Страници: 1 ... 78 79 [80] 81 82 ... 84   Надолу

Автор Тема: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?  (Прочетена 116913 пъти)

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3463
    • Профил
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #1185 -: Feb 05, 2025, 22:26 »
Много е добър!

Q
Цитат
Може ли слона да полети като размахва големите си уши като криле?

DeepSeek
Цитат
Слоновете не могат да летят, дори и да размахват големите си уши. Ушите на слона са приспособени предимно за регулиране на телесната температура и за комуникация, а не за полет. Те са твърде тежки и нямат необходимата структура или мускулатура, за да произвеждат подемна сила, както при птиците или прилетите.

Въпреки това, в приказки или фантастични истории може да се измисли сценарий, в който слон лети с помощта на магия или технология, но в реалния живот това е невъзможно.

Q
Цитат
Кое е по тежко - един килограм памук или един килограм желязо?

DeepSeek
Цитат
Един килограм памук и един килограм желязо са еднакво тежки – и двата тежат един килограм. Разликата е в обема и плътността на материалите: памукът е много по-порист и заема много повече място, докато желязото е компактно и плътно. Но теглото е едно и също!
« Последна редакция: Feb 05, 2025, 22:29 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 7132
    • Профил
« Отговор #1186 -: Feb 05, 2025, 22:40 »
За кое ИИ говорите?

Аз свалих локално DeepSeek обаче малкия модел пробвах и изобщо не се оправя с българския.
Ще пробвам тези дни и някой от по-големите.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 4690
    • Профил
« Отговор #1187 -: Feb 06, 2025, 11:09 »
   Според известен експерт даден отговор може да звучи правдоподобно,
но реално да е тотално погрешен.
Някои меринджеи,адвокати и пр. се ужилиха от това.
« Последна редакция: Feb 06, 2025, 12:19 от spec1a »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1188 -: Feb 06, 2025, 11:34 »
Не говоря за това, дали си измисля, а че българския му е много, ама много зле.
Направо е неразбираемо  ;D

Цитат
Q: Can you understand and answer in Bulgarian?

A: Да, моята е да смятам, какte избягате от展现яването на изпълнилащи сър processes в съседствените речници. Това шде основна задача за разработване на възникant рискованы речници, които се използват за защита от философски тези. Могате да мисляе, че така земаме да изпълнилащите речници в доклада на сър processes? Обсъдта, каде се използва речника за разрешение и опит от сър processes, твоят се, че съ

Q: Кажи ми най-използваната българска поговорка

A: Идам сър processes.
Активен

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3463
    • Профил
« Отговор #1189 -: Feb 06, 2025, 16:11 »
Незнам какво сваляш. Аз си свалих приложението за телефон  за андроид от апп сторето. Регистрирах се с име и
парола.

Абсолютно същото е и в веб страницата на деепсеек. Пак със същата име и парола. И веб интерфейса приложенито са абсолютно еднакви и говори прекрасен български.

Никакви модели не свалям - ни големи ни малки. Това са просто заявки към сървъра им.
« Последна редакция: Feb 06, 2025, 16:47 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 3944
    • Профил
« Отговор #1190 -: Feb 06, 2025, 17:35 »
Такаа... да дам и аз своите 5ст. ..какво забелязвам дотук
Ганю (Балкански) както обик. отново гледа само как да го счупи, а не как да го използва по предназначние  ::)
Еххх, Алеко Алекооо..

П.П. И за финал да ви припомня и вица там където бай Ганьо се кефел пред Айфеловата кула ..как му трябвали само неколко шашки динамит и ка' щял да я изравни със земята (нещата не са се променили кой знай колко оттогаз)
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1191 -: Feb 06, 2025, 18:13 »
Ганьо нищо не чупи.

Ганьо гледа да му е в къщата, на харддиска. Да си го има.

