Покажи теми - backinblack
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Настройка на прокс от Апач!!!!!! -: Sep 03, 2017, 12:25
Замаявам се ONLYOFFICE Document Server и Community Server и целта на заданието е да ги зареждам двете на два поддомейна от виртуалки във вътрешната мрежа.
В друга тема съм писал, че с Виртуалмин и Шореуол, една виртуалка ми е рутер на интернета към вътрешната мрежа 192.168.1.0 , уеб сървър, файлов сървър и мейл сървър. Има си и прокси пренасочване. Във вътрешната мрежа на вътрешни ИП адреси 192.168.1.15 и 192.168.1.16 са ми инсталиране двете виртуалки с документ сървъра и комюнити сървър. В проксито за съответния поддомейн като сложа примерно http://192.168.1.15 и го извиква и се зарежда, но ми трябва да ги извиква не по http, а по httpS и тук вече е проблема :( .
Двете изискват да са инсталирани на различни физически или виртуални машини и след като се инсталират се отварят на http://моето-ип , като изискват и работят единствено с Nginx уеб сървър.
Как да ги накарам да се отварят по httpS по ИП или име не ми достига акъла!!!??? Май нещо в Nginx-а требе да се бара, а не в апача на уеб сървъра!
2  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Как да управляваме много сервизи и ресурси на един сървър с Уебмин и Виртуалмин. -: Aug 16, 2017, 13:56
Първо трябва да внесем едно уточнение, че Виртуалмин е допълнение на Уебмин специализирано за уебхостинг и свързаното с него управление на мейл сървъра, а Уебмин е само за настройка на различните модули и пакети. Виртуалмин се инсталира само върху чиста инсталация на системата и преди да се инсталира деинсталира някои основни неща, включително и Уебмин, ако има инсталиран, а често е и невъзможно инсталирането му, ако на машината има предварително инсталирани неща. Поради тази причина, когато инсталирам системата, като стигна до избор на пакети, които да се инсталират, избирам да се инсталира единствено SSH server-а, докато за Уебмин няма такива ограничения. Аз ползвам само Убунту и инструкцията ми е само за него. За други дистрибуции ще трябва да си я моидифицирате.

Да започнем първо с Уебмин! Както казах, за него не е нужно да е чиста инсталацията и няма проблем да се инсталира и върху система с графичен интерфейс или други неща. Ако сте с графичен интерфейс, с Уебмин ще имате достъп графично до още доста други настройки, които са недостъпни за повечето десктоп менажери.

Цитат
#Webnin

1) sudo -i

2)
cat >> /etc/apt/sources.list.d/webmin.list <<-EOF
deb http://download.webmin.com/download/repository sarge contrib
deb http://webmin.mirror.somersettechsolutions.co.uk/repository sarge contrib
EOF

3) wget http://www.webmin.com/jcameron-key.asc && apt-key add jcameron-key.asc

4) apt-get update && apt-get install webmin

След инсталирането на Уебмин е добре да инсталирате и тези допълнителни пакети и модули:

5) apt-get install build-essential gcc sudo dkms unzip libc6-dev libwrap0 libwrap0-dev curl sqlite libwww-perl

cpan ExtUtils::MakeMaker
cpan Authen::Libwrap

След като инсталирате Уебмин го отваряте на порт 10000 и там на сетне всичко графично.
1) Отидете на уебмин конфигурация-модули и от модули от трети страни добавете модула Тект Едитор. Много е удобен за четене и писане по конфиг файлове. Всеки конфиг файл веднъж редактиран с него се запаметява и после лесно само се избира за повторно редактиране или да си знаете кои файлове сте редактирали.

2) Сменете темата, като добавите от стар уебмин предишната тема по подразбиране, която са я премахнали от новия, защото на тази новата не и работи разархивирането на файлове във файл менажера, а това много важна функция, която ще ви трябва.

Имайте в предвид една много важна особеност на Уебмин и Виртуалмин!!!!!!

