Покажи Публикации - hyankov
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4 5 6
31  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Съвети за лаптоп/нетбук -: Dec 16, 2010, 12:45
&%*(_#$* му, този, който е преложил ivanatora (http://www.vtoracedka.com/catalog/product/8_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%8E%D1%82%D1%80%D0%B8/713_HP+++NC6400) е по-мощен от настоящата ми машина ...  ??? А пък аз не се оплаквам и добре я назорвам понякога....

dvanaise, какво ще кажеш за това предложение от ivanatora. Едниствено батерията не е ясна в какво състояние e, но предполагам ще дадат възможност да се провери на място...
32  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Съвети за лаптоп/нетбук -: Dec 14, 2010, 18:47
Не съм сред най-компентентните, понеже последните години не ми остава време да следя хардуера, който излиза и да съм в течение характеристиките, но дали това не е удачно решение за него:
http://laptop.bg/laptops-lenovo-thinkPad_edge_11_6-lenovo_thinkpad_edge_116

Притесняват ме два факта - този ~12'' дисплей на тази резолюция ... няма да е леко предполагам и батерията е само 3 клетки (нямам представа колко ще държи ... нито по спецификация, нито в живия живот). Процесора също ми е неясен с това UM накрая (Ultra Mobile може би :) ). Във всеки случай разгледах laptop.bg какво предлагат, спазвайки неговите критерии и този (netbook, или пък notebook?) като че ли най-много ми хареса.

Може би ако някой по-компетентен се изкаже за модела и хардуера му ще е полезно за проучването на dvanaise.

Поздрави,
Ицо
33  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Хак атак -: Dec 07, 2010, 19:16
Инициативата беше добра. По една или друга причина се провали, но не смятам, че е редно да се подигравате на участниците. Не че ги оправдавам, затова че не могат да си пуснат нета или пък са си сложили Windows (!?!), но аз също понякога се спичам, когато някой шеф си забучи носа в монитора ми, и до степен такава, че бих се замислил как да си сменя IP адреса ;) В крайна сметка имали са куража да се покажат (не броя момчетата с маските - те си остават загадка) пред толкова хора и да се поизложат. Аз не бих имал куража. Подобно remote съзтезание според мен е по-истинско, защото участниците си избират атмосферата, в която да работят, от друга страна е много по-малко атрактивно за наблюдателите.

Поздрави
34  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Хак атак -: Dec 07, 2010, 11:07
//off topic
И аз си спомням съзтезанието. Беше в НДК, но наистина не беше това, което очаквах. Имаше някакви типове с маски все едно ще ограбват някоя банка, които май в крайна сметка успяха да си инсталират Fedora и да й сменят background-a... Техен съратник имаше някакви проблеми с windows-a и май така и не го подкара... после ме изгубиха. Имаше едно доста малко хлапе (6-7) клас, което ме изуми с прецъкването на хиляди конзоли, но май и той нищо не направи в крайна сметка. Този, който ми привлече вниманието до края, беше един затворен, прегърбен метъл, който разцъкваше Slackware (може би 10.1) без никакъв X и като че ли наистина знаеше какво прави. По спомени май той и спечели.

//on topic
Правилата, които си спомням бяха следните. На всеки отбор се дават 2 стандартни компютърни конфигурации (примерно с 2 LAN карти). Всеки от отборите имаше право да донесе и колкото си иска собствени такива, ако така предпочита. Конфигурациите бяха бели петна и всеки трябваше да си ги инсталира (не помня дали това важеше и за лично донесените). Всички машини бяха в една мрежа заедно с 3(или пък 4) сървъра - Linux, FreeBSD (или Solaris, или пък и двете) и WindowsNT.

Точкуването беше следното (само примерно):
Получаване на "нормален" достъп до система - 5т.
Получаване на администраторски достъп до система - 15т.
Рестартиране на система - 5т.
Изтриване на част/или целия хард диск на система - 15т.
Тотален срив на система - 25т. (каквото и да означаваше това)

и точките се умножаваха по коефициент в зависимост от "превзетата" система:
WindowsNT - x1
Linux - x2
Станция на друг отбор - х2
FreeBSD/Solaris - x3

Преди да ме наплюете - точките и термините (като срив ;) ) са само примерни и отразяват избледнелите ми спомени по отминалите ученически години. Доколкото разбирам на човека му трябват ориентировъчни правила, за да си представи по-ясно как би изглеждало подобен тип съзтезание. Надявам се да съм бил полезен и успех в начинанието!

