Покажи Публикации - hyankov
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6
61  Хардуер за Линукс / Лаптопи / HP ProBook 4320s или какво стана с подръжката на АТI в Linux? -: May 30, 2010, 14:08
Здравейте,

От известно време насам ми се върти порочната мисъл да си подаря този бебок, но имам известни съмнения. Едното от тях е струва ли си инвестицията в i3 процесора (330М е този който гледам) или да се оглеждам за C2D? Ако си струва дали си струва и да се изхвърлям с i5 или ще бъдат пари на вятъра? От това, което прочетох в i5 има някаква технология VT-io или нещо от този род, което вършело работа за виртуализация (а аз активно ползвам виртуализация - 1 до 2 машини). Останалите предимства не ме блазнят толкова много да не кажа никак :)

Второто съмнение е видео-картата: последните 4-5 години работя само и единствено на машини с вградена интелска карта и позабравих малко да чета мнения относно ATI vs. Nvidia & Linux. Искам да подчертая, че определено искам машина с външна видеокарта, просто тези които са ми по джоба разполагат с ATI такава. Въпросът ми е - има ли промяна на този фронт и мога ли да очаквам читави резултати от подръжката за Radeon HD 4330?

Някъде доставят лаптопа с инсталирано (Open?)SuSE, така че това ми вдъхва известна надежда, но ще се радвам на мнения от първа ръка :) Не само по тези два въпроса, а и ако се сетите нещо друго или имате друго предложение.

Поздрави,
Ицо

П.П.: Моля ви, не искам да започна война между ATI и Nvidia! По-скоро ми се иска да има една свястна не много дълга тема която разяснява евентуалните проблеми при ATI и как (ако) могат да бъдат заобиколени. Благодаря предварително!
62  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Продавам Ubuntu Desktop 9.04:Kubuntu Desktop 9.04:Ubuntu Server 9.04 x64 -: May 18, 2010, 19:20
Уфф, жалко, че и аз съм назад с парите иначе щях да го взема .... засега ще карам с кракнатата версия (Хакунту), но ако смъкнеш някой ден цената пиши пак!
63  Програмиране / Общ форум / Re: Задача на C -: May 04, 2010, 15:10
Хахах, тъкмо се готвех, да се изрежа квалитетно, че в C (респективно и в C++) такова животно като масиви няма, когато видях, че niakoi ме е изпреварил ;)

Някой може ли да отговори, ако има "масиви" в С, защо следните две операции при са синтактично верни и при това ще дадат един резултат:
Код:
int array[10];

array[5];
5[array];

Отговорът е написан няколко поста по-нагоре. Не се заяждам, но заданието е доста идиотско "Веднъж с масиви, веднъж с указатели" иначе сигурен съм, че има някакъв замисъл.
64  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: помощ за NET::Daemon -: Mar 09, 2010, 14:14
Е наистина няма такава тема!
В този раздел рядко се появяват теми и за мен е празник всеки пък, когато видя нов въпрос. Представете си детската радост, с която отварям темата и опулените очи, когато единственото, което виждам, е "Оправих се"  ;D
Радвам се за теб, но нямаше как да не наспамя темичката  [_]3

Поздрави,
Ицо
65  Програмиране / Общ форум / Re: програмка на С -: Jan 31, 2010, 13:18
@crusher: Реализирал си един от най-неприятните бъгове в С,С++ (поне според мен) и то още в самото начало. "Което е добре!" (Б.Турбото). В книгата Expert C Programming именно с това започват и са дали един полезен съвет, който се опитвам да спазвам. Когато имаш проверка за равенство (a.k.a оператор ==) може да слагаш константния израз (ако има такъв) от лявата страна. Тогава дори да си допуснал грешка (= вместо ==) компилатора ще те наплюе с грешка от рода lvalue нещо си.

@tyuio: Всъщност най-вероятно си използвал static променливи, без обаче изрично да си го заявил. Например - всички глобални променливи, които дефинираш, са по същество статични, дори без да използваш ключовата дума static. За тях е вярно, че можеш напълно убедено да вярваш, че са инициализирани и то с нула. (Ех, този Весо Компилатора - голям идиот, ама хубави неща ни научи)

Поздрави,
Ицо
66  BSD секция / Системни настройки / Re: FreeBSD on VirtualBox - video modes problem -: Jan 31, 2010, 13:09
Опа, съжалявам за забавения отговор, но това си бяха последните дни на сесията (надявам се да са били последните, още чакам резултати).

