Покажи Публикации - jack_sparrow
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 5
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с инсталация на Убунту -: Jun 16, 2012, 15:33
Здравейте,
От 3 дни се опитвам да инталирам Убунту на стария ми компютър (1.4 GHz AMD Athlon, 512 RAM, 80GB HDD) и независимо какво правя или коя разработка ползвам не ще да се инсталира и това е.
Првоначално опитах да инсталирам Ubuntu 12.04 LTS, всичко вървеше нормално, но изведнъж инсталацията спря, написа, че има някакъв проблем (без да се разбере какъв точно) и ме прехвърли в графична среда, за да разследвам сам какво се е случило. Реших, че проблема е в системата и си записах Лубинту 12.04 - върви идеално като живо CD, но когато тръгна да инсталирам инсталацията спира след като тръгне слайд-шоуто. След кратко ровене открих, че това е проблем в ubiquity. Реших, че е непоправимо, та изтеглих XUbuntu 12.04 - направи абсолютно същото, което направи и Ubuntu 12.04 - инсталацията спря и даде грешка, после ме прехвърли към графична среда. Реших, че проблема може да е от малкото рам и изтеглих алтернейт версии на Лубунту 11.10 и 12.04. Инсталацията там е без графична среда, както знаете. Е добре де, но и тези инсталации спряха ни в клин ни в ръкав след проверка за драйвъри и ме оставиха на празен терминал, в който каквото и да напиша нищо не се получава. Дори изчаках 2 часа, мислейки, че може просто да копира файлове - нищо не се получи. Моля помагайте! Спешно е...
П.С.
Преди компютъра работеше с Windows XP, но инсталацията беше стара и беше пълен с вируси, та трябваше да преинсталирам. Реших, че Лионукс е най-доброто решение. Дори след провала с Убунту реших да кача Пъпи линукс (Този, който е слак базиран), но липсата на автоматичен гръб инсталатор и факта, че е с рокс (който не мога да понасям) ме отказаха от тази идея.
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Няколко въпроса за Убунту 12.04 -: Feb 27, 2012, 19:38
Благодаря :) Wine го оправих, а лънчара си го написах сам. Сега остава само скайп да оправя и 90% ще съм си решил проблемите. 3D се оказа, че си работи. Ако се пресетя нещо пак ще пиша тук.
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Няколко въпроса за Убунту 12.04 -: Feb 27, 2012, 15:58
Здравейте.
Вчера преминах от Убунту 10.04 към 12.04 - принципно нямах желание да го правя, но ми се наложи, зашото 10-ката ми даваше проблеми със звука, а съм музикант и ми е необходимо за работа.
Та на въпросите:
1. След като инсталирах LMMS програмата не се показва никъде и мога да я стартирам само през терминал, което е доста досадно (поне я има). Има ли начин да и изкарам иконка и търсачката (нали вече няма меню) да я открива също?
2. Тъй като ми е необходимо да имам VSTi support LMMS автоматично инсталира и Wine, тъй като е необходим компонент. Лошото е, че всъшност Wine не е инсталиран въобще, макар package manager-a да показва, че го има - не се вижда иконка (иконката е като на празен файл) и въобще не стартира (през терминал не знам как да пробвам - като напиша wine ми казва, че е грешна командата).
3. Скайп прави малък (но съществен за мен) проблем - не се появява в system tray след като е затворен с "х"-а - програмата продължава да работи, но остава невидима за мен, което прави невъзможно повторното и максимизиране. Как мога да поправя този проблем?
4. Имам Гном 2.3 (е, последният, преди гном 3), който не се стартира. Същото важи за емералд. Да го махам ли? Какво да го правя? Единственото, което върви е windows manager-a, който си идва стандартно - и то май само 2D версията (не съм сигурен, зашото нямам база за сравнение.
Не ми се иска да преинсталирам компютъра пак - ако има начин тези неща да се поправят без преинсталация, моля помагайте!
Благодаря предварително.
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Проблемс Creative X-Fi 5.1 USB -: Dec 25, 2011, 23:53
Весела Коледа!!!
Пак ми се налага да пиша тук с цел помощ - а именно - получих като коледен подарък Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro външна аудио карта, която не мога да подкарам нормално под Убунту 10.04, а когато се опитах да си пренастроя Pulseaudio нещо явно съм объркал, защото вече като я включа към лаптопа и Pulseaudio крашва, след което губя звук - тоест - пуска ми 1-2 секунди и спира. После дори компютъра не може да извърши нормална shutdown функция... Целта ми е да подкарам картата със всичко - с волюм копчето, достанционното и всички входове и изходи. По всички форуми пише, че работи идеално под Убунту, но явно нещо аз съм развалил. Моля помагайте!
Благодаря предварително и Весели Празници!
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Ubuntu 10.04 проблем с computer:/// -: Jun 11, 2011, 01:26
Изглежда бързичко :) Ще помисля. Но си мисля, че като му кача всичките глупости, които ползвам и харесвам и то ще си стане като нормално убунту - все пак не мога да се разделя с гном и емералд...
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Ubuntu 10.04 проблем с computer:/// -: Jun 10, 2011, 21:18
Притеснявах се, че няма да имам място за всички библиотеки, които трябва да се свалят и инсталират. Все пак, преди да ми упгрейдне системата трябва да изтегли необходимите файлове. Мислех, че 400 MB (колкото са ми останали свободни) няма да стигнат.
Както и да е, за жалост дист-ъпгрейда не помогна - всичко си е както си беше. Пък и изтегли само едно малко файлче и това беше...
Ето какво ми дава сега, като се опитам да направя същото:
Цитат
my-name@my-name-laptop:~$ sudo apt-get dist-upgrade
[sudo] password for my-name:
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
Calculating upgrade... Done
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Ubuntu 10.04 проблем с computer:/// -: Jun 10, 2011, 20:54
Ще пробвам :)
Иначе за проблема разбрах случайно от репортите за бъгове на Убунту - надявам се да не ти направи проблем по късно тази библиотека и се надявам да греша, че ще засегне всички...
Сега пробвам с дист ъпдейт, макар че на това малко нетбукче едвам му стигна мястото за инсталация на системата - само 4 ГБ му е основният дял (не пипам дяловете, защото ми е по-удобно да са два), а вторият е 8 ГБ - с Асус 901а съм.

