Покажи Публикации - arda_kj
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 43
31  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Тогава vs Сега -: May 24, 2013, 03:08
go_fire, aleximilian - първо благодаря за пожеланията за празника, един от най-смислените и хубави български празници, още повече, че и аз съм свързан професионално с него (иначе честито и от мен).

@aleximilian радвам се (и го оценявам високо), че си отделил време поне малко повече да се запознаеш с идеите и инфото на сайта, както и че отделяш време да коментираш прочетеното. Друг е въпроса, че аз не мога да се съглася с изводите от твоите коментари.
Сега конкретно по твоите тревоги - ами нали идеята е да има пряка демокрация, при която хората ще могат да контролират всяко едно решение и да бъдат питани за всичко. Включително ще имат правото да предлагат закони, като приемането на законите ще става изключително и само от гласоподавателите, т.к. парламента няма да е нужен (поне за сега това е концепцията). Държавния съвет (освен назначаването на правителството) има единствено контролни функции без никаква изпълнителна власт, той просто надзирава дали правителството си върши добре работата (и го санкционира ако не си я върши добре). Държавния съвет, както и правителството имат определен (ограничен) мандат. Не знам къде във всичко това виждаш тоталитаризъм. Имам чувството, че четеш програмата и нейната обосновка като дявола евангелието. Да не говорим, че всичко това ще бъде уредено в една нова конституция, където понятието пряка демокрация ще е в нейния фундамент и където на всеки са му гарантирани минимум права и свободи, които никоя власт не може да наруши. Да не говорим, че понеже ще е пряка демокрация общество като цяло ще има несравнимо повече власт при взимането на каквито и да е решения в сравнение със сега.

@go_fire науката е огромна област, като по-голяма част от науката е съсредоточена върху мирното и приложение. Да има военни и подобни приложения, ама не знам защо по някаква причина тебе все те влече към тях или към някакви дилеми и някакви експерименти свързани с ексцесии. Разбери, че това нещо не е нормална практика, а когато е си има съответните етични правила и регулации. Ако правителството или някой куко учен си прави каквото си иска, то си носи моралната (и правна) отговорност. Пак, повтарям, всеки учен си има съвест/етика/морал и сам за себе си решава дали ще мине червената граници или не.
По въпроса с експертите мисля, че съм отговорил в предния параграф (виж отг. до aleximilian). Накратко, както Държавния съвет, така и правителството си имат мандат, след , който си заминават (естествено ако са свършили работа и хората са доволни могат да ги преизберат).
32  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Има ли връзка между версията на кернела и хардуера? -: May 24, 2013, 02:16
Сега се зачетох отново в първия ти пост. Явно нещо грешно съм го разбрал. Наистина това ядро 2.6.17 е старо за Убунту 10.04 (и едва ли се поддържа вече). Като вариант може да пробваш да инсталираш (от пакетния мениджър) същото ядро като това на настолната ти машина и ако нямаш проблеми с него, тогава деинсталираш  старото ядро.
33  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Тогава vs Сега -: May 23, 2013, 04:26
@laskov ти си един от културните хора във форума (което буди уважение), обаче подобно изказване на това, което си писал повече подхожда на хора от една друга (ученическа) възраст. Не знам срещу какви мои възгледи ще се бориш (идеята е да се борим заедно, евентуално), не знам какво си разбрал от това, което съм написал (май не много), ама не виждам много пряка демокрация и смъртно наказание в линка, в който си постнал. Що се отнася до промените, те се правят от хората, заедно, аз (сам) нямам никакво намерение да променям каквото и да било. Ако направя нещо хубаво и хората го оценят, ще се радвам, ако не го оценят, здраве да е (живота продължава).

@go_fire очевидно не си много наясно как се прави наука в съвремието. Аз не съм Франкенщайн и нямам намерение да правя експерименти с хора. Обективността (научната) и експеримента са две различни неща. Обективността предполага безпристрастен (до колкото може) анализ на данните от експеримента. А дали ще извършиш един експеримент зависи от тебе и твоята (съвест/етика). От друга страна какво значи щастие за "милиони". Нали се сещаш, че не винаги може да предскажеш колко важно и полезно е дадено откритие преди да му дойде времето да влезе в употреба (което често се случва доста след самото откритие).

