Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на програми => Темата е започната от: kuunlaaksot в Mar 08, 2024, 14:08



Титла: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: kuunlaaksot в Mar 08, 2024, 14:08
здравейте,

въпреки че по традиция бях фен на GTK2 десктопите едно време понякога ползвах КДЕ 3. След като КДЕ 4 излезе, форкнаха тройката и направиха проекта Тринити, предполагам всички сте чували:

https://www.trinitydesktop.org/

някой отв ас ползва ли го и ако да -- на кое дистро? В момента има една единствена дистрибуция която идва с Trinity официално, и това е Q4OS. Nik, ти си я сложил в профила си, някакви коментари?


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: go_fire в Mar 08, 2024, 14:48
Здрасти,

Едно от първите ми по-сериозни занимавки беше Mandrake 7,1 с КДЕ 2, но Gnome 1 много ми харесваше. После излезе двойката с цялата свинска подутост и стана ясно, че за мен освен КДЕ 3 друг път няма. Но пък излезе четири, който беше същото като Гном и включваше „технологиите“ на РХ. Освен това бяха унищожили Конкверор, което е непростимо. Така и никога не го ползвах, макар за няколко месеца да имах едно Кубунту с което да си играя. Май беше 12,4.

Година или две като подарък от Ремо ползвах КДЕ 5. Приличен, но няма „прани гащи“ и Конкверор е в киреча. Не помня, май Дебиан 8 беше.

Оттам нататък си минах на Девуан с прескачания към Антикс. На тези двете си бях с Тринити.

Девуан много ми харесва, ама живия му диск зарежда бавно (защото е без Екс, та трябва да се пуснат няколко самоделни баш недоносчета да наслагат останалото). Това беше търпиимо и го правих, но после получих някакъв хардуерен проблем и машината взе да се самоизключва от на няколко минути до няколко часа. Мисля, че вентилатора внезапно спира или чипа на вифито дава дефект, или двете. Как да е, няма как да го хвана, а подмяна на вентилатор е невъзможна на този модел.

Та ми трябваше нещо, което зарежда бързо, преди да се изгасил. По-бързо от TinyCore не знам. С известни компромиси (напр. невъзможно е да настроиш alt+shift, ползвам win вместо това), но е доста използваема. Сега точно за тайнито няма Тринити. Не, че за петнадесетина минути не може да сглоби от дебиански пакети, ама не съм си играл (засега). Харесва ми системата да е малка.

Иначе да се сложи Тринити е изключително лесно. Самия проект поддържа хранилища за Дебиан, Федора, Арх и забравих още какви там. Но си има и минусите. Това е система, която не е пипана (почти). Например KOffice не може да ти отвори почти нищо. Горе-долу служи за украса, а не е и особено красив. Контролния панел, който също не е пипан почти, също не е много от помощ.

Но пък всичко останало си работи.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: Nik123 в Mar 08, 2024, 15:11
Kuun, да, ползвам Q4OS версия 4.10, 32-битова, с Тринити, на един стар лаптоп. Работи учудващо леко. За нета ползвам файърфокс. Всичко, което ползвам, си работи без проблеми- нет браузър, офис-пакета (либра), VLC, разни месинджъри като телеграм. Нищо не се е чупило досега, но и аз кой-знае какво не правя на този лаптоп- нет, някое видео, да си напиша някой документ, да си прегледам пощата, понякога да драсна някой ред в някой форум (в момента пиша точно от този лаптоп с Q4OS, понеже съм на село по лични работи, а старият лаптоп е оставен тук - няма други компютри).
В резюме- и дистрибуцията, и графичната среда ми харесват. Най-вече заради сравнителната им бързина, на старата машина.

С това ядро е:

adminq@q4os-desktop:~$ uname -a
Linux q4os-desktop 5.10.0-20-686-pae #1 SMP Debian 5.10.158-2 (2022-12-13) i686 GNU/Linux

П.П. Справя се и с повечето клипове по разни туби, като тук-таме за малко насича, но не е нетърпимо. Очаквах, че клиповете в нета ще ми ги вади като слайдшоу. Е, понякога и така става,  (слайдшоу), предполагам, че зависи от вида на клипа, там какъв кодек, каква компресия и т.н.

Процесорът е Интел 1,66 гхз, рам 2 гб.



Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: kuunlaaksot в Mar 08, 2024, 15:30
мерси и на двамата. Мисля да си направя хранилище портове за CRUX но не съм сигурен дали си струва занимавката. Гога,а з ГНОМ 1 не съм ползвам, но явно за тебе нещата са така както за мене беше преминаването от ГТК2 на ГТК3. Това второто не го понасям.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: Nik123 в Mar 08, 2024, 20:11
Да допълня нещо, за офис-пакета, който ползвам (libreoffice), инсталирах го допълнително в Q4OS - от сайта на либрата .deb пакетите- по спомен версия 6.7.нещо си, че вече не съм на лаптопа с Q4OS. Но се инсталира нормално, и си работи нормално, не съм имал проблеми. Отваря си и си редактира и майкрософтските формати.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: kuunlaaksot в Mar 08, 2024, 20:36
хм, офис пакетите са хубава тема също. Аз ползвам WPS Office -- със затворен код е, има нейтив порт с Линукс и е най-безсрамния клонинг на Майкрософт офис дето съм виждал. Има чудесна съвместимост с Майкрософт офис, дори по подразбиране запазва файловете като docx, pptx, xlsx.

А, и работи по бързо от LibreOffice.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: Nik123 в Mar 08, 2024, 21:09
Малко офтопик, но аз съм си настроил либрата да работи с КЕП-а ми (това на магея, на Q4OS не съм, но и там не би трябвало да има трудности), нямам проблеми с .pdf, .doc, .docx, .rtf (редактира и ги запазва в същия формат)и там какви бяха ония, екселските. WPS съм ползвал на телефона за четене (андроид), не съм им сравнявал бързината, но тя за текстообработка не е и от голямо значение, за мен поне.
Единствения проблем, който имам, е попълване и подписване с КЕП под линукс на разни .пдф-и, съдържащи вътре скриптове, примерно тия за разни декларации пред "Местни данъци"- но то това си е въобще проблем под линукс, като цяло.

П.П. И по основната тема, за Тринити- графиката изглежда дървена, но лично на мен това въобще не ми пречи. Или пък разни таблетски глупости, като в Убунту. Работи гладко и приятно, не да ми подскачат три часа иконки, докато зарежда нещо си. Че била с архаичен вид- не ми е проблем.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: kuunlaaksot в Mar 08, 2024, 21:16
за текстообработката и бързината си, разбира се, напълно прав. На мен са ми важни презентациите, и там в ООо или ЛО редовно си късах нервите с влачещи се обекти (примерно, кутийка с текст, фигурка изобразяваща нещо, кръгче с друго кругче вътре, дето трябва да е клетка, такива работи). Докато WPS Office оразмеряване, местене, подреждане -- всичко става много гладко. В момента в който го пробвах, тотално отписах ЛО.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: Nik123 в Mar 08, 2024, 21:17
Ами какво да кажа, всеки си подбира продукт, който го устройва, а изискванията са различни   :)

П.П. Аз затова харесах Q4OS с Тринити- трябваше ми бързодействаща, а не тежка система, за стар компютър. И останах очарован.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: kuunlaaksot в Mar 08, 2024, 21:21
да.

Виж проблемът на WPS Office за мен е, че няма система за References. Примерно, аз ползвам Zotero, има си плъгин за Google Chrome и плъгин за ООо/LO. Поради тая причина си държа и ООо. Не понасям GTK3, a OOo все още има GTK2 интерфейс. А, и имам разни документи тук там от едно време дето са писани на ООо.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: kuunlaaksot в Mar 08, 2024, 21:22
за  Q4OS с Тринити -- пробвал съм го във виртуалка и бях много впечатлен как системата някак "надуши", че е пусната във виртуална машина и си настрои сама разни работи.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: Nik123 в Mar 08, 2024, 21:29
Да, и аз останах много приятно изненадан, един вид- клик енд гоу. Тя и магеята е така (затова си я харесвам от време мандрейово), но там даже и с версия 8 си играх малко с безжичната връзка, докато я подпали, а в Q4OS си тръгна от раз.

Доп. Малко ми беше зор да се науча с това sudo, с apt-get, apt-install и т.н. дебиански работи, но колегите тука помогнаха :)


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: kuunlaaksot в Mar 08, 2024, 22:36
хмм... в Debian си има root потребител все още, надявам се? Гогата да каже. За Ubuntu знам че от време оно няма, но можеш да си го добавиш.

за apt -- нещо което ми направи впечатление когато си играх и с Q4OS и с Debian беше, че сякаш в Q4OS apt инсталираше по-бързо. Ама може някакво внушение да е било, не знам...


