Автор Тема: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен  (Прочетена 50622 пъти)

luda_glawa

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 652
  • Distribution: Kubuntu
  • Window Manager: KDE
    • Профил
    • WWW
Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
« Отговор #15 -: Feb 20, 2020, 10:16 »
Не знам, кой, какво и кога ще го прави, но моля Ви НЕ давайте на go_fire да го прави ;D
Активен

С Уважение:

Luda Glawa ;-)

nslave

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 159
  • Distribution: Fedora / Debian
  • Window Manager: Xfce
    • Профил
Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
« Отговор #16 -: Feb 20, 2020, 11:14 »
Честно казано ако мога да си спестя това да ми се налага да използвам сайтове на държавни институции през Линукс.. мисля че с удоволствие бих го направил :D Като знам през годините колко главоблъсканици съм имал с официално поддържани от тях неща.. не ми се мисли какво ще е ако искаш да си свършиш нещата през нещо слабо или изобщо не поддържано.

Мисля, че най-интересното преживяване обаче беше със сайта на КЗЛД. След известна борба и налучкване, не успях да се справя, та звъннах на поддръжката да ме напътстват. Кисел чичо, мисля че беше на границата да ме напсува.

п.п. В момента отново е активна опцията за безплатно преминаване от 7 към 10 ако ключа е лицензиран на 7-мака. Ако някой има паникьосана счетоводител/ка да го има предвид :) Че аз го разбрах по скъпият начин :D
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
« Отговор #17 -: Feb 20, 2020, 12:46 »
Не съм си имал работа със сайтове на държавни институции и честно, не съм съвсем в състояние да ви разбера, за какво говорите. Чета и имам чувството, че тези, които са ги правили, са проспали едно петнадесет години от развитието на интернет технологиите. Не са ли чували за уеб приложениея, за REST, за други още простички неща, дето улесниха живота на толкова хора.
Едно простичко API и всички ще са доволни. Ма не! Явно случаят е друг...
Това малко извън темата.

Даже да се обясни и по най-простия начин, съмнявам се, че ще помогне на много хора. Ще помогне само на тези, които искат да научат нещо ново. Имам два примера, които са ми от семейството. Брат ми ползва Линукс, щото преди време аз му предложих. Уиндоуса направо го вбесяваше на моменти, а той не е от спокойните. И винаги като съм бил у тях, съм му показвал по нещо, как да прави нещата, които ги е правил на предишната система по по-бърз и ефективен начин. До следващото ми ходене у тях. Не запомня, защото не му е цел да научи всичко това. Няма желание. Интересува го да седне и да си свърши работата, не как е организирана системата и как работи. Затова седнах един ден и написах скриптове за какво ли не, та да може с написването на една думичка само в терминала, да се случват чудеса. Един прост ъпдейт на системата например. Или сваляне на музика и видео от Youtube.
Другият пример е сестра ми. Вкараха в работата им компютри, някакъв софтуер разработен за тях и тя се беше побъркала, щото мислеше, че няма да се справи, че заради това ще я уволнят и ей такива неща ѝ се въртяха в главата. Обаче научи програмата. Сега знае, че няма нищо страшно. Обаче не се научи от всичко това. Ако седне на компютъра на брат ще гледа като теле. Линукс система, в работата ползват Уиндоус. Но отново е едно и също. Файловия мениджър, браузъра, плеъра и нищо повече не ѝ е нужно. Дори файловия мениджър едва ли ще ползва. Да може там да си пуска сериалите онлайн да гледа и това е. Нищо лошо, ма отново, трябваше да ѝ поставя линка в Bookmarks bar-а, защото дори това не може да направи - просто търсене за нещо в интернет. Сигурно може, обаче не я интересува, как става, какво се прави, какво да гледа и какво не.

С две думи, ако на човек не му е интересно, няма значение, как обясняваш. Ако му е интересно, ще те чуе/прочете и ще има въпроси.
Когато аз правех прехода от Уиндоус към Линукс, най-трудно ми беше да схвана файловата система. Не можех да разбера, защо няма устройства, след като са вътре в компютъра. Че всичко е по-скоро абстракция. Учудването ми беше до Луната, когато разбрах, какво е /proc.

Може би можем да направим нещо. Да обясним за по-основните неща. Файловата система, правата, групи и потребители, пакетните мениджъри, какво е всъщност десктопа и как можем да си играем с него, защо терминала е нещо хубаво и елементарни команди, как да го използваме, за да свършим работа за секунди, вместо да цъкаме цял час с мишката.

