Автор Тема: Clustering  (Прочетена 15836 пъти)

alabal

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2173
  • cat /earth/europe/bg/sofia | grep Nacamura
    • Профил
Clustering
« Отговор #45 -: Aug 25, 2007, 02:56 »
Цитат (tarator @ Авг. 24 2007,04:43)
Ами ще обясня щом трябва. Значи единствената идея, която може би има смисъл в Gentoo e че програмите са оптимизирани за точно твоя процесор, и евентуално работят по-бързо. Само че като включиш времето за компилиране в сметката, се оказва, че трябва да ги използваш 10-ина години (без да прекомпилираш нови пакети) за да спестиш толкова време, колкото е изгубила компилацията. Да не говорим пък за това колко електрическа енергия се хаби абсолютно напразно.

Сега стана ли ти ясно? '<img'>

Изобщо не е ясно!
Как да сметнем тогава колко години напред не трябва примерно да инсталирам  Fedora, Debian или каквато и да било друга дистрибуция, за да съм в равновесие с енергията във Вселената, защото едни граждани наречени разработчици са я компилирали, бъркали и пак компилирали и прекомпилирали от код, за да ми доставят бинарните пакети? Може би да добавя и годините на търсене от Fedora Core 1 до Fedora 7 - системата, която използвам щастливо в момента.
Значи ще трябва да питаме екипа на Fedora или Debian колко часове им е отнело това, после да вземем броя на изтегляния на дистрибуцията, да разделим двете цифри и да получим колко време трябва да чакам, като обикновен потребител, за да мога с чиста съвест да си инсталирам updates. НО! Може би ще трябва да сметнем и времето за компилиране на новите пакети .... Изобщо се чудя дали да не си продам компютъра и да се отдам на съзерцание!
После пък ще трябва да направим и benchmark колко е по-бърза новокомпилираната система от тази инсталирана от бинарни пакети и да видим какви са локалните цени и използвани ресурси за производството на ток, за да установим колко пестя/разхищавам компилирайки дистрибуцията си от код!

Изобщо усещаш ли се, братко, какви дрънканици редиш?
Относно електическата енергия - тя нямаше да бъде произвеждана ако нямаше хора, които да я използват. Плащайки си цената на тока, ceteris paribus, всеки заплаща и външните отрицателни ефекти - т.е. възстановяване на използвани ресурси, замърсяване и пр. и пр. Това, че в действителност, дори  и в развитите демокрации не се получава така и някои плащат повече не е оправдание да затворим електроцентралите! Така, че някой приемайки да инсталира от код приема и последствията, заплащайки по съответния начин. Не е незаконно, освен ако ти АРГУМЕНТИРАНО не убедиш света, че това е престъпление.
И сещаш ли се колко ресурси ще си заминат ей тъй, бадева. докато се мъчим да се върнем на основната тема - как да си направим клъстер - за какво - ами трябва ни! За какво трябва да пишем ясно и с аргументи? Ами, за да пестим ресурси! Да не повтаряме разни забравени раздути самомнителни теми от 2003-2004 г. във форума!

И още един цитат:
Цитат
Е, сега... Спомням си колко години единствения начин за инсталиране на Gentoo беше с локално компилиране на всички пакети...

След всяко инсталиране на Gentoo е добре да се направи поне emerge -e system - прекомпилираните бинарни пакети в тази дистрибуция са зарязани като идея някъде около 2005 г. Повярвай ми - търсих преди няколко месеца - няма! Stage 3 се използва само доколкото да влезе човек в конзола на хард диска. Изобщо грам понятие си нямаш от тази дистрибуция, нито от това защо я зарязах след близо две години щастливо ползване!

И ако все още те гложди мисълта защо пиша токова дълго съобщение в откровена flame тема и нарушавам принципа да затварям темата с кратко обяснение, то е само от уважение към двама други модератори писали в темата.

Та сега, арументирано и спокойно обясни, моля те, на аудиторията как да си направим клъстер, кое е най-доброто решение и кое howto да използваме. Дори и да е платено решение - ще бъде добре - по-добре да не харчим време да се занимаваме с неподходящи варианти.
Активен

It makes you awful glad that you were born a man.

tarator

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 849
    • Профил
Clustering
« Отговор #46 -: Aug 25, 2007, 03:27 »
> Та сега, арументирано и спокойно обясни, моля те, на аудиторията как да
> си направим клъстер, кое е най-доброто решение и кое howto да
> използваме. Дори и да е платено решение - ще бъде добре - по-добре да
> не харчим време да се занимаваме с неподходящи варианти.