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: malin1 в Mar 08, 2024, 23:35
за apt -- нещо което ми направи впечатление когато си играх и с Q4OS и с Debian беше, че сякаш в Q4OS apt инсталираше по-бързо. Ама може някакво внушение да е било, не знам...

Не е внушение. Една трета от Дебиана го няма.
Аз пък не можах да се отърся от усещането, че тоя звер е инсталиран "фалшиво". И това определи съдбата му.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: Nik123 в Mar 09, 2024, 09:10
За дебиан не знам, в Q4OS някой колега оттук ми каза, че с команда sudo su ти дава руутски терминал (аз отначало не знаех как да се логна руут в тая ОС). Но паролата, която иска, е тази, която си задал при инсталацията (юзърската, както разбирам). После четох малко, и намерих инфо, че ако искаш да си имаш отделна парола за руут (т.е. както аз го разбирам, да си имаш "чист руут", отделно) намерих следното инфо:

In case you need, for some peculiar reason, full root login, just type in terminal:
$ sudo passwd -u
$ sudo passwd
and configure root's new password.

Малине, какво имаш предвид под инсталиран "фалшиво"?


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: kuunlaaksot в Mar 09, 2024, 09:26
malin1, в смисъл, пакети от хранилищата ги няма? Това малко тъпо, ако е така.. А, това с 'фалшивото' и мен ме заинтригува.

Ник, ето това намерих:

https://linuxize.com/post/how-to-enable-and-disable-root-user-account-in-ubuntu/

To enable root account in Ubuntu, run the following command:
Код:
sudo passwd root


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: malin1 в Mar 09, 2024, 13:16
Пакетите си ги има, но голяма част от стандартно инсталираните по принцип в Дебиан не са инсталирани. От там идва бързината.

:D Фалшива инсталация - ами инсталирането на програми като при Уйна. Инсталират се за потребителя, не системно. Така не тежат, да, лесно се махат... Ама аз искам в моята си папка аз да казвам какво ще има.

Сега пробвах пак - направено е вече маалко по-добре, може и да му дам шанс.
Пробвах и плазмения вариант, на нетбучето взе да премигва още със старта. Стандартна Плазма на стандартен Дебиан, ще се влачи по корем и ще се бави, но няма да прави това.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: kuunlaaksot в Mar 09, 2024, 14:43
:D Фалшива инсталация - ами инсталирането на програми като при Уйна. Инсталират се за потребителя, не системно. Така не тежат, да, лесно се махат... Ама аз искам в моята си папка аз да казвам какво ще има.

олеле! :D


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: remotexx в Mar 09, 2024, 20:26
Оле, (за по-младите - Уау, Wow) верно одъртяваме и закост... т.е. омекваме и започваме да издишаме.

Сега аз не съм експерт по Убунту и не го ползвам, но то пък чак никой тук да не забележи че НИКОЯ от изброените команди не създава потребител, само му се сменя паролата. Та моето лично мнение - предполагам че потребителя рут се създава при инсталацията, вероятно със случайна парола и който иска да я знае после си я сменя с друга която познава.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: 4096bits в Mar 09, 2024, 21:13
Не се ли създава с парола по подразбиране?


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: kuunlaaksot в Mar 09, 2024, 21:40
Оле, (за по-младите - Уау, Wow) верно одъртяваме и закост... т.е. омекваме и започваме да издишаме.

Сега аз не съм експерт по Дебиян и не го ползвам, но то пък чак никой тук да не забележи че НИКОЯ от изброените команди не създава потребител, само му се сменя паролата. Та моето лично мнение - предполагам че потребителя рут се създава при инсталацията, вероятно със случайна парола и който иска да я знае после си я сменя с друга която познава.

ми аз не съм на убунту, че да пробвам... сори ако съм пльоснал някоя идиотия


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: Nik123 в Mar 09, 2024, 21:59
По-скоро аз съм пльоснал глупости, от незнание :)
Ще опитам да поясня от моята камбанария - не съм експерт нито по дебиан, нито по Q4OS, нито по кой да било линукс, аз съм потребител:) Това, което видях, е, че  когато инсталирах Q4OS, ми искаше да сложа някаква парола. Въведох там някаква си елементарна, и я запомних. Когато от графиката (ТДЕ) искам да стартирам контрол панела и примерно, в System administration да се ровя, ми искаше парола, вкарах тази, от инсталацията, и става. Но ако трябва да инсталирам/премахвам нещо от системата, трябваше да ползвам sudo. Понеже ми е малко чуждо, и объркващо, аз съм си свикнал юзъра-юзър, руута- руут- като искаш да пипаш по системата- влизаш си руут и си пипаш там. Tука колеги дадоха инфо, а после и аз се зачетох из нета и точно това изрових, и то от форума на Q4OS (дето го писах в предния пост):

In case you need, for some peculiar reason, full root login, just type in terminal:
$ sudo passwd -u
$ sudo passwd
and configure root's new password.


- https://www.q4os.org/forum/viewtopic.php?id=3754

Не съм го пробвал, защото тоя лаптоп (с кю4) я го ползвам в седмицата веднъж, я не, както писах- на село е, но в момента ме сърбят пръстите да го пробвам и при първа възможност ще го направя.

За мен объркващото в цялата ситуация с това sudo и в тая ОС е, че сякаш няма класически юзър и класически руут. Даже май не се изразявам правилно, или не разбирам, или и двете. Аз съм си свикнал с магейските неща- логваш си се с юзъра, там с графиката, ако нещо ще инсталираш-премахваш, влизаш си в терминала, su-l root, паролата на руута (юзъра си е с негова си парола) и си правиш там каквото искаш, като руут. После exit, връщаш се в юзърския терминал, затваряш го и толкова.
А в кю4- при инстала ти иска някаква парола, въвеждаш, там приключва всичко, рестартва, ползваш си системата и компа, но ако пипаш нещо там apt-get install, apt install и т.н. - всичко като команди отпред със sudo. А аз съм си свикнал само с едно su -l root да си влизам в руута и оттам вече всичко, каквото ми трябва, еквивалентите на apt ... - urpmi, urpme и т.н. Като руут.

Та така де, сигурно в очите на всички тук съм изписал простотии, но това ми е странно - тая парола, дето ти предлага да я вкараш при инсталацията Q4OS каква е аджеба- юзърска ли, руутска ли? Явно не е юзърска, щом я иска при разни операции, а тогава юзъра без парола ли е?

Иначе освен моите лични неудобства със sudo, не мога да кажа нищо лошо за тази дистрибуция и тази графична среда.



Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: ddantgwyn в Mar 09, 2024, 22:33

In case you need, for some peculiar reason, full root login, just type in terminal:
$ sudo passwd -u
$ sudo passwd
and configure root's new password.

Става със втората команда, с първата ще ти извади (поне при мен го направи) съобщение, че командата изисква име на потребител

Код:
user@amasing:~$ sudo passwd -u
[sudo] password for user:
passwd: This option requires a user name.

user@amasing:~$ sudo passwd -u root
Unlocking password for user root.
passwd: Warning: unlocked password would be empty.
passwd: Unsafe operation (use -f to force)

user@amasing:~$ sudo passwd
Changing password for user root.
New password:
Retype new password:
passwd: all authentication tokens updated successfully.

Не съм с trinity, даже и с KDE не съм, но и във Fedora от две-три версии вече насам са забранили root потребителя, а и аз съм свикнал за всички административни дейности да го ползвам него, а не sudo.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: ddantgwyn в Mar 09, 2024, 22:36
Оле, (за по-младите - Уау, Wow) верно одъртяваме и закост... т.е. омекваме и започваме да издишаме.

Сега аз не съм експерт по Дебиян и не го ползвам, но то пък чак никой тук да не забележи че НИКОЯ от изброените команди не създава потребител, само му се сменя паролата. Та моето лично мнение - предполагам че потребителя рут се създава при инсталацията, вероятно със случайна парола и който иска да я знае после си я сменя с друга която познава.

Прав си, root се създава с инсталацията, но паролата е празна (виж там предния ми коментар - съобщението, че паролата трябва да е празна) и потребителя, който създаваш след това, се добавя в групата wheel.

Досега не съм видял смислено обяснение защо се прави това, освен малоумното такова, че така било по-лесно за обикновените потребители.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: Nik123 в Mar 09, 2024, 22:40
Аха.. демек с втората команда създаваш вече пълноценен руут. С неговата си парола.
DD, благодаря!
Ще го пробвам при мен на кю4, при първа възможност, и ще напиша резултата, да е пълно инфото по темата.

П.П. Първият ми линукс беше федора 3, аз още оттам си свикнах юзъра и руута да са си отделни, със свои си пароли.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: 4096bits в Mar 10, 2024, 00:35
Не съм сигурен, колко е разумно да има руут потребител.