Пакети/програми, които изискват в конзолата да бъде потвърдено нещо с някакъв отговор, не ги инсталирайте графично!!!!! Пакетите графично се инсталират с опция и като се инсталират такива програми графично и става мазало. Когато инсталирате непознати програми или такива изискващи отговор задължително през конзола, а после вече графично настройване.
3  Нетехнически теми / Коментар / Уеб базирани графични среди за управление на сървъри???? -: Aug 07, 2017, 00:05
Да направим първо едно уточнение и разделение на нещата що е това сървър и десктоп!
Сървъра е компютър който предлага услуги от където идва и името му, от сервизи, а десктопа е за директна работа на него с мишка и клавиатура. Повечето от нас са ползватели, а не специалисти и една не малка част от на не са чак толкоз фанатизирани и намираме за по-добър десктоп Уиндоус-а, но за сервизи/услуги, Линукс е безспорно по-доброто решение. Старите потребители в Линукс средата отхвърлят графичния интерфейс, но една голяма част идваме със създадени навици от Уиндоус от една страна, а от друга страна, днешните компютри, дори и втора употреба са доста мощни, могат да предоставят доста услуги, а тези много услуги трудно се управляват без добър графичен интерфейс.
С риск темата ми да стане отново ЗА и ПРОТИВ графичния интерфейс, бих желал в тази тема да коментираме различните графични решения създадени специално за тази. За различните им предимства и недостатъци, а евентоално и помощ за инсталиране и настройки, комбиниране на няколко с цел постигане на по-голяма функционалност и пр. От другите теми останах с впечатление, че не съм единствения предпочитащ графичния интерфейс, а конзолата само в краен случай.

Преди време, покрай настройката на фтп сървър ми препоръча някой Уебмин и от тогава е неделима част от програмите ми. Търсил съм да го заменя с нещо по шукарииско, но безуспешно. Все не ми достига нещо в другите. От известно време се интересувам от докер контейнерите и ме интересува някакъв добър графичен интерфейс за тях. В другата тема съм споделил едно цялостно решение с уебмин за рутер, клоуд, файлов сървър, уеб и мейл сървър, което лесно се инсталира и обслужва. Ако някой се интересува мога да споделя още доста от предимствата на това решение. Много е подходящо за дома и или за малка фирма за мрежови сървър.
4  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Уеб сървър, самба сървър, мейл сървър и рутер с Виртуалмин - всичко в едно! -: Jul 30, 2017, 17:10
Webmin/Virtualmin е един чудесен пакет за графично управление Линукс сървъри. С Уебмин/Виртуамин може абсолютно на пълно да се елиминира използването на конзолата и абсолютно всичко да се настройва графично, като не е проблем да се ползва и конзола, но трябва да се има в предвид някои особености за да не се получат конфликти. Ще ви напиша една инструкция за бързо и лесно подкарване на нещата, а веднъж подкарани всеки сам да си ги допълва и модифицира според нуждите си. 
Виртуалмин се инсталира само върху чиста инсталация от скрипт. За целта, при инсталиране на Линукс съръвъра(в случая Убунту 16.04), като стигнем до инсталиране на нужните пакети избираме само и единствено да се инсталира SSH server-a! Преди това, по време на инсталацията, сървъра трябва да е свързан към външното статично ИП и да сме избрали Име на хоста и името на домейна който ще ползваме.
След като вече сме инсталирали Убунту сървъра, по тази https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-install-and-utilize-virtualmin-on-a-vps инструкция инсталираме Виртуалмин. След инсталацията му, на адрес https://localhost:10000 отваряме Виртуалмин и продължаваме всичко графично. При първо отваряне на Виртуалмин се преминава през уизърт за първоначално настройване на сървъра. Като стигнете до въпроса дали да стартира Постгре БД, изберете да се стартира автоматично, защото, ако в последствие ви потрябва е малко цирк накарването и да стартира автоматично, а тя, когато не се ползва не черпи и ресурс от сървъра.
Тъй-като ще ви се наложи доста да пишете по конфиг файлове, варианта за това е чрез файл менажера или по-интелигентен вариант от менюто Webmin->Webmin Configuration->Webmin Modules->Third party module from да инсталирате модула Text Editor. Всеки конфиг файл, веднъж редактиран с този модул се запаметява в него за по-следваща редакция и така няма нужда да се ровят и да се търсят из цялата система при следваща редакция.
Следващото нещо, което трябва да направим е да зададем ИП на втория интерфейс, който ще ни бъде за вътрешната ЛАН мрежа. В Убунту 16.04 интерфейсите са с имена ens32, ens33........., а не както в предишни версии етн0, етн1........ и вашите най-вероятно ще бъдат ens32 и ens33.
С текст едитора отваряме файла /etc/network/interfaces(можете да копирате пътя в полето на текст едитора и да го отворите без търсене) и там ще видим, че са записани настройките на външния интерфейс, но липсват тези за втория, който ще ни бъде за лан мрежата. Ако първия интерфейс е ens32, то втория ще бъде ens33 и ще го добавим така:
Цитат
iface ens33 inet static
   address 192.168.1.2
   netmask 255.255.255.0
   broadcast 192.168.1.255
   network 192.168.1.0
Също така, трябва да го направим и да се стартира автоматично като добавим към
Цитат
auto lo ens32
и интерфейса ens33 и реда да добие следния изглед:
Цитат
auto lo ens32 ens33
Тук ще внеса малко обяснения: С цел ИП 192.168.1.1 да ми остане свободно в случай, че се наложи да включа рутер "кутиика" и тъй-като фабричните им настройки ползват ИП 192.168.1.1, аз това ИП го оставям свободно. Клиентите ми получават по DHCP-то Гейтъуеи и ДНС 192.168.1.2 , но вие, ако искате можете да си сложите 192.168.1.1 или 192.168.0.1 или 192.168.0.2 .
Отиваме в менюто/модула Networking->Network Configuration можем да прегледаме графично всичко правилно ли е направено. Активни ли са двата интерфейса, дали е зададено да се стартират автоматично, а и евентоално да забраним ipv6.