Няколко пъти питах, _какъв_ клъстър. Понятието се използва за толкова много неща, че не означава почти нищо.
Активен

A gentleman is one who is never rude unintentionally. - Noel Coward

alabal

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2173
  • cat /earth/europe/bg/sofia | grep Nacamura
    • Профил
Clustering
« Отговор #47 -: Aug 25, 2007, 03:42 »
Цитат (ivo3d @ Ян. 17 2004,20:54)
Въпросът ми е как да накарам неговата машина да използва процесорното време на моята? Но само него, не искам да ми пипа из RAM-а...

Ако ivo3d бърка някъде назовавайки съвместното използване на различни машини за компилиране clustering, поправи го , братко, не скачай с рогата напред, за да разясниш на всички, че си прочел различните значения на това претоварено понятие!

Моят опит в тази материя е доста бегъл. Преди около година се опитвах да направя споделена file system на Линукс и Windows машини, защото ми беше жал за свободното дисково пространство на клиентите на един Samba server. Опитах няколко решения   базирани на andrewfs или на nfs, но не ми се получи поради незнание и донякъде незаинтересуваност и се спрях на едно полукуцо решение на основата на msdfs.
Независимо от това темата ми е интересна и като видя думичката "cluster" веднага чета за какво става дума. Не позволявай на себедоказването да разваля толкова интересна тема! Все още чакам разни неща като линкове и howto-та, след като възроди темата!
Активен

It makes you awful glad that you were born a man.

tarator

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 849
    • Профил
Clustering
« Отговор #48 -: Aug 25, 2007, 03:55 »
Не е проблема в ivo3d, а че понятието е твърде общо. Клъстър от web сървъри се прави различно от клъстър от DB сървъри, който се прави различно от клъстър от application сървъри, а тези всичките нямат нищо общо с т.нар. суперкомпютри, които всъщност са пак клъстъри (поне в повечето от случаите).

Затова въпросът "как се прави клъстър" няма особен смисъл. Има проблеми, за някои от които решението е клъстър.

Вече споменах за какви решения за правене на HPC клъстъри знам. Ето едно пълно решение. Малко е старичко, но доколкото знам има патчове за сравнително нови ядра.



Активен

A gentleman is one who is never rude unintentionally. - Noel Coward

elm0

  • Новаци
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
Clustering
« Отговор #49 -: Aug 25, 2007, 11:08 »
>Ауу, уплаши ме. Почти си го преместих от левия крачол в десния.

тук се питам, но няма смисъл да отварям нова тема - защо повечето пъти се намира в левия крачол? винаги съм се питал

>П.П. Къде точно правилата указват, че модераторите могат да се >правят на малоумни и да слагат подигравателни user levels на
>обикновените потребители?

какво очакваш от тъп форум в тъп сайт, с тъпи модератори :-)
Активен

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Clustering
« Отговор #50 -: Aug 25, 2007, 11:58 »
'<img'>

В тъпа държава, на тъпа планета, в тъпа слънчева система на тъпата провинциална периферия на най-малоумната галактика '<img'>
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

the_real_maniac

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1258
  • Kernel panic, me - no panic ;-) :-)
    • Профил
Clustering
« Отговор #51 -: Aug 25, 2007, 12:12 »
Цитат (elm0 @ Авг. 25 2007,12:08)
>Ауу, уплаши ме. Почти си го преместих от левия крачол в десния.

тук се питам, но няма смисъл да отварям нова тема - защо повечето пъти се намира в левия крачол? винаги съм се питал

>П.П. Къде точно правилата указват, че модераторите могат да се >правят на малоумни и да слагат подигравателни user levels на
>обикновените потребители?

какво очакваш от тъп форум в тъп сайт, с тъпи модератори :-)

Ми щом сайта е тъп, значи можем да ти ограничим достъпа до него да не те е яд ?

ОК, щом така искаш , проблем нямаше, мисля си че от утре поне от това IP няма да може да влизаш. (Всъщност като тъпо защо въобще влизаш )

ехх такива образи като тебе под път и над път, но нали трябва да Ви се казва и повтаря(т елементарни неща), щото сте "умни" .. сигурно за това   '<img'>
Активен

Powered by Debian GNU / LINUX /// Intel inside ...