@aleximilian аз лично имам резерви и критика върху част от точките в програмата, които смятам като ми остане повече време, да седна да ги синтезирам и пратя за обсъждане. Иначе програмата се състои от конкретни точки, т.е. без конкретни коментари върху точките не знам какво (конкретно) очакваш да ти отговоря. Ако кажа, не, програмата не е утопия от това по-малко убеден ли ще останеш, че не е утопия? За да разбереш пълния смисъл и обосновка на програмата, трябва да прочетеш повечко от инфото на сайта (аз тука няма как да ти го преразкажа накратко просто прочети поне началната страница на сайта). Както и да е, главната идея е премахване на професията "политик", т.к. тя води до създаване на една самоподържаща се, самовъзпроизвеждаща се и разрастваща се с времето Номенклатура, която не я е грижа за интересите на обществото и хората. Този процес на някакъв етап скапва икономиката на съответната държава, т.к. производителната част от обществото намалява за сметка на непроизводителната (Номенклатурата и нейните структури). Същите процеси на засилване на Номенклатурата и нейните производни тече на Запад, просто те още не са стигнали нашето равнище (съответно падат от по от високо и не са достигнали дъното, което ние достигнахме). От тази гледна точка този, тип държавно управление, ние (от Заедно) го нар. просто Номенклатурокрация - управление доминирано от корумпирана клика професионални политици, ръководещи се единствено от личните си интереси, чиято единствена цел (зад паравана ляво/дясно и т.н.) е запазването и задържането на властта (и облагите от нея). Преди 89г. беше еднопартийна Номенклатурокрация, а сега е многопартийна Номенклатурокрация, но характеристиките и са същите (виж предното изречение). Според нас единственото смислено решение на този проблем е преминаване от "Представителна демокрация" към "Оптимизирана пряка демокрация", в която ролята на партиите (за сметка на обществото) намаля значително и се минава към управление от професионалисти/експерти (край на политически мотивираните назначения). Целта е премахване на безсмисления полит. театър, който ни разиграват, за да може енергията да се изразходва в решаването на реалните проблеми на държавата, а не в разтягане на локуми и евтини сценки по медиите.
34  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Има ли връзка между версията на кернела и хардуера? -: May 23, 2013, 01:33
Е как да не ти се е обновило ядрото, баш ти се е обновило :) Друг е въпроса, че в Убунту 10.04 това е ядрото по подразбиране (колкото и да не ти се вярва). Аз преди да ъпгрейна до Убунту 12.04 бях с това ядро.

Не знам какво ядро очакваш да имаш, ама ако това ти върши работа, за какво ти е друго?

Ако толкова искаш "ново" ядро виж в хранилището на Убунту 10.04 какви други ядра има. Ако и те не те удовлетворяват, добавяш Убунтовското kernel ppa (виж в google как да го направиш) и си избираш нови ядра от там.
35  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Тогава vs Сега -: May 20, 2013, 19:16
За смъртното наказание - аз лично не съм твърдо За, т.к. наистина може да станат и грешки. Обаче това не е най-важното. Важното е да има наказуемост за престъпленията. Ако обществото реши нека има смъртно наказание, може би временно докато се стабилизират нещата и то за престъпления, които са особено тежки, в които убийството е извършено по особено жесток начин.

За Електронното гласуване - вижте затова ще има преходен период (който да е максимум един мандат), за да може технологично да се извърши прехода и за да може всички, които имат право на глас да могат да гласуват. За ценза естествено това е спорен въпрос, аз съм по-скоро За, т.к. смятам че всеки който иска да има право да гласува трябва да се бори за това си право. Иначе ако му го дадем на готово, има едно малцинство, което няма да го оцени и ще злоупотреби с него. Другия позитив на електронното гласуване - ами само си припомнете колко средства се прахосват за избори, нали ако ще е пряка демокрация не искаме да даваме излишни пари (милиони) всеки път, когато трябва да гласуваме. Вместо това могат да отидат за нещо по-полезно.


@aleximilian За мен най-важното от всички точки в програмата е въвеждането на пряка демокрация. Всичко друго подлежи на уточнение и е вторично, т.е. обществото ако реши може лесно да го промени (в случай че не го устройва).
За ЕС (ако не се разпадне) - ако случайно стане, така че излезем от ЕС, винаги може да сме асоцииран член (като Швейцария и Норвегия), но да имаме достатъчно независимост, така че да можем да провеждаме политика изгодна на нашите интереси. От друга страна ако излезем, но икономиката ни се оправи, не е ли по-добре да сме извън поне докато се стабилизираме.