Това е още една точка за досътп за потенциален хакер.



Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: ddantgwyn в Mar 10, 2024, 00:57
Не съм сигурен, колко е разумно да има руут потребител.

Това е още една точка за досътп за потенциален хакер.

Аха, и като ти пробият „обикновения“ потребител, какъв е проблемът да използват командата „sudo“ като тя ще те пита за паролата на обикновения потребител, а не за паролата на root?

Както казах, въпросът е дискусионен и аз не съм намерил разумни аргументи за него.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: kuunlaaksot в Mar 10, 2024, 11:55
Не съм сигурен, колко е разумно да има руут потребител.

Това е още една точка за досътп за потенциален хакер.

Аха, и като ти пробият „обикновения“ потребител, какъв е проблемът да използват командата „sudo“ като тя ще те пита за паролата на обикновения потребител, а не за паролата на root?

Както казах, въпросът е дискусионен и аз не съм намерил разумни аргументи за него.
има го схващането, че root потребителя всеки му знае името, докато на нормалния ти потребител -- не. Демек, се насочват към root да му пробиват паролата, вместо да се чудят какъв ти е юзърнейма Е да де, ама (по принцип) логване като root чрез SSH не е позволено, освен ако изрично не му бърникаш из конфиг файловете. А ако някой има физически достъп до машината и иска да направи някоя пакост -- биши го бегал компа.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: 4096bits в Mar 10, 2024, 12:24
Не съм сигурен, колко е разумно да има руут потребител.

Това е още една точка за досътп за потенциален хакер.

Аха, и като ти пробият „обикновения“ потребител, какъв е проблемът да използват командата „sudo“ като тя ще те пита за паролата на обикновения потребител, а не за паролата на root?

Както казах, въпросът е дискусионен и аз не съм намерил разумни аргументи за него.
Обикновения потребител не могат да ти го пробият. Не и в смисъла, който разбрах от написаното от теб. Да ти ползват правата през sudo. Това означава, да ти знаят паролата, която е хеширана. Това включва огромни таблици и проба-грешка. Но след първите 2-3 до не зная, колко грешно въведени пароли, имаш изчакване, преди да можеш да пробваш пак. Никой не би се подложил на това, защото никой не е безсмъртен да чака.
По-вероятно е да използват някакъв заобиколен начин, за да придобият администраторски права. Вместо да се отгатне самата парола.

Колкото до физическия достъп до машината, има си разрешение и за това. Нарича се криптиране на диска. LUKS ли беше? Там също при определен брой грешно въведени пароли, информацията за криптирането се изтрива и после забравяш за всякакви опити да декриптираш диска.

Има голяма вероятност да греша за нещо, но горе-долу такива са ми спомените, откогато се интересувах от тези неща.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: spec1a в Mar 10, 2024, 12:30
Не съм сигурен, колко е разумно да има руут потребител.

Това е още една точка за досътп за потенциален хакер.

Аха, и като ти пробият „обикновения“ потребител, какъв е проблемът да използват командата „sudo“ като тя ще те пита за паролата на обикновения потребител, а не за паролата на root?

Както казах, въпросът е дискусионен и аз не съм намерил разумни аргументи за него.

   Категорично трябва да има root потребител в системата.
Иначе няма да е възможно да се правят действия,за които е
необходимо съответния юзър да има пълни права.
   По отношение на това дали обикновен потребител може да придобие
root права,това зависи от sudoers файла. Можете да добавяте или
изтривате юзъри/права както си искате ...


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: spec1a в Mar 10, 2024, 12:38
   Добавям нещо,което смятам за важно:
Възможно е в Линукс да "дремят" уязвимости,които да позволяват
обикновен потребител да стане root,независимо от този или онзи файл
или тази или онази команда.
   Веднага се сещам за еврейските тарикати от NSO Group,
които продаваха хакерски софтуер уж само на правителства ...


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: kuunlaaksot в Mar 14, 2024, 20:32
   Добавям нещо,което смятам за важно:
Възможно е в Линукс да "дремят" уязвимости,които да позволяват
обикновен потребител да стане root,независимо от този или онзи файл
или тази или онази команда.
   Веднага се сещам за еврейските тарикати от NSO Group,
които продаваха хакерски софтуер уж само на правителства ...

и? каква е връзката, че веднага се сещаш за нея?


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: go_fire в Mar 15, 2024, 11:22
хм, офис пакетите са хубава тема също. Аз ползвам WPS Office -- със затворен код е, има нейтив порт с Линукс и е най-безсрамния клонинг на Майкрософт офис дето съм виждал. Има чудесна съвместимост с Майкрософт офис, дори по подразбиране запазва файловете като docx, pptx, xlsx.

А, и работи по бързо от LibreOffice.

Т'ва WPS съм забравил историята му. Беше нещо наследило друго, пръкнало се от трето. Не си спомням точните причини да не го харесвам, но съм сигурен, че не съм го инсталирал никога. И някакви китайци бяха намесени, а аз ги недолюбвам (пуст фашизъм, фен съм на японците). И платено май беше. Не помня.

Освен това по принцип не обичам собственическия софтуер. Свети Игнусиус ми е почти икона, пък и играе хора̀, както се оказа.

Макар от друга страна винаги да съм имал нещо затворено покрай мен. Във времето, когато всички ползваха фалш, аз имах gnas, който почти не работеше. Но пък ползвах Опера. Спрях единствено, защото я загробиха.

Казвам това, защото в момента съм рекордьор. Имам цели три неща, явно остарявам. Това са Mega app, AnyDesk (5.5.3, седмицата е същи TeamViewer) и freeoffice.com. Последните две са ми препоръчани в този форум. За мой срам не помня, кой ми каза за freeoffice.com, но помня, че се скарах с него и го нагрубих. Посипвам си главата с пепел, за което не бях прав. Понякога и аз страдам от високомерие.

Та безплатната версия на SoftMaker (същата като платената без няколко добавки, единствено редактора на макроси ми е важен от тях) се оказа учудващо приятна програма. Няма изобилието от възможности на М$ Уфсъ / АОО / LO, но е доста лекичка, красива (може менюта, може панделки, може светла, може тъмна) и досега ми е отворила безпроблемно всеки документ във формат Office Open XML, който съм ѝ дал. Сега аз пък не съм давал много сложни наистина, но пък със същите АОО/ЛО са се дънили. По принцип те не поддържат добре тези формати.

Иначе най-активно си използвам АОО, когато е за мои неща. ЛО има няколко предимства, доработки, които са ми липсвали, улеснения, но има и недостатъци. За мен два са най-големи.

Първия е, че не пази обратната съвместимост към АОО, като в седмицата е нетърпимо. Второто произлиза от първото. С цел да ускорят работата са оптимизирали по гългълски. Какво ще рече това? Първоначално в паметта изсипват тон неща, от което общо програмата е много по-тежка, но работи по-леко. Кон за кокошка. Но е полезно, когато докумета е много тежък.

Но да бяха спрели до там, омацали са се съвсем по гългълски. Например, за да им работят формулите по-бързо (защото една електронна таблица е бунище като идея и реализация) са отрязали преобразуването в движение на видове данни. Сещаш се, нищо да се превърне в нула, текст да стане число, логически резултат също да стане число. Понякога пък ми трябват като текст и така нататък. Аз като дърт пърлджия, пъчъпар не мога да дишам без това. Често удрям до нуждата един вид данни да преобразувам в друг. А в ЛО освен неявен начин, няма и явен. И АОО няма явен, но като има неявния, не ми трябва. И почва едно ходене по мъките.

Сега като похвали този WPS трябва да взема да го преслушам, но Free-то определено ми върши отлична работа за отпадъците, които ми сервира държавата.

хмм... в Debian си има root потребител все още, надявам се? Гогата да каже. За Ubuntu знам че от време оно няма, но можеш да си го добавиш.

за apt -- нещо което ми направи впечатление когато си играх и с Q4OS и с Debian беше, че сякаш в Q4OS apt инсталираше по-бързо. Ама може някакво внушение да е било, не знам...

Аз ползвам TinyCore, а там има само администраторски потребител по подразбиране. Хе-хе. Но да в Дебиан не е забранен все още. Аз не разбрах дали Ник разбра, че това дето му искат е потребителската парола и чудесията идва от sudoers, където е оказано да се иска.

Т'ва да няма администраторски потребител е поредната тъпотия в стил Пьотеринг и няма да се учудя да идва от него. Тоя боклук махна стикито и го замени с някакъв пълен буламач от тъпотии. Аз защо избягах в Девуан?

Ще дойде и в Дебиан, още в следващата версия. Каквато глупост измислят РХ (ИБМ) веднага се прилага в Дебиан, както ЕС прилага всеки идиотизъм роден от демонократите на Килъри. Държа да подчертая, че не цялата Демократическа партия е такова фиаско, за разлика от другата, където, ако не са тръмписти, са рейганоисти и се чудиш, и тъпееш, кое от двете е по-зле.