P.S.
Сега направих - само една библиотека ми ъпдейтна (забравих коя - само 200 и нещо Кб беше). Странно, но факт.
8  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Is Your Son a Computer Hacker? -: Jun 10, 2011, 20:03
Хахахаха, да живее неграмотността на фанатизираните майкро$офт любители  ;D
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Ubuntu 10.04 проблем с computer:/// -: Jun 10, 2011, 19:59
Благодаря, cybercop, но уви, нито имам място, нито това ще реши проблема, който вече разбрах какъв е.
Има бъг в най-новият gvfs, който е със счупен наутилус. Непоправимо е, освен ако не се направи даунгрейд (доста трудно за мен) или не се преинсталира системата. Всички с убунту трябва да НЕ ъпгрейдват тази библиотека, иначе и те ще се окажат с моя проблем (май ще е хубаво това да се появи като важна тема тук за убунту потребители)...
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Ubuntu 10.04 проблем с computer:/// -: Jun 10, 2011, 13:17
Благодаря за отговорите, но за жалост gconf-editor не промени нещата - кликах ортметки, махах такива - никаква разлика... А освен това в наутилус също имам бутон за компютъра - дава ми същото съобщение, като го кликна. За жалост не мога да направя принт скрийн, за да покажа, защото function бутоните не ми работят - явно не съм инсталирал някоя апликация (юпитер, например).
Друго много странно нещо - не мога въобще да влизам в различни от основният дял. Опитах по стария начин да си вляза във втория диск - /dev/sdb/ - не ще и това е! Disk utility показва всички дискове и устройства, които са закачени за нетбука, но просто нямам начин да ги отворя. Имам едно пъпи на флашка, като го заредя - всичко се отваря нормално, така че проблема е от убунту. Когато търсих в гугъл, разбрах, че не само аз имам този проблем с Лусид. Явно е от ъупдейт на нещо, но не съм достатъчно напреднал, за да разбера от какво, пък камо ли да го даунгрейдвам... Убунту си ми харесва и не искам да го сменям, а се опасявам, че дори да преинсталирам системата след първият ъпдейт пак ще направи същото. Пробвах преди това с Аврора (базиран на дебиан), но репотата са офлайн от много време, та дори софтуер не мога да си инсталирам. Да не говорим, че е по-голяма от Нетбук ремикса на Лусид.
Моля, дайте някакво сравнително лесно решение, което да не включва преинсталация (че иначе ще трябва да качвам пъпи, а то е доста по-дървено, а да сменям файл мениджъра /защото никак не харесвам рокс/ си е живо мъчение...)
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Ubuntu 10.04 проблем с computer:/// -: Jun 10, 2011, 11:15
Здравейте,
Тази сутрин ми се появи един безкрайно странен проблем - опитах се да отворя My Computer от десктопа, но ми изписа следното съобщение:
Could not display computer:///
The file is of an unknown type