ПС: Аз съм в Белгия, Иван Даракчиев е в БГ, т.е. той се е прибрал в БГ вече, никога не е живял в Австралия, живял е в Белгия, Швейцария и САЩ, но от време на време се виждаме и тук в Белгия (т.к. е живял дълго време тук и има работа от време на време тук). Не всички сме извън БГ, голяма част от хората в Заедно са в България. Аз се запознах с Иван покрай една конференция в БГ, запознахме се в Бургас, т.к. той е от Бургас (иначе конференцията беше в Несебър). Запознаването го инициирах аз, т.к. ми се въртяха разни идеи за "свързване" и това, което той имаше като концепция ми допадна. Под свързване имам предвид хора на, които аз имам доверие и познавам да се обединим с цел обществена дейност. Ако някой от тези хора има други познати някъде другаде, на които има доверие те си правят да го наречем кръг около тях. Накрая всички кръгове ги свързваме в една мрежа за обмяна на инфо и общи действия. Така ако решиш да организираш един протест/подписка и т.н. поне знаеш на колко хора може да разчиташ и колко човека ще се отзоват.
Всеки кръг си решава сам какво и колко да подкрепи, но понеже се подразбира, че това ще са активни хора, най-малкото се очаква да вземат отношение по даден проблем. Та така започна всичко за мен. За това и от време на време пиша да създадем такъв кръг и кръгове в Линукс общността в БГ, за да може по организирано да защитаваме идеите на отворения софт (пред държавата например), а и да се включваме в разни обществено полезни дейности и каузи. Аз друг начин освен запретване на ръкавите и обществена работа не виждам. Или ние създаваме около нас си света, в който искаме да живеем или абсолютно нищо няма да се промени.

За Заедно, както казах ние сме отворени за критика и идеи (както и за нови хора, т.к. сами без подкрепа не може нищо да направим) - ако някой специално реши да даде обратно връзка с конкретни препоръки бих го насочил директно да се свърже с Иван Даракчиев и да му зададе въпросите, които има (на сайта има негов емайл).
36  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Тогава vs Сега -: May 20, 2013, 18:43
go_fire,

Първо нека да каже, че изпитвам уважение към теб и твоите възгледи (донякъде и ги споделям).
Естествено и винаги да им различия, но това е част от прогреса.

Сега по същество. Не знам от къде ти хрумна, че за нас учените морала е някаква отживелица или няма общо с това, което правим. Истината е, че е точно обратното. Друг е въпроса, че повечето учени (особено в областта на физиката, от която съм и аз) в настоящия момент са атеисти (но това не значи, че нямат морални ценности).


Що се отнася до мене, аз бих се определил като вярващ християнин, обаче не съм от хората, които са много в час с ритуали и т.н. на църквата. За мен най-важно е разбирането на концепцията на християнството (в крайна сметка ако човек не разбере концепцията на нещо, то за какво разбиране на останалото да говорим). Това е една от малкото религии, в която най-ясно е казано какво е Бог (и то от Исус Христос). Според нея Бог е любов, която не зависи от нищо. Понятието любов е най-близо до понятието Бог и ние познаваме Бог чрез чувството любов. Каквото и да се случва с тебе и съдбата ти, ако запазващ чувството на любов в душата си ти си по-близо до Бог и от месия. Ако загубиш чувството на любов в душата си ти губиш постепенно невидимата връзката с Бог, а понеже висшата си енергия отговорна за поддържането на нашия живот и съдба ние получаваме от Бог точно чрез любовта в нашето съзнание/подсъзнание, от там следват болести и смърт (които може да са разтеглени във времето от няколко години до поколения напред).

От тази гледна точка за мен вярата в Бог няма нищо общо с това, което повечето хора смятат за вяра, т.е. сляпата вяра в нещо (щото със същата сляпа вяра мога да вярвам в съществуването на летящото спагетено чудовище). За мен Бог не е просто вяра, а реалност, която може да изпиташ и с която взаимодействаш всеки ден. Имаше един философ, не му помня името, който се е изразил много точно, а именно - "няма нищо по-лошо за една религия от безмозъчно следващия последовател". Защо го е казал? Много просто, безмозъчния не мисли, а прави това, което му кажат. Във всяка едно учение ти трябва да си изследовател, да намираш нови и нови основи на вярата си, и да поглеждаш на нещата от нови и нови ъгли. Иначе рискуваш да застинеш на една точно определена формулировка (която може да се окаже непълна или грешна), а да не говорим, че ставаш и лесно манипулируем от разни псевдо представители или не доразбрали на дадено учение/религия (да не говорим за множеството измислени секти и т.н.).