Сега вече ще инсталираме Shorewall и ще пуснем и-нета към втората лан карта.

Тъй-като най-вероятно ползвате за връзка протокола ipv4, от модула/менюто  System->Software Packages->Package from APT->Search APT намираме пакета Shorewall и го инсталираме. Пакета Shorewall6 е за връзки по ipv6 протокола!
Сега ще пуснем и интернета към втората лан карта като редактираме конфиг файла sysctl.conf с текст едитора, който се намира тук sysctl.conf!
Намираме реда
Цитат
#net.ipv4.ip_forward=1
и премахваме коментара(#) пред него.
Докато сме тук, можем и перманентно да забраним ipv6 протокола, като добавим тези 3 реда най-отдолу:
Цитат
net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.default.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.lo.disable_ipv6 = 1

Сега вече рестартираме сървъра и след рестарта ще се заемем с настройката на Shorewall за рутер.

Намираме в Уебмин менюто/модула Shoreline Firewall. Фаеруола няма да е стартиран, докато не се настрои! Всяко меню има освен графични настройки и директно редактиране на конфиг файла. Сега за по-бързо и лесно ще редактираме директно конфиг файловете, а после, когато я подкараме ще разглеждаме функционалностите.
Отваряме първо менюто Network Zones и от менюто за ръчно редактиране вкарваме тези стойности:
Цитат
#ZONE   TYPE             OPTIONS
fw      firewall
wan     ipv4
lan       ipv4
Името fw е резервирано за системата и с него се обозначава зоната firewall !!!!!
wan е нашия външен интерфейс, а lan е нашата локална вътрешна мрежа. Сейфваме, затваряме и се връщаме в началното меню.
Отваряме менюто Network Interfaces и по същия начин чрез ръчно редактиране го настройваме и него, като поставяме тези стойности:
Цитат
#ZONE    INTERFACE      OPTIONS
wan      ens32
lan        ens33
Ако нашите интерфейси са с друго обозначение, слагаме съответния интерфейс срещу съответната зона, сейв и се връщаме в основното меню.
Отиваме в менюто Default Policies и ще настроим пОлисите пак чрез ръчно редактиране на конфига.
Цитат
lan   all   ACCEPT
fw   all   ACCEPT
wan   all   DROP   info
all   all   REJECT   info
Masquerading :
Цитат
ens32   192.168.1.0/24     "вашетовъншноИП"
ens32 е вашия външен интерфейс, който, ако е с друго означение ще го промените!
На мястото на "вашетовъншноИП" ще впишете вашето реално външно ИП, но без кавичките.
192.168.1.0/24 е вашата вътрешна мрежа, която, ако сте я направили да не 192.168.1.1 или 192.168.1.2, а 192.168.0.1 или 192.168.0.2 ще поправите на 192.168.0.0/24


Остана сега да окажем какво да пуска рутера от вън на вътре и какво да не пуска, а също така и да блокираме връзки от вътре на вън и да пренасочим портове от вън на вътрешни ИП-та

Отваряме менюто Firewall Rules и за сега пак чрез ръчно редактиране ще поставим първите някои неща, а после вече, ще се разглежда кое какво е!
Цитат
#Accessible Links
ACCEPT   all   fw   tcp   21,22,25,80,110,143,443,465,993,995
ACCEPT   all   fw   tcp   10000,20000

