Страници: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 33   Надолу

Автор Тема: Курвенските пинизи на малките-и-меките  (Прочетена 51767 пъти)

zahari_bgr

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 139
  • Distribution: Fedora 33 64-bit with kernel 5.12.6
  • Window Manager: GNOME 3.38.5
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #180 -: Aug 06, 2021, 16:15 »
Преди 20 години сигурно сте смятали, че Google няма никакъв шанс да се конкурира с Yahoo, MSN или Altavista. Или пък FaceBook с My Space - преди 15 години. И що за човек би ползвал социална мрежа, в която постовете са ограничени до 140 символа? Стотици милиони - оказва се. И как може нещо като Zoom да порастне от 20 на 200 милиона потребители само за няколко месеца - преди година и половина всеки би казал, че това е невъзможно.

Точно това е, че DuckDuckGo не е просто мета търсачка. StartPage е такава, примерно, но е хубаво, че и нея я има, а и тя също може да се развие. Вярно е това, че Google ги допускат до базите си данни за да могат да кажат, че имат конкуренти и също най-вероятно печелят пари. Но печелим и ние, че можем да ги ползваме.

Bing/Yahoo, Yandex, Baidu също са конкуренция на Google. И то не само като търсачки, ами разработват и конкуренция на другите им продукти.

Не, Jet, не смятам, че разходите на една фирма са само за заплати - броя на служителите ми го посочи ти и аз отговорих на онова, което ти беше написал в духа на - "Имат само 130 служители, ха-ха, кои са тия, те не могат да се конкурират с никого". За пореден път ми вадиш думи от контекста и претендираш, че са казани в друг контекст. Не, не смятам, че опън сорс програмите идват от въздуха, и даже аз лично съм писал в този форум, че най-големите и важни проекти, които се разработват за Линукс, се пишат от платени програмисти - Линукс ядро, Lotus Symphony/Star Office/Open Office/Libreoffice, Firefox, Thunderbird, Apache...

Точно за това и Searx не е DuckDuckGo. А дали DuckDuckGo ще стане Google - определят потребителите. Ако потребителите не искат Google да ги следят - Google ще изгорят.

А рекламодателите не се интересуват от това кой сервира рекламите, стига да има на кого да ги сервира. Платените усуги, като тази, която ти показах, също биха могли да имат бъдеще - дори и при търсачките. Ако половината потребители започнат да блокират рекламите - дори Google ще пуснат такава опция. Те вече го направиха за Youtube.

Ето това е интересен проект YaCy is a distributed Web Search Engine, based on a peer-to-peer network.. Кой знае какво го очаква в бъдещето.

Googleспечелиха с това, че още от самото начало предложиха добра интернационализация - в момента, когато беше истински ад с кодировките. В англоговорящите държави, например САЩ, станаха доминиращи чак към 2010 г.

Symbian, Windows Mobile и Blackbery държаха почти целия пазар на умни телефони в продължение на 10-15 години, но бяха извадени от него от Android и iOS. Internet Explorer държеше пазара на браузъри в продължение на повече от 15 години - сега е просто реликва. Телевизията беше основен метод за разпространение на съдържание за колко - 70 години? Вестниците днес къде са?

Internet Explorer държеше 90% пазарен дял, Firefox се изкачи до 34% преди Chromium и базираните на него да заемат 80% и Firefox и базираните на него и Safari да останат единствените конкуренти с по 10%. Кой знае какво ще стане след 10-15 години. Кой си е мислел, че ARM може да се конкурира с Intel и AMD? Асемблаторите могат да решат да не доставят повече Windows с машините и вместо това да доставят Fedora или Ubuntu с KDE или GNOME и предварително инсталирани Firefox, Thunderbird, LibreOffice, Pidgin и VLC - Windows тогава ще се засили стремглаво надолу. Кой наложи Android? Не са Google - производителите на телефони го наложиха.

