Покажи Публикации - hyankov
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 3 [4] 5 6
46  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Въпрос за Матлаб -: Oct 18, 2010, 19:35
// offtopic

Аз никога не съм имал проблеми и винаги съм харесвал Matlab като продукт. С Java-та имаме малко обща история, а чувствата ми са силно смесени, но клонят повече към положителни (сигурно затова досега не съм изпитвал гнева на Java.*.exception). Радвам се, че сме помогнали :)
47  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Въпрос за Матлаб -: Oct 16, 2010, 12:57
Доколкото съм запознат, а това не е много (ако някой е по-наясно нека сподели), езикът като синтаксис е същият. Интерпретаторът е създаден на принципа на черната кутия. Краткият отговор е - да, езикът е същият. Ако имаш някой m-файл, който работи под Matlab, не би трябвало нещо да те спре да го подкараш под Octave. Ние във втори курс позлвахме уж някакви библиотеки, които били много специфични, всъщност това което ни пробутваха бяха функциики, които асистентите са направили за наше удобство, но те пак се свеждат до синтаксиса на Matlab, респективно Octave ;)

//offtopic На мен самият ми предстоят още два семестъра да го ръчкам,  така че ако попадна на нещо интересно ще знам да го споделя и тук. Виждам, че има интерес :)
48  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Въпрос за Матлаб -: Oct 16, 2010, 11:20
Хах, и аз се гледах като индианец в телефонна кабинка пъровоначално, графичният интерфейст, за който ти говоря е QtOctave. Като го пуснеш ще имаш усещането, че си в Матлаб. Между другото аз бих ти препоръчал да си ги имаш и двете, но да ползваш Матлаб само когато Octave не ти върши работа ;)
49  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Въпрос за Матлаб -: Oct 15, 2010, 23:51
Здравей,

накратко - All you need is love ... tough love ... a.k.a. JRE ;) Инсталирал съм Matlab няколко пъти на различни системи без никакви проблеми. Ако има нещо - пиши. Имам, обаче, друг въпрос - защо не пробваш octave? Щях да бъда много благодарен ако някой ме беше светнал за това преди да се изнижат годинките в МЕИ :) Оctave всъщност е почти пълен заместител на Matlab, дори UI са му докарали. Не знам как е положението със Simulink разните други там изгъзици, но ако ти трябва за университетски дела на 90% ще ти свърши работа!

Успех
Ицо
50  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Какво Ви накара да преминете на Linux? -: Oct 04, 2010, 17:23
Явно аз съм започнал най-лапешки. Подобно на всяко дебилче получило първия си компютър и гледало много филми за компютърни спецове, реших, че трябва да съм хакер тип програмист. Ама тези момци (хакерите) много биеха по клавиатурата, почти не ползваха мишка и така и не видях някъде windows. Позаинтересувах се, чух, че имало едно такова Линукс и било много елитно да го ползваш. И така - книжка за RH 7.2, после Слак (дълго време), Gentoo и като се пробвах пак с Windows - просто не успях да се ориентирам  :)

Сега като се замисля май е било от гъзария, но не съжалявам  ::)

Поздрави,
Ицо
51  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: HP Probook 4510s и Ubuntu 10.4. Нещо е тромав. -: Sep 02, 2010, 15:27
Здравей!

Да си кажа и моето мнение. Вкъщи въртя същата дистрибуция на определено по-стара машина. Първо обърни внимание на това, което казва боровака ако не е от това (дори 4 GB RAM памет на ми се виждат предостатъчно) виж дали правилно разпознава видеокартата. Ако товариш процесора вместо GPU-то и със графичната аритметика може да ти си види бавничък на моменти (макар че пъргавината е доста субективен фактор). Успех и ни дръж в течение!

Поздрави,
Ицо
52  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Switch & Vlans -: Aug 23, 2010, 16:47
Първо - радвам се, че постановката е заробитла. Според мен работи и без да е trunk по следния начин - в рутера ти влиза нетагнат трафик, тоест се обработва от eth1 (а не от VLAN добавките му). В обратна посока обаче изкарва трафика през съответните интерфейси, работещи с .1q (понеже имаш routing entries). Тоест в обратна посока пускаш тагнат трафик и затова комутаторът развързва правилно трафика :)

Не знам дали разбра, ако все още имаш интерес пиши :)

Поздрави,
Ицо
53  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Switch & Vlans -: Aug 10, 2010, 16:17
Някой май пита, а пък не чете какви му се отговаря... След като на рутера не си направил никакви настройки за VLAN-и - нормално всякаккъв трафик от рутера към твойта мрежа влиза в "комутатора" (К) нетагнат. Ако порта, на който е закачен "маршрутизатора" (М), е trunk (а той май трябва да е) то имаш главно две политики за обработка на нетагнат трафик - drop или assign default vid (pvid)... (знам, че има и по-умни устройства, които правят и други работи).