#Blok IP
DROP   lan   wan:212.68.132.104/29   all

#Port Forwarding
DNAT   wan   lan:192.168.1.89:3389   tcp   3389

За по-добра прегледност кое какво е и за да ми са групирани горе-долу нещата съм ги разделил на секции:

Цитат
ACCEPT   all   fw   tcp   21,22,25,80,110,143,443,465,993,995
ACCEPT   all   fw   tcp   10000,20000
  ---- Това са отворените портове от вън на вътре за връзка със сървъра. Може всеки порт да се сложи на отделно и да се отваря и затваря самостоятелно, а могат и да се изброят в един ред всички портове, които да са достъпни от вън. В моя случай съм разделил портовете нужни за различните външни ресурси към сървъра на един ред, а на втори ред отделени портовете за управление на сървъра на Уебмин:10000 и Юзермин:20000. По този начин едната група портове може да се спира отделно от другата.

Цитат
#Blok IP
DROP   lan   wan:212.68.132.104/29   all
------ Това един рейндж от ИП-та, които съм ги блокирал една програма(по обясними причини) да не се свързва със сървъра. По този начин могат да се добавят и други блокирани връзки.

Цитат
#Port Forwarding
DNAT   wan   lan:192.168.1.89:3389   tcp   3389
------- Това е пренасочване на външна връзка към вътрешно ИП. В случая, порт 3389 от вън за рдп е пренасочен към вътрешен адрес 192.168.1.89:3389. Може примерно и друг порт от вън да се пренасочи с редирект към вътрешен 192.168.1.89:3389 .

Сега вече, ще пробваме дали всичко сме направили правилно и да стартираме Фаерула!

Отиваме на бутона "Check Firewall" в началното меню и, ако сме настроили както трябва системата, трябва да се изпише надписа: .. your firewall configuration looks OK. и можем да стартираме фаеруола и да чакаме интернета от него :) . Ако изпише някаква грешка - започваме отново да се търсим грешката :) .

Ако всичко е нормално, стартира и има и-нет, трябва да я направим да се стартира автоматично със стартиране на системата. Това става от модула System->Bootup and Shutdown , намираме процеса Shorewall.... и го правим автоматично стартиращ.

Сега вече, като имаме и-нет в локалната мрежа, можем вече дистанционно да си настройваме DHCP сървъра и другите ни  нужни неща.

П.С. Отворете файла Master configuration file от главното меню. Отворете менюто LOGFILE и редактирайте Value на: /var/log/syslog за да заработи менюто "Show Dump"
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Инсталиране на Collabora Online -: Jul 30, 2017, 10:58
Колеги, някой ще ми го инсталира ли това чудо срещу заплащане, че ми омръзна да се мъча сам, а си имам и друга работа.
Тук има инструкция https://www.getfilecloud.com/supportdocs/display/cloud/Installing+Collabora+CODE+On+Ubuntu+16.04 , но при мен трябва да се инсталира по по-различен начин!
При мен има виртуалмин и той създава новите домейни и поддомейне в хоум папката на потребителя. Примерно, за домейн backinblack.com се създава нов потребител backinblack и главния домейн backinblack.com се създава в папка /home/backinblack/public_html/ , а поддомейните към него в друга папка  /home/backinblack/domains/ . Примерно за поддомейн office.backinblack.com се създава папка /home/backinblack/domains/office.backinblack.com и в нея папка public_html . Домейните се пускат в режим PHP-FRM с права и собственост на потребителя backinblack.
В случая, създал съм поддомейна за колабората и съм му сложил сертификати, но трябва да се инсталира самата колабора така, че клиента на оунклоуда да се свързва с нея.

Виртуалката в момента е на снапшот и няма проблем, ако нещо се омаже да се върне и да се маже отново.
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / MySQL не се спира и не гаси и не рестартира сървъра нормално! -: Jul 28, 2017, 18:47
MySQL не винаги и не мога да го хвана в какви моменти и на какво се дължи, но не може да се изключи и сървъра виси и не гасне, освен принудително! Първо мислех, че това е от ипв6, но сега разбрах със сигурност, че от MySQL сървъра. Като се опитам с командата service mysql stop не спира, но и не вади никакво съобщение! През виртуалмин върти много време и вади това съобщение след като презаредя страницата:

Цитат
MySQL is not running on your system - database list could not be retrieved.