Първо реших, че това е някакъв проблем на наутилус и го реинсталирах със sudo apt-get reinstall nautilus, но това не помогна - проблема още седи (същото е за кофата и мрежите)... Друго странно нещо е, че в папката media няма нищо! Тоест, и да искам не мога да се добера до останалите ми дискове или устройства (USB, external HDD).
Нямам спомен да съм инсталирал нещо ново след последното пускане на нетбука ми вчера (забравих да спомена, че ползвам нетбук ремикс на убунту на нетбук АСУС 901а, но ползвам гном, а не нетбук средата). Търсих по въпроса в гугъл, но не попаднах на никакво решение...
Моля, помагайте...
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Eeebuntu 4 (aurora)- sudo apt-get не работи -: Jun 06, 2011, 22:51
Здравейте.
Отново имам проблем, този път с прясна инсталация на Aurora (Eb4) - не мога да се свържа с нито едно от репотата... Ето извадка, моля помагайте!
Цитат
apt-get update
Hit http://www.debian-multimedia.org sid Release.gpg
Ign http://www.debian-multimedia.org sid/main Translation-en_US
Ign http://repos.eeebuntu.org eb4 Release.gpg
Ign http://repos.eeebuntu.org eb4/main Translation-en_US
Ign http://repos.eeebuntu.org eb4/non-free Translation-en_US
Ign http://repos.eeebuntu.org eb4/contrib Translation-en_US
Ign http://repos.eeebuntu.org apptesting Release.gpg
Ign http://repos.eeebuntu.org apptesting/main Translation-en_US
Ign http://repos.eeebuntu.org apptesting/non-free Translation-en_US
Hit http://www.debian-multimedia.org sid Release
Ign http://repos.eeebuntu.org apptesting/contrib Translation-en_US
Hit http://www.debian-multimedia.org sid/main Packages/DiffIndex
Ign http://repos.eeebuntu.org eb4 Release
Ign http://repos.eeebuntu.org apptesting Release
Ign http://repos.eeebuntu.org eb4/main Packages/DiffIndex
Ign http://repos.eeebuntu.org eb4/non-free Packages/DiffIndex
Ign http://repos.eeebuntu.org eb4/contrib Packages/DiffIndex
Ign http://repos.eeebuntu.org apptesting/main Packages/DiffIndex
Ign http://repos.eeebuntu.org apptesting/non-free Packages/DiffIndex
Ign http://repos.eeebuntu.org apptesting/contrib Packages/DiffIndex
Ign http://repos.eeebuntu.org eb4/main Packages
Ign http://repos.eeebuntu.org eb4/non-free Packages
Ign http://repos.eeebuntu.org eb4/contrib Packages 
Ign http://repos.eeebuntu.org apptesting/main Packages
Ign http://repos.eeebuntu.org apptesting/non-free Packages
Ign http://repos.eeebuntu.org apptesting/contrib Packages
Ign http://repos.eeebuntu.org eb4/main Packages
Ign http://repos.eeebuntu.org eb4/non-free Packages
Ign http://repos.eeebuntu.org eb4/contrib Packages
Ign http://repos.eeebuntu.org apptesting/main Packages
Ign http://repos.eeebuntu.org apptesting/non-free Packages
Ign http://repos.eeebuntu.org apptesting/contrib Packages
Err http://repos.eeebuntu.org eb4/main Packages
  404  Not Found
Err http://repos.eeebuntu.org eb4/non-free Packages
  404  Not Found
Err http://repos.eeebuntu.org eb4/contrib Packages
  404  Not Found
Err http://repos.eeebuntu.org apptesting/main Packages
  404  Not Found
Err http://repos.eeebuntu.org apptesting/non-free Packages
  404  Not Found
Err http://repos.eeebuntu.org apptesting/contrib Packages
  404  Not Found
W: Failed to fetch http://repos.eeebuntu.org/dists/eb4/main/binary-i386/Packages.gz  404  Not Found

