Страници: [1] 2 3 ... 10
 1 
 -: May 13, 2024, 23:55 
Започната от go_fire - Последна публикация от remotexx
И т.нар. ППС е същата бира, ама по разбито по пера т.е. стоки че да не се усетят баламурниците.. нали се сещате че там определящо е кой определя потребителската кошница... то излиза че още по комунмилицейско време сме били по-напред от сега с оня евтин хляб дето се хранеха прасетата с него, и бира.. що не сметнат колко бентлита може да си купи човек с това БВП на калпак за кошница (която никой не казва как е изплетена, па било то и под черта)

За русские настоявам да се извадят от сметката топ 10-20 процента най богатите и ония с взятките там..техните калинки от администрацията (и като приход и като разход) и тогава да изчисляват от парите на останалите на калпак кой какво може да си купи ..т.е. за да е вярна та сметка трябва да се приспаднат корумпетата там мисля за тях имаше друг индекс в проценти.


Иначе ще стане като с нашето земеделие от което некой тъщи се сдобиха с къщи а обикновения дребен земеделец остана с гол в ръката ..уй

 2 
 -: May 13, 2024, 21:41 
Започната от go_fire - Последна публикация от 4096bits
Хубаво пояснение.
Ама иначе разни палячовци из разни блогчета и сайтчета се загрижили за Русия. Тя ще се оправи, ама ние накъде отиваме..
Нормално е да има. Повечето хора слушат "експертите". Вместо това само трябва да погледнат докладите на сериозните институции. Там глупости или пропаганда няма, защото ако го направят, ще ги отсвирят.

 3 
 -: May 13, 2024, 20:57 
Започната от go_fire - Последна публикация от Nik123
Хубаво пояснение.
Ама иначе разни палячовци из разни блогчета и сайтчета се загрижили за Русия. Тя ще се оправи, ама ние накъде отиваме..


 4 
 -: May 13, 2024, 20:46 
Започната от go_fire - Последна публикация от 4096bits
Няма много за четене.
Сравнителни стойности за държавите за 2022.

Най-долу има кратко пояснение, какво е БВП ППС

Опитах се да видя нещо от Световната банка за 2023 година, но изглежда публикуват чак лятото по някое време, ако се съди по документа от предишния линк.

Все пак, ето първото, което отворих.
Индонезия изпреварва Германия. Ако тя е най-развитата държава в ЕС...

https://www.worldeconomics.com/Indicator-Data/Economic-Size/Revaluation-of-GDP.aspx

 5 
 -: May 13, 2024, 20:35 
Започната от go_fire - Последна публикация от Nik123
Най-реалното мерило за момента е БВП ППС ( паритет на покупателната способност ) - колко можеш да си купиш с определна сума.

..

Без да съм специалист в тази област, винаги съм мислил, че това е важното. А не някакви  показатели от типа на БВП на глава от населението. Ще изчета файла. Не само заплатата колко е, а колко литра бензин можеш да си купиш с нея (или колко хляб, па ако щете, и салам към хляба). Колко заплати ти трябват за едно жилище, също е относим фактор. Та така.

 6 
 -: May 13, 2024, 20:29 
Започната от go_fire - Последна публикация от 4096bits
Най-реалното мерило за момента е БВП ППС ( паритет на покупателната способност ) - колко можеш да си купиш с определна сума.

Ето за 2022 година например.


https://databankfiles.worldbank.org/public/ddpext_download/GDP_PPP.pdf

 7 
 -: May 13, 2024, 20:28 
Започната от remotexx - Последна публикация от Nik123
Да, нищо няма да връщат старите - тая фирма на клошар, има практика от най-висша инстанция- изпълнителният директор на НАП (и няма кво да си вземе държавата), а догодина за новия ремонт (и новото усвояване) ще направят нова.

 8 
 -: May 13, 2024, 20:02 
Започната от remotexx - Последна публикация от Acho
Еми пак ще трябва да се взенат едни пати, за новото преасфалтиране след някое време.

 9 
 -: May 13, 2024, 19:57 
Започната от go_fire - Последна публикация от Nik123
Честно казано, тия БВП- та и разни счетоводни стойности ми се струват баш като Кирчовата ала-бала. Руснаците (и не само те) имат производство, ние имаме един ... . Е, сега покрай войната дръпна напред остатъка от оръжейната ни индустрия (но работниците там не забогатяха- поне тия в Казанлък, имам познати там).

Понеже не съм икономист, чета в уикипедията- това поне не би трябвало да е политизирано и натролено, за БВП-то (и за БВП на глава от населението):

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%80%D1%83%D1%82%D0%B5%D0%BD_%D0%B2%D1%8A%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82

И какво ми прави впечатление:  ".. Този показател е производен на БВП и показва средно количеството на стоките и услугите, които се падат на един човек от населението на дадена страна. Получава се, като БВП се раздели на броя на жителите на съответната страна:  .. " И там формулата вече (в линка) . Да, но .. : ".. БВП е често критикуван в ролята си на мерило на обществените блага. Той например не отчита факта, че голяма част от населението има достъп до малка част от тези блага. .."  ..анджак.

Та затова ми е малко алабализъм.
Скоро четох някакъв лаф из нета- "Догодина ще работя още по-усърдно, за да може шефа ми да си купи поредната нова ес-класа, без да искам увеличение на заплатата" - или нещо подобно, но в тоя смисъл. Ще вдига БВП-то човекът.

"В България , на всеки българин – около 20 000 долара.
Всичко е ясно!"
- велик е Мiнджiв и коментаторите са неговите пророци!

Хахахахха, минимум по 20 000. Всичко е ясно, наистина, чл. 155 и следващите от Закона за здравето. Сам да си пишеш глупости в блога (ся, ясно, че за хиляди, там по калъпа на Ленчето, но все пак) и под формата на коментар да си ги подкрепяш (даже с еднаквата лексика, лафчета и стил).. класически случай. Кой знае, да си трае  ;D

 [_]3

 10 
 -: May 13, 2024, 19:38 
Започната от remotexx - Последна публикация от Nik123
Днес гледах чудна картинка, по пътя Варна-Бургас (преди Горица, посока Бургас). Вали си хубав дъжд, ама полагат асфалт. Тъкмо до следващия дъжд ще издържи.

Страници: [1] 2 3 ... 10