Страници: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 27   Надолу

Автор Тема: Izbori/мирбори  (Прочетена 18513 пъти)

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Izbori/мирбори
« Отговор #270 -: Apr 03, 2023, 18:07 »
Не ми се влиза в спорове, но България беше върната назад със сто години.

Унищожихме промишлеността, селското стопанство, енергетиката, здравеопазването, образованието, армията си и боеспособността ѝ, банките не са наши и всичко това по чуждо нареждане. Какво получихме в замяна? Възможността да пътуваме. Прекалено скъпо според мен.

Поглеждал ли си, къде сме били по БВП на глава от населението през 1988г.? Можехме да развием всичко това. Можехме да работим и да строим върху постигнатото, а не да го нарежем за скрап. Можехме да изучим децата си и да дадем на всички висше образование. На всички. А не като сега, излизат от университета и не знаят нищо. Нищо. Включително медиците. За последните зная от първа ръка.

Гога, има нещо, за което може би заслужаваш похвала, но не е добро. За младежкия си дух. Младите са идеалисти. И ти си за идеалите. Но реалността е различна. Описах част от нея в горните абзаци. Другата част е, че от запада не получаваме абсолютно нищо, а ни ограбват по всевъзможен начин. И не, не ми се говори за разнообразието от стоки. Аз отдавна не поглеждам към тях. Като вляза в хранителен магазин гледам прясната храна и почти нищо друго не ме интересува. Може би понякога да си взема някой шоколад. Нямам нужда от всички шарени и опаковани боклуци.

Следя помалко и черната и бялата техника. Може би това е доброто. Но това е всичко. Хората не са щастливи. Повечето от тях нямат и надежда. Ако имаха, може би щяха да идат и да гласуват. Но нямат. А това е най-страшното.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5256
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Re: Izbori/мирбори
« Отговор #271 -: Apr 03, 2023, 18:09 »
А и пенсионната възраст се вдига все повече и повече.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3210
    • Профил
Re: Izbori/мирбори
« Отговор #272 -: Apr 03, 2023, 20:17 »
А и пенсионната възраст се вдига все повече и повече.

щото... младите избегаха - кой ще им работи
...и още ще се дига (подозирам)
Активен

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Izbori/мирбори
« Отговор #273 -: Apr 03, 2023, 23:17 »
БВП ви беше на небето, щото партийците лъжеха като за последно - видя се чий цар е гол. Айде пак ви ограби западът!
И образованието бе кухо както и работата (ама ти си малък да ги помниш тези работи).
Можем да пътуваме - на мен това ми стига, България никога няма да се възстанови от Соц.а и най-новата история само го потвърждава.
А този варненски мангал се кани следващите избори да са първа сила и май натам отива работата. Неговата партия е и най-педалската (четох за изтеклите им СМС-си) (дано спец-а да не им е гласувал).
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Izbori/мирбори
« Отговор #274 -: Apr 04, 2023, 13:40 »
Нека уточня нещо предварително, макар и преди да съм го казвал. Когато говоря за 150-200 години връщане назад, имам предвид идеологията на Костадин Костадинов¹. Той буквално иска да върне Възраждането и го е твърдял многократно.

Възраждането е един чудесен период от историята ни.

Но първо той не е чак толкова чист и идеалистичен, колкото ни го представя учебника. Ще спра до тук, но ако пожелаеш, ще навляза в подробности.

Второто и по-важно е, че това е период, който е отминал. Реставрирането му, не просто не е полезно. Tо е вредно. Днешния свят има други хора и други нужди.

Не ми се влиза в спорове, но България беше върната назад със сто години.

Унищожихме промишлеността, селското стопанство, енергетиката, здравеопазването, образованието, армията си и боеспособността ѝ, банките не са наши и всичко това по чуждо нареждане. Какво получихме в замяна? Възможността да пътуваме. Прекалено скъпо според мен.


Многократно сме го обсъждали. Демонтирането на тогавашното стопанство беше неизбежно при условията тогава. Трябваше да имаме някакъв особен гений на разположение, за да не се случи. Разполагахме с… Луканов. Ами тоя беше на подбив от другарите си още преди десети. Щом може висшиста с няколко езика да е повод за подигравка от хора без средно образование, за какво си говорим? Той просто не ставаше за нищо, камо ли да опази стопанството ни.