От научна гледна точка, колкото и пъти да съм мислил по въпроса съм стигал до извода, че понеже този свят съществува, значи е по-вероятно да има Бог (т.е. някой или нещо да го е създал). Физиката също се занимава с въпроса за Бог и неговото съществуване. Да не е директно, но има например в космологията Силен и Слаб антропен принцип. Силния антропен принцип твърди (за да обясни съществуването на живота), че Вселената е създадена по такъв начин и с такива физични закони, така че да възникне живот в нея. Което значи, че индиректно се загатва за нещо отвъд видимото създало Вселената. Слабия антропен принцип твърди (за да обясни възникването на живота), че Вселената е съдадена с такива физични закони, така че да има ВЕРОЯТНОСТ да възникне живот. Разликата е малка, но съществена - в първия случай възникването на живот е детерминирано, във втория не е. За да избягат от напръв поглед ирационалната концепция за Бог, физиците приемат, че ние сме една от многото (безброй) вселени, в които се оказва, че физичните закони са такива, че да възникне живот. Само дето за да обясни това се въвеждат други вселени, които са ненаблюдаеми и отново не решава проблема, а го задълбочава. На този етап на развитие науката е на това ниво. Повече от това науката не може да каже. На следващ етап може да има друго становище.

Освен това аз се интересувам и от други религии и учения, т.к. са ми интересни и си обогатявам по този начин представите за света. В основата си всички религии са еднакви, но тъй като създателите са им различни е нормално да има разлики, а и с времето се натрупват изкривявания. Например т.к. зачекнахме за християнството се учудвам, че повечето хора изтъкват като аргумент против християнството това за "като ти ударят едната буза, обърни и другата". Всъщност в това нещо е закодирана огромна информация стига да може да я разчетеш, но за съзнание, което е свикнало да реагира в крайности (на добро-лошо) и да мисли повърхността, това изглежда като кощунство. Истината е, че тази, нека я наречем инструкция на Христос се отнася за емоционалната ни реакция, а не толкова за външната реакция. Много ясно, че ако дойде някой да те бие ти ще отвърнеш и ще се защитиш. Тънкостта е там, че Христос намеква, че не бива да намразиш врага си (т.е. да възникне в теб и да се задържи емоцията на омраза), т.к. това, понеже всички хора сме свързани вътрешно, е все едно да мразиш себе си. Да си спомним също, че Христос гони търговците от Храма. Това какво е според вас? Защо не е обърнал и другата буза в тоя случай? Отговора е прост, и в двата случая (на обръщане на бузата и изгонване на търговците) Христос е спасявал любовта. В първия случай, любовта в собствената си душа, във втория любовта в душите на търговците (т.к. те са извършвали грях продавайки в храма).
37  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Тогава vs Сега -: May 19, 2013, 20:44
Въпросът "Тогава vs Сега" е без голямо значение за настоящето и бъдещето. Вместо да прекарваме времето в безсмислено мечтане за Тогава (и оплакване от Сега) трябва да запретнем ръкави и да почваме да работим за промяната, и за полагане на основите на система, която нас ни удовлетворява.

Докато хора като вас и мен (които приемам, че имат представа какво трябва да се прави иначе нямаше да поставят тази тема и да пишат в нея) се ограничават само с писане по форумите или бистрене на политиката в кръчмата или на маса с чаша ракия в ръка, абсолютно нищо няма да се промени. ТРЯБВАТ РЕАЛНИ ДЕЙСТВИЯ.

В момента в обществото ни назряват реални искания и реални действия за промяна, и заменяне на уродливата система на Сега с нещо работещо, което ще служи на цялото обществото. За да стане обаче тази промяна трябват хора, които са готови да жертват поне малко време и енергия за тази кауза (нали не очаквате системата на Сега да се промени сама от само себе си).

Ако изпуснем този исторически шанс за промяна на системата на Сега, България, след 30-40г. може да я няма (или да е на доизживяване). Не знам за вас, обаче аз това не мога (а и не искам) дори на ум да си го помисля, нито пък някога (докато съм жив) ще се съглася това да стане.