=*=

Обаче думата ми беше за APT Tools. Сега, аз не съм ползвал Q4, но е възможен един друг вариант. Преди време изпробвах Puppy като най-популярната, „малка“ дистрибуция. В нея имаше APT. И работеше светкавично. Не вярвах на очите си. Попрочетох и се оказа, че било надстройка на собствената им система. Пак го пробвах, пак бързоного и този път забелязах. APT в Пъпито не ползва Xapian. От там идва бързината. Ама от там идва и мощта на APT да прави сложни сценарии. Демек Puppy обезателно в някакъв момент ще се счупи. И го зарязах.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: malin1 в Mar 15, 2024, 12:30
Ти открай време си фен на джобните дистра.
Аз пък съм точно наобратното, искам си потребителя. Даже оня ден изтрих папката "Свалени" по погрешка. Изтрих, не - пратих в кошчето. Добре, че нямаше нещо важно. И какво щеше да стане ако пък бях богът на моята система и се мотаех по системата, хей така, случайно ;) . Ще си махна "отвори като root" от thunar-а.

WPS-a, ха. Китайците са хитри. Слагат дори в /etc/skel, да ги има ако някой прави респин на OS.



Antix-a има в /etc/sysctl.conf

#added by antiX
vm.swappiness = 10
vm.vfs_cache_pressure = 50
vm.dirty_bytes = 20000000


а големия брат МХ има в /etc/sysctl.d/99-swappiness_mx.conf

vm.swappiness = 15

и в /etc/sysctl.d/99-vm-dirtybytes_mx.conf

vm.dirty_bytes = 20000000


За Пупито имам спомен, че компресията им беше със някъв различен лиценз.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: go_fire в Mar 15, 2024, 12:40
To във Википедия ($2) всичко си пише. Бил преименуван Краля. Имало е някаква заигравка с ОО.о през две и пета и явно затова съм го недолюбвал. Ама имаше и някакви други неща, вече не помня.

Само нещо ме стрестна изречението, че кинговци вече не разработвали WPS за нашата ОС, а го правел някой външен. Кой е тоя? Как го прави като е затворен продукт? Какво е бъдещето? Тези и още смущаващи въпроси ме развълнуваха.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: go_fire в Mar 15, 2024, 12:45
Maline то добавяне на потребител е просто една кодова дума в Грубия. Не е сложно, просто не е по подразбиране. А като се трие, каквото не трябва, все още си има Фоторек. Да се прекръстя, скоро не ми е трябвало. Но пък са ми гърмели дискове, така, че много повече съм загубил. То затова се принудих на mega.nz. От нищета се продадох на Ким Доткомов.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: malin1 в Mar 15, 2024, 12:49
 [_]3  [_]3 Бях забравил, че имам там "неща". Трябва да видя какво "съм оставил".


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: Nik123 в Mar 15, 2024, 13:08
..
Аз не разбрах дали Ник разбра, че това дето му искат е потребителската парола и чудесията идва от sudoers, където е оказано да се иска.
..


Вече разбрах, като доизчетох темата тук, за руута в Q4OS :)
Иначе за /etc/sudoers знам отдавна, даже още на мандрива като бях, май там бях човъркал разни неща, юзъра да може някои неща да ги пуска като руут, че май пак тук бях отварял тема, но помня ли вече, то ще е било около 2010 година..
Имаше и едно файлче, /etc/shadow ли беше, дето като си забравиш руутската парола, през лайв сиди го отваряш и го правиш без парола руута, а после вече от системата си му слагаш, каквато ти е кеф..


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: go_fire в Mar 15, 2024, 13:19
Вярно хитри тия китайци. Сложих го на един Шиндош, за да го пробвам (ще направя последната си презентация като ученик, вече ще е само като студент). Предпоследната е от миналата седмица и естествено беше на Биймър, ама за последна реших да микромека магия.

Първом никъде на wps.com не ти говорят за платената версия, все едно не съществува. Търся аз да разбера, каква е разликата и няма, и няма, и няма.

Инсталирах и първото нещо, което видях е тя. И се оказа, че в нея е всичко интересно обещавано на wps.com. Там са просволутите 100 000 шаблона (заради които реших да е на wps доклада), там е работата с pdf, там е ocr. Има някакво cross-platform access, което не разбрах какво е, ама като да е колективно редактиране. Има някакви много повер тулове като поправач на филове, записвачка на екрана и нещо наречено Resume Master, кактвото и да е. Поне първите две могат да се открият безплатно, включая тубата може да го прави. Дава ти и ИИ, нещо което присъства в платения SoftMaker и което крайно не знам защо ми е. И не на последно място ти дават двадесет гъбки облак, нещо давано безплатно от Мега, ако си сложиш клиента им.

Но пък не пише, колко струват тия работи. Само ме канят да си купя и като ми вземат парите, ще разбера. Хитреци.

При това положение каня всеки, който желае да пазарува да го направи от немците. При тях е ясно, какво плащаш, защо и колко. И имат колекция от великолепни шрифтове. Така, че пари само на коректни търговци като SoftMaker.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: go_fire в Mar 15, 2024, 13:32
Уф, нещото се оказа web app. За който желае подобни гнусотии да иде да си дръпне Collabora ($2). Може и някой лев да им даде, ако иска. За „повер“ туловете дето искат кинти, за Photorec казах преди да разбера, че искат пари за това и го имате в хранилището. А за поточното предаване, класика си е OBS ($2), което също би трябвало да го имате в хранилището. Така спестявате пари и сте само със свободен софтуер.

Сега аз Колабората никога не съм ползвал поради ненавистта html+js да ми се представя за приложение. Но те отдавна твърдят, че имат добра поддръжка на Office Open XML и връщат код към ЛО по това и други благинки.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: go_fire в Mar 15, 2024, 13:56
Като казах Пьотеринг и GRUB да взема да по hate-я малко. Тая ламя SD след като изяде почти цялата система, сега и на зареждащата програма посегна. Сигурно нямаше да разбера, ако не бях попаднал на новина за новата Сузанка и о, какво чудо имаше вътре. Направо не ми се живее. А след новината за Постмаркета, че нямат отърване, май нещата много ще загрубеят и ще трябва да минаваме на NetBSD.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: go_fire в Mar 15, 2024, 14:54
оказано

Оле, майко! Някой трябва да се върне в първи клас, а не да става студент :'(


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: spec1a в Mar 15, 2024, 21:42
   Добавям нещо,което смятам за важно:
Възможно е в Линукс да "дремят" уязвимости,които да позволяват
обикновен потребител да стане root,независимо от този или онзи файл
или тази или онази команда.
   Веднага се сещам за еврейските тарикати от NSO Group,
които продаваха хакерски софтуер уж само на правителства ...

и? каква е връзката, че веднага се сещаш за нея?

   Наистина ли не ти е ясно каква е връзката ?  :o
Нали си уж печен ...

   NSO Group създадоха софтуер за подслушване на смартфони  - Pegasus.
Работи и на Андроид,и на  иОС.
А Андроид си е жив Линукс ...


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: kuunlaaksot в Mar 15, 2024, 22:50
   Добавям нещо,което смятам за важно:
Възможно е в Линукс да "дремят" уязвимости,които да позволяват
обикновен потребител да стане root,независимо от този или онзи файл
или тази или онази команда.
   Веднага се сещам за еврейските тарикати от NSO Group,
които продаваха хакерски софтуер уж само на правителства ...

и? каква е връзката, че веднага се сещаш за нея?

   Наистина ли не ти е ясно каква е връзката ?  :o
Нали си уж печен ...

   NSO Group създадоха софтуер за подслушване на смартфони  - Pegasus.
Работи и на Андроид,и на  иОС.
А Андроид си е жив Линукс ...

>Наистина ли не ти е ясно каква е връзката ?  :o
не, когато нещо не ми е ясно, предпочитам да ми го обяснят тези, които са по-запознати

>Нали си уж печен ...
никога не съм твърдял подобно нещо

>А Андроид си е жив Линукс ...
е, до колко? ще тръгне ли на линукс?


