Покажи теми - Odido
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3
1  Сигурност / Системна Сигурност / KRACK или новия експлойт на WPA2 протокола -: Oct 16, 2017, 16:44
Понеже не мога да публикувам в секция "новини и предстоящи събития" го пускам тук.
 Става дума за открита нова уязвимост ,която  манипулира WPA2 протокола с така наречената от създателя си "Key Reinstallation Attacks" .Тя позволява четене на криптирана информация посредством sslstrip и  wireshark.Податливи са всички андроид устройста ,както и линнукс машини ,БСД и мак,като екипа от БСД е пуснал пач на wpa_supplicat-a още юни месец това лято преди да се раздуха медийно случая. Повече информация може да прочетете на официалната страница на Матю Ванхойф ,който е в основата на проучването.Там е качено демо видео и pdf за предстоящата презентация на Black Hat Europe и Computer and Communications Security (CCS).
 https://www.krackattacks.com/
2  Игри за Linux / Общ форум / RX Vega 64 faster than 1080ti (On Linux)!? Yes, but... -: Oct 03, 2017, 15:30
Дойде момента когато отварянето на AMD драйвърите (изключвам amdgpu-pro) започна да дава сериозни плодове.
За по-незапознатите GTX1080ti е най-бързата потребителска карта на пазара ,която се използва не само за 4k гейминг ,но и за професионална работа поради по-ниската си цена от TitanXP.  RX Vega e еквивалентния отговор от страна на AMD ,който за съжаление е далече по производителност от спомената карта на NVIDIA.
Интересното е ,че до преди 2 години драйвърите на AMD под линукс ,визирам Catalyst бяха повече от ужасяващи (говоря от личен опит),от тогава обаче изтече много вода благодарение на общността ,малко повече информация:
https://www.youtube.com/watch?v=Jc7PDqmtJC4
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Scroll_Lock оплакване -: Sep 21, 2017, 18:35
Един тъп noob-aрски въпрос.
Смених си тия дни клавиатурата.Взимах една с подсветка в комплект с мишка с точки от Шела...Както и да е.Пустата клавиатура е черна ,а бутона за подсветката не работи out of the box в линукс.Ta си направих едно тъпо скриптче ,което активира Scroll Lock-a ,с който се цъка.
 Та на дълго:
Използвах:
 
Код:
xmodmap -pm
за да видя къде е мапнат и виждам следното:
Код:
[box@arch:~]$ xmodmap -pm
xmodmap:  up to 4 keys per modifier, (keycodes in parentheses):

shift       Shift_L (0x32),  Shift_R (0x3e)
lock        Caps_Lock (0x42)
control     Control_L (0x25),  Control_R (0x69)
mod1        Alt_L (0x40),  Alt_R (0x6c),  Meta_L (0xcd)
mod2        Num_Lock (0x4d)
mod3       
mod4        Super_L (0x85),  Super_R (0x86),  Super_L (0xce),  Hyper_L (0xcf)
mod5        ISO_Level3_Shift (0x5c),  Mode_switch (0xcb)
От където ясно се вижда ,че бутона никъде не фигурира в mod-овете.
При ,което след
Код:
xmodmap -e 'add mod3 = Scroll_Lock'
вече е мапнат в съответния мод и подсветката се включва и изклюва от Scroll_Lock-а.
Проблема идва при опит да направя промяната постоянна,пробвах няколко варианта
1.Да я запиша в /etc/X11/xinit/xinitrc ,но след рестарт не се отразява.
2.Редактирах по туториал в интернет /usr/share/X11/xkb/symbols/us добавяйки допълнителен ред  modifier_map Mod3   { Scroll_Lock } както е описано вътре,но без ефект
3.Написах тъпо скриптче с xmodmap -e 'add mod3 = Scroll_Lock тръгва от конзолата ,но при добавяне в crontab -e
Код:
 @reboot '/home/box/.blacklight.sh' &
след рестарт не тръгва скрипта.
Явно нещо елементарно пропускам в цялата тази работа.
С друга клавишна комбинация от настройките в гнома графично се пуска лед-а ,но това ,че бутона не е активиран автоматично много ме чопли...