Идеално би било, ако можехме да извървим пътя на Китай и Виетнам. Но не можахме. Направихме, каквото можехме.

=*=

Отделно внимание искам да обърна на здравеопазването. Повече от очевидно е, че там нещата не просто са зле, а отива на пълно унищожение и заличаване.

Обаче това става на фона на най-големите суми отделяни точно за здравеопазване. Нищо друго в РБългария не е дори близо по бюджет на здравеопазването. Това, какво значи?

При едно разумно управление, нещата могат да придобият един много приятен изглед. Остава да намерим тези хора. Очевидно те не съществуват в БЛС. Там са само алчни плужеци. Трябва да вземем от другаде.


Поглеждал ли си, къде сме били по БВП на глава от населението през 1988г.?


Реално погледнато БВП днес е много по-високо от това през 1989-та. Но преки сравнения не могат да стават. Инфлацията е по-малкия проблем. Тя може да се преизчисли. Света не е същия. Остойностяване на нещата става по друг начин.

Връщайки се на медицината. С тогавашните бюджети положението е било несравнимо по-добро при това при тогавашните технологии, вече древни от днешна представа. Технологии от „каменната ера“, а несравнимо по-здрав народ. Това е много подходящ пример, как не могат да се правят директни сравнения. Наистина за едва тридесе години се случиха неща преди невъзможни за триста години, а по-рано и за три хиляди. Света се промени много и бързо.


Можехме да развием всичко това. Можехме да работим и да строим върху постигнатото, а не да го нарежем за скрап.


Можехме, ама не можехме. Че нямахме умствения капацитет, вече го заявих. Споменавал съм, че положението беше едно към едно с Френската революция.

Не можехме в движение да се преустроим. Нужна беше огромна промяна в начина на мислене, за да се получи. За 45 години такива хора просто не бяха останали. Много малкото „природни таланти“ понаправиха нещо, ама и те взеха да поизмират. Знаеме ги там разните  Христо Сираков, Стефан Шарлопов, Пачо Ташков.

И като омешаме такива хора с открити престъпници като Вальо Златев, Сашо Дончев, Миню Стайков, Емилиян Гебрев, Илия Златанов, Ковачки.

Накрая посолим с пълни мутрони като Васко Черепа, Алексейчо Трактора, Иван Пилето,  Домуса, Иво Прокопиев, Цветелина Бориславова, Петя Славова. В тоя списък са неизброими.

И това е преди да зачекнем всичките прякори на паши, каратисти, маджовци, брендовци и всякаква сган от най-подземната част.

А зад всички тях стоят малко известни имена от „тихия фронт“ най-често огласявани от хора като Татяна Дончева и Калин Тодоров.

Е, какво точно очакваме да се случи с икомиката ни???


Можехме да изучим децата си и да дадем на всички висше образование. На всички. А не като сега, излизат от университета и не знаят нищо. Нищо. Включително медиците. За последните зная от първа ръка.


Всъщност ги изучихме. Аз съм едно от тези деца, които завършиха при това след края на промените. Мога да кажа, че българските ВУЗ много бързо бяха успели да се преориентират. Имах си ги всичките — Милтън Фридман, Лудвиг фон Мизес и сие.

Голямата грешка на моето поколение е, че не събрахме смелост да приложим наученото. Така оставихме празно време, времето на раз-Бойко. Един от нас опита — Кирил Петков. Ама за няма два месеца гангстерите пътищари му е*ха майката. Не бяхме подготвени и нямахме смелост да се изправим срещу куршумите на мафията.


Гога, има нещо, за което може би заслужаваш похвала, но не е добро. За младежкия си дух. Младите са идеалисти. И ти си за идеалите.


Мислех, че при цялото, цинично настояще съм го загубил. А то ме е крепяло през годините да не се срина съвсем. Зарадвах се да прочета странична оценка, че гори още пламъчето.


Но реалността е различна. Описах част от нея в горните абзаци. Другата част е, че от запада не получаваме абсолютно нищо, а ни ограбват по всевъзможен начин.


За това никой не ни е виновен. Сами си го причиняваме. При капитализма е така… прецакваш, който можеш. Тук не за теб, но да спомена на путинистите, че той също е капиталист, а BRICS не е коминтерна.