Имаше ICQ, MSN Messenger, Yahoo Messenger... Skype ги изтри всичките. Сега Skype е на път да изчезне, защото последните 10 г. навлязоха нови играчи - Viber, Whatsapp, Telegram... Сега навлизат Zoom, Teams...

Когато ние станем на 70 години, повечето от тези фирми, които познаваме сега няма да ги има, или ще се занимават с нещо друго, или ще са много нишови.  Къде е Кодак днес? Предлагат да произвеждат ваксини срещу КОВИД. :D От Sun спомен няма.

Никой не ползва фотоапарати с лента вече, никой не ползва оптични дискове... Твърдите дискове също са в процес на изчезване в потребителските устройства. Никой не ползва вече кинескопи - хората, родени през този век дори не знаят какво означава тази дума. Ами касетите с магнитна лента?

Ами финансовата система как ще се преобрази в следващите 20 години? Само гледайте. Нищо утре няма да бъде както си е било вчера.

Е, go_fire, цъкаш върху иконата на HTTPS Everywhere в toolbar-а и му казваш Disable for this site. В Браузъра на Tor иконите на HTTPS Everywhere и NoScript са премахнати от toolbar-а, но в контекстното меню има Customize и оттам можеш да си ги изкараш. Всъщност, ако вграденото нещо във Firefox няма per-site функционалност, тогава има смисъл от добавката.

Аха, всъщност HTTP Switchboard has been split into two distinct, more advanced extensions: uBlock Origin and uMatrix. Основното предимство пред NoScript е, че позволяват да се блокират повече неща, както и част от списъците със зловредни домейни, които аз слагам в hosts, обновяващи се автоматично с добавките.

Да, това не е за масовия потребител, но ако хората са склонни да плащат - ще има и кой да им продаде готови устройства, които да си включват в мрежата и да си насочват DNS заявките към тях. Спомням си, че се продаваха устройства, които правеха точно същото нещо, но трябваше да бъдат включени преди рутера и тогава нямаше нужда да се пипа каквото и да е по операционната система - т. е. блокиране чрез firewall, а не DNS.
« Последна редакция: Aug 06, 2021, 16:20 от zahari_bgr »
Активен

zahari_bgr

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 139
  • Distribution: Fedora 33 64-bit with kernel 5.12.6
  • Window Manager: GNOME 3.38.5
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #181 -: Aug 11, 2021, 19:37 »
Миналата седмица, разглеждайки източниците на Searx един по един осъзнах, че доста голяма част от тях бих искал да изключа (чрез URI параметър през Gimme A Searx, който да се предава на избраната инстанция на Searx, както споменах). Малко след това осъзнах, че ако го направя - ще могат да ме следят по заявките, дори през Tor - ще им светвам като крушка с този дълъг списък от енджини, който едва ли някой друг от малкото потребители би успял точно да повтори.

Онзи ден прочетох в дъното на уеб страницата за настройка на една от инстанциите следното: "Note: specifying custom settings in the search URL can reduce privacy by leaking data to the clicked result sites.". Това пък защо? Разгледах как поддръжката на енджините е написана и тези параметри не се предават дори и на тях, а какво остава за сайтовете от резултатите.

В крайна сметка реших да не указвам настройки на Searx, особено през URI. То иначе би било и безсмислено - трябва да обикалям инстанциите една по една, тъй като не смятам да ползвам никоя конкретна, а само произволни - чрез локалната ми инсталация на Gimme A Searx. Освен това ще трябва да им разреша бисквитките. Освен това, в уеб настройките на инстанцията, която разглеждах, видях енджини, които ги няма в изходния код на Searx - някой си ги е добавил, т. е. различните инстанции може да поддържат различни източници.