The full MySQL error message was : DBI connect failed : Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2)

Click this button to start the MySQL database server on your system with the command service mysql start. This Webmin module cannot administer the database until it is started.

Проблема е, че го прави често, но не винаги и не мога да разбера на какво се дължи!
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Зор с инсталация на ONLYOFFICE за OwnCloud!!!!! -: Jul 26, 2017, 15:38
Група, опитвам се да подкарам на Оунклоуд-а този Онлиофис за редактиране онлайн на офис документи и нещо не ми се получава!
Следвам тази https://api.onlyoffice.com/editors/owncloud инструкция, но до колкото разбирам, май Document Server-а трябва да ми е на отделна машина, а това за оунклоуда е само клиент към него!
Хич не съм добре с англичанския и трудно зацепвам :( !
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Уеб мейл клиент, но с особени изисквания! -: Jul 21, 2017, 00:59
Група, трябва ми, уеб мейл клиент, но с възможност да се свързва с уебдав директория и от там да прикача и сваля писмата. Педи доста време рових да търся нещо такова и единственото, което открих беше Зарафа, ама то, това е цял ескчейндж, а не просто мейл клиент :( !
Някой срещал ли е такова животно!!!!?????
Раундкубе има разни плугини, ама сякаш и в него не видях подобна функционалност :( !
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Малък проблем с домейн и Виртуалмин! -: Jul 20, 2017, 00:40
Колеги, вие сте малко скарани с тези графични интерфейси и панели, ама, ако можете поне да "диагностицирате" проблема, а аз ще си намеря нужната му настройка.
Та, имам няколко домейна и под домейни към тях. Сложил съм сертификати по простичкия и малоумен начин на Let's Encrypt, ама....! Като напиша под домейн, който изобщо не е създаден и не съществува не излиза съобщението, че не съществува такава връзка, излиза стандартната за липса на сертификат и после, щото имам оунклоуд на единия домейн се показва синия екран на оунклоуда и да билл добавен в труст....
Цитат
You are accessing the server from an untrusted domain.

Please contact your administrator. If you are an administrator of this instance, configure the "trusted_domains" setting in config/config.php. An example configuration is provided in config/config.sample.php.
Depending on your configuration, as an administrator you might also be able to use the button below to trust this domain.


А преди на сложа клоуда, май излизаше съобщението, онова с какъв сървър и ОС е, ама след приемането на сертификата, а не за несъществуващ ресурс.
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Greylist !!!!!!!!!!????????? -: Jul 19, 2017, 11:19
Група, от това нещо има ли файда, че като забраня перманентно ipv6 с добавяне на:

Цитат
net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.default.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.lo.disable_ipv6 = 1
Тези три реда в /etc/sysctl.conf спира да работи грейлистата, а с пуснат ипв6, 10-15 минути не ми се рестартира въртуалката, а не можах да намеря настройка да работи само с ипв4

Цитат
Greylist is a technique to reduce spam by initially rejecting email the first time another mail server tries to contact your server. Real mail servers will re-try after a short delay, but those operated by spammers typically will not. Thus legitimate email still gets delivered, but spam does not.

Greylisting is not currently fully enabled on your system. Click this button to have Virtualmin configure it.
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Опции за пускане на виртуален сървър! Чуденка! -: Jul 18, 2017, 22:14


Група, ползвам Виртуалмин и в Убунту 16.04 има една нова опция за домейните и, ако може малко съвет за какви случаи е по-добра или някакви предимства и недостатъци за ориентир.

За другите 3 опции пише следното:
Цитат
PHP script execution mode
This option determines if PHP scripts are run as the Apache web server user (typically httpd or apache), or the Unix user who owns the virtual server. The former is faster as it means that no additional processes need to be started to execute PHP code, but less secure as scripts read and write files as a user other than the domain owner.

If your system supports it, the FCGId option is the best, as it runs PHP scripts quickly and as the domain owner. Otherwise, unless your system is heavily loaded or security between users is not an issue, the CGI wrapper option is recommended.