W: Failed to fetch http://repos.eeebuntu.org/dists/eb4/non-free/binary-i386/Packages.gz  404  Not Found

W: Failed to fetch http://repos.eeebuntu.org/dists/eb4/contrib/binary-i386/Packages.gz  404  Not Found

W: Failed to fetch http://repos.eeebuntu.org/dists/apptesting/main/binary-i386/Packages.gz  404  Not Found

W: Failed to fetch http://repos.eeebuntu.org/dists/apptesting/non-free/binary-i386/Packages.gz  404  Not Found

W: Failed to fetch http://repos.eeebuntu.org/dists/apptesting/contrib/binary-i386/Packages.gz  404  Not Found

E: Some index files failed to download, they have been ignored, or old ones used instead.
П.С.
Няма судо, защото е от руут терминала. А същото ми се получава, когато се опитам да си инсталирам програма директно от синаптик...
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Alcatel X220L 3G модем проблем под Убунту 10.04 -: Jun 05, 2011, 00:22
Това го бях чел - не се получи. Сега обаче (след доста търсене в гугъл) стана - оказа се, че имам липсващи файлове, от които тази програма зависи. Ето какво прочетох и го накарах да проработи:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1580427
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Alcatel X220L 3G модем проблем под Убунту 10.04 -: Jun 04, 2011, 13:55
Здравейте. Пак се принудих да пиша тук, този път нзаради проблем с 3G интернет, който си взех от виваком, а по-точно от USB модема, който е марка Alcatel One Touch X220L, HSPA USB modem. Търсих из гугъл и намерих начин Убунту да го засича и да ми го дава в мрежите. Настроих всичко, но сега не иска да се свързва през него... Моля за помощ и ако е възможно обяснение стъпка по стъпка... Много ми е спешно, защото ако не успея да го подкарам май ще се наложи да го връщам, а вече няма за кога...
Благодаря предварително за отговорите!
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Ubuntu 10.04 Интегриране на десктоп на виртуална машина, възможно ли е? -: Jan 27, 2011, 19:30
Благодаря за отговорите :) Ще качвам виртуал бокс явно :)
Иначе muse score я знам и ползвам, но когато ти изискват *.sib формат, тогава със сигурност ти трябва Сибелиус (все пак, има стандарти, които работодателите изискват.....)
Страници: [1] 2 3 ... 5