ПП: мрежата я илюстрираха и наблюдаваха с Nagios ако не се бъркам на един екран, така че всички да виждат какво се случва (а навалица си имаше :) )

Поздрави,
Ицо
35  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Linux on VLANs -: Nov 29, 2010, 17:30
Нещо човекът май е зачезнал, но все пак ако се появи и все още съществува проблема - нека наистина опише накратко постановката, през switch-ове ли минава, какви и routing таблиците (както е отбелязал laskov). Въобще повече информация, за да може да се идентифицира проблема. А пък ако вече го е решил - нека сподели, та някой от нас да не се чуди ако стигне до същото положение :)

Поздрави
36  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: arduino -: Nov 25, 2010, 18:21
//off

Нещата са достатъчно добре описани в инструкциите за инсталация. Лично аз не виждам смисъл в подобно описание. Какво според теб би трябвало да бъде - скрийншотове на конзолата с командите в тях? Нещата опират до 3 команди в по-новите версии на Убунту, ако някой (като мен) ползва Дебиан, би трябвало да може да инсталира още няколко пакета заедно със средата. Ако пък някой изрази желание да си нащрака прозорците на Synaptic - ок, мен не ме влече. Много по-полезно би било да се споделят разработваните проекти :)

Поздрави,
Ицо
37  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Backup на операционна система -: Nov 25, 2010, 10:09
A ще споделиш ли как?
38  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Backup на операционна система -: Nov 24, 2010, 17:07
@jet

Така де, аз предложих, че под "бек ъп на системата, бит по бит" се разбира с все файлови системи и "сите българи заедно". Като прочетох въпроса първото нещо, което ми дойде наум, беше dd  :)
39  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Backup на операционна система -: Nov 24, 2010, 16:10
На мен ми звучи като dd. Тази статия може да ти е полезна: http://www.backuphowto.info/linux-backup-hard-disk-clone-dd

Поздрави,
Ицо
40  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: arduino -: Nov 23, 2010, 12:33
//off

Най-накрая и аз да помогна на някого  :D
Продължавай в същия дух - open source-ът не е само софтер ;) Ще следя в youtube проектите ти, ако имаш идеи, въпроси, нужда от помощ пиши тук, на ЛС - аз също се занимавам в свободното с Arduino и съм насреща и за харедуерни и софтуерни дискусии :)

Успех
41  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: arduino -: Nov 23, 2010, 11:42
Че не съм си изпил сутрешното кафе - да, ама не са баш глупости. Действително съм останал с погрешното впечатление, че го има в официалните репо-та на Ubuntu 10.04, a всъщност е така от 10.10.

В твоя случай ще трябва да добавиш следния PPA: https://launchpad.net/~arduino-ubuntu-team/+archive/ppa
Това би трябвало да стане (повтарям нямам Ubuntu, на което да пробвам) по следния начин:

sudo add-apt-repository ppa:arduino-ubuntu-team
sudo apt-get update
sudo apt-get install arduino

За да не ме оплуят отново (не че не си го заслужавам) ето го и официалният източник на информация:
http://www.arduino.cc/playground/Linux/Ubuntu

Поздрави
42  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: arduino -: Nov 23, 2010, 10:59
Ама, разбира се - аз съм идиот  ::)

командите са:
apt-cache search arduino (a не apt-get!)
и отново ако имаш резултат, а дори и да нямаш не пречи да пробваш
apt-get install arduino

Извинявай за недоразумението

Поздрави
43  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: arduino -: Nov 22, 2010, 20:03
В момента нямам 10.04 близо до себе си, но можеш ли да ми кажеш какъв е резултата от следната команда изпълнена в конзола:
"apt-get search arduino"
В случай, че намери такъв пакет: "sudo apt-get install arduino". После Applications->Programming->Arduino и ... публикуваш снимчици като напреденеш с някой проект :)
По подразбиране системата не идва с инсталирана среда за Arduino.

Поздрави,
Ицо
44  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: arduino -: Nov 22, 2010, 15:35
Странно, чак сега забелязвам, че няма много теми посветени на open source hardware-a ... Както и да е - проекта наистина е много интересен, мога да помагам, тъй като имам известни опит със средата. Въпросът ми е на каква дистрибуция искаш да го инсталираш? Архивът, който си свалил е само средата, но ще се нуждаеш и от още един-два пакета за тръгне (avr компилатор и програматор), ако си със сравнително ново убунту (или някой негов дериват), мисля 8.04+, го има в пакетната система и ще си спестиш малко главоболия (по постовете ти съдя, че си сравнително нов, извини ме ако греша)

Поздрави,
Ицо
45  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: лаптоп на 10 години с линукс -: Oct 25, 2010, 23:18
// offtopic

Seriosly? И тази тема все още не е намерила своето кътче в кофата?
Страници: 1 2 [3] 4 5 6