Пробвах да си направя сървис -същата работа.Дистрибуцията е arch средата гном.Някой някаква идея? Вероятно пропускам нещо ужасно просто,а аз с годините явно  затъпявам.
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Избор на програма ,която напомня -: Aug 18, 2017, 23:58
Здравейте,
понеже имам огромен проблем с мотивацията ,мързела и често забравям си търся някаква програма тип органайзър,може би.Например нещо с аларми, които се настройват в определени дни да се свърши определено нещо в определен час.Много бих се радвал да има и форк на андроид това нещо.Ако сте ползвали или ползвате нещо подобно ще се радвам да препоръчате.Ако може да е лесно за учене  поради гореспоменатите недостатъци на моята милост.Знам ,че изнаглявам малко ;D...
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Продавам + подарявам - Продадени! -: Jun 03, 2017, 20:31
Здравейте ,в момента докато чакам чаркалък за новата домашна машина ,търкалям едно дъно със селеронче и 2 гиги ддр3 рам за филми и музика.
Понеже скоро няма да ми трябват реших да ги продам на някой ,на който евентуално ще му потрябват.Пускам ги първо тук във форума.Ако никой не ги иска ги пускам другаде. Та  дъното е H61m чипсет мATX фактор без задна планка (свалено е от Тhink server на Lenovo),процесорчето селеронче 1620 на 2,7 честота ,охладител към него (доста горещо ми се струва държи)  и плочката 2 гиги ама на 1066 честота. Към тях подарявам една чудесна звукова карта Asus Xonar DS мисля беше модела.Нисък клас карта,но като гледам платката има доста читави компоненти по нея,със слушалков усилвател.Работеше чудесно на старото ми дъно,но на новото няма да има pci х1 слот ,а на това което продавам в момента нещо не я разпознава ,а и не ми се занимава да ровичкам.Към тях мога да подаря D-link 802 а/b/g безжичен адаптер пак pci х1  но без антенка.Цената която им търся е 60 лева общо.Търся печалба колкото да инвестирам в същата звукова карта ,но с новия pci слот...Ако някой има интерес да пише на Лично съобщение.Обявата ще е активна още 3-4 дена.
6  Хумор, сатира и забава / Кошче / Изкачащ прозорец -: Jan 07, 2017, 18:46
Влизам си аз в линукс-беге.орг и изкача туй нещо.
Някой ,някакви идеи аджеба дали проблема е в моя телеуизор  или нещо друго се случва.
7  Нетехнически теми / Коментар / Каноникъл почва да съди наред... -: Dec 08, 2016, 05:50
Ако е вярно това:https://technews.bg/article-95588.html значи убунту няма да е нищо повече от Уиндоус вече с така наречените лицензи.
8  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Mikrotik Groove -: Apr 19, 2016, 18:33
Дойде момента за първи път мисля да помоля за помощ и аз в този форум.НАкратко,взимах си въпросното външно рутерче ,което съм го вързал за една антена.Кримпнах един 15 метров кабел ,който е тестван с тестер и работи.Проблема обаче е следния:  LAN-a примигва дава, че се опитва да се върже към рутера : ,но до там.В началото когато го взимах влязох в уеб интефейса му и се поразрових в опциите ,но  връзката се разпадна и повече не успях да влеза в него.В момента е на покрива и нямам достъп до него.Дистрибуцията е арч линукс ,но мисля че няма значение ,защото метнах на лаптопа уиндоус и е същата работа.Единствената опция ,която остана е да се кача и да го резетна.Ще се радвам на някоя друга идейка ,какво може да е.Надявам се да не съм го брикнал случайно.

9  Игри за Linux / Общ форум / A cooperative text-based horror game -: Nov 01, 2015, 00:19
Таз вечершната игра  в twitch - потребители  се мъчат да инсталират арч.  http://www.twitch.tv/twitchinstallsarchlinux
10  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Ванков най-накрая задейства проекта си -: Aug 20, 2015, 22:34
Следя го от видеата в научи ме и аудиоподкастовете.Беше споненавал неведнъж за скулпедиа,въпреки малкото време проектът вече е факт,нищо че е ранна бета.