Но всичко това трябва да се направи да е интересно. Иначе ще си загубим времето. Най-добре видео.
Покрай една предишна работа ми се беше налагало да правя презентации понякога по три пъти на ден. Всяка от четиридесет минути, до час. Изтощително занимание. Но от това научих страшно много, просто гледайки израженията на хората, насядали срещу мен, докато им говорех и показвах по слайдовете. Много, много е смазващо, да видиш отегчени или неразбиращи физиономии. А понякога и присмехулни. Но тези последните бяха на специалисти в областта, а пък ние не бяхме, та ги разбирам донякъде. Да се помъчиш да снесеш нещо на някого по такъв начин, че да го разбере, а той преди това нищо да не е чувал по въпроса, е изключително трудно. Вервайте ми.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

laskov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3166
    • Профил
Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
« Отговор #18 -: Feb 21, 2020, 09:28 »
Спрете се бе! :) Вие пак тръгнахте да "превземате" всички потребители и всички компютри! :) Ето за какво говоря (кратко, с три(надесет :) ) изречения, конкретно за дадена цел) :
https://inetdec.nra.bg/

Там пише
Цитат
За да използвате електронните услуги, които НАП предоставя след 17.02.2020 г., са Ви необходими:
Персонален компютър с инсталирана операционна система, ..., с коректно инсталиран софтуер за работа с електронен подпис - Windows 8; 8.1 ...; 10 (32bit и 64bit), Linux (32bit и 64bit) или OSX (64bit);

Пише Linux. Е, къде може да се намери инфо как да инсталирам електронен подпис под Линукс? Ами на "Линукс за българи"!
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

nslave

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 159
  • Distribution: Fedora / Debian
  • Window Manager: Xfce
    • Профил
Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
« Отговор #19 -: Feb 21, 2020, 09:35 »
Infonotary имат някакви инструкции по принцип, но не знам доколко са актуални и вършат работа, тъй като нямам електронен подпис с който да пробвам.
http://wiki.infonotary.com/index.php/%D0%9D%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0

На база 30 секундно проучване, май само при тях успях да намеря инструкция. B-trust крият софтуера и информацията зад формуляр изискващ email-а с който е регистриран подписа. StampIT имат driver-и за четците си за Линукс, но не видях инструкция.

Като цяло и на Windows съм най-доволен от процеса по инсталация на Infonotary. Мисля, че най-малко проблеми съм имал с тях, така че може и от доставчика да зависи колко е лесно :)
При B-trust има една странност, която е обвързана с изискването за email. Ако имаш повече от един подпис регистриран с един и същ email ти излизат различни софтуери според модела на чипа на картата. Може и да има лесен начин да се разбере каква карта имаш, но до сега все съм хвърлял боб. Та, за това не бих ги предпочел. Със StampIT най-малко съм се сблъсквал и нямам мнение там. Не че някой го е искал това мнение, ама викам да споделя опит някакъв :D
« Последна редакция: Feb 21, 2020, 09:43 от nslave »
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
« Отговор #20 -: Feb 21, 2020, 10:10 »
Имам счетоводителски лаптоп. Демек имам четец за карти. Но и аз нямам карта. Моя опит е противоположен на твоя. С Infonotary на 10 съм имал сериозни приключения. Със StampIt и B-Trust реално не съм имал.

Тези неща дето казваш винаги са стояли зад парола. Дават ти я при покупката. Това са едни осем разбъркани цифри. Но никой по никакъв начин не проверява дали не ползваш чужда. Аз използвах една на повече от десет години, на която подписа беше много отдавна изтекъл. А въпросната парола ти дава достъп до всичко, не само за твоя модел.

Защо са много? Ами защото имат (са имали) много четци. Това е доставчик с 20 год. история. На всяка 1-2 години имат нов четец. Кой от кой е по-китайски. Но реално технологиите зад тях са само две. И мисля, че и двете са отдавна в ядрото и няма нужда да се теглят тези неща за по-нови ядра, да речем след 2,4. Това се отнася за всеки подпис.

п.п. Мисля, че точно B-Trust имаха подписвачка за Firefox. Но тя беше преди квантовата ера, затова работи само на стари мурзилки. Беше си в магазина и всичко. Ако не са я махнали, че май от корпорацията казаха, че ще затрият всички стари разширения, дето не са квантови.
« Последна редакция: Feb 21, 2020, 10:13 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

stealth01

  • Гост
Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
« Отговор #21 -: Feb 21, 2020, 10:35 »
Имам счетоводителски лаптоп. Демек имам четец за карти. Но и аз нямам карта.
Не съм виждал, а и се съмнявам да има, лаптоп с инсталиран такъв четец. Тия карти не са такива карти :) Приличат на SIM картите.