След като се освободих от това бреме реших, че трябва да интегрирам Tor в Mozilla Firefox - досега го ползвах само през Tor Browser, в който не съм променял абсолютно нищо [1], освен че си извадих иконите на NoScript и HTTPS Everywhere, за да мога да ги контролирам. Идеята ми е да мога да ползвам onion страници в същия профил и същия прозорец на оригиналния Firefox, който си влача още от времето, когато ползвах Windows.

Накратко: Създадох нов контейнер с име Tor, инсталирах добавката Container proxy, добавих в нея локалната си инсталация на Tor и указах да се използва в контейнера с име Tor. След което си инсталирах добавката Containerise и указах *.onion да се зарежда в контейнера с име Tor. Инсталирах си и добавката Close Container - за да мога да затварям всички табове от един и същ контейнер наведнъж.

След това добавих нова търсачка във Firefox с Tor адреса на DuckDuckGo и я направих търсачка по подразбиране. Добавих си и още една търсачка - MetaGer, която също предлага onion достъп, има собствени индекси и изобщо е много интересна - прочетох за нея в тази статия (в която има и други интересни неща). Добавих си и Ahmia - търсачка за onion мрежата, която изрових от поддържаните енджини в изходния код на Searx.

Ако искам някакъв друг сайт да се отвори през Tor - просто му казвам да се отвори в Tor контейнера, а ако отворя нещо от Tor контейнера в друг таб, на което не му е казано да минава през Tor си се отваря през обичайната ми връзка. Обаче аз искам да мога да отварям избрани неща през Tor и в другите контейнери (например в създадените специално за тях или във временните), затова си инсталирах добавката MultiProxTabs. Тя също работи с вътрешен списък с проксита, като позволява да се задава различно прокси за всеки домейн (или се използва този по подразбиране), и да се включва и изключва за всеки домейн или таб [2].

Зададох си глобално прокси в настройките на Firefox, след което инсталирах добавката Proxy Toggle, която позволява с един клик настройките на Firefox да се променят между това, което е било зададено когато добавката е била инсталирана или активирана и изключено прокси. При рестартиране на браузъра състоянието е завареното от добавката, т. е. глобално включен Tor.

Т. е. сега в оригиналния Mozilla Firefox мога да включвам и изключвам Tor с един клик - глобално за всички връзки, да го включвам и изключвам за избрани домейни или за избрани контейнери. Във всички останали случаи поведението е същото, каквото беше до миналата седмица, с изключение на това, че търсенията ми вече винаги ще са през Tor и по подразбиране ще мога да отварям *.onion адреси в същия браузър.

И един бонус, специално за go_fire: Privacy Redirect.

От хранилището в Github:
Цитат
A web extension that redirects Twitter, YouTube, Instagram, Google Maps, Reddit, Google Search, & Google Translate requests to privacy friendly alternatives - Nitter, Invidious, FreeTube, Bibliogram, OpenStreetMap, SimplyTranslate & Private Search Engines like DuckDuckGo and Startpage.
It's possible to toggle all redirects on and off. The extension will default to using random instances if none are selected. If these instances are not working, you can try and set a custom instance from the list below.

Поддържа и Searx. Т. е. това е нещо като Gimme A Searx, но добавка за Firefox, която освен търсачки, поддържа и сайтовете, които скрейпват Twitter, YouTube, Instagram, Reddit, и пренасочва заявките за местоположение от Google Maps и преводите от Google Translate към OpenStreetMap и SimplyTranslate, съответно.

Обаче има два недостатъка на тази добавка - първо, всички URL адреси  минават през нея, така че ще трябва да се гледа изходния й код, и второ, не проверява дали инстанцията, към която ще те пренасочи е жива, и съответно веднага ми изгърмя с паднала инстанция на invidious.

