примерно е това:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%BB%D0%BE_%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83_%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5_(1953)
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

Златко

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2147
    • Профил
Re: АЕЦ Белене
« Отговор #110 -: Apr 12, 2009, 20:59 »
А ти се правиш на велик анализатор с епизодични връзки измъкнати от Уикипедия и Гугъл, говориш ми за "Ad hominem", а в същото време ме нападаш лично, като ме наричаш "неинтелигентен", друг пък се сети че съм бил "комунист", въобще... ::)

А кой написа това:

Идеята била селските политикани да си намерят нова причина да плюят правителството. :) Защо ли не съм изненадан.

Още в първото си съобщение по темата използва лична нападка (Ad hominem), наричайки ме, а вероятно и други, "селски политикан". Е, аз съм си селско момче и не се срамувам от това, но не там е работата. После пък се опита да ме иронизираш задето приведох мнението на Едвин Сугарев, което отново е лична нападка (евфемизъм).  ???
Микис, както се отнасяш с хората, така ще се отнасят и те с теб.  ;)

Иначе няма да повярваш защо ти исках конкретни технически данни.

Колко пъти да повтарям, че не може да искаш такива данни от мен, тъй като те не са от моята компетенция. Въпросът обаче е, защо правителството не представи такива данни пред нас?! Можеш ли да отговориш на този въпрос, вместо да ме упрекваш?

Първо и най-невероятното, защото иде реч за технико-икономически проект. И второ за да стане ясно, че не може един такъв проект да бъде приеман или отричан на базата на политически [пред]убеждения.

Проектът е 95% политически. Лично мнение.

А кръгът от хора, които могат да изготвят такъв анализ въобще не се ограничава до експертите на правителството.

Аха, и аз какво сега, да похарча няколко стотин хиляди лева, за да ти направя кеф?  :D Как не!

Като стана дума, да очакваш от Едвин Сугарев безпристрастно мнение

А защо трябва да е безпристрастно? Да не би мнението на правителството, моето или твоето да са безпристрастни? 

[_]3
Активен

Без правила няма игра

Златко

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2147
    • Профил
Re: АЕЦ Белене
« Отговор #111 -: Apr 26, 2009, 17:37 »
Новини.   :(
Активен

Без правила няма игра

luda_glawa

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 652
  • Distribution: Kubuntu
  • Window Manager: KDE
    • Профил
    • WWW
Re: АЕЦ Белене
« Отговор #112 -: May 02, 2009, 11:03 »
Едно леко допълнение ...

Биогазови двигатели ...
Активен

С Уважение:

Luda Glawa ;-)

Златко

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2147
    • Профил
Re: АЕЦ Белене
« Отговор #114 -: May 29, 2009, 17:35 »
AND WENT THE HORSE INTO THE RIVER!  :(
Активен

Без правила няма игра

nifelheim

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 328
  • Distribution: Kubuntu
  • Window Manager: KDE
    • Профил
    • WWW
Re: АЕЦ Белене
« Отговор #115 -: May 29, 2009, 21:44 »
Златко, свиквай. В преговорите по отношение на обявената от Обама "перезагрузка", Русия настоява санитарният кордон да мине в нейна сфера на влияние (инфо от stratfor.com). Тази година ще паднат Грузия и Украйна, а след това...
Активен

Оптимистът изучава английски език. Песимистът - китайски. А реалистът - автомат Калашников.

Златко

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2147
    • Профил
Re: АЕЦ Белене
« Отговор #116 -: May 30, 2009, 08:43 »
Свиквам. Ама какво ли се учудвам, аз съм от малцинството (вж. анкетата). Щом искате Белене, имате го. Со всеми вытекающими. Vox populi, vox Dei.  :'(
Активен

Без правила няма игра

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: АЕЦ Белене
« Отговор #117 -: May 30, 2009, 10:15 »
А, може и по-зле. Сега четох, че Беларус са на път да се набутат с цели 9 милиарда за същата работа. Обаче премиерът им (диктаторът им?) нещо е набрал на руснаците и може и да не финализират сделката....
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

ANTIADMIN

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 660
  • Distribution: Windows XP Pro latest updates
  • ANTIADMIN
    • Профил
Re: АЕЦ Белене
« Отговор #118 -: May 31, 2009, 15:23 »
Мисля, че зад АЕЦ Белене стои огромен заговор!!! Повече не мога да ви кажа, но това не е случайно! Членове на тайна масонска ложа са направили конспирацията, за да си присвоят милиарди долари. По този начин те се опитват да ни сринат, да живеем в страх и да ни контролират по-лесно.
Не забравяйте, че рептилиите се хранят със страха ни, те са на тази земя, за да ни вкарат в грешния път и засега успяха, остaнахме много малко хора, които не се предаваме! Внимавайте!!! АЕЦ Белене е техен удар! Срещу БЪЛГАРИЯ!!!
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: АЕЦ Белене
« Отговор #119 -: Jun 01, 2009, 12:20 »
Порче втори пореден коментар твой в подобен стил чета. Я ми кажи моето дете, с какво си се надрусал? Толкова несвързано и толкова лишено от логика изказване не помня да съм правил и доста прекалил с алкохолните питиета.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear