Покажи Публикации - arda_kj
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3 4 ... 43
16  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Относно ЕС -: Feb 01, 2014, 01:10

Аз сигурно съм най-големия песимист в този форум, а и според тази народопсихология типичен българин, но мислиш ли, че е нормално, да финансираш данъците си образование, а най-добрите кадри от завършилите да работят на вън!!!? Да създаваме кадри за чуждите държави които да създават брутен продукт за тях, а не за тези които им плащат образованието!!!
Моето мнение е категорично несъгласен с това и трябва да се спре финансирането или завършилите висше образование в БГ, но предпочели да се реализират на вън, да възстановят разходите на данъкоплатците които  са направили за него!
По какъв начин е друга тема, но въпроса е съвсем принципен!

Май френд, няма как да се съглася с това, което си написал, понеже моя опит е точно обратния на това, което твърдиш.

Не забравяй, че БГ юнаците навън превеждат всяка година солидна сума пари (няколко стотин милиона евро). Освен това всички имаме роднини/родители в БГ, на които помагаме, а и от време на време се прибираме (а някои като мен кроят и планове за връщане) и харчим, и наливаме пари в БГ икономиката.

Понеже обичаш статистиката, ето ти пример с мен - от 7г. съм навън и за тия години съм изхарчил в БГ около 10000 ЕУР (и продължавам, понеже отвреме на време трябва да помагам на близките, а и се прибирам веднъж годишно).

Т.е. аз съм си изплатил с лихвите това, което дължа на държавата за образование.

Интересно, че ако следваме товята логика и например реша да се прибера в БГ, германците и белгийците ще трябва да ми искат кинти, за дето съм трупал опит и знание при тях (а пък после съм избягал, образно казано).

Ивод: дай малко по-широко скроене, стига само сме разсъждавали от собствената си камбанария :)

Образавонието трябва да бъде безплатно (поне това е моето мнение), точка. Образованието трябва да се разглежда като инвестиция на държавата, не като разход. Така, вложените пари от държавата във всеки един от нас би трябвало да се изплатят многократно (но не веднага, а след време). Как? Примера ти го дадох вече, а пък да не говорим за незмиремия културно/просветно/морален аспект на понятието образование.
17  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Относно ЕС -: Jan 09, 2014, 05:03
Чудесно, значи въпросният манталитет и култура е причината да изберат ЕС пред Путин.

Там е работата, че те (техните народи) нищо не са избирали. Техните Номенклатурчици, изкушени от облагите на членството в ЕС, т.е. да станат от местна Номенклатура в Европейска такава и ползвайки се от постовете и новите възможности (облаги), ги натресоха в новия ЕСССР. А там където въобще имаше референдум, Номенклатурата с помощта на медиите за масови манипулации им създадоха измамна (розова) картина за реалностите, които ги чакат след членството: да заплащат с разрушените си икономики входния билет за ЕС; да заплащат със свободното и не контролирано от никого нахлуване на западни банки, корпорации, монополи, търговски вериги, чрез които да се източва и малкото създадено в тези страни. Да заплащат с перверзния двоен стандарт, който се прилага спрямо тях. Да заплащат с все нови и нови условия, които им се поставят за изпълнение, след безпрекословното изпълнение на старите. Да заплащат с неистовия вой, надаван от внедрените западни НПО (чрез българските им слуги). Вой, който непрекъснато руши "имиджа" на тези народи пред света, създавайки "морални" предпоставки, за допълнително мачкане на психиката на робите от тези страни. НПО-та, които в последните години всъщност претендират и се налагат като единствения меродавен източник на идеи и решения за всяко едно правителство - по този начин напълно контролирайки политиката на цялата държава без значение кой управлява. Ето още една причина за премахване на партиите - просто е без значение кой ни управлява, така и така те ще трябва да провеждат една и съща политика. Да не говорим, че левите партии взимат десни решения, десните леви и накрая ни управлява уникалното животно ляво-дясна коалиция - БСП/ДСП/Атака (т.е. вчерашните уж противници са днескашни съюзници, помежду впрочем същото е и на Запад).
18  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Относно ЕС -: Jan 09, 2014, 04:30
колкото повече се говори, толкова повече глупости се казват. в стремежа си да сте всеобхватни разсъждавате глобално, а проблема е локален. толкова локален, че се свежда до отделния човек, до всеки един отделен човек... /май че трябва да се случи ренесанс на ренесанса.../ отъпяването на отделния човек е световна политика, която вече е дала разултат, а в следствие на това и всички глобални и секакви политики стават възможни! никаква вина нямат партиите или професията политик, а нищожните човечета, които ги олицетворяват! проявете въображение -заменете нищожествата с Хора и тогава се опитайте да си представите картинката!