Изпълних всичко, компилирах guest additions от ports, понеже в iso-то нямаше версия за FreeBSD. Добавих реда в rc.conf, но без особен резултат, даже без никакъв - съобщението си остава. Нямах време да доразследвам нещата, но:
1) Забелязах, че версията на Guest Addtion е 3.1.5хх, а VirtualBox-a e 3.1.2 (дали е възможно това да е проблема или няма кой знае какво значение)
2) Оказа се, че ще ползваме 8.0, а не 7.2, надявам се там нещата да потръгнат по-добре от воле :)
3) Много е вероятно, но все още не е сигурно софтуера да не е VirtualBox, a VMWare ESXi (или нещо, звучащо горе долу така)

Ще пиша ако има резултати, струва ми се, че темата може да е полезна и на някой друг в бъдеще :)
67  BSD секция / Системни настройки / Re: FreeBSD on VirtualBox - video modes problem -: Jan 27, 2010, 02:33
Супер, утре ще кажа какъв е резултата. Благодаря много за помощта!!!

Поздрави,
Ицо
68  BSD секция / Системни настройки / FreeBSD on VirtualBox - video modes problem -: Jan 27, 2010, 01:13
Здравейте,

Навлизам с плахи крачки в сферата на FreeBSD. Проблемът е следния: инсталирах си FreeBSD (7.2) във VirtualBox и всичко изглежда ок, но 80х25 режима (или какъвто е там по подразбиране) не ми е много удобен с оглед и на това, че ще има сериозно кодиране и дебъгване. До колкото рабрах правилния метод е да си прекомпилирам ядрото с подръжка за VESA и SC_PIXEL_MODE, инсталирах го, добавих vesa_load="YES" в loader.conf и вече vidcontrol -i mode ми показва доста възможности, но при опит да избера някоя, например vidcontrol MODE_144, ми дава резултат Not supported by device или нещо подобно. От това, което намерих в Google, най-вероятно е VirtaulBox issue със съпорта на BIOS/VESA или нещо подобно. За съжаление, обаче, решение така и не намерих. Та мисълта ми е - възможно ли е да заобиколя проблема някак си? Питам в случай, че някой се е сблъскал и разкопал, ако не знаете аз ще си продължа проучването. Благодаря предварително!

ПП: За момента се закачам с SSH, което изглежда просто и елегантно решение, но все пак проблема малко ме тормози :) . Мисля да пробвам и с qemu как ще се справи и ще публикувам резултати ако се интересувате :)

Поздрави,
Ицо
69  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: Защо не може да се компилира ядро 2.6.xx.xx -: Jan 26, 2010, 23:48
Почти съм сигурен, че си го направил и не е това, но просто това съобщение ми напомни за годините, когато се борих с Gentoo. Тогава проблема идваше от това, че драйверите за SATA диска ги бях компилирал като модули, а не вградени в ядрото. Та мисълта ми е възможно ли е да си пропуснал подобно нещо при конфигурацията или определено не е това?
70  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Език за начинаещи -: Jan 25, 2010, 09:47
Не разбрах шегуваш ли се, или сериозно го мислиш?

За разлика от Паньо, не съм фанатик и не "пиша на дизайн патърнс". Мисълта ми беше, че всеки един смислен проект се нуждае от смислен дизайн. А книгата наистина е фундаментална в това отношение - и като запознаване с основите на дизайна, и като справочник. Ако всички тук са достатъчно гениални, за да виждат дизайна в съзнанието си и никога не забравят или пропускат нещо от него - извинявам се. "На мен нещо не ми е наред главата" и затова използвам молив, хартия и книги.

Наистина понякога не разбирам подигравателното отношение на някои хора в този форум - излишно и необосновано. Не че толкова съм се засегнал, просто имам висока оценка за тях на базата на това, което съм чел като техни постове.