Горе-долу го разбирам и ползвах до сега режима FCGId, но не разбирам каква е разликата между FCGId и FPM (run as virtual server owner) и кое от двете е за предпочитане. На сървъра ще има няколко(4-5) наши си домейни с поддомейни и други версии на ПХП, освен 7 няма да има.
12  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Форк на WP модул за бизнес потребители. -: Jul 13, 2017, 14:24
В друга тема споменах, че в момента работя по един проект за форкване на модула WP-ERP за УордПрес, който от самото име говори за какво служи. Въпросното ЕРП е още в много начална фаза, но не е подходящо за приложение у нас, защото е заложен американски най-вероятно сметкоплан, който кам днешна дата не подлежи на редакция и промяна. По-правилния вариант би бил да се направи връзка с разработчиците и да се контрибутва, но, както знаете, основния бизнес модел в УП е да се направи нещо свободно и безплатно с основна функционалност, а за него да се продават допълнителни платени модули и тук вече става малко кофти! Основните разработчици предлагат такива и едни контрибуции за да бъдат приети трябва да са съобразени с функционалностите логиката вложена в техните платени продукти, а и самото приложение има нужда от допълване на модули, а те предлагат конектори към други или предлагат такъв модул допълнително, но платен. За това и намерението ми е направо да се форкне и да се развива в съвсем друга посока и адаптиран за българските потребители.

До първа версия на нашия проект, след която да очакваме някакво финансиране по правилата на ГПЛ бизнес модела трябва да се направи много малко :) !

1) Да се направи гит хранилище на нашия проект от което първо да се изтегли актуалната версия и да се инсталира ръчно от архив в УП, като след инсталирането си да остава свързана с гит хранилището на проекта от което да получава ъпдейти.
2) Да се локализира на български, което е задължително, тъй ще се ползва предимно от бг потребители.
3) Чрез редактиране на ниво код със запазване на връзките да се променят номерата на сметките, съответстващи на българското счетоводство.

Това са само нещата до първа версия на нашия проект, а в последствие да се направи сайт за популяризиране на проекта и форум за обратна връзка и създаване на контакти за съпорт и инвестиции в проекта. За сайта имам домейн и машина на която да се хоства.
Ако някой има желание да се включи като равноправен партньор в проекта или като фриленсър за хонорар е добре дошъл.
Като за начало, за работна среда ще се ползва Фейсбук, като направим скрита група в която да си коментираме различни идеи и решения и без ФБ регистрация няма как да работим пълноценно.
Ако няма желаещ УП програмист да се включи като равноправен партньор, за сега единствения инвеститор в проекта съм аз, а бюджета ми е ограничен.
13  Нетехнически теми / Коментар / За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс -: Jul 13, 2017, 13:38
Покрай една друга тема тук във форума, стигнах до извода, че това е основното което не се разбира и от тук вече се изкривяват много нещата в следващите разбирания. Искам в тази тема да изясним това кое колко и как се разбира, защото е в основата на по-следващите ни разбирания за нещата.

За масовия потребител, компютрите са просто една машина за производство или забавление. Масовия потребител не желае да знае кое как работи, а просто да го ползва! Да го ползва така, както му е удобно и да работи безпроблемно и да му е лесно. Масовия потребител вижда само интерфейс, а интерфейса е нещото което прави един софтуер предпочитан пред друг, заради леснота на ползването си. Всички тук изтъквате предимството конзолата и отричате графичния интерфейс, но всички имате смартфони! Някой ползва ли си смартфона конзолно!!!????