И не, не ми се говори за разнообразието от стоки. Аз отдавна не поглеждам към тях. Като вляза в хранителен магазин гледам прясната храна и почти нищо друго не ме интересува. Може би понякога да си взема някой шоколад. Нямам нужда от всички шарени и опаковани боклуци.

Следя помалко и черната и бялата техника. Може би това е доброто. Но това е всичко. Хората не са щастливи. Повечето от тях нямат и надежда. Ако имаха, може би щяха да идат и да гласуват. Но нямат. А това е най-страшното.

Друго си е да идеш в магазина и вместо празни щандове (не знам помниш ли ги, но си бяха и преди десети) видиш наредени двадесет марки шоколад.

Щастието е лична категория. Както обичаш да казваш², има бедни индийци, които се радват на живота. Всъщност това е и първата заповед на богомилството³. Нямаш право да не се радваш на живота, колкото и да е тежък.

По собствените си преживявания съм стигнал до извода, че в живота ти се дава това, от което се нуждаеш, а не това, което искаш. И това е за твое добро. И това съм споменавал преди.

=*=

Проблема на западния човек не е материален. Ние разполагаме с толкова много и толкова сме свикнали с това, че не го забелязваме. Дори аз се усещам, че позабравям, какво е да нямаш. А никога не съм бил в бедно семейство.

Проблема е на чисто психическа основа. Непрекъснато си натискан от хора и обстоятелства да даваш повече, да се движиш по-бързо, да растеш (може на широко, не само високо). Става като в онази чалгийка на Гери-Никол — Бутай, бутай, бутай⁴.

Понеже често оставам безработен, лично не чувствам много тази преса. Или може би не издържам на нея. Но я виждам навсякъде около себе си.

Хм, мисля, че тук би помогнало малко идеализъм и мечтателство.


===

¹/ Нарочно не пиша Костя, защото искам да е сериозен разговор;
²/ Или Спец1а беше да не сбъркам, но и двамата сте казвали подобни неща;
³/ Според Дамян Попхристов, който е чел наръчник на Катарите, иззет от Инквизицията;
⁴/ Много просташка песньовка между другото. А това го казва човек слушал новия албум на Светльо и Легендите. Има го в тубата, има го и в spotify.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Izbori/мирбори
« Отговор #275 -: Apr 04, 2023, 14:58 »
Не ме интересува изобилието на стоки.
Свинското с кисело зеле няма никакъв вкус. Пилето нито аромат, нито вкус. Ако и двете не се погрижиш да ги овкусиш специално, забрави да си направиш вкусна манджа. И това важи за всичко. А помня старите вкусове. Помня, като мама правеше пиле с картофи, как се омирисваше цялото жилище на пилешко и нямаш търпение да седнеш на масата. Това го няма вече. Сравнително скоро ми си случи да опитам истинско сирене, смес между овче и краве. Невероятен вкус. Просто невероятен. Но беше домашно от животни, гледани на село.
Та, както казах, не ме интересува разнообразието и изобилието по рафтовете. Много отдавна предпочитам качеството, пред количеството.