Проблема е както глобален така и локален. Ако забеляза към края на клипчето споменаваме, че моралната (локална) компонента предхожда икономическата такава и я определя. Обаче понеже живеем в глобален свят, няма как да не отчетем и неговото влияние, иначе рискуваме сериозно да go подценим (а неговия принос е не по-малък).

Освен това, не може вече просто да седим и да чакаме хората да се осъзнаят и променят, трябва да им помагаме. А тия които не са заразени от апатията и моралната деградация, трябва да се организират и да станат фундамента на промяната. Някой трябва да даде началния тласък - ако трябва да направя аналогия с физиката (нали съм физик) - човешкото общество може да бъде разгледано като пример за нелинейна неравновестна динамична система - за такива системи е характерно, че малко промяна в коя да е част от системата може да доведе до гигантски промени в цялата система.

Например кристализацията е един такъв процес - за да се формира кристал от стопилка е нужен зародиш (т.е. малко парченце кристал), веднъж попаднал в стопилката, той води до незабавна, с огромна скорост кристализация. Т.е. качествените промени в едно общество винаги започват от малка група/групи хора и се разпространяват из цялото общество (вземи за пример ако искаш будителите/революционерите преди Освобождението - без тази малка група хора и техния пример едва ли БГ щеше да е това, което е сега).

Има един такъв феномен, че хората все още не могат да проумеят (твоя пост го доказва), че партии не са ни нужни за да се самоуправляваме добре. Ако искаш вземи примера на Исландия, който dejuren постна - въпреки, че там партии има, но ролята на обществото нарасна с въвеждането на елементи на пряката демокрация. Това е някакъв хибриден модел, който тях си ги устройва, засега. При нас обаче стана очевадно, че партиите са не само зло, ами ако искаме да имаме реална промяна (дългосрочна) трябва да бъдат забранени - доказано от 25 + 65 години (спокойно може да включиш е периода преди това).

Дори да приемем, както ти казваш, да дойдат едни добри политици - това не решава проблема кардинално, а го отлага докато добрите политици не бъдат отново изместени от "лош" материал, което неминуемо ще се случи - факт, доказан от практиката, просто тоя филм вече сме го гледали. Трябва веднъж за винаги да разберете, че с времето Номенклатурата има единствено свойството и задачата да се самовъзпроизвежда и нараства, с всички произтичащи от това негативи за едно общество. Затова ние твърдим, че в сегашната си форма Представителната демокрация е деградирала в това, което ние наричаме Номенклатурокрация - кастата на професионалните политици (в мнозинството си, аморални, нереализирани некадърници) и техните паразитни структури, които с нищо не допринасят към напредъка. А демокрацията е превърната от тях в един фарс и фасада, за да си осигурят необезпокояван достъп до властта и облагите от това. Този феномен вече става очевиден и на Запад - нали живея тука, мога да ти давам безкрайни примери, няма да ми стигне цял ден да описвам кви безумия натворяват тукашните (белгийски) Номенклатурчици. Засега икономиката и обществото им ги издържа, но в момента, в който дойдат на нашето ниво, ще "изгърмят", както и ние "изгърмяхме".

Всички условия за смяна на системата от Представителна демокрация в Пряка (безпартийна) демокрация са налице. Така или иначе това е логическа и естествена следваща стъпка в развитието ни - всички други промени и смени ще запазят статуквото, и ще бъдат нищо повече от N-тата мимикрия на същата уродлива система, на принципа: "прах в очите" и "да променим нещо, за да не променим нищо". 

