Покажи Публикации - valyo_bg
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Цифров фотоапарат -: Dec 07, 2004, 10:53
Проблемът е че не правиш umount преди да извадиш апарата от USB. След като свършиш работа с него направи umount /dev/sda. Чак след това извади фотоапарата от USB порта. Същото важи и за използването на USB Memory stick. Ако не правиш тази процедура трябва да рестартираш РС-то за да можеш да работиш нормално с фотоапарата, иначе при следващото поставяне РС-то го познава като /dev/sdb, /dev/sdc ...... Най-удобно е да си направиш скрипт на Desktop-a ида го ползваш преди всяко изключване на апарата от USB-то. А също така зависи от дистрибуцията, която ползваш, при Мандрейк10 например, същото нещо можеш да го направиш с десния бутон на мишката когато си върху иконката на фотоапарата на Desktop-a. Ако имаш допълнителни въпроси e-mail ми е v_iliev@abv.bg
Поздрави
Вальо
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / incomming connection -: Nov 29, 2004, 13:00
Благодаря за съвета, но сега заминавам командировка и ще го пробвам по-късно.

Вальо
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / incomming connection -: Nov 25, 2004, 09:19
Здравейте,
Аз съм с Мандрейк 10, бих искал да си пусна incomming connection през dial-up. РС-то съм го направил да се събужда при позвъняване по телефона, модемът ми е на autoanswer, обаче след като зареди от тук нататък не знам какво да стартирам за да мога да направя login дистанционно и въобще как да си достъпя ресурсите. Имам shared директории, които мога да ги виждам по Ethernet например, но ми трябва по dial-up.
Вальо
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / проблем с TVOut -: Nov 19, 2004, 15:59
Получи се. Единственно на телевизора разделителната  способност е 640х480, без значение на каква разделителна способност е монитора. При увеличаване на резолюцията на монитора (1024х768 например), на ТВ-то десктопа излиза като extended, тоест когато местя мишката, се променя областта която се вижда. Може би има още нещо в настройките на config-a.

Благодаря за съвета
Вальо
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / проблем с TVOut -: Nov 11, 2004, 14:42
Здравейте,
Имам проблем с подкарването на TVOut-a на моята карта. Аз съм с ATI Radeon 9200, OS e MDK10 Official, XFree 4.3, KDE 3.2. Когато включа телевизора към картата и рестартирам РС-то, докато се boot-ва всичко излиза на екрана, в момента който почва да се зарежда X-a, на екрана на телевизора почват да се показват разни шарении (все едно образът е разместен многократно), а монитора работи нормално. Включвам опцията "clone mode"  в панела за настройките на видеокартата, но няма резултат. Предполагам, че refresh-a, който се подава на монитора и TVOut-a е един и същ и затова не излиза нищо. Не знам как да забия refresh-a на TVOut-a на 50 Hz. В сайта на ATI, не намерих никакви обяснения по въпроса. Има ли идея някой как може да се подкара да работи. Ползвам последните излезнали драйвери на видеокартата, но и със старите положението е същото.

Поздрави,
Вальо
6  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / halt на Linux ако няма никаква активност ? -: Aug 24, 2003, 23:17
Преди пробвах с apm , обаче некоректно минава в stand-by или suspend. Непрекъснато се рестартира HDD-то и  Video-то и вкрайна сметка не може да мине в suspend. В stand-by например ако излезе после не може да се събуди нито с мишка нито с клавиатура. Трябва да го рестартирам с бутона, но след това дава съобщение, че не е изключен коректно и иска да прави check. затова го изключих и сега ползвам ACPI. Там обаче успях да подкарам само бутона за shut-down (на кутията) да ми изключва коректно системата. За останалите функции като stand-by например опцията е недостъпна и ми дава съобшение, че инсталацията на ACPI ми е частична. Така и не можах да я пусна цялата. затова ми трябва нещо с което когато няма активност да гаси ситемата (halt). Ако някой знае за някакъв screensaver, който след определен период от време да поддържа и halt на Linux-са ще е добре дошло.

valyo_bg
7  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / halt на Linux ако няма никаква активност ? -: Aug 07, 2003, 16:45
Здравейте,
Знае ли някой как може да се конфигурира Linux така, че ако няма активност да си направи halt  след известен период от време. Може би с някакъв скрипт ? Аз съм с Mandrake 9.1.

valyo_bg
8  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / терминална програма -: Jul 23, 2003, 14:19
Успях да изтегля "minicom" и то в rpm формат за Mandrake 9.1. Работи чудесно. Много благодаря за съвета !

