Linux за българи: Форуми

Програмиране => Общ форум => Темата е започната от: bot в Nov 11, 2019, 23:06



Титла: scratch
Публикувано от: bot в Nov 11, 2019, 23:06
 Установих без да искам че дъщеря ми (10г) учи програмиране в училище, езикът е scratch, малко е пресилено да се нарече език за програмиране обаче си има всички качества - цикли, променливи, масиви, учат го като създават анимации, самите обекти са като кубчета с функции, които се нареждат последователно за да създадат самата програма. Дъщеря ми отдавна се опитва да ми каже че 'кодят' coding в училище обаче не и обръщах внимание не вярвах че в тъпанарска образователна система като английската може да се пръкнат подобни блестящи идеи, обаче колега на работа ми каза че жена му е учителка в начално училище и в момента въвеждат програмирането като предмет. Купих на дъщеря ми една играчка - малко роботче cozmo и роботчето идва с подобна среда, която е подходяща за деца - кубчета с операции, където може да програмираш роботчето, та дъщеря ми тогава каза - а, това е като скрач, дето го учим да програмираме в училище. Та се запитах има ли в България подобно нещо,  моето поколение е възпитано с бейсик, аз започнах с бейсик и правец82, прави ли се нещо подобно в българските училища, все си мисля че само налагането на Линукс като операционна система в училищата може да се окаже достатъчно да 'запали искрата' у децата и да ги превърне от потребители в създатели, някой, нещо?

https://www.youtube.com/watch?v=jXUZaf5D12A


Титла: Re: scratch
Публикувано от: 4096bits в Nov 12, 2019, 00:40
В средните училища зная, че има.
Преди доста години - най-малко осем - чаках едно приятелче, да идем да пийнем по нещо и си чаках на една пейка пред един блок, незнайно къде в "Младост" 1. Случи се, че тази пейка беше до едно училище и една група ученици, мисля десети клас ми казаха, че са, се появи по едно вреве и окупираха останалите три пейки. Не след дълго се заговорихме, аз съм много общителен и се оказа, че и те учат програмиране. Мисля, че беше Python. Аз тогава бъкел не разбирах от този език, а и от почти който и да е. Много се зарадвах. А още повече се зарадвах, като разговора напредна. Оказа се, че незнайно защо съм имал съвсем погрешно мнение за младежта. Тези бяха толкова наясно със себе си, с това, което може би искат, наясно бяха и със света около тях. Имаха много по-трезво и прагматично виждане за всичко от повечето възрастни. Възхитих им се. След това имах и други потобни "сблъсъци" и имам надежда за тази страна. Това, колкото да не напиша просто две изречения.

Не съм сигурен, дали и в основното има нещо. Няма да се учудя, ако е така. Както казах, онази случка беше преди много време и може би нещата са се развили положително.