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: malin1 в Mar 16, 2024, 00:37
Мда. Q4OS не е за мене. Ще го пробвам по "правилния начин" - нетинстал и добавяне на хранилището ($2) .
Не искам "въздушен пакет" tde-i18n-bg-trinity. Ще има много излишества, но ще е "истинско".
Всъщност, ще пробвам с Девуан.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: malin1 в Mar 16, 2024, 03:07
Утре ще му настройвам тъчпада, че стана късно. А има ли някаква графична настройка в Q4OS за това, питам информативно (знам как да си го настоя), щото инсталирах tdebase-trinity, но пак ми идва претрупано.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: malin1 в Mar 16, 2024, 12:18
Гадове! Спечелиха ме! Тия от Q4OS! Дето се казваше "да имам втория поглед на българина".
Единствено в /etc/systemd/system.conf.d/50custom-system.conf 25 секунди ми се виждат множко за изчакване при спиране/рестарт.
А, да, и са си сложили настройки/конфигурационни файлове за тъчпад. Но няма графична настройка, поне не видях. Ама идеята е да работи, нали, пък който иска ще намери начин да промени каквото иска.
И, това май е от доста време, alt+shift за смяна на клавиатурата си работи коректно (май имаше проблем с показването тогава). Това си е от Тринтито.

П.П. Охоу! А живия инсталатор (calamares) предлага 4 варианта - десктоп, база, клониране на живата система и pure (това ще е нещо съвсем базово).  :D За пробата - не заложих на английска клавиатура, да видим какво ще излезе (после).

П.П.П. Много тъпо от моя страна ... сложих тикче на автоматичното влизане. И не можах да видя какво ще се случи. Но щом първи език си остана БГ... Щеше ми се да видя коя е зададената клавишната комбинация за превключване на клавиатурата Alt+Ctrl+K или Alt+Space, или и двете.
Като гледам в настройките - и двете са зададени като предварително валидни, та е ясно, че са щели да сработят.

Ментата използва, не знам, някъв техен калмар или пък друг инсталатор подобен на него, но само в LMDE се задава коректно настройката на клавиатурата. Докато в останалото дебианско кеч, ако е калмар е добре да е с американска клавиатура, и после да се добави нашата.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: kuunlaaksot в Mar 17, 2024, 10:49
Вярно хитри тия китайци. Сложих го на един Шиндош, за да го пробвам (ще направя последната си презентация като ученик, вече ще е само като студент). Предпоследната е от миналата седмица и естествено беше на Биймър, ама за последна реших да микромека магия.

Първом никъде на wps.com не ти говорят за платената версия, все едно не съществува. Търся аз да разбера, каква е разликата и няма, и няма, и няма.

Инсталирах и първото нещо, което видях е тя. И се оказа, че в нея е всичко интересно обещавано на wps.com. Там са просволутите 100 000 шаблона (заради които реших да е на wps доклада), там е работата с pdf, там е ocr. Има някакво cross-platform access, което не разбрах какво е, ама като да е колективно редактиране. Има някакви много повер тулове като поправач на филове, записвачка на екрана и нещо наречено Resume Master, кактвото и да е. Поне първите две могат да се открият безплатно, включая тубата може да го прави. Дава ти и ИИ, нещо което присъства в платения SoftMaker и което крайно не знам защо ми е. И не на последно място ти дават двадесет гъбки облак, нещо давано безплатно от Мега, ако си сложиш клиента им.

Но пък не пише, колко струват тия работи. Само ме канят да си купя и като ми вземат парите, ще разбера. Хитреци.

При това положение каня всеки, който желае да пазарува да го направи от немците. При тях е ясно, какво плащаш, защо и колко. И имат колекция от великолепни шрифтове. Така, че пари само на коректни търговци като SoftMaker.

>Първом никъде на wps.com не ти говорят за платената версия, все едно не съществува.
горе има еидн бутон "pricing", от дясно на WPS AI, дето е малко шарено


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: Nik123 в Mar 17, 2024, 16:34
Гадове! Спечелиха ме! Тия от Q4OS! Дето се казваше "да имам втория поглед на българина".
..

Мене още от първия път, но моите изисквания бяха скромни- линукс с графика да работи леко на стар комп 32 бита + офис, някой и друг месинджър, ако може с възможност за видео в нета :)
В ТДЕ имам един проблем, ако въобще може да бъде наречен така (все пак ползвам не най-новата версия на Q4OS) - смяната на клвиатурната подредба си върви с алт и шифт, но не го отразява графиката. Т.е. сменя си с клавишната комбинация между английския и фонетиката, но флагчето си остава същото (долу вдясно в систрей индикатора). Но ми е все тая, нали работи, а че не показвало правилния индикатор, голяма работа.
Иначе, при кликане с мишката върху тоя индикатор, сменя и клавиатурата, и флагчето синхронно. Ако е само с клавиатурната комбинация, сменя поредбата, но флагчето - не.
Но това не ми е проблем, и въобще няма да се занимавам, да търся причината. Важното е, че работи, а какво флагче показвало, дреме ми.



Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: go_fire в Mar 19, 2024, 18:14
Да дам малко обновление.

Лунар се оказа прав, а аз грешах, наистина са дали цени и за какво на wps.com. НО!!! Няма план за вечно ползване, сиреч не можеш да си го купиш, можеш само да си го наемеш. И продължавам да твърдя, че поне част от нещата в платената версия, ако не повече човек може да ги получи безплатно от алтернативен доставчик. Хитряги.

Поработих половин ден на него и мога да кажа, че ме притеснява с реклама много по-често от freeoffice.com. Освен това точно като него му липсва пълната мощ на АОО/ЛО/М$ Уфсъ. Но май все пак китайците като да са с повече функционалност от немците. Не съм сигурен, не съм проверявал едно по едно, така ми се струва.

И да потретя, че искат пари за абсурдни неща като pdf printer да речем (растеризатор), нещо което дори в тъпата ОС на М$ идва безплатно вече, но винаги го е имало за тях от трети страни поне от Хващай Пътя насам.

Сетих се и защо по принцип не ползвам пакети за канцеларски дейности. Голяма щракалка. А тук е по-голяма дори от М$, което трудно се постига. Но си имам АОО и не ми дреме.

Все пак, за да сме честни целия този html+css+js, който наричат „програма“ е много красив и много радва окото.

Ако някой го интересува резултата ($2), той съвпада с най-активната тема в момента. Така се случи. Но моля без критика, това е правено като ученическо домашно с ясно съзнание за това. И сам знам, че е далеч от изчерпателно, но съм сложил няколко заигравки, за който ги хване. Ако пък някой желае, ще си ги кажа сам, за да не ги търси с досада.

п.п. Част от шаблоните се оказаха безплатни за ползване и мно-о-о-о-о-ого професионално направени. Аз по-скоро развалих шаблона. Посочил съм, кой съм ползвал;

п.п.п. А да, за теглене на шаблони иска регистрация на templates.wps.com, но тя може да стане с временна поща и в общи линии е безболезнена, ако не си с недъг слепота.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: malin1 в Mar 19, 2024, 19:30

смяната на клвиатурната подредба си върви с алт и шифт, но не го отразява графиката

В актуалната стабилна версия го няма проблема вече.


Аз не го издържах. Пак. Много претрупано ми е. Бих го изтърпял единствено ако като в актуалната плазма kwin "хваща" правилно, че екрана е малък и побира прозореца в него правилно, и не се налага придърпване нагоре/надолу за виждане на всичкото в прозореца. Но нетбука не може да носи тая Плазма, затова е с xfce Debian12 и 64бита, проблема му е малкото РАМ - ao d257. vlc го имам там по навик, не бих седнал да гледам филм на него, дори и с очила да съм.
Но не бих казал лоши думи за Q4OS. Свършили са (и вършат) отлична работа. Просто вкуса ми е по-минималистичен. А предлагат и вариант с Плазма (той е за "по-големи компютри" обаче). Те са дериват на Дебиан като МХ и Спарки, за тях се сещам, със собствени хранилища и от тях и лесни благинки. Но не чак толкова много екстри като предно споменатите, което е рабираемо, трябват хора за поддържането на ОС. A софтуерния им център е в пъти по-разбираем и интуитивен.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: go_fire в Apr 06, 2024, 10:36
Да дам малко обновление.

Като начало се загубих като ланския сняг, защото започнах работа и поне в началото ми е доста напечено. Но пък мога да се похваля, че за първи път през живота си ще работя по специалността си. Ще разбера най-после допуснах ли грешка, като я записах. Независимо от резултата, двадесет и шест години по-късно все пак не го отчитам като грешка, защото така срещнах съпругата си и имам синовете си.

Другото е, че нещо, в което не вярвах, но ДБТ (Агенцията по заетостта) наистина върши някаква работа. Те ме пратиха там, сиреч намериха ми работа.

Във връзка с това е обновлението, което пускам.

Вече казвах, че SoftMaker Freeoffice (в действителност не е свободен, просто е безплатен) е идеалното решение за всеки, който си общува с нашата администрация, държавна и общинска и чат-пат се налага да връща някакви документи. Той е като Adobe Reader за държавата. Ако имах власт (не, благодаря!) щях да разпоредя на всяка държавна страница на видно място да има голям табелка сочеща към freeoffice.com.