^1 То по принцип идеята на Tor Browser е дори и нещо да изтече, абсолютно всяка негова инсталация да не се различава от която и да е друга, така че по нищо да не може да се разбере коя е инсталацията. Затова и те казват "Не променяйте нищо и не използвайте Tor през стандартния Firefox". Но това е последна линия на защита за някой, който има опасност да бъде преследван за нещо - ако не извършвате престъпления, а просто искате да се предпазите от подслушване, следене, профилиране и реклами - като мен, то тогава няма проблем да си го ползвате и като ежедневен браузър, а и можете да си направите и втори профил (макар, че и информация за профилите също е теоретично възможно да изтече).

^2 Тази добавка е малко сбъркана, защото работи с изключения. Първо, за да работи изобщо, Global трябва да е On. Всички домейни и табове са On по подразбиране. Domain контролира заредения домейн във всички табове. Tab контролира само текущия таб, но не може да е On без Domain да е On. Добавката създава впечатлението, че можеш да включиш проксито за конкретния таб, без да е включено за конкретния домейн, но това не е така. Това ми отне доста време да го разбера - трябва и трите (Global, Domain и Tab) да са On едновременно, за да има прокси в този таб.

Падащият списък с проксита в изскачащия прозорец при активиране на иконата в toolbar-а  важи само, когато се присвоява (assign) прокси за текущо заредения домейн в таба (затова непрекъснато се изчиства). Това е проксито, което ще се използва за домейна, когато се сложи отметката - не прави нищо друго.

Кофти е малко тази добавка, но прегледах всички добавки, които addons.mozilla.org намира при ключова дума 'proxy' и няма друга добавка, която да прави същото. Например, аз бих искал домейн или таб да минава през прокси само, когато аз изрично съм му го указал, а не когато не съм му указал да не минава. Макар, че за други хора текущото поведение може би би имало по-голям смисъл. Може би се нуждае от настройка какво да е началното състояние на превключвателите Domain и Tab - аз бих го задал на Off и за двете. Ще търся нещо по-добро, но за сега и това ще свърши работа.
« Последна редакция: Aug 11, 2021, 20:02 от zahari_bgr »
Активен

zahari_bgr

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 139
  • Distribution: Fedora 33 64-bit with kernel 5.12.6
  • Window Manager: GNOME 3.38.5
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #182 -: Aug 11, 2021, 19:39 »
Thunderbird има същите настройки за proxy като Firefox и работят. Всички добавки обаче, които са публикувани на addons.thunderbird.net и служат за лесното му управление не работят с новата система за добавки. Следователно за да се включва и изключва към момента трябва да се влиза всеки път в настройките. Различни проксита за различните пощенски кутии май не е имало въобще никога, а това би било идеалния вариант.

За newsboat настройките са в ~/.newsboat/config:
use-proxy yes
proxy localhost:9050
proxy-type socks5

За libpurple (finch, pidgin...) в ~/.purple/prefs.xml:
      <pref name='proxy'>
         <pref name='type' type='string' value='socks5'/>
         <pref name='host' type='string' value='127.0.0.1'/>
         <pref name='port' type='int' value='9050'/>
         <pref name='username' type='string' value=''/>
         <pref name='password' type='string' value=''/>
         <pref name='socks4_remotedns' type='bool' value='0'/>
      </pref>


LibreOffice поддържа http, https и ftp прокси, но не и socks5. С torsocks директно се срива още при стартирането: "Fatal exception: Signal 6", а torsocks вади съобщения за "unsupported syscall" и номер. Ето как един потребител е решил проблема като е пуснал web proxy с privoxy ("Historically the Tor Project bundled Privoxy with Tor but this was discontinued in 2010 as they pushed their own internal Tor Browser project and recommended against external third party proxies. Privoxy still works if manually configured and is still recommended for third party non-browser applications which do not natively support SOCKS.").