Знам че на повечето хора им е по-лесно да седят и да се оплакват, да не правят нищо и просто да гледат безучастно отстрани (понеже това не изисква никаква сериозна енергия и ангажираност). Но апела ми е към тези, които не са такива или най-малкото са готови поне малко да излезнат от летаргията на зимния си сън и да направят нещо за другите.


За да не бъда голословен и, за да не ме обвини някой, че и аз само си чеша езика по форумите, ето как се развиха нещата с мен:

В момента работя в KU Leuven (Льовен, Белгия) като изследовател (т.нар. postdoctoral fellow). Работя във факултета по химия, въпреки че съм физик, но нещата в днешно време са много интердисциплинарни, така че това не е някакво изключение. Казвам се Стоян Йорданов и съм на 30г., ето тука може да ме видите на web страницата на департамента (предпоследния ред с българското знаменце) http://chem.kuleuven.be/research/mds/post-doctoral%20researchers.htm

В някакъв момент от моя живот осъзнах, че само говоренето и писането по форуми не са достатъчни, за да се промени системата в същността си, трябва по-организирана съпротива и обществена дейност. Сам човек трудно може да се изправи срещу системата и да очаква да промени нещо. От друга страна ако знаеш, че зад тебе стоят повече хора и си част от някаква силна организация, нещата вече не изглеждат толкова невъзможни.

Както и да е нещата се развиха, така че в един момент се срещнах с ето този човек

http://www.eurochicago.com/2011/09/ivan-daraktchiev/

който е един наистина уникален българин, и който е почнал да работи в посока промяна на системата на Сега. Понеже видях, че освен празни приказки за промяна има и изградена концепция какво трябва да се промени в България, реших че си заслужава жертвата и усилието да го подкрепя и да се включа в неформалното движение създадено от него нар. "Заедно".

Главните идеи за които се борим са:

1) Пряка демокрация (с гласуване по електронен път и образователен ценз основно/средно образование);
2) Отпадане на партиите и партийния живот в класическия им вид - т.к. след въвеждането на пряката демокрация стават безсмислени;
3) Избиране на държавен съвет (от например 12 човека) мажоритарно, който назначава правителство (от експерти) и осъществява контрола върху него. Всеки представител на държавния съвет изпълнява длъжността президент на ротационен принцип (например чрез редуване на всеки шест месеца);
4) Отпадане на парламента като излишна институция след минаването на пряка демокрация;
5) Създаване на Народен Трибунал за наказване на виновниците за нац. катастрофи през последните 120г.;
6) Ревизиране на всички приватизационни сделки;
7) Подготовка за преминаване към нова икономическа система:
   7.1) Въвеждане на Базисен доход (всеки получава и му се гарантира минимум доход всеки месец) - дохода е такъв че да няма ровещи по кофите и едновременно с това да не е прекалено голям, така че да има стимул да работи. Дохода е пожизнен, независимо дали работиш или не го получаваш;
   7.2) Замяна на ДДС с данък върху оборота (например 5% данък върху оборота) - край на ДДС измамите и опростяване на данъчното законодателство;
   7.3) Въвеждане на прогресивен данък общ доход (10-15-20);
   7.4) Елиминиране на данък върху дивидентите (след стриктно дефиниране на понятието) и данъка върху лихвите по депозитните влогове;
"8") Реформиране на медицинското обслужване. Регламентиране на безплатно медицинско обслужване за всички български граждани. Закриване на Здравната каса като ненужна бюрократична структура. Премахване на медицинското и социално осигуряване като ненужно в новата система;
9) Суспендиране на присъединителния договор с ЕС и иницииране на преговори за нов договор или излизане от съюза - понеже текущия договор е повече в наша вреда отколкото полза;
10) Реформиране на съдебната система. Въвеждане на смъртно наказание;
11) За пълен списък тук: http://www.zaedno.mobi/Zaedno/Novini_ot_ZAEDNO_files/111222333.pdf
12) За подробно запознаване с възникването и идеите на движението, тук: http://www.zaedno.mobi/Zaedno/Nacalo.html

Нека програмата да не се възприема като нещо крайно и фиксирано, а като начална точка на последващи дискусии. Всяка добра идея и градивна критика е добре дошла.