За подробности https://schoolpedia.org/ и http://gatakka.eu
За хората ,които не са чували нищо на за Иван Ванков има написано в секция "За мен" в личния му блог , да не преразказвам.
11  Сигурност / Системна Сигурност / Linux.BackDoor.Dklkt.1 -: Jul 24, 2015, 16:00
Понеже съм в страни от компютрите от известно време, чак сега видях нещо интересно , докато рових в нета.Предполага се ,че с популяризирането на линукс ,все по-често ще се появяват такива инструментчета.
http://vms.drweb.com/virus/?i=4658373&lng=en
Естествено д-р Уеб препоръчва лекуването с неговите инструменти :)
12  Хумор, сатира и забава / Кошче / Samsung 740N 20 лева. -: Jun 28, 2015, 18:49
Направих си една инвентаризация преди време,оказа се че имам сумати чаркове ,плочки рам ,кабели преходници ,дъно,процесор за разни ми там мои проекти.Пуснал съм ги в един форум за продажба.Сега ще пусна само тук един монитор LCD http://www.cnet.com/products/samsung-syncmaster-740n-lcd-monitor-17-series/specs/ ,ако на някой му трябва за нещо.Работеше на машината преди 2 години последно ,няма изгорели пиксели ,обаче бутончето за включване и изключване му е паднало някъде и ако иска някой да го изключва ще трябва да бърка с нокът. :D Давам го за 20 лева с VGA и захранващи кабели.Бих и го подарил на някой от Бургас ,обаче за хора извън града -20 кинта, колкото да си покрия разноските по опаковане и личното време да пращам по еконт и гориво.
13  Хумор, сатира и забава / Хумор / Нещо забавно ,един добър windows -: Mar 08, 2015, 10:36
http://www.windows93.net
14  Хумор, сатира и забава / Кошче / продавам радеон 6790 - ПРОДАДЕНА е ! -: Feb 13, 2015, 00:28
Картата е тази : http://www.sapphiretech.com/presentation/product/?psn=000101&pid=1147
Гранцията естествено е изтекла ,смених преди седмица термопастата  ,не е копано с нея ,нито е играно на игри.Не е клоквана и е използвана само с линукс,в айдъл режим държи между 38 и 42 градуса.Причината поради, която я купих са двата dvi изхода, тъй като имах два монитора преди да дефектира единия.Реално и затова не е ползвана.Давам гаранция ,че ще върна парите за 3 дена тестов период.Цената, на която я пускам е 70 лева ,поради простата причина ,че повече няма да ми трябва и не искам да залежава, при положение ,че на някой може да му свърши работа.При интерес от някой ,да ми пише на ЛС или в темата.
15  Програмиране / Общ форум / Как се става програмист за два месеца -: Jan 22, 2015, 17:56
Ровя си аз в сайтовете ии ...ооо!  http://technews.bg/article-77953.html Всъщност няма лошо ,пичовете са взимали едни пари по линия на развитие на човешките ресурси и са си направили обучение,разликата от тях са си прибрали доволно в джоба.Най-хубавото ,е че са дали старт на хора (към 20 човека) и идея какво да правят с живота си.От тях 5 да станат качествени програмисти ,все файда ,а може би останалите 15 ще имат повече знания от някои техни колеги в някои университети...Радващото в случая е ,че продължават да инвестират в тях ,обучения във Виена и т.н. Още по радващото, е че са назначени за по 800 лева заплата...
 Изкарал съм 4 подобни курса по същата програма :Счетоводство и контрол,Ключови компетенции,Някакъв сертификат за умение на водене на преговори,Изготване и реализиране на проекти по ЕС... ,но никой от тях не се доближава по мащабност ( може би счетоводство и контрол) до програмирането.
Както писа един пич, очаквам следното: "Предстоящи заглавия:
“Как се става лекар за 2 месеца”,
“Как се става журналист за 2 месеца”,
“Как се става президент за 2 месеца”,
“Как се става адвокат за 2 месеца”,
“Как се става възрастен за 2 месеца” и др."
Всички знаем ,че има позитиви и негативи ,но според вас ,реално ли е да има такива обучения в области ,в които се изискват с години трупани знания?
Страници: [1] 2 3