Писането на софтуер е образно казано производство в най-чистия си вид, но на интелектуален продукт! Софтуера прави от една щайга машина с различно предназначение! Машина за производство или за забавление и за целта просто трябва да се инсталира настрои необходимия букет от софтуер. Е да, ама преди това този софтуер трябва да бъде произведен от някой, а той за да седне да го пише, трябва да има стимул, защото всички къща храним и имаме материални потребности, а не само виртуални, а за материалните потребности трябват пари. Всички виждате как се търсят програмисти и как този труд е доста скъп. Някой вярва ли в това, че тази ОС се пръкнала от забавленията на програмистите, които цял ден бичат код за пари и като се приберат продължават да бичат, ама за удоволствие! За едната свобода на сульо и пульо :) .
Някои от вас може и да са чели историята на развитие на операционните системи и софтуера. В началото са били малки фирми и ентусиасти, които са си разменяли свободно софтуера в изходен код и са споделяли знанията си, като по този начин са развивали нещата. После по-големите фирми с цел постигане на монополни позиции са забранили размяната на софтуер и споделянето на сорс код. От тук вече се ражда и буната на малките, които виждат в това монополизиране на бизнеса им от големите и създават новия бизнес модел чиито основни постановки са залегнали в ГПЛ лицензирането, което определя основните правила на софтуера и бизнес модела на развитието на този софтуер.
Всички знаете как се печели от затворен софтуер! Създаваш една програма и продаваш копие за ползване! Инвестираш в разработката, дизайн, реклама, маркетинг и още куп други неща и печелиш. Нищо по-различно от производството на който и да е материален продукт! Ако има търсене се произвежда някаква къса пилотна серия с която се тества пазара и, ако се продаде се реализира ново производство в по-големи количества. Ако продукта е добър се пръква конкуренция с по-ниска цена и така продукта става масов и цената му спада. По същия начин е в производството на софтуер. Тези продажби захранват освен с печалби за фирмата още куп други специалисти по дизайн, реклама, маркетинг, защита на авторски права........!
Как се случват нещата със свободния софтуер, който е хем безплатен, хем всичките знания са споделени, но и трябва да носи също печалба за тези програмисти или фирма разработчик на софтуер, че да имат стимул да го развиват! Изключваме от това уравнение специалистите по системна и мрежова администрация, защото преди да си влязат в ролата, някой трябва да им напише нужния софтуер, без значение по какъв бизнес модел/лицензиране.
За разлика от пропиетарния бизнес модел, тук вече се използва обратния метод! Някой програмист или фирма създава някаква малка програмка, в повечето случаи за лични нужди и я споделя за общо ползване. Друг, който има същите нужди я разглежда и решава да я ползва и си я ползва, но той не е програмист, а има нужда от някаква дребна функционалност с която да се допълни тази програма и се свързва с програмиста, разбират се колко ще му струва да се допише и я получава. Или, ако разбира, може сам да си я допише и да предаде кода на собственика на програмата да го вложи в новата версия. Така тази функционалност става достъпна за други ползватели на софтуера и се появява и друг, който е склонен да плати за допълнителна функционалност и така вече софтуера се развива, а програмиста си осигурява един сигурен и постоянен доход, но, ако идеята му е била добра, популаризирала се е и е възприета от повечето потребители. Ако не е била добра, проекта отива в забвение и умира. Както често се случва и е неизбежно, след като се създаде нещото си и се развие идеята се получават и спорове относно развитието на първоначалната идея и технологиите и тогава вече се появяват и форкове на проект. Форковете обединяват нуждите и желанията на различни групи и първоначалния проект тръгва в различни посоки.
Често нови в Линукс света коментират, че за Линукс нямало богат избор от софтуер! Да, наистина няма и за това от изложеното до тук си има причина! Че безплатен обяд няма, а хората се групират около една или няколко идеи и ги ползват и развиват заедно.
Общото между производството на физически продукти и интелектуални продукти е, че се прави с цел реализиране на печалба, но няма вариант първо да се плати, а после да се покаже и произведе! Винаги някой първо трябва да вложи труд или средства за да реализира нещо, а после, ако правилно е преценил желанието на пазара да получи и печалба или труда му или вложените средства да отидат на вятъра.
От едно известно време ни се налага, че бизнес се финансира само с кредити, но в доброто старо време, когато имаше по-силна конкуренция на идеи, всеки бизнес се развиваше чрез ре-инвестиране на част от печалбата за развойна дейност или увеличаване на производството. Няма вариант да се направи собствен бизнес без инвестиция на труд или средства! Най-логичното е, че ако би могло и наистина се получи, то какъв е смисъла после да се инвестира, след като и без инвестиции бизнеса си печели!!!????
Не всички, които се занимават с компютри развиват и бизнес, но тези принципи най-основни трябва да се знаят и разбират, защото в последствие спестяват много нерви. Ако софтуера се ползва за бизнес, то разработчика на този софтуер в малка или по-голяма степен се явява и партньор на бизнеса и трябва да се отчитат и неговите интереси.

Аз лично, в днешното глобално производство и търговия, за малки и прохождащи субекти в този голям бизнес виждам най-големи периспективи в ГПЛ бизнес модела, но трябва да се разбере, че лицензирането не е просто някаква защита на някаква си интелектуална собственост, а преди всичко бизнес модел! Бизнес модел в който някой печели и трябва да печели за да има стимул да развива продукта/проекта, а този, който го ползва под една или друга си плаща за това, че ползва нещо на пръв поглед безплатно и, ако иска допълнителни функционалности или подобрения, трябва под една или друга форма да си плати, защото безплатен обяд няма!