Наскоро разбрах, че той всъщност е доста стар. Първата версия на текстообработващия процесор (TextMaker) е от осемдесет и осма и е за ДОС. А версиите за ГНУ/Линукс се появяват към 2004та. А аз да знам за него по-малко от пет години.

Вярно никога не съм обръщал внимание на собственическия софтуер, но общуването с държавата винаги е било силно проблематично за хора не искащи да крадат или купуват М$ Уфсъ.

Някъде към началото на века бяха пуснали преглеждаща програма и тя работеше, но само за тяхната си ОС и с нея не можеха да се правят елементарни редакции (какито може в Adobe Reader). А малко след нея пуснаха форматите Office Оpen XML, които не само, че не се поддържаха от въпросната програмка, ами положението стана още по-проблематично.

През цялото време е имало алтернатива, но кой да знае.

Защо се обаждам като пак говоря за freeoffice.com? Ами защото той е с доста основна фунционалност като му липсват някои много прости неща. Той наистина е с единствена функция да си говориш с държавата и общините.

Обаче се оказа, че WPS.com е много, много по-мощно решение. В действителност му липсват неща, но пък от друга страна има други, за част от които не знам. Например има нещо наречено обединяване и разделяне на страници в електронна таблица. Дори не знам, какво точно върши, защото не съм го пробвал.

Подобно нещо съм виждал и ползвал (много) в програми за манипулиране на pdf от сорта на PDFsam Basic (защото е свободен, не просто безплатен). Но какво прави в ел. таблица, си нямам идея.

WPS се оказа идеално решение за друг проблем. Ако работиш някъде, където безсрамно крадат М$ Уфсъ, но искаш да мигрираш нещата към нещо читаво (АОО), това да стане бързо и без много трудности, то тук WPS е жесток.

Трябва да кажа, че опита ми е върху доста корава машинка и то с десетка, така, че не знам това как е на слаба машина с ГНУ/Линукс. Машината е Thinkpad (ура-а-а-а-а!!!), мисля точния модел е w540, основното в случая е, че е с шестнадест гъбки памет, колкото до не отдавна и сървърите нямаха.

Та това китайско чудо невиждано успя без никакви затруднения (дори за секунда не се замисли) да отвори едновременно 25 документа във формат OOXML. AOO изгърмя на пет. С ЛО не пробвах.

Освен това, че е писан на JS, а не нормален език, има и предимства (какво?!?). Работатат с ушета се оказа доста приятна и доста по-ефективна от това да работиш в множесетво прозорци. В SoftMaker въпросната функция, както и почти всичко друго се намира в платената версия, затова подобен начин на работа никога не бях пробвал. Не искам да крада платени версии.

Все още не съм убеден, че бих сложил WPS на машина с ГНУ/Линукс, но вече вярвам, че за служебни цели върши много добра работа и е по-лек от M$ Office. Да взема да го напиша веднъж правилно. Но пък е още по-голяма щракалка от него. Да! Възможно е. Затова няма да е основния ми инструмент. Но за може би 90% от задачите става доста добре и бих посъветвал всеки, който държи на Уфсъта да ползва него вместо това. По-красив е и не много неща ще му липсват. В общия случай нищо няма да му е непреодолимо. Аз намерих няколко неща, но те са наистина рядко ползвани. Едва ли ще упре до тях.

Няма да се занимава с активатори и съвсетта ще му е чиста. Само ще трябжва да търпи доволно количество реклама. В това отношение freeoffice.com е много по-скромен, но той не става за нещо различно от елементрарни редакции, а някой път и за това му липсват инструменти. По-принцип има всичко най-необходимо, но в платената версия.



Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: kuunlaaksot в Apr 06, 2024, 11:38
я, гогата омекнал спрямо WPS офиса. Знам, че е лек. От 2005 година ползвам ООо, беше версия 1.1.*. Никога не съм го харесвал това тежко нещо. Да правя презентации си беше направо неприятно на моменти с тромавите и 'лепкави' кутийки с текст ид руги простотии. В момента в който видях как работи WPS му теглих една майна на либрето.

Нещо неочаквано на WPS беше, че в уиндоус, след няколко месеца иска да си направиш акаунт при тях, иначе не може вече да ти редактира документите. Акаунтът е безплатен и това е. В линукс няма такива работи, но въпреки това ме беше издразнил много.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: go_fire в Apr 06, 2024, 12:21
Първата ми задача беше точно доклад. Прикачил съм го в темата. Коментара на сина ми беше, че най-после ги правя модерни. Правил съм в АОО и нещата наистина не са много добре. В ЛО са подобрили значително направата им. Но все пак като да WPS да е много по-добър в това.

Така, че ако това е основната задача, WPS e инструмента. Аз казах, че предпочитам Латекс за целта, но това е за хора повече обичащи да пишат, отколкото да щракат. И е една идея, но само идея по-сложничко.

Китайците са се постарали много. Ето защо ще ни превземат.

п.п. На АОО най-много харесвам работата с електронни таблици. Много е мощна. А без умножение на детерминанти (sumproduct) не мога да живея. Макроезика също има доста обширна библиотека, макар да има доста място за подобрения, които за съжаление, няма да случат никога, защото АОО е зарязан.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: 4096bits в Apr 06, 2024, 16:13
Markdown няма ли за вас?  ;D


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: kuunlaaksot в Apr 06, 2024, 17:56
Markdown няма ли за вас?  ;D

В смисъл?

Аз обичам да правя README.md за различни проекти в GtiHub или GitLab. Всъщност е доста впечатляващо, колко лесно можеш да направиш хубаво изглежбдаща документация, бетер със схеми, като mermaid charts. Но, това не замества, и няма как да замести, офис пакета.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: 4096bits в Apr 06, 2024, 19:54
Да, за документи.

Честно, не разбирам, за какво толкова би му послужил на някого офис пакет.
За мен електронните таблици са отживяла работа.
Има доста по-добри начини за работа с данни.
За документация има по-прости средства от текстообработващи програми, при които винаги има притеснения за съвместимости на формата...
Та дори един groff би свършил работа в не малко от случаите.

Работата с офис пакети е тромава дейност, включваща страшно много ръчен труд.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: kuunlaaksot в Apr 06, 2024, 21:22
Офис пакетът не е за "работа с данни", освен ако не визираш (както казваме на чист български) работата с електронни таблици. Писанетона "документация" не е същото като писането на текстов документ. На мен ми трябва текстов редактор, за писане на абстракт, проект за грант, статия. Особено при последното, много списания твърдят, че приемат освен docx и latex. Е, да, но ако съавторите ти ползват word и трябва да работите над текста заедно, мога да те уверя че никой няма да седне да учил latex заради тебе. За съвместимостта -- прав си, за това или ползваш MS Office, което ползват и всички останали или ползваш нещо съвместимо с него. За мен е втория вариант, с една важна добавка -- имам всички майкрософтски шрифтове.

И не на последно място -- презентациите. За тях, предполагам, няма нужда да ти обяснявам.  :)

>Работата с офис пакети е тромава дейност, включваща страшно много ръчен труд.
офис пакет или просто Excel?


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: 4096bits в Apr 07, 2024, 10:03
Споменах електронните таблици във връзка с обработката на данни и въпреки това питаш?!  ;D

Относно презентациите, имам особено мнение ( в смисъл, мое ), което не подкрепя продукти от рода на MS РР.
Както и такива като офис пакетите като цяло.
Word например.
Наблъскан с инструменти, някак кара човек да пробва и да използва повечето от тях. Да направи документа красив.
Е, това само пречи.

Година и половина от живота си съм прекарал в изнасяне на презентации. Всеки ден. Понякога и по три пъти на ден. Красивите презентации нямат нищо общо с това, колко бързо и ефикасно някой ще попие информацията.
Красивите документи също.
Структурата на  документа обаче е друго нещо. Както и простотата на презентацията.

За това и не съм привърженик на подобни пакети или програми, защото внасят само шум. По-простичките инструменти са много по-добри.
Проблема с презентациите например е този, че ако са красиви или претрупани с информация, разделяш вниманието на хората между презентацията и лектора. Не го слушат, защото я разглеждат ( схеми или диаграми, различни картинки или четат множеството редове текст ) и накрая въпросите им са уточняващи, за потвърждение на нещо, не за допълнителна информация или нещо незасегнато. Което означава, лошо свършена работа.

A за документите… Със сигурност си попадал на книги, в които в началото им имаш цели страници, които ти обясняват, как да възприемаш определени части от книгата. Или легендите в документите. Куп обяснения, как да възприемаш поднесеното. Което означава - зле свършена работа.
Но както казах и ще повторя, като си платил пари за софтуер, претрупан с инструменти, някак изпитваш желание да ги използваш всички. И създаваш ей такива красиво изглеждащи, но трудно смилаеми четива.
И да не си платил нищо, имаш същия импулс - да използваш това и онова меню или бутонче и да създадеш нещо зашеметяващо. В повечето случаи наистина зашематващо читателя и поради това, абсолютно безполезно.