Поздрави,
Ицо
71  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: BSD vs GPL -: Jan 22, 2010, 12:48
Като прочетох какво съм написал, осънах нещо. Ако точката за свободния софтуер се изтълкува по следния начин:
(Дава ти правото да разпространяваш копия на софтуер безплатно) || (Дава ти правото да разпространяваш копия на софтуер срещу пари)
Ако това е правилния начин за тълкуване, то тогава отеглям въпроса си за GPL.

Но възниква друг. Кой от тях е "по-свободен". Този, който ти налага допълнителна рестрикция, или този, който не ти налага подобна. Въобще съществува ли понятие "по-свободен". И нещо от учебника ми доста остарелия ми учебник по история (който за съжаление е също толкова достоворен източник на информация, колкото и wikipedia). Там терминът свобода е дефиниран като правото на всеки човек да прави, това, което желае, стига действията му да не нарушават правото на свобода на останалите. И тъй като очевидно това понятие е свързано с идеализиране на обществото то определно са необходими рестрикции, за да се спазва. И мисля, че моето мнение лека полека се изяснява:
BSD - по-близък до съвършения свободен лиценз, но предполагащ идеализирано общество;
GPL - налагащ рестрикции, необходима мярка за подържане свободата на потребителите;
Иначе казано GPL, въпреки недостатъците си, като че ли е по-приложим в едно, далеч от идеалното, общество като нашето.

Поздрави,
Ицо
72  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: BSD vs GPL -: Jan 22, 2010, 12:31
По ред на номерата.

Първо за анархията - извинявам се наистина не съм се интересувал от филосфията, стояща за да тази думичка. Подведох се по всеобщото (очевидно неправилно) разбиране на анархията като хаос. Хаос е думичката, която имах предвид. Обещавам да си науча урока и да се поинтересувам по-сериозно относно философските идеи, стоящи зад анархията преди отново да се изказвам.

Презентацията е доста интересна, благодаря! Имам един въпрос, най-вероятно недораслото ми мозъче просто не пропуска нещо. На шеста страница пише, че свободният софтуер трябва да ти дава четири свободи, една от които е - "Свободата да разпространяваш копия на програмата (без значение дали безплатно или срещу пари).". Две страници по-надолу пише "Несвободен наричаме софтуера, за който някоя от четирите свободи ни е отнета." Доколкото разбирам (а това е много спорно), GPL не разрешава да разпространяваш софтуер срещу пари, това означава ли, че нарушава едно от правата на свободния софтуер, споменато по-горе?
NB: Моля всички да разберат, не целя да се заяждам! Темата ми е интересна и ми се иска да открия моята лична истина по въпроса!

За количеството създаден софтуер и качеството на създадения софтуер не мога да коментирам, тъй като съм много далече с познанията си в това отношение. Но колкото до употребата на GNU/Linux срещу *BSD това не е ли следствие от разликата в модела на разработване на Линукс (в смисъл на ядрото) и това на BSD (което е по-близко до "катедралата"). И сигурно отново ще отнеса купища хулене как нищо не съм разбрал, но ако това е цената да го разбера - ок :)

@туйо: Благодаря за интереса и за мнението ти, темата наистина е важна за мен, надявам се не само на мен :)

Поздрави,
Ицо
73  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: BSD vs GPL -: Jan 22, 2010, 11:23
Първо се извинявам, не съм успял да изразя идеята си правилно.
Мнение не изказвам, защото честно казано не мога да застана зад едната или другата позиция. Казват "повечето рестрикции == по-малко свобода". Само че липсата на рестрикции == пълна анархия. Къде е границата?

Позицията, която като че ли е най-близко до иначе пацифисткото ми мислене, е всеки има правото да предлага това което е създал под каквото форма сам реши. Факта, че си създал нещо (музика, картина, софтуер ...), ти дава правото (като негов създател) да искаш пари за него, да го дадеш безплатно, но да държиш да си остане такова, да го дадеш, без да ти пука какво ще правят с него и идята ти.