VLC преди със сигурност е поддържал html прокси, но сега не поддържа никакво. В man страницата пише, че реагира на enviroment variable http_proxy, но най-вероятно някой е забравил да го махне. Имал е и параметър --http-proxy, но сега вади съобщение "Warning: option --http-proxy no longer exists.". Май и аз имам някакъв спомен, че съм чел някъде да се коментира, че са го махнали под предтекст, че не е работа на плейъра да се занимава с мрежови настройки. Сега в интерфейса намирам само настройки за въвеждане на потребителски имена и пароли.  С torsocks директно се срива още при стартирането: "Assertion 'fclose_nointr(f) != -EBADF' failed at src/basic/fd-util.c:125, function safe_fclose(). Aborting.", а torsocks пак вади съобщения за "unsupported syscall" и номер. Идентична е ситуацията при Twitter клиента Cawbird.

В цялото git хранилище на mutt думичката "proxy" се споменава само на 2 места: относно конфигуриране на w3m и относно proxy функция за оправяне на нещо си във функцията за запис на притурките. Т. е. mutt не поддържа никакво прокси. Но пък си работи прекрасно с torsocks. Същата е ситуацията и при neomutt.

В man страницата на mpv пише: "A proxy URL can be passed for youtube-dl to use  it  in  parsing the  website.   This  is  useful  for geo-restricted URLs. After youtube-dl parsing, some URLs also require a proxy for playback, so  this  can pass that proxy information to mpv. Take note that SOCKS proxies aren't supported and https URLs also  bypass  the  proxy. This is a limitation in FFmpeg.". Иначе има параметър --http-proxy и чете http_proxy enviroment variable-а (както и no_proxy), както е било и във vlc. За разлика от vlc обаче, mpv си работи прекрасно с torsocks. Ситуацията при mplayer е идентична като при mpv, но на mplayer трябва да се подаде директен видео поток, докато mpv си го взима сам чрез youtube-dl.
Активен

zahari_bgr

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 139
  • Distribution: Fedora 33 64-bit with kernel 5.12.6
  • Window Manager: GNOME 3.38.5
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #183 -: Aug 11, 2021, 19:40 »
Междувременно, какво правят Микромеките:

Пуснаха Windows 365, и после го спряха. Макар, че това може да е рекламен трик.

Параметрите са смешни, а цените - баснословни. Освен това ти искат вече да имаш лиценз за Office 365 и/или Windows. Но дори да махнат всякакви изисквания - аз не виждам смисъл в това нещо.

В същото време се разбра, че TPM модулът осигурява защита само срещу онзи, който не разполага с необходимите знания и инструменти.

WSL вече се инсталира с една команда: wsl.exe -install.
« Последна редакция: Aug 11, 2021, 19:47 от zahari_bgr »
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #184 -: Aug 11, 2021, 21:12 »
Цитат
A web extension that redirects Twitter, YouTube, Instagram, Google Maps, Reddit, Google Search, & Google Translate requests to privacy friendly alternatives - Nitter, Invidious, FreeTube, Bibliogram, OpenStreetMap, SimplyTranslate & Private Search Engines like DuckDuckGo and Startpage.
It's possible to toggle all redirects on and off. The extension will default to using random instances if none are selected. If these instances are not working, you can try and set a custom instance from the list below.

Подчертаното не е истина. Казах, че съм ползвал много години Ixquick, а SearX ми беше резерва. От няколко месеца Ixquick е почти невъзможен за ползване през Тор, а от малко по-малко е невъзможен с изключен js. Освен това Ixquick се поддържа от SearX.

Бисквитки на SearX спокойно може да са изключени. Работи си отлично. Въпросните бисквитки са да ти помни настройките. Ама аз и без това не ща да помни нищо.

Онези двигатели да не са на инсталации на NG? Така и не проверих, какви са разликите.

=*=

Относно Редит, подобно на SearX за търсачките и Invidio.us за тубата, има и за него:

https://github.com/spikecodes/libreddit
https://libredd.it/

Само дето не знам защо е нужен. Редит работи през тор с изключен js и бисквитки. Единствения проблем са „Покажи още коментари“. Това се оправя лесно, ако имаш добавка за изключване на css (защото поради незнайна причина е невъзможно без добавка). Ако нямаш, просто сменяш www с old и пак хвърчиш.