Да не пропусна да спомена, че не са интерактивни. Което в днешно време е, меко казано, срамота.

Простите инструменти са много по-добри.
Първо, спестяват време.
Второто е, че си фокусиран върху документа и структурирането му, не върху визията. Просто защото, "само" това ти позволяват наличните инструменти.

След всичко досега написано, харесват ми идеи като тази зад ipynb файл форматът и Jupyter Notebook.
Прост маркъп синтаксис съчетан с интерактивност при представяне на данни.
И поднесено в браузъра. Всеки разполага с браузър.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: spec1a в Apr 07, 2024, 11:01
   Абе,кашик,винаги се каня да те питам и все забравям.

Какво е "хващай пътя" ?  :o


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: kuunlaaksot в Apr 07, 2024, 11:06
Честни казано, чувствам се глупаво да обяснявам на някого ползата на офис пакета.

> Наблъскан с инструменти, някак кара човек да пробва и да
> използва повечето от тях. Да направи документа красив.
> Е, това само пречи.
Ми не. :) Това дето описваш, обикновено ще седне да го прави някой осмокласник, който до сега не е сядал на Word. Няма нищо лошо, след като си написал текста да го направиш подравнен, с подточки, с фигури където е необходимо. Във всяко нещо трябва да има баланс, разбира се, но хубаво оформеният текст не пречи на четенето, напротив.

> Година и половина от живота си съм прекарал в изнасяне на
> презентации. Всеки ден. Понякога и по три пъти на ден.
Казвал си го няколко пъти, по различни поводи. Не мога да кажа същото за себе си, но да речем, че и аз имам някакъв опит с презентациите -- най-малкото от 2002 година до ден днешен.

> Красивите презентации нямат нищо общо с това, колко бързо
> и ефикасно някой ще попие информацията.
Надявам се, правиш разлика между "красива" презентация и такава пълна с ненужни шарении. Аз съм привърженик на семплите, но добре представени слайдове. Като видя някой да има само текст и да е пльокнал за фон някакъв background дето е напълно несвързан с това дето приказва си казвам "аха, ясно". Същото важи за ненужните анимации и пр. Както казах, трябва да има баланс, но красивите и стилни слайдове определено оставят добро впечатление и помагат на другите да вникнат.

> Структурата на  документа обаче е друго нещо.
> Както и простотата на презентацията.
точно така, с уточнението че презентацията може да е хем семпла, хем визуално приятна

> За това и не съм привърженик на подобни пакети или програми,
> защото внасят само шум.
Потребителите го внасят шума, не програмите.

> Проблема с презентациите например е този, че ако са красиви
> или претрупани с информация, разделяш вниманието на хората
> между презентацията и лектора.
Както казах, трябва да има баланс. Презентацията може да е и грозна и пак да е претрупана с информация. За това, информацията трябва да е представена по подходящ начин.

> Не го слушат, защото я разглеждат ( схеми или диаграми, различни
> картинки или четат множеството редове текст )
Това дето описваш се получава при претрупани слайдове, за което не е виновна програмата а авторът на презентацията. Като цяло, аз избягвам да имам текст по слайдовете. Най-неприятното е, пък, да видя таблица.

> някак изпитваш желание да ги използваш всички
Определено не, аз не съм роб на програмата, че да ми влияе така.

> Да не пропусна да спомена, че не са интерактивни.
Да, това е доста интересно. Интерактивна презентация. Не, че е лоша идея, и бих се радвал да видя подобна функционалност включена в PP. Но, ако представям нещо на конференция, правя така че слайдовете ми да следват това което говоря, и няма да седна да разъквам по нея пред слушателите. Интерактивността е важна ако оставиш на другите да разглеждат документа сами. А някакъв вид "Интерактивност" можеш да постигнеш и в момента с добре органицирана подредба на елементите по слайда и семпли анимации от тип Appear.

> Простите инструменти са много по-добри.
Less is more :) Аз също харесвам по-простите неща, но това което описваш е ограничение, не семплост.

> Прост маркъп синтаксис съчетан с интерактивност при представяне на данни.
> И поднесено в браузъра. Всеки разполага с браузър.
Да, това което описваш е README.md и то си има приложение със сигурност. Но, презентация в браузъра или като markdown? Не мерси, предпочитам да завлека с мишката фигурите на мястото където искам, вместо да пиша код.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: kuunlaaksot в Apr 07, 2024, 11:11
   Абе,кашик,винаги се каня да те питам и все забравям.

Какво е "хващай пътя" ?  :o

Windows XP

сега го питай "УСХАДУЯ" какво е, както и да ни направи една таблица с неговата си терминология, примерно какви с атея 16 гъбки РАМ и прочее :P


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: go_fire в Apr 07, 2024, 11:17
   Абе,кашик,винаги се каня да те питам и все забравям.

Какво е "хващай пътя" ?  :o

Понеже Windows eXPerience живя изключително дълго време, то придоби множество прякори. Може би най-хубавия е Хронично-резистентната ОС. В светлината на короновани вируси и въздушно-капков Шенген това прозвище придоби нова светлина.



сега го питай "УСХАДУЯ" какво е, както и да ни направи една таблица с неговата си терминология, примерно какви с атея 16 гъбки РАМ и прочее :P


Усхадуя предполагам дори Гългъл ще го хване ¹. По принциип хваща като напишеш нещо с грешната подредба. А Усхадуя е нищо различно от написването на Windows на подредба по БДС, което веднъж ми се случи неволно, докато бях на чужд компютър, но ми хареса много и го оставих. Пак не аз съм го измислил. Така се случи.

Де да бях толкова умен. И гъбките не са мое изобретение. Гъбка е псевдоним на гигабайт (gigabyte).

Но едва ли някой, който ме чете дори за първи път, няма да хване поне от контекста, за какво говоря.

Е, оказа се, че за „хвърлен пъп“ не са ме разбрали, но вече го обясних над хоризонталната черта.





===
¹/ Гългъл е друго име за азбучната истина :P Не съм го измислил аз. Не съм толкова умен.
 


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: go_fire в Apr 07, 2024, 12:42
Ел. таблици са зле замислен (от към техническата страна)  инструмент, но удобен за непрограмистиза обработка и представяне в човешки вид на малко количество данни.

Текстовите процесори са ми най-неприятните програми. Те непрекъснато правят нещо зад гърба ти и няма как да разбереш какво. Концепцията им е стара, дървена и недодялан на фона на css. И е невъзможно (поне на български език) да се направи приемливо изглеждащ документ.

Програмите за доклади имат известна интерактивност в тях, но тя е много ограничена. В работата ми никога не ми се е налагало да ги правя. Само като студент и баща на ученици и студенти. Но пък точно за утре трябва да направя една, а не съм почвал. Отложих я със седмица. Изисквания на новите ми шефове. Та май отсега нататък ще правя такива.

Не съм съгласен с Лунар, че е ограничение да го правиш на истинска технология, а не на имитация на мокър сън на М$, пък бил той MD. Все пак е нещо истинско.

Обратното е. Дава ти повече възможности. Но пък е за хора като нас, обичащи да заракавят ръкави и да пипат, а не да ползват щракалка. Та го разбирам и Лунар. Ако си като него и обожаваш да цъкаш, то такива програми са манна небесна.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: kuunlaaksot в Apr 07, 2024, 14:13
гога,

в случай че не съм го казал ясно: markdown си има негово приложение, pptx си има друго. И не, ако имаш слайдове които последователно представят нещо или елементите се преливат един в друг, това на md и в браузъра няма как да стане. Иначе, аз разбирам естественото ви желание да сте на контра, само дето това не винаги е вариант.

За текстови документи, ще ти кажа това дето казах преди години на колега, който беше PhD студент (искаше да пише на latex първата си статия): Можеш да си пишеш на каквото искаш, ако ще в ноутпад. Въпросът е, че като го дадеш текста на шефката да го прегледа и да нанася корекции, а тя ползва Word на Mac OS, не можеш да изискваш от нея да се нагажда спрямо теб или да се занимава с други подобни глупости. Та същата работа. И с текстовите документи.

> В работата ми никога не ми се е налагало да ги правя.
Е, тогава, защо си се захванал да го нищиш и тоя въпрос?

> ...ограничение да го правиш на истинска технология, а не
> на имитация на мокър сън на М$, пък бил той MD.
това изобщо не разбрах какво трябва да значи

> обичащи да заракавят ръкави и да пипат, а не да ползват щракалка
едното няма общо с другото, както ти писах горе: мд е за едно пп за друго. Не, че не можеш да направиш много неща в мд, но с цената на колко усилия и въобще заслужава ли си да правиш такива гимнастики? казвам го от опит: едно време в ООо, си правех картинките отделно в Инкспейп а Импресс го ползвах просто д аги показва слай по слайд. Кретения пълна.