Ако някой прецени, че си заслужава риска и усилието, и реши да се ангажира може да ми пише директно на мен yordanov.stoyan"maimunka"gmail.com или на адреса посочен на сайта (т.е. директно на Иван Даракчиев). Всяка помощ, дори и просто да следите какво правим е от полза. Комуникацията е в повечето пъти по електронен път. Ако някой иска да ме види на живо, при някое от идванията ми в БГ (горе-долу веднъж годишно) и това може да стане.

Във фейсбук може да ни намерите (и присъедините) и следите тук https://www.facebook.com/groups/147495022080378/

Защо го правя всичко това? Освен че обичам родината си до мозъка на костите си, планирам в някакъв момент да се върна (най-късно до 10г.), ако до тогава нещата не са се променили съществено, ще трябва всичко това да го почвам от началото. Затова, вместо да чакам, а и за да си спестя времето, за мен единственото спасение е някакви читави хора да се съберат и намерят, да се обединят, да поддържат връзка и с общи действия да се опитаме да движим промяната и прогреса в БГ.

Та въпроса в момента е къде ще сте Вие през цялото това време и искате ли да направите нещо или ви стига да гледате от страни случващото се?
38  Linux секция за напреднали / Начини за увеличаване на бързодействието / Re: Оптимизация на убунту -: May 16, 2013, 00:43
Мойто мнение е, че каквото и да правиш няма да подобриш нищо съществено. И да спреш услугите, които не ти трябват няма да спечелиш нищо, т.к. ако тези услуги така или иначе не се използват, няма как да натоварят машината.

Наистина ако спреш Xserver и графиката ще спечелиш между 1-5%. Общо взето ако сървъра ти има достатъчно РАМ памет, така че да не ползва swap дяла/файла (това е виртуалната памет, която е на хардиска и е бавна), повече от това едва ли може да направиш.

Ако искаш истинска оптимизация ще трябва да вземеш по-мощен сървър, това е истината. Другия вариант е да прекомпилираш ядрото и съответния софт, който искаш да работи по-бързо, ама едва ли ще искаш да си губиш времето с това, а пък и е съмнително дали ще увеличиш съществено производителността, т.к. така или иначе софтуера в Убунту идва компилиран с що годе добри оптимизации (виж за твоя CS софт може и да не е така).

ПС: При Убунту е препоръчително услугите (services) да се спират по тертипа на upstart демона, който е отговорен за стартирането им. Най-простият начин да спреш някоя услуга е да отидеш в /etc/init директорията и там да преименуваш конфиг. файла на съответната услуга, така че да не завършва на ".conf". Аз например преименувам файла от, например, cups.conf --> cups.conf.disabled. Понеже не завършва на .conf, upstart няма да стартира съответната услуга. Има и други начини да не се стартират услуги, но за начало това ти стига.
39  Програмиране / Web development / Re: Елементарна система за съдържание -: May 14, 2013, 03:12
Според мен, по това което си писал, бих ти препоръчал Joomla. Това е система за управление на съдържание с отворен код. С две думи - с нея може да си правиш бързо и лесно сайт на професионално ниво. Има хиляди плъгини, добавки и т.н. повечето са безплатни, които могат да ти свършат работа за каквото си поискаш. Също има лесен за управление web интерфейс, поддържа регистрация на потребители с различни права, които ти може да им настройваш толкова фино, че да ти удовлетвори всички нужди. Аз в момента съм се заиграл с нея и съм очарован от възможностите и. Текущите поддържани версии са 2.5 и 3.0. Като последната вече е способна да показва добре форматирано съдържание за смартфони и таблети. Хвърли и един поглед и виж дали ще ти свърши работа.
40  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Видове Ubuntu - въпрос? -: May 07, 2013, 02:01
Ubuntu-desktop = Ubuntu с графична среда Unity.

Ubuntu-studio = Ubuntu с допълнителни пакети инсталирани по подразбиране за видео/аудио обработка и т.н.

Ubuntu-Gnome = Ubuntu с графична среда Gnome.

Ubuntu-desktop + MAC = Ubuntu-desktop с модификации да работи безпроблемно на компютри/лаптопи на Apple.


ПС: Предимства/недостатъци зависят от това каква графична среда искаш и/или какъв PC имаш. Стандартно инсталираш или Ubuntu-desktop или Ubuntu-Gnome.
41  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: 12.05 - Гласувай, промени България. -: May 01, 2013, 01:21
Фейсбук е много добро средство за обмяна на идеи и информация, както и за пропаганда. Спомням си по време на протестите преди два месеца как ние тук в Беглия успяхме за точно 10мин., чрез фейсбук да организираме протест пред БГ посолство в Брюксел, в подкрепа на протестиращите в България. Тогава за първи път си дадох сметка какво мощно "оръжие" е фейсбук.

