Покажи Публикации - Michael
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3
16  Програмиране / Общ форум / Колеги, имам нужда от съдействие -: Jun 13, 2003, 15:17
Значи, от едно известно време насам, се опитвам да накарам приложенията си да работят така, че след като се сложат на машината да заработят без да са необходими някакви допълнителни настройки и мисля че съм успял донякъде. Но едно е да мисля така, съвсем друго е реалността. Затова Ви моля да направим следното:
Необходимо ми е някой с дистрибуция, различна от моята или със Slackware 8.1, където няма qt-2.3.1, да се опита да стартира програмата, за да съм сигурен че тя ще тръгне въобще. Понеже нямам сайт Ви моля да ми изпратите e-mail на моят адрес misho1960@yahoo.com, откъдето да ви пратя програмата. И където да получа обратна информация.

На всички, които изявят желание да направим този експеримент ще съм много задължен и благодаря предварително !

Михаил Петров
17  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Търсим хора за българска Линукс дистрибуция -: May 28, 2003, 14:41
Работя на C++ и qt-2.3 и qt-3.0. Ако с нещо мога да съм полезен, моля обадете се на e-mail: misho1960@yahoo.com.

Михаил Петров

P.S.Иначе според мен инициативата и намеренията Ви заслужават само адмирации.
18  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Avance AC'97 Audio for VIA vuv Slack9 -: May 27, 2003, 18:48
Аз имах същият проблем, само че моята платка беше Yamaha. Сега, трябва да прекомпилираш първо ядрото, защото то е компилирано по подразбиране с Creative, трябва да включиш съответния драйвер с ядрото, а не като модул и да изключиш Creative. Всичко това се намира в секцията sound на menuconfig или xconfig. След като компилираш ядрото трябва да компилираш и инсталираш модулите и ако всичко е наред то при рестаритирането на системата се създава /dev/dsp. След това можеш да качиш и Alsa. Но аз не го използвам.

Успех !

Michael
19  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / LILO boot -: May 05, 2003, 14:53
Според мен ти практически зареждаш едно и съшо ядро. Първо провери, дали във Mandrake име /dev/hd5, според мен би трябвало да е там, после, кдето ти е секцита image за RedHat, промени я по следния начин image=/dev/hdb5/boot/vmlinuz, с това мисля че ще ти се реши проблема, но не мога да съм сигурен.

Успех

Michael
20  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / KDE, RedHat 9 i phonetic keyboard -: May 05, 2003, 06:03
Значи възможностите ти са следните, или да използваш bglinux-4.3, когато инсталираш този пакет той си слага всичко необходимо за да можеш да пишеш и четеш на кирилица, при инсталацията, трябва просто да следваш инструкциите.
Ако не искаш да използваш bglinux, то тогава намери инициализиращият сцрипт за KDE, обикновенно е xinitrc, аз съм със Slackware 8.1, затова не мога да ти кажа със сигурност какъв е в RedHat, но независимо от дистрибуцията KDE си е KDE навсякъде, та в началото на този скрипт напиши следното:
setxkbmap bg phonetic grp:toggle, за повече информация за тази команда можеш да прочетеш с командата man setxkbmap.
Опитай и успех !
Michael
21  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / LILO boot -: May 04, 2003, 15:56
Понеже не става ясно кое LILO си пипнал, оставам с впечатлението, че си коригирал LILO на RedHat, но понеже, според това което пишеш Mandrake, ти е водеща дистрибуция, в смисъл че, като си качвал RedHat LILO вече е имало то тези промени е необходимо да се направят в lilo.conf на Mandrake. Иначе като гледам не си объркал нещо !
Така че опитай и успех !

Michael
22  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Problem s Lilo -: Apr 29, 2003, 19:18
Щом си качил Linux и на първият дял, това значи че си форматирал този дял, с което си премахнал MBR, ако си имал такъв, от този дял. Т.е. си премахнал входната точка към SuSE. Сега ще ти опиша как би трябвало да изглежда lilo.conf в Debian, но с тази уговорка, че не съм сигурен дали ще проработи.