> Та го разбирам и Лунар. Ако си като него и обожаваш да цъкаш,
> то такива програми са манна небесна.
аз не 'обожавам да цъкам', обичам да правя много неща по друг начин, но зависи от ситуацията


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: go_fire в Apr 07, 2024, 15:30
Да кажа, че аз опит с MD нямам различен от споменатите прочитаемота. Но съм виждал описания на възможностите. Аз моите неща ги правя на лейтех, както казах. Единствено е трудно правенето на неща претрупани с графика. Не са невъзможни, но определено са трудни. Но пък резултатите са зашеметяващи, когато се заемеш с TikZ/PGF. Аз лично не съм толкова добър и обикновено, ако няма нещо готово, то го правя на Scribus.

Но на мен не ми се налага да се колоборирам.

Държа да подчертая, че латекс поддържа js и клипчета без проблем. Просто на мен не се е налагало да ги ползвам.

На OOXML приложението му е, ако си инвалид, но поради някаква причина ползаш компютри, все пак да е възможно да получиш някакъв резултат, макар крайно незадоволителен.

И понеже над 90% изобщо не знаят, какво правят,  то тези програми са толкова широко разпространени. А иначе чисто технологично са пълна гробница и ужасно недоразумение, на каквото са способни само М$.

Странното е, че днес М$ не просто не са ни най-големия ни враг, не са дори в списъка с врагове, в който общо взето са четири имена, ами даже са ни приятели, скоро най-големите, ако вече не са.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: go_fire в Apr 07, 2024, 15:46
А, да. Нищя въпроса да си чешам клавиатурата. А и вече ще ми се налага.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: 4096bits в Apr 07, 2024, 19:20
@kuunlaaksot, пределно ясно ми е, че по принцип задклавиатурното устройство е проблемa.
Но там е бита карта. Нищо не можеш да направиш. В главите на хората не можеш да бръкнеш.

Да го кажа изрично, в случай, че не си чел между редовете - всичко е ненужно усложнено. Товa ми беше мисълтa.

Тук преди време имaше молбa зa помощ зa извличaне нa уеб aдреси от тaблицa в docx документ.
Дaвaхте предложения с RE, но понеже мен тaм никaкъв ме нямaше, реших дa го нaпрaвя директно кaто четa от документa и тaблицaтa. През Python, че с товa ми е нaй-комфортно.
Тa покрaй тaзи случкa рaзбрaх и кaкво е docx отвътре - зип aрхив с купчинa пaпки с xml фaйлове в тях и в глaвнaтa директория. Е, мaмa му стaрa ( без извинения, когaто е към MS ), що трябвa дa е толковa сложно?

Гогaтa не случaйно споменa CSS. Един фaйл с прaвилa зa позиционирaнето и визиятa. Товa е всичко нужно. Един допълнителен фaйл. Но не и aко си MS.
После, що имaло проблеми със съвместимост… Щото си го нaпрaвил идиотски сложно.

Дa, шефa не е длъжен дa ползвa нещо друго от товa, с което е свикнaл и което знaе. Не е длъжен дa учи или инстaлирa нещо ново. Що дa не изискa всичкaтa документaция от деня нa нaстaнявaнето му нa тронa, дa е в неговия формaт, зa неговaтa прогрaмa? Тaкa нямa дa му се нaлaгa дa прибягвa до помощтa нa подчинен и дa се покaзвa кaто незaпознaт или незнaещ. Типично по шефски. Колко време ще отнеме товa нa фирмaтa и в последствие колко пaри ще струвa товa, е несъществен въпрос.

Но прогрaмирaне ще трябвa дa учaт вече и кaнцелaрските плъхове, зa които до този момент Word е бил непрестaнно отворен нa рaботния плот, a Excel върхa нa достижениятa нa съвременнaтa цивилизaция. Microsoft вкaрaхa Python и pandas в Excel вместо дa рaзрaботвaт нещо тяхно зa визуaлизaция нa дaнните.



Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: kuunlaaksot в Apr 07, 2024, 20:47
>@kuunlaaksot, пределно ясно ми е, че по принцип задклавиатурното устройство е проблемa.
радвам се :)

> Но там е бита карта. Нищо не можеш да направиш.
> В главите на хората не можеш да бръкнеш.
Фаткт. Но, противно на това което си мислиш, много хора правят чудесни презентации и текстови документи, точно с МС Офис.

> всичко е ненужно усложнено
съгласен съм до някъде. Хората искат да ползват WYSIWYG: what you see is what you get програми за текстообработка. Толкова. Интересно ми е, презентациите дето си ги изнасял всеки ден в продължение на година и половина на powerpoint ли бяха? Също, колко често ти се налагаше да правиш нови (предполагам ти си ги правил, не са ти ги дали готови), и колко често се налагаше да променяш вече направените? Презентации могат и на latex да се правят -- ако си мазохист и ти се губи време, заповядай. Пак няма да се доближиш до това, което можеш да направиш с Powerpoint или еквивалента му. Виждал съм такива свързани със Slackware, дето има главно текст и тук таме по някоя фигура.

> Типично по шефски
В случая от примера ми, ставаше дума за лидер на научна група, дето повярвай ми, непрекъснато се запознава с нещо ново, но определено не ѝ се занимава да си губи времето да учи latex.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: go_fire в Apr 07, 2024, 21:00
Това за Латекса не е вярно. С класа Beamer могат да се правят страшни неща и стават много по-бързо, отколкото с конкурентната програма. Сваляш си шаблона и просто пишеш. Бих ти дал да видиш още едно домашно, но съм на телефон.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: 4096bits в Apr 07, 2024, 21:08
Презентациите не ги правех аз, даваха ми ги готови.
Нито ги променях.
На РР бяха правени. Който никой не беше платил и стотинка, но се използваше за бизнес цели  ;D


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: spec1a в Apr 10, 2024, 20:49
   То и в банките уж всичкия софтуер е легален  ;D


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: kuunlaaksot в Apr 12, 2024, 16:25
Много забавна дискусия. Единият презентации почти не е правил, освен като студент и за децата чат-пат. Другият дава себе си за пример как година и половина всеки ден изнасял презентации, ама то всъщност не ги правил той, нито променял нещо, снасяли му го готови. Но и двамата разпалено ме убеждават, че програми от типа не PowerPoint не са убаво нещо.

 [_]3


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: malin1 в Apr 12, 2024, 18:36
Ми то няма значение какво става под капака. Важно е да е разбираемо как се работи и какво може да свърши програмето. От там нататък - всеки си дялка с каквото му е удобно и както му е удобно.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: 4096bits в Apr 12, 2024, 20:13
Много забавна дискусия. Единият презентации почти не е правил, освен като студент и за децата чат-пат. Другият дава себе си за пример как година и половина всеки ден изнасял презентации, ама то всъщност не ги правил той, нито променял нещо, снасяли му го готови. Но и двамата разпалено ме убеждават, че програми от типа не PowerPoint не са убаво нещо.

 [_]3
Забавно наистина.

Отговорих точно на въпроса ти. Това, че си правиш погрешните изводи от така зададения въпрос… за това нямам вина.
Факта, че не аз съм правел конкретно тези, не означава, че не съм ползвал PP за други.
Да, тогава се кефех на инструмента. Но и гледната ми точка тогава беше различна.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: go_fire в Apr 13, 2024, 15:14
Не правя всяка седмица, но това не значи, че нямам никакъв опит. И никой в нищо не те убеждава. Споделяме личен опит.


Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: go_fire в Apr 13, 2024, 15:41
   То и в банките уж всичкия софтуер е легален  ;D

По мое време решаваха проблема със забравих му името, активна директория, домейн контролер, шеърпоинт или каквато там глупост беше. То и без това се бяха набозили с цялата „пържола“ (стак за исландски Лунар) чак до пощенския им сървър, че ми излетя името. А да Екс-шанс, сетих се за просволутия продукт.

Но тук ставаше въпрос за онова, което уж мяза на Керберос. Така не можеше да се слага какъв да е софтуер. А списъка на разрешения и предварително инсталиран, беше кратък. Основно беше специализираните им програми и М$ Уфсъ, които със сигурност бяха с уредени права.

Интересното е, че в този кратък списък присъстваше WinRAR.

По това време  portableapps.com/apps стана най-добрия ми приятел. И така до днес.

А напоследък там стана и portapps.io, защото там има Ungoogled Chromium. А аз започнах работа. Единствено, че е стара версия. 120, а в момента е 122.



Титла: Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го?
Публикувано от: 4096bits в Apr 13, 2024, 17:51
Не беше ли полицията по едно време в новините, където ползвали пиратски системи?