Тези неща дето казваш винаги са стояли зад парола.
Кои неща? Нищо не хванах...

Пише Linux. Е, къде може да се намери инфо как да инсталирам електронен подпис под Линукс? Ами на "Линукс за българи"!
Ммм... да. Ама май всеки доставчик на КЕП си има различни устройства и карти, съответно с различни драйвери за тях. Принципно те трябва да изсипят нужната информация.
Аз лично, вече доста години нямам абсолютно никакви проблеми с Инфонотари. Уики-то беше доста добро навремето. Миналата (или вече по-миналата) година, подкаравах един тестов дебиан и си тръгна всичко. Сигурно другия месец ще правя нова инсталация и ще видя как е.
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
« Отговор #22 -: Feb 21, 2020, 10:52 »
Stealth, знам, какво е ел. подпис. Дори не помня, кога сефте ползвах такъв. Но никога не е било на ГНУ/Линукс, защото никога не съм имал личен. И повярвай ми, знам, че приличат (ТЕ СА) sim. И определено имам такъв четец вграден в лаптопа.

Ел. подпис не е някакво чудо невиждано. Не е нищо повече от един най-обикновен сертификат записан на sim.

„Нещата“ на B-Trust са техните водачи, документация и програми. Под по-популярната ОС например не можеш да подпишеш pdf, ако нямаш такава програма. Doc можеш (в M$ Word) и odf можеш (в АОО), но не и pdf. А данъчните обикновено искат точно pdf, нищо, че те ти пращат най-редовно doc(x). Същото правят всякакви други институции. А за държавни поръчки са направо задължителни, като отделно трябва да им ги занесеш и на диск.


~~~
доп.

Да наистина всеки доставчик ти дава различна, китайска влашка. Но забравяш, че това е ГНУ/Линукс и тук определено държим да нямаме различни водачи, само защото пластмасичката, текстолита и боята идват от различни места. Имаме един. Винаги сме имали по един, независимо за каква апаратура си говорим. Е, както споменах, тук са два. Но са два, просто защото са две конкурентни технологии. Какъвто е случая с Ати и нВидия.
« Последна редакция: Feb 21, 2020, 10:57 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

nslave

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 159
  • Distribution: Fedora / Debian
  • Window Manager: Xfce
    • Профил
Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
« Отговор #23 -: Feb 21, 2020, 15:38 »
Имам счетоводителски лаптоп. Демек имам четец за карти. Но и аз нямам карта.
Не съм виждал, а и се съмнявам да има, лаптоп с инсталиран такъв четец. Тия карти не са такива карти :) Приличат на SIM картите.

И аз не съм виждал лаптоп с вграден четец за такива карти, но не виждам защо да няма :) Просто най-разпространеното е да ти седи вътре в устройство като флашка. Иначе си има такива четци за цели карти с чип, които си седят включени в usb и само мушкаш карти в тях.

Пък до опита с различните фирми, не съм си водил статистика.. просто на око преценям, че бая съм се боричкал с тези подписи и ми е съвсем искрена неприязънта към всичките :D Най-вълнуващото приключение е когато някой счетоводител работи с множество подписи, естествено всичките са с различни карти, четци и софтуер за управлението им, който по някакъв начин не е съвместим с другият.
« Последна редакция: Feb 21, 2020, 15:45 от nslave »
Активен

mimosh

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 317
  • Distribution: Kubuntu
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
« Отговор #24 -: Feb 21, 2020, 15:50 »
Infonotary имат някакви инструкции по принцип, но не знам доколко са актуални и вършат работа, тъй като нямам електронен подпис с който да пробвам.
http://wiki.infonotary.com/index.php/%D0%9D%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0

На база 30 секундно проучване, май само при тях успях да намеря инструкция. B-trust крият софтуера и информацията зад формуляр изискващ email-а с който е регистриран подписа. StampIT имат driver-и за четците си за Линукс, но не видях инструкция.

Като цяло и на Windows съм най-доволен от процеса по инсталация на Infonotary. Мисля, че най-малко проблеми съм имал с тях, така че може и от доставчика да зависи колко е лесно :)
При B-trust има една странност, която е обвързана с изискването за email. Ако имаш повече от един подпис регистриран с един и същ email ти излизат различни софтуери според модела на чипа на картата. Може и да има лесен начин да се разбере каква карта имаш, но до сега все съм хвърлял боб. Та, за това не бих ги предпочел. Със StampIT най-малко съм се сблъсквал и нямам мнение там. Не че някой го е искал това мнение, ама викам да споделя опит някакъв :D