доп.
===

Преди няколко години спрях да ползвам mplayer (който от много години е изхвърлен от Дебиан и си го транслирах сам) в полза на mpv, защото не поддържа запетайка, която често ми беше необходима и сега понякога. Иначе точката си я има. Мпж пък разкараха някои неща, което не ме радва, а и смениха интерфейса си след 0,23. Но пък поддържа списък за изпълнение. А връзката с ytdl е неговата функция убиец. Ако поддържаше torrent щеше да е ненадминат.

Включих се да кажа, че го ползвам почти само с torsocks и съм нямал никакви проблеми, макар наистина ffmpeg да гърми понякога.

Защо ти е tor за ЛО???
« Последна редакция: Aug 11, 2021, 21:24 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #185 -: Aug 11, 2021, 21:39 »
Добавих си и още една търсачка - MetaGer, която също предлага onion достъп, има собствени индекси и изобщо е много интересна - прочетох за нея в тази статия (в която има и други интересни неща).

Не съм чел статията още, само погледнах отгоре-отгоре. Qwant Lite вече казах, че не му вярвам и няма причина да му вярвам. Освен това там е и Ixquick, който също загуби доверието ми неотдавна.

DDG отначало не работеше без js. По-точно без него връзките бяха замърсени. Сега не са, но адреса му в тор прехвърля към html.duckduckgo.com, което е меко казано странно. Щото един Pornhub например си те остава в onion. Но пък него май го нямаше в статията.
« Последна редакция: Aug 11, 2021, 21:43 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6191
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #186 -: Aug 11, 2021, 21:43 »
Доста писание и честно, не го прочетох цялото.
Само да вметна нещо... Според мен Гугъл си наложиха андроид, защото предложиха операционна система за смартфони в точния момент. И привлякоха писачите на приложения, давайки им възможност да изкарват пари. Тези, дето правеха флашове, започнаха да пишат програми за Андроид. И системата сама се наложи.

Бъдещето е на децентрализираните приложения и услуги. Което ще да е много интересно, като развитие и много печелившо за големите. Телефоните например от година на година стават все по-производителни. Това са милиарди устройства от чиято мощ може всеки да се възползва и така ти намаляват разходите за изчислителни центрове и сървъри. Мрежата ще го прави вместо теб, а потребителите сами ще си купуват машинарията, която да ги обслужва. Ти само пишеш софтуера и държиш ключовете, та при нужда да можеш да вадиш, които данни искаш и да ги продаваш. Стара идея, като се замислиш. Преди е трябвало да издържаш ти робите, да ги храниш, поиш, да им строиш колиби. Да ги надзираваш и пазиш. Да внимаваш, да не се разбунтуват. Само разходи. След това се сещат, че най-добре робите сами да се издържат и измислят работата от осем до пет и данъчната система. И им повтаряш, че са свободни.
Същото е сега. Разходи за сървъри, ток, памет, за да обслужваш клиенти. Сега разходите ти ще са само за софтуер, баламурниците имат осем ядрени процесори в джоба, гигабайти рам, някаква памет. За теб остава да ги лъжеш, че децентрализираното приложение означава, че контролът е техен и им го повтаряш непрестанно.
« Последна редакция: Aug 11, 2021, 22:18 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3473
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #187 -: Aug 11, 2021, 22:56 »
Ти само пишеш софтуера и държиш ключовете, та при нужда да можеш да вадиш, които данни искаш и да ги продаваш.
Даже и да подаряваш:
https://news.softpedia.com/news/1m-stolen-credit-cards-revealed-on-dark-web-533736.shtml
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

zahari_bgr

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 139
  • Distribution: Fedora 33 64-bit with kernel 5.12.6
  • Window Manager: GNOME 3.38.5
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #188 -: Aug 11, 2021, 23:59 »
go_fire, Името Ixquick го чух от теб - когато за пръв път чух за тази търсачка, вече се казваше StartPage. Ползвах го от 2010/2011 г. до  2015/2016 г. След това търсачка по подразбиране ми стана DuckDuckGo, а StartPage ми стана резервна.