А за това, че не сме могли да спасим стопанството си, не съм съгласен.
Да не би да се опитваш да кажеш, че онези не са осъзнавали, какво правят и какви ще са последствията?
Да не би да казваш, че не са имали избор?
« Последна редакция: Apr 04, 2023, 15:01 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Izbori/мирбори
« Отговор #276 -: Apr 04, 2023, 15:43 »
Цялата държава беше на дотации/кредити - до кога си мислиш, че може да продължава това.
Освен това стопанството го работиш като държавно - през кър-за грош - тази разсипия няма как да продължава и разни марксисти да управляват стопанство. Ако си имал взимане-даване с производство по онова време (съмнявам се), ще знаеш, че всичко беше за брак (някакви мижави изключения не се броят), тези държавни стандарти, ОТК-та и прочее бяха за парлама. Стоката дето се произвеждаше не ставаше за нищо, но затова пък армия и полиция с големи заплати валяло - това няма как да не се срути и даже много устиска. Тези недораузмения като Кремиковци, ЗММ-та и пр. още ги плащаме.
Гога китайския път свърши, американците си търсят други другарчета (Витнам е един от тях) - потърси в тубата видеота на заринатите китайски пристанища с празни контейнери.
А пилето ти е било вкусно щото си бил тинейджър, тогава и велпапе да ти дадат, ще ти се услади. Ама и не щеш крави и да копаш картофи на село, ами някой друг да ти ги гледа - баламите намаляват (като в соц-а - някой друг да плаща "безплатното").
« Последна редакция: Apr 04, 2023, 15:45 от jet »
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5256
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Re: Izbori/мирбори
« Отговор #277 -: Apr 04, 2023, 16:39 »
Ами да ги видим сега новоизбраните партии, какво ли аджеба ще направят. И после какво ли ще свършат.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3210
    • Профил
Re: Izbori/мирбори
« Отговор #278 -: Apr 04, 2023, 17:26 »
Всички (почти) се вайкат(е) ама в неправилна посока. Никой не се сеща че навремето и в най-забутаното село (вкл. и там по оная планина дето още се чудят планина ли е или не Странджа-Сакар дето ти даваха пари да се преместиш там) в почти всяка къща имаше стада (или поне едно) я овчици, я козици, я кравичка/ки (по-богатите), кокошарник задъжително, лозенце (или барем една асма да седне човек на сянка лятоска) и поне едно 300 л. буре и каца - и всичко това се "утилизираше" както му казват сега  до преди новата реколта...
А сега не се жалваме - да ни го върнат "в реални граници" щото си иска работа(та), ами що ги било немало в магазина тия хубавите неща от едно време - те зат'ва (ги няма)... как да се върне в магазина като няма откъде, а вече и няма кой щом чак оня Тополовградския винар избяга в долината на Напа в Калифорния да прави вино, че им обра и всичките награди там - що не ги обра в Тополовгртад, а?

и преди съм го давал  - който иска до го потърси по име из търсачките
https://kukeriwines.com/

П.П. Их как пропуснах баш т'ва с което искаш да започна - (2-3) бидоня с кисело зеле и там 2-3 прасета ... ово е стандарт  ;D
А сега ривем що ги нямало по магазините, ако ги има па що не биле като едно време, а като пуснат като едновремешните народа пак ке избега на по-евтините и бизнеса прави каквото му диктува парата (а отскоро и ИИ каквото му каже, а те казват "виж ся народа налита на по-евтиното и няма значение калко боклуци има вътре") тъй че освен с бюлетините ..покрай тях и с краката си, хората още гласуват и с портфейла си  8)

П.П.П. А сега младите дали знаят това какво е - дето го държи в ръцете си... ама човекът не се е фанал за оная си работа и само да се оплаква що го нямало в магазина ами даже им е станал и снабдител  :D
https://kukeriwines.com/wp-content/uploads/2021/05/IMG_9876.jpg
« Последна редакция: Apr 04, 2023, 17:40 от remotexx »
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Izbori/мирбори
« Отговор #279 -: Apr 04, 2023, 19:25 »
Понеже стоката не става за нищо, затова ли по европа още не могат да забравят българските плодове и зеленчуци?
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Izbori/мирбори
« Отговор #280 -: Apr 04, 2023, 20:30 »
Да, бе ти наистина си вярваш. Да, и руснаците още ви помнят помидорите и не могат да спят.
Както и ви лъжеха, че киселото мляко било българско, а с вината сме били номер едно - поредната жертва си на пропагандата. За компютрите забрави (опа компотите). Гледай да предаваш щафетата на децата си и някой ден ще ви върнат в соц.а като станат нация техническа.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3852
    • Профил
Re: Izbori/мирбори
« Отговор #281 -: Apr 04, 2023, 21:37 »
БВП ви беше на небето, щото партийците лъжеха като за последно - видя се чий цар е гол. Айде пак ви ограби западът!
И образованието бе кухо както и работата (ама ти си малък да ги помниш тези работи).
Можем да пътуваме - на мен това ми стига, България никога няма да се възстанови от Соц.а и най-новата история само го потвърждава.
А този варненски мангал се кани следващите избори да са първа сила и май натам отива работата. Неговата партия е и най-педалската (четох за изтеклите им СМС-си) (дано спец-а да не им е гласувал).

   Споко,нема да се пУашиш, спец-а "не им е гласувал".