За да си подкараш нещата - uplink порта трябва да участва в двата VLAN-а (11, 1) и да е trunk. Това автоматично означава, че от този порт излиза .1q тагнат трафик, тоест 'М' ти ще трябва да може да го  развърже. Трябва ти по един интерфейс за всеки VLAN (примерно eth1.1, eth1.11) с IP-та от съответните мрежи. Оттам нататък е въпрос на routing & firewalling - успех ;)

От гледна точка на теория мога да ти помогна до ниво datalink, което впрочем luda_glawa вече е направил. Отдели малко време да се запознаеш малко с материята (802.1q switching), пък ние, разбира се, ще помагаме, доколкото ни увират главите :)

Поздрави,
Ицо
54  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Java 4-Ever -: Jul 01, 2010, 15:17
//offtopic: боровака, http://store.picbg.net/pubpic/75/B7/c690f7c129d675b7.jpg това инспирира моя коментар, беше наводнило фейсбук, а доколкото разбрах е стигнало и до 24 часа. От познати разбрах, че са си направили много сполучлива ебавка с домакинката :)
55  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Java 4-Ever -: Jun 28, 2010, 10:01
Хахах, това клипче се популяризира със същата скорост, с която се разпространи и забраната за маструбация в мивките на студентско общежитие, което няма да назовавам. Което доказва едно - добре изпълнените неща направени с идея се котират добре :)

Поздрави,
Ицо
56  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: VirtualBox Question -: Jun 20, 2010, 12:39
//offtopic: VBox no X:
http://www.virtualbox.org/manual/ch07.html По принцип ключовата думичка, по която може да потърсите инфо за "VBox no X " е Headless (както между другото многократно се спомена!). Статийката определено е готина ако искате бързо да пуснете машинка. Препоръчвам официалната документация на всеки, който иска да се позарови по-дълбоко в конфигурацията.

По темата:
Никога не съм имал проблем с Bridge-нат интерфейс, освен когато се опитвам да bridge-на две+ виртуални машини към един и същи интерфейс - предполагам Bridge-a на VirtualBox е по-специален. Този проблем намери своето решение в dummy interfaces и Линукски бридж между тях и основния eth. За VBox-a ти гарантирам че вижда dummy<0..x>, признавам си, че с alias не съм го тествал  ::)

Поздрави и успех,
Ицо
57  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Споделяне на интернет на два компютъра посредством crosower кабел -: Jun 20, 2010, 12:19
// offtopic:
Марче, спомените ми оттогава доста са избледнели, защото говорим за преди 6-7 години (може би), а Slackware (10.x ми се върти в главата) идваше с ядро 2.4, което трябваше да се пачне за да има подръжка на ttl mangling, а за мен "прекомпилация на ядро" звучеше като висше хакерско изпълнение :) А иначе от много отдавна не съм се сблъсквал с тази проблематика и нахлуха едни спомени за безсънни нощи в ровене из форуми и четене на мануели.

Мисълта ми беше, че ако случайно все още се намират не-много-остри доставчици, които да пускат ТТL=1 може И това да е потенциален проблем. Ясно е че вече спокойно може да си го разцъка, както иска, но това не означава, че не му създава грижи в момента :)

Поздрави,
Ицо
58  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Споделяне на интернет на два компютъра посредством crosower кабел -: Jun 20, 2010, 00:11
Здрасти и от мен :)

Преди години аз също се борех с такава постановка, бях много зелен и много бос (и не съм мръднал много като се замисля). Справих се криво-ляво, но след време открих това how-to http://www.gentoo.org/doc/en/home-router-howto.xml и въобще установих, че Gentoo освен една наистина прекрасна дистрибуция предоставят и доста добра документация - обобщена, кратка (но изчерпателна) и нетипично точна. Не знам дали ще ти свърши работа, тъй като оставам с впечатление, че повече искаш нещата да тръгнат, отколкото да разбереш как точно се е получило, но никой няма право да те съди за това ;)

Не разбрах само подкарвал ли точно тази постановка с точно тези Интернет доставчици, дори с Windows-и? Защото навремето брах ядове с добре познатия проблем с ТТL. Ако си я подкарвал - няма да имаш грижи, ако не си - публикувай резултата от един ping към произволен сайт да се ориентираме дали и оттам не идва някой проблем :)

Поздрави,
Ицо
59  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: HP ProBook 4320s или какво стана с подръжката на АТI в Linux? -: Jun 02, 2010, 11:50
Много благодаря за съветите. Като гледам май ще е ATI, но пък се поразколебах кой точно модел. Ще го почудя още малко тъкмо и да скатая някой лев :)

Поздрави,
Ицо
60  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: HP ProBook 4320s или какво стана с подръжката на АТI в Linux? -: May 30, 2010, 18:26
@tolostoi: То ако имах финикийски знаци за Nvidia нямаше да се замислям, но честно казано така и не открих модел с Nvidia, чийто параметри да ме устройват (освен 8440p, а за него дори да измисля нещо - няма да ми се разкарва с 2К+ на гърба). А дали е по-добре да се примиря с ATI на полуниво, отколкото да бутам отново с вградена карта?

@ROKO_: Мерси, но не разбрах ти имаш ли същите грижи с ATI, или са преодолими? И още нещо за комбинацията ATI + AMD + money for beer: какво мислиш за този модел - http://think-pad-edge.lenovo.laptopi.notebook.bg/laptop-lenovo-think-pad-edge-nue6-gbm/specifications/

Поздрави,
Ицо
Страници: 1 2 3 [4] 5 6