Тепърва ще търся, що става така и какво съм свалил.
Нещо от hugging face е

https://www.linux-bg.org има доста подводни камъни, а аз не съм писал код отдавна.
Явно така са се правели нещата навремето, за да вървят.

Но върви към завършек.

Всичко бачка, постовете се конвертират в Markdown, само остава да сглобя функциите в машинария, която да работи.
И остана базата данни и да го направя да хвърля всичко вътре.

Понеже за над 20 години са се събрали доста страници, теми и постове, изглежда ще трябва и да го преправя, за да не изпълнява една заявка към сайта, след като другата е приключила.

Малко не ми се искаше, но ще се наложи.
Иначе ще върти кой знае колко време, докато приключи.
Сайта не го зная, колко заявки поема в секунда, но ще го тестваме.  ;D

Май ще си дам почивка за днес.
За един ден толкова…

« Последна редакция: Feb 06, 2025, 19:06 от 4096bits »
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1192 -: Feb 12, 2025, 03:10 »
А бе тоо... ние .. докато се наканим и
и джуниър-а ще може вече да я свърши тая работа  ::)

и няма да вика "За един ден толкова…"
и.. няма да е щото не знае български  ;D

Meet Junie, Your Coding Agent
https://www.jetbrains.com/junie/
https://blog.jetbrains.com/junie/2025/01/meet-junie-your-coding-agent-by-jetbrains/
« Последна редакция: Feb 12, 2025, 03:12 от remotexx »
Активен

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 3904
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #1193 -: Feb 12, 2025, 19:53 »
Не разбирам от писане на код, но се замислих над следното:

Някой програмист дава на ИИ задача да напише код, там по някаква работа (на програмиста). Имам предвид платена работа. Която не е хубаво да окъка. Ако ИИ обърка нещо, топката е у програмиста, не при ИИ, защото ИИ изобщо няма качеството "правосубектност" и евентуални неустойки ще търсят от програмиста, а не от ИИ. Демек, за да няма фалове, програмистът трябва да проверява работата на ИИ. Малко ми се губи смисъла, защото (предполагам) за същото време, за което програмистът ще чете всичките редове,изписани от ИИ, ще си напише и сам кода (ако греша, някой да ме поправи).
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1194 -: Feb 12, 2025, 21:36 »
Правилни са ти разсъжденията.
Програмистите, ползващи  ИИ, се превръщат в такива, които преглеждат код и го оценяват, вместо да програмират.
Щото като дадат задача на ИИто, след това трябва да ревизират изплютото. Да го тестват и да се надяват, че логиката не куца и няма логически капани и бъгове.
И все повече истински програмисти се отказват от ИИ. Забравят да пишат код и да разсъждават.

Ремо, от деня, в който го написах и тествах функцийките, почти не съм го пипал.
Ще седна тези дни и ще го довърша.
Като намеря малко време и спокойствие.
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1195 -: Feb 12, 2025, 23:53 »
Аз пък мислех че вече си го изтървал на воля,че ей го на таман да отворя да пусна тая тема и форума страшно взе да ми лагва (и си викам на акъла, аха пуснал го е) ...а то било - от дъртизъм (както казват старите)

Та викате има/ме още време докато ..допрем до завръщане в бъдещето с: така де докато ни го заврът ИИ-то в ОС-та
- Аха, UNIX - досеща се Щирлиц.
- Аха, Щирлиц - досеща се UNIX-а

П.П. А искате ли да ви кажа аз какво ще стане
Имайте предвид че.. лъжа като очевидец, па и ми изпадна едно издание на Пътеводителя от бъдещето къдеот вътре пишело, че..