От всичко казано до тук, целия този спор Линукс вс Уиндоус става просто излишен! Това са 2 еко системи  със напълно противоположен бизнес модел и със съвсем различна насоченост! Уиндоус е възникнал като десктоп система, персонален компютър, а в последствие му се добавят функции за предоставяне на услуги, а Линукс е възникнал като система за предоставяне на услуги, а в последствие му се добавят функции за десктоп. Още дълги години Уиндоус ще е по-добрия десктоп, а Линукс ще е по-добрия сървър!
Тук вече можем да намерим и друго логично обяснение за това, защо Уиндоус е по-разпространената ОС! Бизнеса е този, който развива и инвестира в развитието на софтуера. В една фирма примерно, всеки един компютър е машина със строго определено предназначение на която се извършват малко на брой операции, но с голяма интензивност и за много от работните места Линукс десктопа вече приложим, защото има достатъчно добри алтернативи на софтуера за Уиндоус, но има и приложения за които Уиндоус е незаменим, но в домашни условия, където един компютър се ползва с много предназначения, Линукс има още много да догонва, а и да не пренебрегваме създадените навици. Масовия потребител не може нито Линукс-а, нито Уиндоус-а да си настрои сам и ползва услугите на специалисти, а те са платени. Масовия потребител не го интересува каква е ос, когато си плаща на специалист да му я инсталира и настрои за да си я ползва удобно. Докато Линукс потребителите и специалистите съветват новите потребители да ползват конзола, дори и добрите идеи заложени в системата ще бъдат отхвърляни и хората ще си ползват Уиндоус дори и за неща за които Линукс е по-доброто, а не по-евтиното решение!


П.С--- Цял ферман написах и дано повечето не само го прочетат, а и вникнат в нещата! Още много може напише и обсъди, но ще го оставя за после.
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Linux рутер с Shorewall !!!!??????? -: Jul 11, 2017, 19:58
Здравейте Колеги!

От доста време не съм се вясвал тук и имам зор голям :( !
Опитвам се да си настроя една виртуалка Убунту 16.04 с Виртуалмин за уебхост за няколко домейна с мейл сървъри към тях и с това се оправих, но искам и същата виртуалка да ми бъде и рутер на мрежата зад нея с Shorewall, но хич не мога да се оправя. Защо с Shorewall - защото има уебмин модул за настройване и конфигуриране!
Виртуалката е с две лан карти. Първата(ens32) е външната и е със статично ИП. Втората(ens33) е за вътрешната мрежа. Назначил съм и ИП 192.168.1.2 с маска 255.255.255.0 . Нагласил съм isc-dhcp-server да раздава ИП-та с рейндж 192.168.1.100-192.168.1.254 и Уиндоус-а си получава правилно ИП 192.168.1.100 с гетауей и ДНС 192.168.1.2 и съм до тук! Интернет не получава!

До колкото разбирам, трябва май да се пренасочи интернета от първата към втората карта, а също така и да се настрои самия фаеруол. Трябва да форвардна доста портове от вън към вътрешни ИП-та, а също така и да забраня връзките към някои външни ИП-та на програми инсталиране на компютри от вътрешната мрежа.
По същия начин в момента ползвам един Zentyal за рутер в момента, но с друго външно ИП, а преди съм ползвал pfSense само за рутер, а сега целта ми е всичко да е на машина. Рутер, уебхост, мейл сървър и файлов самба сървър, пък може и още фичъри да му се измислят и да се управлява само през Уебмин/Виртуалмин.
Побърках се от тестове и ровене из нета и има доста инфо, ама пусто му и англииския ми е по-зле и от рутирането и бих предпочел някой, който се е занимавал с това или има желание да го пробва да ми го направи срещу заплащане. Виртуалката е на снапшот и не е проблем да се маже, да се връща до снапшота и да се маже отново, докато се получи. Виртуализатора ми е  ESXi(ако има значение)


15  Хардуер за Линукс / Сървъри / Ограничаване на CPU Load на уеб хост? -: Dec 05, 2016, 18:34
Та, направил съм една виртуалка за уеб хостинг с Убунту 14.04 и Виртуалмин ГПЛ. Имам няколко домейна и под домейна на нея. Виртуализатора е ESXi и на самата виртуалка съм пуснал 8ГБ рам и 4 ядра(4х2000Гх), ама на единия домейн има оунклоуд и го изпълва процесора на 100% като синхронизира. Как да огранича лоуда на процесора за всеки домейн по отделно се чудя!
Платения Виртуалмин има такава опция, ама си мисля, че щом я има, не може някъде на някое забутано място да няма начин ръчно да се настройва.
Страници: [1] 2 3