Автор Тема: Внедряване на serial key в Centos  (Прочетена 5692 пъти)

rcbandit

• Напреднали
  • Публикации: 144
    • Профил
Внедряване на serial key в Centos
« -: Jan 08, 2011, 19:16 »
Здравейте,
    Нужно ми е да направя една линукс дистрибуция да се инсталира само чрез Serial key подобно на Red Hat. В общи линии върху специализираната Centos дистрибуция ще се инсталира лицензиран софтуер който ще е платен. Най-удобно би било по време на инсталацията да се въвежда serial key който да се проверява в интернет подобно на Red Hat.
Как бих могъл да направя това нещо?

поздрави
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
Re: Внедряване на serial key в Centos
« Отговор #1 -: Jan 08, 2011, 19:18 »
Здравейте,
    Нужно ми е да направя една линукс дистрибуция да се инсталира само чрез Serial key подобно на Red Hat. В общи линии върху специализираната Centos дистрибуция ще се инсталира лицензиран софтуер който ще е платен. Най-удобно би било по време на инсталацията да се въвежда serial key който да се проверява в интернет подобно на Red Hat.
Как бих могъл да направя това нещо?

поздрави

Не ми харесва тази тема! Ще продаваш цяла операционна система (която е безплатна!)? Дай да правим като Чичко Бил!!! Що не си сложиш ключ само на софтуера?
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

rcbandit

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2 -: Jan 08, 2011, 19:30 »
1. Лиценза го позволява
2. Ти би ли искал да модифицираш, оптимизираш и ядро да компилираш цял ден за да качиш някакъв софтуер. Софтуера който ще се хоства на модифицирания Centos няма да се инсталира само като 1 rpm пакет.

За да си играя дни наред да кастря и модифицирам Centos така че да е удобен за потребителя очевидно си имам причина.
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Jan 08, 2011, 19:37 »
1. Лиценза го позволява

Я ми го покажи това къде го пише.

Интересно по твоята логика големите фирми как си пишат софтуера - сигурно защото са големи за това го пишат така, че да не се налага да:
2. Ти би ли искал да модифицираш, оптимизираш и ядро да компилираш цял ден за да качиш някакъв софтуер. Софтуера който ще се хоства на модифицирания Centos няма да се инсталира само като 1 rpm пакет.

За да си играя дни наред да кастря и модифицирам Centos така че да е удобен за потребителя очевидно си имам причина.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

rcbandit

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: Jan 08, 2011, 19:40 »
Ако знаеш как да помогнеш би ли написал решението?
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Jan 08, 2011, 19:43 »
Ако знаеш как да помогнеш би ли написал решението?

Честно казано се надявам никой да не ти помогне, но ентусиасти в този форум много така, че все някой ще каже нещо. Може да бъдеш спокоен.
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #6 -: Jan 08, 2011, 20:08 »
Май не си ползвал RHEL. Това което искаш не е точно същото по начина по който е реализирано там. Няма никакъв проблем да си инсталираш RHEL и да не въведеш сериен номер. Активацията се налага, за да теглиш ъпдейти от RHN.

А иначе лицензът го разрешава разбира се, стига да предоставяш сорс кода на всички пакети, които разтикваш.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

romeo_ninov

• Напреднали
  • Публикации: 2155
    • Профил
« Отговор #7 -: Jan 08, 2011, 20:15 »
Май не си ползвал RHEL. Това което искаш не е точно същото по начина по който е реализирано там. Няма никакъв проблем да си инсталираш RHEL и да не въведеш сериен номер. Активацията се налага, за да теглиш ъпдейти от RHN.