Капиш?
19  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Относно ЕС -: Jan 07, 2014, 04:37
Ето мнението на Заедно (организацията от която съм част) за проблемите на БГ (вкл. негативния ефект от членството в ЕС) и изходът от текущата катастрофа:

http://www.youtube.com/watch?v=Ks0oUHHe8Fc


За да ви стане ясно защо ЕС в сегашното му форма е вреден, ви предлагам да прочетете следната статия за Глобализма (т.е. ЕС е проводник на точно тази уродлива форма на Глобализма):

http://literaturensviat.com/?p=48921

Ето защо от Заедно толкова много настояваме Номенклатурата и професията политик да бъде забранена - т.к. Тя е директен проводник на Глобализма, т.е. да бъда обезсилена националната държава, за да бъдем управлявани централизирано от наднационални елити, на които не им пука за нашите интереси (което дефакто си е нова форма на робство).


Ще си позволя също да копи-пейстна линк към следната статия от блога на dejuren, която показва защо не трябва да се прекланяме пред Запада под каквато и да е форма (вече живея от 7г. на Запад - 4г. в Германия, а сега от 3г. в Белгия, и смея да твърдя, че хората в БГ, дори интелигентните, идеализират Запада прекалено много, до степен, че да оплюят собствената си държава и народ; проблема е, че повечето или не са живели там или бъркат туризма/опаковката с живеенето на Запад), както и показва свежи идеи за правилния подход/мислене, за да излезем от кризата:

http://cccp-2.blogspot.be/2013/12/blog-post_3.html
20  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Безсмисленото насилие -: Dec 21, 2013, 01:59
Ето една много интересна история и поуките от нея, която много напомня на ситуацията в БГ (който има слаби нерви да не я чете, т.к. има описани случаи на брутално насилие):

http://frognews.bg/news_62316/Istinite_na_edin_veteran_za_CHechnia

Т.е. ако се абстрахираме от конкретните събития и земеним чеченци с нашия и чужд слугинаж, който ни мачка и унищожава, ще се получи ситуацията, в която руснаците изпадат преди и по време на войните в Чечня.

Решението на проблема, което е на първо място промяна в психологическата нагласа, е също дадено - това е отхвърляне на страха и обединение. Дано народа ни и ние узреем за това преди да е станало твърде късно, щото последствията, мисля че ще са подобни на руската трагедия описана в статията, т.е. докато всеки е сам за себе си ще продължават да ни мачкат - както статията показва, няма ли единство в народа, малко група хора може да го управлява и унищожи на части без съществени проблеми (само си спомнете как руския ветеран беше споменал, че руснаците в Чечня, преди войната, са 2-3 повече от чеченците, но въпреки всичко заради липсата на единство чеченците ги попиляват като стой та гледай).
21  Сигурност / Системна Сигурност / Re: GSM == ЗЛО! -: Nov 28, 2013, 02:55
Звучи доста интересно, чак на мен ми се прииска да пробвам, ама съм зверски зает с други неща.

Ще чакаме инфо за прогреса и какво, и как си открил с тези джаджи.
22  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Готови ли сте? -: Nov 14, 2013, 03:00
@dejuren, +1 от мен.


Значи най-лесно е да контролираш отчаяните и обезверените, т.к. те са се предали преди битката още да е започнала.
Така че квото и да му натресеш на такъв човек той ще го приеми мърморейки щото "нищо не можело да се направи".

За завършек ето едно интересно филмче за Лисабонския договор (дефакто конституцията на ЕС), да видите кво ни
пробутаха докато се занимавахме с празни приказки:

http://www.youtube.com/watch?v=pvagBb3EzFc

С една дума, честито, вече сме роби не само на нашите управници, ами и на тези в Брюксел - като го гледах останах
с лошия привкус, че това, което са снесли с този Лисабонски договор е текущия БГ модел само че в Европейски мащаб.
23  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Проект - Q4 -: Nov 11, 2013, 22:47
Аз следя темата от любопитство и я чета, обаче не очаквай помощ от мен - тези неща съм ги позабравил и следя доколкото електрониката ми беше хоби едно време (освен това съм учил в техникум по електроника) и ми е интересно, така си припомням разни неща.