„Насилието е последното убежище на некомпетентността“ - Айзък Азимов (1920 — 1992)

the_real_maniac

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1258
  • Kernel panic, me - no panic ;-) :-)
    • Профил
Clustering
« Отговор #52 -: Aug 25, 2007, 13:03 »
Прочетох цялата тема от - до

1. ви се накефих на ентусиязма
2. после и tarator, и Kalin , и другите gentoo фенове са казали вярни неща gentoo и от stage1 на добра машина се инсталира бързо '<img'> а от stage 3 много бързо '<img'>
3. обаче всички сте се наЕПИТЕТИЛИ  '<img'>
та всички сте за порицание ... хаха , а gat3way само възклицава по пътя и се кефи :-P '<img'> така че и той няма да отърве ... :-)

Но какво да Ви направя ... хем се разбирате, хем се карате :-D

Цитат (Kalin @ ,)

Таратора е просто нещо - кисело мляко, краставици, водичка, тук-таме копърче и зехтинче. Толкова. Защо очакваш някой да е пробвал или пък да познава в дълбочина gentoo за да го коментира? Амми, глупости!


Цитат (tarator @ ,)



П.П. Благодаря за квалификацията "ВЕЧНИЯ РАЗБИРАЧ". Много добре показва малоумността ти.



И двамата основни 'играчи' сте за "бой" :-), но пак казвам че въпреки всичко сте направили някавка дискусия А СЕГА за пореден и ПОСЛЕДЕН вече път въренете се към темата '<img'>

пп: не го пренасяйте в други теми СПОРА СИ ! и различията си

пп2: ако пак почнете ще заключа темата за 1 ден , че да има време да помислите над писаното от другите.

и най-накрая ВСЕКИ ИМА ПРАВО НА МНЕНИЕ, но това не значи че всички е прав.

пп3: да знаете не е лесно да се правиш на миротворец ... хъх
все на някой си крив. ':p'
Активен

Powered by Debian GNU / LINUX /// Intel inside ...

„Насилието е последното убежище на некомпетентността“ - Айзък Азимов (1920 — 1992)

c2h5oh

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 675
  • Distribution: CentOS 7.4 Fedora 28
  • Window Manager: Plasma Desktop
    • Профил
Clustering
« Отговор #53 -: Aug 25, 2007, 13:03 »
Малко извън темата http://www.sorgonet.com/supercomputing/yourownsupercomputer/
Активен

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Clustering
« Отговор #54 -: Aug 25, 2007, 13:46 »
Е кво сега, да споря за дженту ли? '<img'> За мен това също е безсмислено тъпа занимавка, ама не виждам смисъл да споря за това. По-забавно ми е да гледам '<img'> На работа никой няма да позволи да се инсталира такова нещо по сървърите...като се прибера предпочитам просто да си браузвам и да си гледам филми в повечето случаи, защото ме мързи да правя нещо различно. За разни експерименти, моите дебиан системи са ми напълно достатъчни и не ми трябва да слагам нешо друго. В тоя ред на мисли, джентуу вкъщи също никога няма да намери почва '<img'>

Що се отнася до клъстерите, тя темата наистина е прекалено обширна, тараторът даже май спомена. Много зависи какво се клъстерира и с каква цел. Аз лично имам вземане-даване с клъстери, но не и с такива, дето се занимават с разпределени  сметки. С Openmosix съм си играл, честно казано не виждам каква употреба мога да му намеря, не ми влиза в заниманията. Между другото, евреите, които го разработваха, се отказаха от проекта наскоро.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

mhydra

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 715
  • Distribution: Fedora, Mandriva
  • Window Manager: GNOME
    • Профил
Clustering
« Отговор #55 -: Sep 02, 2007, 23:47 »
Тия евреи ли са били. А аз си мислех че нема еврейн дето да прави опен сорс програми. Гледай как съм се заблудил че били алчни и половината от тех работят в М$.  Пък те ще си излязат нормални хората.
Активен

Указвам помощ за всичко свързано с Fedora и Мандрива.
Може да ме търсите на ICQ.

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
OpenFiler Clustering HELP!
Хардуерни и софтуерни проблеми
gushtera 0 1424 Последна публикация Sep 21, 2011, 11:38
от gushtera