valyo_bg
9  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / терминална програма -: Jul 23, 2003, 14:18
Успях да изтегля "minicom" и то в rpm формат. Работи чудесно. Много благодаря за съвета !
10  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / терминална програма -: Jul 14, 2003, 10:18
Здравейте,

Много ми трябва някаква еквивалентна програма подобна на "Hyper Terminal" или "Procomm" за Windows, с която да мога да извършвам конфигуриране на рутери или др. през серийния порт на РС-то (RS-232). Аз съм с Mandrake 9.1. Ако някой може да ми препоръча някоя програма ще съм му много благодарен.

valyo_bg
11  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / mplayer and TVOut -: Jun 14, 2003, 00:33
Здравейте,
знае ли някой какви настройки трябва да се направят на Mplayer за да работи през TVOut. Когато си рестартирам РС-то да работи под TVOut, пусна ли някой филм през Mplayer веднага ми дава грешка, че не може да инициализира дисплея. Xine например работи чудесно, обаче не поддържа субтитри (ако някой знае за такъв plugin ще се радвам да ми каже от къде да го изтегля). Повечето филми са със субтитри, затова използвам Mplayer.

valyo_bg
12  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Problem s open office -: Jun 14, 2003, 00:21
С каква версия на OpenOffice си ? Имах същите проблеми със старата ми дистрибуция на Mandrake 9. Мисля,че там версията на OpenOffice 1.0.1. По същия начин не искаше да се стартира и много често ми се налагаше да рестартирам Linux-a за да мога да заредя OpenOffice. Сега съм с Mandrake 9.1 и дистрибуцията на OpenOffice e 1.0.2. (провери в help->about OpenOffice) и нямам никакви проблеми със стартирането му. Вероятно най-добре ще е да си изтеглиш по-новата версия (даже вече има версия 1.0.3.). Работи чудесно и почти нямам проблеми с отварянето на документи писани на MSWord.

valyo_bg
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / конзола -: Jun 09, 2003, 22:21
Благодаря за съвета, обаче се оказа ,че този файл .bashrc въобще го няма в моята home директория. Копирах го от /root/ директорията и му смених привилегиите на съответния user и сега работи идеално конзолата.

valyo_bg
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / конзола -: Jun 08, 2003, 23:54
Здравейте,
Имам проблем с конзолата. Когато я стартирам като user не ми изписва името на текущата директория а само:
bash-2.05b$

Дори и след като сменям директорията надписа остава същият. Ако влезна като root  с командата su тогава всичко работи коректно (виждам текущата директория):
[root@valyo valyo]#

Обаче върна ли се като user пак същият надпис:
bash-2.05b$

Явно някъде съм забранил нещо. Аз съм с Mandrake 9.1. Ако някой знае какъв е проблема бих се радвал да ми помогне.

valyo_bg
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / SAMBA -: Mar 04, 2003, 18:31
Здравейте, успях да подкарам мрежата да работи идеално. Явно има някакъв проблем с Lisa затова я деинсталирах. Качих си “Gnome Samba Browser” - Gnomba. Работи идеално и вече мога да копирам и да тегля файлове от РС-тата с Windows. Има обаче няколко настройки които трябва да се направят за да работи добре. Първо в настройките (preferences) на gnomba трябва да се укаже да търси другите в мрежата по IP и се указва от кой до кой адрес да сканира ( примерно 192.168.100.0 – 192.168.100.255 ). След това трябва да се укаже пътя където да се монтират мрежовите директории. Най-удобно е да е в /home/user/network/ защото там е home директорията на потребителя ( с име user ) и не се налагат root привилегии. След тези настройки, се стартира gnomba отново и в нейния прозорец се появяват всички участници в мрежата. След това като се кликне два пъти върху съответния host неговите share директории автоматично се монтират ( предполагам, че сте си качили пакета automount за автоматично монтиране на мрежови устройства, има го във всяка дистрибуция на Linux доколкото знам ) в указаната директория на gnomba. След това си отваряте Konqueror или това с което работите обикновенно и на указания път в gnomba се намират монтираните Network drive's ( /home/user/network/... ). Направо работи перфектно. Пакетът Gnomba го намерих в моята дистрибуция на Mandarake 9.0 , но предполагам че го има свободно в интернет. Ако работите често в мрежа с други РС-та може да си направите link в /home/user/.kde/autostart/gnomba за да се стартира авоматично при всяко стартиране на KDE. След това се избират и се монтират необходимите host-ове. Аз съм с Mandrake 9.0 Final и KDE3.0.

valyo_bg
Страници: [1] 2