Linux за българи: Форуми

Нетехнически теми => Идеи и мнения => Темата е започната от: bdenkov в Sep 13, 2021, 19:01



Титла: Pacstall е предназначен да бъде AUR за Ubuntu. Ще се получи ли?
Публикувано от: bdenkov в Sep 13, 2021, 19:01
Pacstall е предназначен да бъде AUR за Ubuntu. Pablinux

Софтуерът може да бъде инсталиран на всяка дистрибуция на Linux по различни начини. Едното е официалното хранилище, но можем да използваме и пакети flatpak, snap и AppImage. В допълнение към всичко това, Arch Linux има AUR, хранилище на общността, в което откриваме практически целия софтуер, който съществува за Linux и който, ако не знаем как да компилираме, можем да управляваме с yay. Например в AUR намираме разширения за GIMP, които иначе би трябвало да търсим, което го прави за завист на други дистрибуции. За да се опитате да компенсирате тази липса в Ubuntu, има Pacstall.

На хартия Pacstall изглежда много добре. Предполага се, че това е инструмент за автоматизиране на инсталации на софтуер, хостван на GitHub или GitLab на Ubuntu. Той е роден преди малко повече от година, така че можем да кажем, че прави първите си стъпки, но поне в момента потребителите на операционна система, базирана на Arch, могат да се забавляват само от огромната разлика.

Данни:

    1. Pacstall има свое собствено хранилище и могат да се добавят още хранилища.

    2. Начин на работа?

Pacstall има свое собствено хранилище и могат да се добавят още такива.

Екипът на Pacstall качва пакетите в официалното хранилище на проекти и това е основната разлика от AUR. Хранилището на общността Arch съществува от години и всичко е там. В това, което се представя за еквивалент на Ubuntu, те качват пакети за много кратко време, така че списъкът с наличните пакети е кратък.

Съмнението, което имам, след като го опитах и ​​прочетох документацията му, е как ще бъде в бъдеще. Този вид мениджър на пакети ви позволява да добавяте хранилища, но в момента инсталацията се проваля, защото липсва файлът pacscript, необходим за инсталиране на пакетите. Ако поправят това в бъдеще (или ако правя нещо нередно и някой знае какво е, нека ми каже), това може да не е AUR, но това е много интересен инструмент.

Начин на работа?

Първото нещо, което трябва да направите, е да го инсталирате-нещо, което ще постигнем, като отворим терминал и напишем тези команди:

sudo apt install curl
sudo bash -c "$ (curl -fsSL https://git.io/JsADh || wget -q https://git.io/JsADh -O -)"

Оттам останалото е като apt, pacman, dnf и т.н., но по свой специфичен начин:

    pacstall, последвано от:
        -I: ще инсталирам пакета.
        -R: ще премахне пакета.
        -S: ще търси в хранилищата.
        -A: ще добави хранилище от GitHub или GitLab.
        -U: ще актуализира скриптовете за pacstall.
        -Up: ще актуализира пакетите.
        -ч: помощ.

Ако искаме да го деинсталираме, трябва да напишем следното:

bash -c "$ (curl -fsSL https://git.io/JEZbi || wget -q https://git.io/JEZbi -O -)"

Би било хубаво, ако Ubuntu имаше свой собствен AUR и не зная дали Pacstall някога ще изглежда така дори минимално. В момента има пакети като Android Studio или Google Chrome. Ако общността се регистрира за сътрудничество, ще се види докъде ще стигне този проект.