Статията критикува StartPage по причина, че от 2019 г. се притежава от някаква рекламна мрежа - в началото са изброени позитивните ревюта, после следват негативните. Относно DuckDuckGo - критикуват само основателя му, и въпреки това ревюто е от позитивните, за разлика от това за StartPage.

DuckDuckGo има html onlyверсия, а не съм сигурен и колко StartPage може да ме следи с противодействията на браузърния отпечатък, които съм сложил в браузъра си. Но както и да е - аз премахнах тази възможност, преминавайки на html версията на на DuckDuckGo изцяло в Tor.

Не, при мен DuckDuckGo не ме изкарва от Tor. Адреса, който ползвам за заявки го взех от Searx и е:
https://duckduckgogg42xjoc72x3sjasowoarfbgcmvfimaftt6twagswzczad.onion/html/?q=<query>

Дори когато търся през страницата му с post заявки, вместо през адресната лента, пак не ме прехвърля. NoScript казва, че има 0 скриптове на страницата.

Миналата седмица май един път ме прехвърли, или аз не знам какво направих, но и аз тогава за пръв път го ползвах през този адрес.

Mojeek е интересна, защото ползва изцяло собствени индекси , без да прави заявки към никъде, но не предлага onion адрес (което пак не пречи да се ползва през Tor). Няма скриптове на страницата, но в момента нещо на мен не ми работи - не мога да разбера по каква причина (миналата седмица като че ли май работеше, или може и да не е работела,но и в блога им нищо не пише да имат проблеми).

Swisscows не съм пробвал, но той няма собствени индекси, поради което отпада - по моите критерии, а и изисква Javascript. След като нещо няма свой индекс - произволен Searx с Gimme A Searx според мен е по-добре.

Qwant пише, че има собствени индекси, но линковете на резултатите са https://lite.qwant.com/redirect/..., следователно не става.

За добавяне на търсачки във Firefox ползвам тази добавка, препоръчана от автора на Gimme A Searx.


Privacy Redirect. поддържа libreddit - пише го на линка към хранилището в Github, който дадох. Поддържа и Searx - както казах.

Да, Searx ползва бисквитки само за настройките. Да, SearxNG има няколко енджина в повече, но онези които видях не бяха от тях. Не помня коя беше инстанцията и не помня да видях дали е на NG. Не ми се търси сега.

Имаше нещо за mount-ване на торент файлове във файловата система, но не съм го ползвал никога, защото торенти не ползвам от поне 6 години.

VLC ми е плейъра, но и него рядко ползвам, така че не ми е проблем, че не мога да го ползвам през Tor. Не ми трябва да ползвам LibreOffice през Tor - просто проверявах поддръжката на проксита и възможността да ползвам с torsocks различните програми, които ползвам - просто за да знам какво е възможно и какво не.

4096bits, Просто Nokia не изкараха MeeGo достатъчно бързо, а Microsoft се провалиха с Windows Phone 7, след което техния човек, който стана CEO на Nokia провали и тях с него. А Android е евтин - $2 на устройство, или нещо от този сорт беше. Но от писане на програми за Android не се изкарват пари, нито пък от писане на програми за iOS. Но си прав, че доста хора се подлъгаха по това, че ще могат да забогатеят по този начин. Един от недостатъците на Windows Mobile и Symbian беше, че приложенията трябваше да се side-load-ват - нямаше магазини под формата на приложения в самия телефон.