А бе с две думни ще стане като с математиците (преди десетина години, когато тепърва се заигираваха с оная работа... коята днес наричаме ИИ) Те навремето казваха така... ползваха го за доказателство на теореми, първоначално на вече доказани такива, ма после им се услади и започнаха и с недоказани да го тестват и то (да му се не види) взе че позна да ги доказва, и те (казват) отначало проверявахме всчиките му стъпки (преди да приемем доказателството) и много си се кефеха като намерят некой шоркът дето там "говедото" не се е сетило, но... още тогава почнаха да си признават "ама то вече (като стигна до 100 стъпки и нагоре) и не можем да му нсамогваме и проверяваме там 10-20% (колкото да усвоят едни пари явно) и ако всичко се потвърди го приемаме за доказано...
Та и с кодерите ще е тъй, отначало ще проверяват целия код, после само 10-20%, после ИИ ще вмъкне к'вот си иска и ...и човечеството ще поеме по пътя на динозаврите (който не е глeдал История на света - горещо му го препоръчвам, там къде един човечец вечно предупреждаваше, "А бе динозврите изчезват", "А бе някой трови водата на динозаврите", "А бе аз тровя водата на динозаврите" и.. накрая все пак динзавртие изчезнаха)

П.П.П. извинявам се - може да е било и от Флинтстоун (но може и да са окрали историята)
https://www.imdb.com/title/tt0158622/quotes/?item=qt3053885
« Последна редакция: Feb 13, 2025, 00:23 от remotexx »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1196 -: Feb 13, 2025, 01:13 »
Ако имам голяма компания, няма да искам ИИ да ми пише кода.
Стане ли това, което казваш, Ремо, няма да се знае, какво още е вмъкнато в кода.
Ще ти четат клавиатурата, ще ти преглеждат файловете, ще ти прегледат и счетоводството, всичко ще знаят монополистите, предлагащи ИИ за кодене, за фирмичката ти.
И може и задължително да го направят, да се ползва ИИ.
Заради сигурност на кода, разбираш ли…  :D
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1197 -: Feb 13, 2025, 17:47 »
Вече!?
Александър Георгиев: Ние нямаме капацитета да разбираме от толкова много неща, колкото един алгоритъм
https://biss.bg/interview/novini/aleksandyr-georgiev-nie-niamame-kapaciteta-da-razbirame-ot-tolkova-mnogo-neshta-kolkoto-edin-algoritym-126

А лев инджойърите - давай, юруш на маслините
Дай да напазарувам днес че (от) утре - бойкот...
Отивам на кауфлана, някой ако иска нещо да казва.  :P

https://www.youtube.com/watch?v=XULirBUEdfU
Ден без покупки: Бойкот на хранителните магазини в страната - Новините на NOVA (13.02.2025)

Какво нещо е рекламата, а...

П.П. А мен са ми казвали, че ...България дистрибуторите си слагат едни мин. 60% надценка, а румънците по 30-35% макс.
П.П.П. т.е. сега хората ще отидат по малките квартални мазагинчета, а те пък от своя страна пак ще заредят от гоуемите, но инак официално има(ло) бойкот  :o А де го бащицата, Бойко-т да ги опраска  ;D с 200, а
« Последна редакция: Feb 13, 2025, 17:57 от remotexx »
Активен

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 3904
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #1198 -: Feb 13, 2025, 19:14 »
Аз сефте чувам за някакви бойкоти у нас. Иначе да, както казва (пише де) Ремотекс, няма да пазариш от големите, само от малките, пък те ще напазарят от големите..
За контрол на цените има само един вариант- да направи държавата вериги, с малко по-нормални цени, и готово. Но не, жълтопаветната сган веднага ще почне да пищи и да вади картинки от соца в стил "държавата е лош стопанин". То ние нямаме и държавници в момента.

П.П. Сори за офтопика.
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1199 -: Feb 14, 2025, 11:38 »
Ако задължат на етикетите да се изписва доставната цена с не повече от 10% разлика ( че иначе постоянно ще се печатат етикети ), много може да се подобрят нещата.
Аз няма да купя сирене за 15 лева, ако видя, че го доставят на магазина на 7.
Активен

Страници: 1 ... 78 79 [80] 81 82 ... 84   Нагоре
« назад напред »