Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на програми => Темата е започната от: azzz в Feb 15, 2004, 20:20



Титла: Konqueror  i Java Script
Публикувано от: azzz в Feb 15, 2004, 20:20
Kak moga da podkaram Javata v Konqueror 3.1.0?
V Settings->Configure Konqueror->Java & Java Script sa Enable Java globally i Enable Javascript globally.
Kakvo drugo e neobhodimo?


Титла: Konqueror  i Java Script
Публикувано от: zazzko в Feb 16, 2004, 00:04
Java или Java Script?
Ако е само JS това е достатъчно, но ако искаш и Java ти трябва и виртуалната машина на Java (тя обикновенно се намира някъде по инстлационните дискове). След това задаваш пътя където е инсталирана в Konqueror и това е.


Титла: Konqueror  i Java Script
Публикувано от: в Feb 16, 2004, 00:31
здрасти

javascript е вграден в браузъра и ако е включен, значи това е всичко. Всъщност, има и разни настройки - може да разрешиш/забраниш някои действия на изпълняващите се скриптове или да укажеш "да те пита" - опциите са на същото панелче на javascript-a.
Има някои разлики в javascript синтаксиса поддържан от различните браузъри, а и не само синтаксиса, така, че не се учудвай на странно, лошо или изобщо неработещи скриптове в разните уеб страници. Просто, колкото и да е досадно, javascript имплементацията на различните браузъри се различава в някаква степен.
Мнението, че konqueror-а има кофти javascript, е по-скоро заради факта, че обикновено му се подава javascript скалъпен по "майкрософтски" - като за IE ;-)

За да ползваш java трябва да имаш java виртуална машина. Примерно jre на Sun Microsystems или някоя free имплементация - примерно kaffe. Все още, а може би и занапред, тези free варианти са малко назад от java-та на Sun. Примерно j2sdk на Sun поддържа servlet-2.4, докато kafee поддържа 2.3 (това просто за сравнение), т.е. сигурно имаш някаква java в Линукса, но ако нещо не ти работи - дръпни j2re на Sun (или j2sdk, ако проявяваш по-голям интерес :).
Ако браузъра не може да намери java изпълнимите файлове, тогава му укажи къде си инсталирал java-та - това е от панела java в Java&JavaScript настройките на konqueror. Така java-аплетите трябва да работят.