А иначе лицензът го разрешава разбира се, стига да предоставяш сорс кода на всички пакети, които разтикваш.
не всички, само тези, които са под лиценз GNU. Ако си напиша собствен пакет и ползвам само библиотеки, които не задължават резултантния код да е под специфичен лиценз няма проблем да не предоставя сорса
П.П. Но си прав, разбира се, за активационния код :)
Активен

0x2B|~0x2B

rcbandit

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #8 -: Jan 08, 2011, 21:32 »
как да направя един Centos да иска активационен код?
Активен

borovaka

• Напреднали
  • Публикации: 1331
  • Distribution: Каквото дойде
  • Window Manager: Gnome / KDE
    • Профил
« Отговор #9 -: Jan 08, 2011, 22:12 »
Теглиш си сорса на Анаконда и го преправяш както си искаш после го внедряваш в дистрибуцията която ще правиш и си ти ...
Повече от това не мога да ти помогна. Нито съм голям програмист, ното ми се занимава с подобни неща.
Активен

Та извода е прост: "Колкото по-големи ла*ната - толкова по-малка щетата! ... моралната де, не материалната"

n00b

• Напреднали
  • Публикации: 1248
  • Distribution: OSX
  • Window Manager: 10.6, 10.8, 10.9
  • Live to hack, hack to live.
    • Профил
« Отговор #10 -: Jan 08, 2011, 22:28 »
Анаконда е написана на python, но мисля че ако имаш опит в този език няма да имаш проблем. Има си документация.
Активен

mobilio - професионални мобилни приложения

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #11 -: Jan 08, 2011, 23:42 »
Няма готово решение, така че ще трябва да си го напишеш сам. Според мен това е доста сложна задача в този си вид и аз лично не бих се хванал да го правя по този начин. От друга страна, щом като искаш да продаваш някакъв продукт, този продукт си има стойност и вярвам че тази стойност трябва да оправдава хвърлените усилия.

И все пак, активацията онлайн по време на инсталация е много, ама много сложна работа. Не виждам как може да си сигурен че на даден етап имаш осигурена свързаност. Не може ли просто да криптираш с GPG примерно въпросните RPM пакети с комерсиалния софтуер и да ги декриптираш със серийния номер? Верно че се налага за всеки диск да криптираш с различен ключ, ама в крайна сметка ти искаш да печелиш пари. Ако трябва да правиш система за онлайн активации и да я правиш сигурна, а и да работи като хората в повечето случаи, не знам.

А усилията да окастриш дистрибуцията и да я нагодиш според собствените си виждания....хаха. Не знам, може гледната ми точка да е някаква извратено меритократична, ама не можеш да искаш пари за това, просто е смешно. Има незнамколкостотин измислени дистрибуции, всяка с виждането на създателите си по този въпрос. И 99.9% са безплатни. В смисъл бутането на няколко конфигурации и разкарването на няколко пакета честно казано не виждам каква стойност има и не знам кой би дал и стотинка за положеното усилие. Ти дори не хабиш времето и ресурсите си да подържаш build система, да компилираш и модифицираш софтуера според твоите виждания и да го пакетираш, ами ползваш наготово centos-ките пакети. От друга страна, ако ти си писал въпросния комерсиален софтуер, би следвало да имаш няколко идеи в главата по отношение на реализирането на онлайн или офлайн активациите.
« Последна редакция: Jan 08, 2011, 23:44 от gat3way »
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

rcbandit

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #12 -: Jan 09, 2011, 02:24 »
Така значи след като разгледах малко повече се оказа че дори Oracle имат Unbreakable Linux Network от който се свалят пакети следкато се регистрира системата чрез up2date. И ето липсващото парче как да свържа up2date с spacewalk така че up2date да регистрира там системите.

А ето и малко образователно инфо:
 http://www.centos.org/modules/smartfaq/faq.php?faqid=49
http://www.gnu.org/licenses/gpl-faq.html#DoesTheGPLAllowMoney
Активен

MiCRo

• Напреднали
  • Публикации: 51
  • Distribution: Debian GNU/Linux Jessie
  • Window Manager: Mate
    • Профил
Активен

Подобни теми