Самият файл lilo.conf по принцип се намира в директория /etc.
Отваряш го и пишеш следното, по - точно трябва да изглежда на нещо такова:
boot="/dev/hda"
timeout='1200"
vga=(тук може да посочиш разделителната способност на екрана).
image=/dev/hda1/boot/vmlinuz
   root=/dev/hda1
   label=debian
   read-only
image=/dev/hda1/boot/vmlinuz
   root=/dev/hda2
   label=SuSE
   read-only

Това го пиша, като се предполага че имаш един диск и той е първи.
След като запишеш промените трябва да напишеш lilo, за да могат да се възприемат.
Така че опитай, но не гарантирам че ще стане !
Успех
Michael
23  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / INIT -: Apr 17, 2003, 01:46
Иво,
Пишеш, че си прекомпилирал ядрото, но за модулите нищо не пишеш, така че предполагам че не си си прекомпилирал модулите на новото ядро и съответно не си ги инсталирал. Така че трябва да го направиш,защото иначе ще продължават да се търсят старите, откъде идва и проблема, иначе файлът, който ти е необхидим е някъде във var/log и е boot.log. След като си инсталирал ядрото и модулите е хубаво да направиш символна връзка към актуалният ти System.map файл от директория /boot.
прави се така:
cd /boot
изтриваш старата символна връзка и на нейно място създаваш нова, ако актуалният ти System.map e в главаната директория напиши ln -s System.map /System.map
Това последното е само препоръчителна стъпка.
Успех

Micahel
24  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / PPP -: Apr 09, 2003, 21:34
Това последното означава ли че си се оправил ? Ако е така моите искренни поздравления ! Успех и малко по - смело пипай, но внимателно !

Михаил Петров
25  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Slackware 9.0 -: Apr 06, 2003, 21:50
Нещо си намотал някъде и от това което си писал не стана ясно къде. Затова ако ми изпратиш e-mail-а си ще тизпратя файловете .config за ядрото и fstab, така както са при мене, защото при мен всичко си работи нормално. Моят e-mail е misho1960@yahoo.com
26  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Nyamam sound -: Apr 04, 2003, 22:13
За съм със Slackware 8.1 и sound платката ми е YAMAHA, и направих следното:
1.Прекомпилирах ядрото така че да сключи подръжката на звуковата ми карта а не като модул. Та виж там в секцията sound, драйвера на платката ти го задай "y",
2.Тъй като ще компилираш ядро ще трябва да компилираш и модулите, съответно да ги инсталираш.
3.След като заредиш системата влезни като root и стартирай X. Сега вече ще трябва да настроиш KDE да свири, става от "Control Center", секция sound.
4.За да накараш след това да работи sound  и в друг user е необходимо първо да промениш правата на /dev/dsp. След това с командата usermod -g sys -G sys <user>, добавяш към съответната група (sys) името на usera, след това вече би трябвало до проработи и в друг user, не само в root.
Това е което направих аз с моята sund карта, предполагам, че при новата версия нещата не са кой знае колко по различни, така че успех !

Михаил Петров
27  Нетехнически теми / Коментар / Безплатен ли е Линукс? -: Aug 25, 2002, 04:44
Добре де, а какво ще кажете за думите на Питър Нортън от книгата му RedHat Linux 6.2 - "Всички хубави неща на този свят са безплатни" ?

Михаил Петров
28  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Modem init string i chat script -: Aug 16, 2002, 17:16
Браво, моите поздравления !

Михаил Петров
29  Нетехнически теми / Коментар / Softuer za durjavnata administracia -: May 20, 2002, 08:41
Проблемът в цялата тази история изобщо не е в кирилицата, кирилицата е само повод за да се осъществи далаверата, за съжаление ние сами им го дадохме този повод. Но щом са решили да си чупят главите нека си ги счупят. Въпросът е какво да правим ние от тук нататък. Аз мисля, че ние трябва да насочим усилията си към фирмите частни и държавни и да работим за тях. Ако тук успеем то държавната администрация ще е принудена да приеме фактите, а един софтуер както се слага така се и маха. Е има и груб начин но аз лично не съм превърженик на грубите методи и вдигане на революции.

Михаил Петров
30  Нетехнически теми / Коментар / Softuer za durjavnata administracia -: May 18, 2002, 09:58
Едно нещо обаче в случая е много интересно - ако държавата бе инвестирала поне една трета от тази сума в Linux, дали щяхме да имаме главоболия например с кирилицата или с кавото и да било друго в Linux. Или проблемът е там, че от нас просто няма делавера. Да ама делаверата си е делавера ама някой все пак трябва и работа да свърши и в този аспект дали ще сме свидетели на една нова издънка, като последните президентските избори ?

Михаил Петров
Страници: 1 [2] 3