Поздрави и успех с проекта :)
24  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Търся плеър за музика, подобен на Rhythmbox -: Nov 09, 2013, 21:09
Аз минах от Rhythmbox на qmmp и съм супер доволен. Та qmmp е qt базиран и прилича на едно едновремешния winamp. Аз го ползвам в Гном и нямам никакви проблеми.

Моя съвет е, ако не си се фанатизирал, до го пробваш. Аз зарязах Rhythmbox заради него - дава ми точно това, което искам. Може да пуска и клипове.
25  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Абе, нови избори че ще има, ще има! -: Jun 30, 2013, 03:37
Цитат
Иначе алтернативи има, но проблема е, че повечето хора чакат някой да дойде и да ги оправя, вместо да се вземат в ръце и да направят нещо по въпроса, и да се включат по някакъв начин в борбата най-общо казано. Единствената сериозна причина да сме толкова зле е пасивността и бездействието на голяма част от народонаселението, всичко друго е вторично.

Колко хора я повтарят тая простотия като папагали, не е истина...

Освен това, някак не върви човек дето работи и живее извън България да обяснява как другите българи все чакали наготово. Не мислиш ли?

Брат, нали днес съм извън БГ, утре може да се върна (поне това ми е плана, друг е въпроса кога точно ще стане). От друга страна докато бях в БГ участвах активно в обществения живот доколкото ми позволяваха силите и времето. Сега това, че съм на няколко хиляди километра не пречи по никакъв начин да помагам пак с каквото мога. Все пак живеем във века на Интернет, за голяма част от дейностите не е нужно да си в БГ. Не знам за теб, обаче на мен не ми е в стила пасивно да седя, да чакам и да се надявам нещо добро да се случи. Предпочитам ако мога да подпомогна процеса.

Сега за да си спестя излишните приказки просто искам поне малко да се замислиш защо Съединението 1885г. успя. Та мисълта ми е, че това е единствения път ако искаме да си отвоюваме държавата от мафиотската сган, която я управлява. Това обаче няма как да се случи ако седим и гледаме пасивно, изисква се нещо и от нас. Обаче аз никой не карам да прави нищо насила, давам винаги избор на хората те да си решат да направят едно или друго нещо - така или иначе ако човек не е узрял за нещо е безполезно (и вредно) за каузата да го насилваш против волята му.
26  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Абе, нови избори че ще има, ще има! -: Jun 28, 2013, 01:58
Вижте квото и да стане, оставка или не нещата ще отиват на зле, т.к. цялата система се е скапала, морално. Това, което виждаме са последните нейни агонии. Което и правителство да дойде от познатите партии няма да оправи нищо (освен тях си), така че най-добре да не живеем с разни илюзии за добрия цар, който ще дойде и с магическа пръчка ще ни оправи.

Иначе алтернативи има, но проблема е, че повечето хора чакат някой да дойде и да ги оправя, вместо да се вземат в ръце и да направят нещо по въпроса, и да се включат по някакъв начин в борбата най-общо казано. Единствената сериозна причина да сме толкова зле е пасивността и бездействието на голяма част от народонаселението, всичко друго е вторично.

Ето например аз реших да се включа в една неформална организация, която най-общо казано се бори за безпартийна пряка демокрация. По-голяма част от близките приятели, които смятам, че са честни и интелигентни хора на призива ми да се включат отговарят, че нямат време или че няма смисъл или че ги е страх и т.н. Тогава аз се питам с кой да променяме нещо като хората не искат да направят поне минимално усилие и да дадат нещо от себе си за някаква промяна? Хем искат алтернатива и промяна, хем не искат по никакъв начин да допринесат за това. Така че още дълго ще бъдем управлявани от СерГейовци, Разбойковци, Болен Сидеровци и прочие номенклатурчици и техните слугинажи.
27  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: дали моят глас се брои и има ли смисъл да гласувам?!??!? -: Jun 25, 2013, 01:56
Наивно е да си мислим, че от Номенклатурата, т.е. кастата на професионалните политици може да се пръкне нещо добро освен да стабилизират мизерията, за да могат да продължават да си развяват байряка и да грабят необезпокоявани, както до сега. Но надеждата умира последна, както се казва.