Иначе преди време бях написал ей това по-долу, ама реакцията беше нулева. Което значи, че ние тука само си чешем езиците и егото - кой кого ще обори в спора и кой ще блесни с проницателния си ум. Докато си дрънкаме и нищо не правим държавата ще е на абсолютно същия хал, независимо кой дойде на власт. Да, може да е малко по-добре ако са сините (или замести който ви харесва тук), а не червените (или замести който не харесвате тук), обаче нищо повече от това. За да не съм голословен ще се самоцитирам:


"Аз вече съм стигнал до извода, че държавата ни не се управлява от нас българите, а от сили извън България. Тези пионки, които виждаме по ТВ (политиците имам предвид) са една фасада да си верваме, че живеем в демокрация. Дават им да мърдат в някви граници, но ако стъпят накриво идва следващата смяна послушковци. Дефакто след пускане на бюлетината хората нямат никакъв формален механизъм да влияят на политическия пейзаж. Гражданското общество не е още достатъчно силно, за да може да се противопостави на безобразията, въпреки че има някакъв напредък в тази посока. Отдавна не "вервам" на политици, то това звучи като абсурд. Единствената ми надежда нещо да се промени е 10% от хората, които мислят и знаят какво става и искат нещо положително да се случва в БГ, да намерят подходящата форма да се обединят и да създадат някакво силно гражданско общество, което да виси като дамоклев меч над главата на политиците, и при най-малката грешка да ги наказва най-малкото с изхвърляне от политическия елит, обществено порицание и т.н.

Най-смешното или трагичното е, че винаги пожарникаря се оправдава с другите или пък, че няма пари, а ако видим ефективно ли се харчат парите, ще излезе, че се краде толкова много, че накрая се оказва, че например строим по-скъпи и некачествени магистрали от немските.

Да не говорим как е забатачил образование/наука, здравеопазване и т.н. Например преди 2г. си мислех да се върна в БГ да правя някаква наука, като видях как още повече тези безидейни идиоти са го забатачили и се отказах. Бях готов да прежаля ниската заплата само и само да съм си в БГ, но то като проведох няколко проучвателни разговора и схванах, че връщането ми на този етап ще е икономическо самоубийство. Прецених, че засега по ме устройва да бачкам в топ институти/унита в чужбина за няколко хиляди лева, отколкото за 300-400лв. в унита в БГ, в които няма никакво финансирани и кретат на командно дишане.

За здравната система - там е още по-трагично (от личен опит), ама да не се впускам в подробности, просто да спомена, че ако трябва бих плащал три пъти по-голяма здравна осигуровка, ама искам като влезна в болница всичко да е изпипано и да не се разболявам гледайки трагичната обстановка и докторите да взимат достатъчно пари, че да не се чудят как да те рекетират.

Просто, за да заработи системата трябва да се направят няколко прости неща, само че трябва да се направят от правилните хора. А ние тука само си говорим и нищо не правим, дайте поне да направим някаква гражданска група на Линукс обществото в БГ, която по преценка да реагира и да заема активна гражданска позиция поне за нещата, за които всички имаме съгласие. Въпреки, че не съм в БГ в момента съм готов да помагам с каквото мога, готов съм да давам и пари ако трябва, ама дайте да променяме стъпка по-стъпка нещата в тая наша изстрадала държава, ако ние не инициираме нещо отдолу, гледате, че отгоре всичко е прогнило. Дайте най-накрая да вземем съдбата в нашите ръце, да се обединим от общия ни интерес без въвеждане на някакви особени полит. идеологии, а просто прагматично за постигането на конкретни цели полезни за всички нас, за нашия ежедневен живот. Ако сме повече хора ще е много по-трудно да ни игнорират, а знаете, че сам човек без подкрепа от другите е малко като умряла работа."
42  Програмиране / Общ форум / Re: Завъртане на NxN матрица с 90° - имплементация -: Mar 20, 2013, 01:05
Най-елегантния метод е да не транспонираш нищо. Просто маркираш матрицата като транспонирана и когато достъпваш съответния елемент разменяш индексите.