Имам Подпис на Инфонотари. Нямам никакъв проблем с него под Кубунту 18.04 и Виртуален Уиндоус 8.1 на същата система. И под двете системи се инсталира супер лесно. Под Кубунт си има хранилище. Само трябва за Мозила да укажеш пътя до библиотеката. Хромиум работи от раз.
Единственият кусур (или поне аз не успях да направя) да подписвам PDF-и под Линукс (без техният софтуер за подпис) по подобен начин както е с Acrobat Reader.

Обаче повечето държавни институции са пълна скръб ако не си с интернет експлорър. Пробвал съм Egov, системата за електронно връчване - едвам успях да се регистрирам, после работи. Митниците - пълна скръб (трябваше ми EORI номер за пратка от китай). С НАП е ОК
Активен

danaildr

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 165
  • Distribution: Debian Buster
  • Window Manager: KDE Plasma
    • Профил
Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
« Отговор #25 -: Feb 21, 2020, 18:15 »
Хора, можем и 145 форумни страници да изпишем, как нещо не става и да си чешем езиците/пръстите. Предложението беше просто, някой иска ли да участва или не. Нека тези които не искат да участват в създаването на такова нещо, да се отделят в отделна тема и да си пишат там. Тук да останат само тези които искат да участват.

Е какво мислите, да направим ли темата стотина страници  или да свършим нещо полезно?
Активен

Закона на Мърфи е: Точното определение и логичното по-нататъшно развитие на общото ентропично учение, според което всички частички във вселената се стремят да се подредят във възможно най-голям безпорядък. Познанието, че на път за там споменатите частички поне веднъж ти се изпречват в краката.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
« Отговор #26 -: Feb 21, 2020, 18:30 »
Ето сега ти е шанса. Дай един примерен план, какво точно да съдържа(т) това/тези ръководства. Нали искаш нещо конкретно? Дай конкретно предложение за обсъждане.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

danaildr

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 165
  • Distribution: Debian Buster
  • Window Manager: KDE Plasma
    • Профил
Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
« Отговор #27 -: Feb 21, 2020, 20:50 »
Ето сега ти е шанса. Дай един примерен план, какво точно да съдържа(т) това/тези ръководства. Нали искаш нещо конкретно? Дай конкретно предложение за обсъждане.
Не знам дали съм най-подходящия "Project manager", до сега не съм правил такова нещо. Ако обаче настоявате, мога да се пробвам. При мен проблема е, че не разползгам с много време и може да се движат бавно нещата.
Активен

Закона на Мърфи е: Точното определение и логичното по-нататъшно развитие на общото ентропично учение, според което всички частички във вселената се стремят да се подредят във възможно най-голям безпорядък. Познанието, че на път за там споменатите частички поне веднъж ти се изпречват в краката.

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
« Отговор #28 -: Feb 21, 2020, 21:11 »
Казах, какво според мен е най-добре да се направи.
Ето ви план
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
« Отговор #29 -: Feb 22, 2020, 02:34 »
Това цялата работа е едно ТНТМ.
Някой трябва да обясни на държавната администрация, че така не се обменят данни с поданиците.
Никъде по света не се правят такива измислени електронни подписи.
Какви са тези карти, какви са тези сертификати и четци бе хора.
Подавам си данъци и формуляри към държавата без никакви такива измишльотини. Бизнесите си комуникират с ДА без никакви такива простотии (не в БГ разбира се). Мога да вдигна телефона и да си променям адреса и да правя разплащания - има си и други методи да ти проверят самоличността.
Никой за нищо не ми иска и удостоверения и уверения - нали държавата има всички данни.

Някой "експерт" ги е метнал на черешата тези НАП-аджии и правят измислени решения и тези компютри само им пречат на бюрата.
Те все едно, че не ги изхакаха въпреки картите и четците.
Същата малоумщина като чета как се свързвали касовите апарати с НАП-а - това го няма и в банановите републики.
За ПУК кодовете пък съм без думи- да идеш на гишето да си го вземеш, ами ако съм на другия край на света.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.