Бързи решения няма, по простата причина, че тези от които зависи нещо да се промени в краткосрочен план държат и хляба, и ножа, а и медиите (поне най-големите, които спокойно може да ги наречем медии за масови манипулации).

Протести като текущия са едно добро начало, но ако това не доведе до коренна промяна на системата, разбирай забрана на професията "професионален" политик, най-доброто, което ни очаква е възпроизвеждане на същата система, срещу която в момента се бунтуваме.

Ето нещо интересно по въпроса за Номенклатурата, нейната пагубна роля върху развитието на България и защо това нещо трябва веднъж за винаги да се изкорени (файла е малко дълъг на за сметка на това интересен):

http://www.dukaty-books.com/DUKATY-BOOKS/Svetlo_i_Tmno_files/Epilog.pdf
28  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: дали моят глас се брои и има ли смисъл да гласувам?!??!? -: Jun 22, 2013, 02:22
Помежду другото, пътуването до Андромеда не е чак толкова невъзможно (вече). През 1994г. един физик от Англия доказа на теория, че е възможно пътуването със свръхсветлинна скорост без необходимостта от въвеждането на т.нар. червейни дупки (тунел в пространството-времето, който свързва две точки).

Идеята му е да сърфираш върху пространство времето - пред кораба пространството се свива, а зад се разширява. Ефективно за наблюдателя в кораба пространството се приближава, т.е. той се движи в определена посока. Теоретично няма горен лимит за скоростта на движение.

За да може да манипулираш пространство времето по желания начин, така че да се движиш със свръхсветлинна скорост, обаче ти трябва достатъчно от т.нар. отрицателна енергия. В първата му статия от 1994г. той е изчислил, че за да създаде подобна пространство-времева конфигурация му трябва отрицателна енергия с еквивалент масата на Юпитер. Това прави нещата почти невъзможни.

Обаче по-интересното тука е, че един друг пич по-късно намира друга конфигурация, при която нужната отрицателна енергия вече не е чак толкова много - еквивалента в енергия равен на масата на космическия кораб Вояджър би била достатъчна.

С една дума това прави нещата реализуеми на практика. Естествено това няма да стане скоро, но пък пътя е вече ясно очертан. Т.е. Welcome StarTreck - преди всичко това беше фантастика сега се очертава реалност и то в някакво обозримо бъдеще.

Остава някой да намери още по по-оптимизиран вариант, при който енергията да намалее още повече. Тогава вече става още по-лесно за реализация.

Самия факт, че доживявам да прочета такова нещо ме изпълва с неописуема радост - преди години това беше не просто фантастика, ами нещо невъзможно дори да си го помислиш, че може да стане някога. А сега се оказва, че върху това вече се работи и резултати, макар и само теоретични, има.

Ето и един линк, където е разказано популярно, ако някой иска да прочете по-подробно:

http://io9.com/5963263/how-nasa-will-build-its-very-first-warp-drive
29  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: дали моят глас се брои и има ли смисъл да гласувам?!??!? -: Jun 14, 2013, 02:53
След като поотминаха изборните страсти и се наслаждаваме на полученият резултат от 20% от имащите право на глас, дали все още има хора, които смятат, че с негласуването си показват някакво друго отношение освен идиотизъм?????

Според законите на статистиката дали 20% или 100% са гласували няма значение за крайния резултат - разпределението на гласувате пак ще е същото.

За кой точно да гласуваме, брат? И да, ако се чудиш аз гласувах (въпреки че бях решил да гласувам с празна бюлетина накрая реших да гласувам за някаква партия), обаче партията, за която гласувах не влезна в парламента и по този начин гласът ми беше откраднат от тройно-четворната ламя.

Освен това да не забравяме, че всеки глас за партия с над 1% и носи субсидии - т.е. гласуване = пълнене гушата на някого.