Макар,че,ако трябва да бъда максимално обективен,са прави за някои неща ...
Активен

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3852
    • Профил
Re: Izbori/мирбори
« Отговор #282 -: Apr 04, 2023, 21:48 »
Не ми се влиза в спорове, но България беше върната назад със сто години.

Унищожихме промишлеността, селското стопанство, енергетиката, здравеопазването, образованието, армията си и боеспособността ѝ, банките не са наши и всичко това по чуждо нареждане. Какво получихме в замяна? Възможността да пътуваме. Прекалено скъпо според мен.

Поглеждал ли си, къде сме били по БВП на глава от населението през 1988г.? Можехме да развием всичко това. Можехме да работим и да строим върху постигнатото, а не да го нарежем за скрап. Можехме да изучим децата си и да дадем на всички висше образование. На всички. А не като сега, излизат от университета и не знаят нищо. Нищо. Включително медиците. За последните зная от първа ръка.

Гога, има нещо, за което може би заслужаваш похвала, но не е добро. За младежкия си дух. Младите са идеалисти. И ти си за идеалите. Но реалността е различна. Описах част от нея в горните абзаци. Другата част е, че от запада не получаваме абсолютно нищо, а ни ограбват по всевъзможен начин. И не, не ми се говори за разнообразието от стоки. Аз отдавна не поглеждам към тях. Като вляза в хранителен магазин гледам прясната храна и почти нищо друго не ме интересува. Може би понякога да си взема някой шоколад. Нямам нужда от всички шарени и опаковани боклуци.

Следя помалко и черната и бялата техника. Може би това е доброто. Но това е всичко. Хората не са щастливи. Повечето от тях нямат и надежда. Ако имаха, може би щяха да идат и да гласуват. Но нямат. А това е най-страшното.

   Няма смисъл,реактивно-дистанционните са така индоктринирани,че могат да
нарекат бялото черно; според тях винаги американците са прави и т.н.  и т.н.

   Има разлика между БВП  на глава от населението и реалният жизнен стандарт
истината е,че преди 10.11.89 се живееше по-добре, просто манипулациите на
седерастията са гигантски.

Тенденциозно се подбират факти.

   Защо например не се взема предвид следното:
При соца: един 2-стаен апартамент струваше около 12000 лв. ; при средна заплата
260 лв. и год. лихва 2%
Сега:  2-стаен е над 100 000 лв. ,средна заплата около 1800 лв. и год. лихва над 4%.

Мисля,че е очевидно кога е било по-изгодно да си вземеш апартамент .
« Последна редакция: Apr 04, 2023, 22:05 от spec1a »
Активен

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Izbori/мирбори
« Отговор #283 -: Apr 04, 2023, 22:17 »
Виж какво съм писал по-горе - всичко бе на дотации (измислени цени) - свършиха парите и далаверата умря. Спряха да ви дават кредити даже и големия брат - до там ви е коловоза.
Добре си живеехте в соц.а номенклатурките в София - цела БГ ви плащА сметките да си имате пАрненце, моренце и бананки за коледа. Викахте му правоимащи.
А тези панелки като земеш да ми хвалиш, все едно, че на ривиерата си живял.

Не съм съгласен с всичко дето правят американците, ама са по-стока от ваште вождове (психодиспансерирани). Още двеста години ще се мъчите да ги настигнете, после ще видим.
Не знам кой-е по-индокриниран, ама 30 години още ви държи соц.а. И сега пак си играете полу на соц, полу капитализъм - недоклатена работа.
« Последна редакция: Apr 04, 2023, 22:35 от jet »
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3210
    • Профил
Re: Izbori/мирбори
« Отговор #284 -: Apr 05, 2023, 04:50 »
Е то още сляпата Ванга го беше видяла това, че последнийо комундел ке умре у нас - 50 г. след закриването на педераццията...  [_]3 [_]3 [_]3

https://www.youtube.com/watch?v=TnhxmjsfIyM
П.П. който не го кефи водещия (на канала) да не го гледа/слуша него а само да разгледа фактите които представя.

Путин рассказывает про инфляцию в 4% в то время как цена на огурцы на Камчатке 1118 рублей.

"Инфляция у нас 4%" сказал Путин.И рейтинг Путина тоже опустился до 4%."
« Последна редакция: Apr 05, 2023, 04:53 от remotexx »
Активен
Страници: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 27   Нагоре
« назад напред »