Пример:

Код:
вместо m[i][j] взимаш m[j][i]

Аз по елегантно и бързо от това не мога да измисля. Естествено всяко предимство си има недостатъци - в случая трябва да помниш, че трябва да разменяш индексите, когато достъпиш транспонираната матрица. Предимство е очевадно - няма никакви излишни операции, а оттам бързодействието е максимално.

Ако наистина искаш реално да транспонираш матрицата, просто правейки си някакви тестове, тогава това, което предложих не е за теб.
43  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: 23 Years Далавера Пишман Серсем пръдъкшънс -: Jan 19, 2013, 20:17
Гледах видеото от "покушението" - чист ПР, това ще е цирковата постановка на годината. Ако поне пистолета беше гръмнал щях да повярвам, че има нещо, ама то и това даже не стана. Най-елементарния анализ показва, че това е пълна пародия - най-малко след опит за покушение аз бих прекратил мероприятието, нали може да има втори човек за подсигуровка, който вече наистина да те гръмне. Ама нали за пред материала на ДПС вече внушението е направено, та няма кво толкова да се крият. Интересното предстои...
44  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: За или против строежа на нова атомна електроцентрала? -: Dec 25, 2012, 18:19
С този (не конкретен) въпрос, те тотално обезсмислиха рефарендума. Вместо да си кажем мнението за АЕЦ Белене, ще гласуваме за някакви общи приказки.

Аз съм ЗА ядрена енергетика в България, но ПРОТИВ стороежа на АЕЦ Белене. Причините са две:
1) Там е земетръсна зона и то доста силна. Кво правим ако се повтори случая със Свищов от 1977г. (и централата не издържи)

http://www.svobodata.com/page.php?pid=5293&rid=33

2) Нямам доверие на българските политици и очаквам АЕЦ Белене да се превърне в поредния бездънен кладенец на далавери и кражби. Имайки предвид цената от 5-10 млрд. евро, нищо чудно тя да се удвои до края на строежа, все пак Р.Овч. и сие трябва да папат и те.

Като добавим и строителните практики в БГ, не се знае колко качествено ще я построят, ами ако спестят от материали.

Моето мнение е, че АЕЦ Белене (в сегашния му вид) е бомба с часовников механизъм. Ако сменят площадката или построят 7-ми реактор на АЕЦ Козлодий би било много по-разумно.
45  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Колко от нас подкрепят пълната забрана за пушене на закрити ощественни места? -: Dec 19, 2012, 02:45
На втори въпрос ще ти отговоря също - защото си лигльо!

На трети въпрос - имате проблеми с генофонда и не трябва да се плодите, защото разрушавате общият човешки генофонд!

Едно време хората, като са се женели са проучвали много внимателно родителите на булката/младоженеца, ако е имал такъв тип заболявания се е смятал за негоден, сега положението е същото, проблема е че има тая псевдо толерантност към такива генетично слаби и дефектни хора !

И заради великите медици, които препоръчват и непрепоръчват някой неща и разни други малоумни организации света вмомента издържа няколко стотин милиона недъгави парчета и плаща на разни сакати да се разплождат, а после защо има педераси и сбъркани хора...
И не ми ги давай същите тия за пример...
 >:D

 ??? Чак такива изцепки не съм очаквал да прочета, ама човек винаги може да надмине себе си...

Не знам на колко години си, ама такива изказвания повече подхождат на хора от долните класове на гимназията. Ама не знам, може и да гравитираш около тая възраст.

Не знам дали осъзнаваш, ама ти сам си постави диагнозата. За да ме разбереш по-добре направо използвам твоите доводи - ти си тоя, който е болния и с лошия генофонд. Нали ти си зависимия тютюно-наркоман в случая, т.е. ти си дефектния със "слаби" гени предразположен към подобни пороци. Като вземем предвид по постовете и изказванията къде ти е спряло умственото развитие, направо може да те пишем недъгав/непълноценен, затова айде ходи сега да се гръмнеш :D , че нали това е баш твоята теория, ама приложена към теб :) Няма да се сърдиш, говорим си за нещата от живота :)

Това за сакатите и прочие няма да го коментирам и ще го отдам на прекалените емоции. Само имай в предвид, че например и Стивън Хокинг е сакат (ала инвалид), ама е Стивн Хокинг, докато ти си точно господин никой, само че с претенциите едва ли не да раздава присъди кой да се плоди и кой да живее или умре. Aма така се получава, когато човек не може да си сдържа емоциите и почва да ръси бисери.
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 43