Преди да продължа два цитата:


"Партиите са измислени от тайните световни кукловоди и една паразитираща на гърба на другите народи сатанинска нация, за да може по лесно да се манипулират, измамят и разделят хората и така да станат по-лесна плячка, за да се ограбят и разрушат техните държави, а те да бъдат поробени!"

 Гюстав Льо Бон


"Партиите и техните алчни и продажни лидери са скритата модерна форма на външна окупация и манипулативно управление на народите в полза на враждебни на националните държави, външни сили!"

"Най-много се лъже преди война, по време на избори и след лов."

 Ото фон Бисмарк


Партийния модел на демокрация е тотално изчерпан. Това, което наблюдаваме са последните агонии на една отиваща си система. Така че за кой гласуваш почти няма никакво значение, а партиите, за които може да се каже, че има смисъл да се гласува няма да ги видиш по телевизора (а всички знаем, че хората гласуват за някого, когото са виждали на ТВ екрана). Затова единственото спасение е заменянето на представителната (партийна) демокрация с (безпартийна) пряка демокрация, което да доведе до отпадането на професията политик и въобще партиите в сегашната им форма, които само разделят обществото (и на принципа разделяй и владей го манипулират успешно).

Ето малко повече инфо: http://www.zaedno.mobi/Zaedno/Nacalo.html


ПС: Каквито и скрити коалиции и съглашения да правят в парламента на есен или догодина ги чакат отново протести (доста по-сериозни от тези отпреди изборите). Просто се вижда с просто око от всеки, че съществуващото статукво не удовлетворява мнозинството от българите и това вече няма как да се скрие и замаже. Като добавим допълнително и икономическата ситуация, и нещата загрубяват сериозно. Така че сегашното или което и да е правителство излъчено от съществуващите партии го чакат само проблеми и работа във взривоопасна обстановка.
30  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: LINUX/UNIX sys.admin-Курсове или Преподавател -: May 31, 2013, 03:14
Погледни ето тука:

http://academy.telerik.com/student-courses/software-technologies/os-windows-linux/about

http://www.youtube.com/watch?list=PLF4lVL1sPDSk62veBXXB0bXk0NmW4PHbu&feature=player_embedded&v=qat2xhSGKTM

Това е курса по операционни системи на софтуерната компания Телерик - курса покрива Windows и Linux/Unix. Лекторите обясняват много разбираемо (като за идиоти). Мисля, че ще ти е полезно и ще ти хареса. Поне за начално и скоростно запознаване с най-важните неща за Линукс, мрежи, хардуер и т.н. е перфектно. Ако никога не си бачкал с Линукс си го инсталирай или на dual boot или във виртуална машина и почвай да го ръчкаш (настройваш го, така че да може да го ползваш).

Научи основните команди в конзолата и основните конзолни програми, които се ползват често за администрация на системата (в Интернет е бъкано с инфо за това). Без конзолата си като сакат в Линукс. Веднъж като свикнеш с конзолата ще оцениш нейната гъвкавост и колко много ти помага да си свършиш работата бързо. Аз в началото като почвах (преди ок. 10г.) с Дебиан се наложи да ползвам конзолата (командния ред), т.к. нещо скапах графичната среда и трябваше да я оправям. Това ме принуди да науча основните команди, за да си оправя системата. Така в крайна сметка се научих да боравя с конзолата и за мен това е нещо уникално полезно - тогава токова свикнах с нея, че сега не мога да си представя живото без нея :)

За начало си инсталирай някоя дистрибуция (аз бих ти препоръчал Ubuntu или Debian; други възможни са Fedora, OpenSuse и Centos; има стотици други, но тези са най-използвани и лесно се намира инфо за тях) и почвай да я настройваш за нормална всекидневна работа (в режим десктоп). Като свършиш с това може да продължиш към системна администрация и сървърните истории.

Заради се с много търпение и време, както и забрави за Windows–ките си навици, т.к. няма да са ти много полезни. Ако преживееш първоначалния шок от новото и ти хареса гъвкавостта, и контрола над системата,
значи успешно си се справил.
Страници: 1 [2] 3 4 ... 43