Колкото до флейма - не е това целта ми. Но си спомням, че имаше много сериозен флейм в една новина преди месец или два, коментарите стигнаха 30+, думите ставаха все по-остри, имаше и доста изказвания не на място, но между всичко това се намираха интерсни факти, тези и идеи и я следях с огромен интерес. Тъй като заглавието само по себе си предполага разделяня на два лагера, то неминуемо ще има някакъв сблъсък, а като че ли именно там се човек може да открие истината.

Извинявам се още веднъж на всички.

Поздрави,
Ицо
74  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / BSD vs GPL -: Jan 22, 2010, 01:25
С риск да си навлека гнева на администратори, модератори и многото Линукс фанатици (не ме разбирайте погрешно и аз ползвам различни дистрибуции на Линукс от 8 години) реших да споделя това с вас:
http://www.youtube.com/watch?v=mMmbjJI5su0&feature=channel

Ще се въздържа от последващ коментар, надявам се на такива от вас.
Аз поне виждам три варианта за бъдещото на тази тема:
1) Флейм
2) Смислена дискусия с добре обосновани мнения (нещо което на моменти липсва в презентацията) + задължителния флейм
3) Ще загине с 1 до 2 коментара

В случаи 1 и 2 ще ми бъде интересно да следя. В случай 3 ... хмммм, сигурно ще се депресирам толкова много, че първата ми тема не е пожънала успех, че ще се наложи да се върна към обичайното си занимание - четене на форума от ъгъла на стаята без да си отварям устата :)

Have fun  [_]3

Поздрави,
Ицо
75  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Език за начинаещи -: Jan 21, 2010, 16:38
Май само аз не съм се разписал, така че и мойто време дойде.

Според много зависи от това към каква област искаш да се ориентираш. Въпреки че във всички случаи ще трябва да се запознаеш с математиката в програмирането, а именно алгоритми и структури от данни. Освен това ако искаш да израстнеш и като акъл, и като професионалист, ще е необходимо да се научиш на тъй наречения "дизайн на софтуер", а именно - в момента в който ти дадат някаква смислена задача да не се втурваш да търсиш с коя функция се правеше еди кое си, а да си представиш нещата на още по високо ниво като блокчета и връзки между тях. Иначе казано - молива, хартията и диаграмите не са отживелица а фундамент в програмирането. Накрая, може би и по важност (според мен), идва познаването на изчислителната техника поне основни понятия. Дори да решиш да се занимаваш с разни уеб глупости (за което наблюдавам, че има сериозен глад, поне в България) трябва да имаш поне елементарна представа какво е това памет, как се заделя, освобождава, достъпва и какво коства това на процесора/ите, хеш, рекурсия, независимо колко добре даден език скрива това от теб. Не е нужно да изобретяваш колелото, но може да е само плюс ако знаеш как работи.

И след този кратък увод ето и моите предложения за езици:
1) C - лично аз го учих с наръчника на Хърбърт Шилд, но подозирам, че нещата щяха да се развият много по-добре ако бях започнал с Кърниган и Ричи (Програмният език С). Невероятно добра книга, кратка, ясна, със страхотни примери в нея. Ще се запознаеш с работата на компютрите на толкова ниско ниво, колкото е задължително за всеки програмист (независимо в каква сфера) (отново лично мнение).
2) Тук вече идва широкия избор - научи някакъв език с добра обектно-ориентирана подръжка. Моят фаворите C++, Java, Python, с РНР, Perl, JavaScript не съм запознат, но другите са изказли различни мнения. На този етап ако все още имаш интерес бих ти препоръчал и една фундаментална книга "Design Patterns", но тя би ти била доста полезна при работа върху истински проекти, заедно с други хора с повече опит в дизайна.

За алгоритмите ... нищо не мога да ти кажа, винаги ми е било скучно да ги изучавам просто, за да ги науча (може би task_struct би казал "You'd better remain poor mathematician"). Обикновено съм разучавал конкретни видове, но съм знаел каква е крайната цел. Както и да е и тях ги разучавам на C, просто на мен ми се вижда най-чист и най-лесно го рабирам.

Накратко мнението ми - започни със С (почти задължително), научи поне един ОО език (C++/Java) не толкова за езика, колкото за да опознаеш принципите на ООП и дизайна.

Поздрави,
Ицо

ПП: Вече съм в екшъна и очаквам яко оплюване :)
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6