Да, това е вярно, че изчисленията се прехвърлят към клиентските машини. Това е основната цел на всичките Javascript Frameworks, които станаха популярни последните десетина години (преди това се ползваше почти само JQuery). И мобилните приложения правят абсолютно същото нещо. Не е нужно да има децентрализация, изобщо. Те пак са си централизирани, просто част от изчисленията са прехвърлени на клиента. Ако са наистина децентрализирани - ще се загуби контрола.


А за кредитните карти - че то може ли още някъде да направиш плащане само с данните на картата - без двуфакторно потвърждение? Доста голяма изненада за мен е това. Според мен адресите и телефоните дават по-сериозна възможност за измама.
« Последна редакция: Aug 12, 2021, 19:31 от zahari_bgr »
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #189 -: Aug 12, 2021, 08:13 »
Точно, защото са замърсени адресите, не вярвам на квантово леките франсета. Когато подадеш заявка на DDG по твоя начин наистина не те изхърля на html. Но отвориш ли адреса, те препраща. Доста странно поведение. СП е търговска марка. Икскуик е държателя и едновременно името на двигателя. До преди няколко години адреса ixquick.com си работеше самостоятелно. Вече пренасочва към SP.

Иначе и аз някъде там дето ти си почнал започнах и аз, но не помня имаха ли вече търговската марка SP. В момента, когато Гългъл започна да става don't be Evil (малко преди да излезе на борсата), взех да му търся алтернативи.

Това за торентите произлиза от едни българчета, които направиха такъв клиент на js, който реално чупи торент, но това е друг въпрос. Работата е, че стана популярен, ползва се в Popcorn time и PeerTube (федерирана услуга за споделяне на законни видеа). Та в общи линии е доста популярен начин за гледане в днешно време. Но няма просвирваща програма за ГНУ/Линукс. Всичките налични са web. Затова казвам, че щеше да е убиец да поддържа тази библиотека. Така де. Поддържа PhantomJS, няма да му е първата, нищо, че mpv е писан на Цъ.
« Последна редакция: Aug 12, 2021, 08:17 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6191
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #190 -: Aug 12, 2021, 08:38 »
Доколкото ми е известно обаче, PhantomJS вече не се поддържа.
Да, така е:
Цитат
Important: PhantomJS development is suspended until further notice
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #191 -: Aug 13, 2021, 14:12 »
Като си говорехме, че всички чатове са разпробити и се слушат чак до разни телеграми, се сетих за тези:

https://tox.chat/

Май са както трябва засега. Друг е въпроса как ще накараш другарчетата си да го ползват.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6191
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #192 -: Aug 13, 2021, 15:24 »
Като си говорехме, че всички чатове са разпробити и се слушат чак до разни телеграми, се сетих за тези:

https://tox.chat/

Май са както трябва засега. Друг е въпроса как ще накараш другарчетата си да го ползват.
+1

Аз съм на тях.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3865
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #193 -: Aug 14, 2021, 09:41 »
   Там е работата,че малките-и-меките знаят как да баламосват хората.
За облачната боза ще кажат: няма нужда да се грижите за сигурността,
ъпдейти и т.н; няма да сте заплашени от вируси; няма нужда постоянно
да си обновявате хардуера и т.н.
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6191
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #194 -: Aug 14, 2021, 10:22 »
   Там е работата,че малките-и-меките знаят как да баламосват хората.
За облачната боза ще кажат: няма нужда да се грижите за сигурността,
ъпдейти и т.н; няма да сте заплашени от вируси; няма нужда постоянно
да си обновявате хардуера и т.н.
Не им трябва да знаят. Хората са научени да се подчиняват на авторитети. Меките ще им кажат, че за тях работят едни от най-добрите специалисти в света и повечето народ автоматично ще си помисли, че вършат добри дела. Професионалиста няма да те прецака, нали? Ще си свърши работата добре? Ма няма да им мине през сивото, че не те плащат заплатата на професионалистите, а Меките. И който поръчва музиката, той решава, какво ще се играе на хорото.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.
Страници: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 33   Нагоре
« назад напред »