Покажи теми - Hapkoc
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 5
1  Нетехнически теми / Идеи и мнения / SOHO x86 network appliance -: Jul 01, 2009, 16:12
Здравейте.

Ровя из нета и намирам разни неща. В случая по-конкретно - x86 машини, пъхнати в практични кутии, с дупки за 4 или повече мрежови кабела. Примери:

http://www.axiomtek.com/products/ViewProduct.asp?View=470
http://www.arinfotek.com/product.php?gid=&pid=40
http://www.acrosser.com/products/detail_id_390.html

Изпитвам желание да си купя такова нещо, но не успявам. Всичките компании, които съм цитирал по-горе са business-to-business, т.е. продават на дистрибутори/OEM/etc., т.е. не продават на такива като мен (които искат да си купят един брой). По сайтовете на дистрибуторите никъде не се виждат цени.

Сега, на мен самият не ми е съвсем ясно каква е целта на тази тема, предполагам да се оплача как не мога да похарча едни пари за нещо, без което вероятно мога да живея съвсем спокойно...

Или по-скоро да потърся някой, който знае как мога да се сдобия с такава джаджа и на каква цена.
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / WiFi в Красна Поляна -: May 29, 2009, 22:45
Ще живея за около месец в Красна Поляна. Има ли WiFi доставчик там и кой е? Ако не - има ли живущ съфорумец, който би могъл да ми стане доставчик (евентуално срещу заплащане)? :)

(дали е за тук тази тема или пък за кошчето?)
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Видео за iPod -: Mar 07, 2009, 12:02
Здравейте.

Наскоро купих един iPod Nano, който просвирва mp4 видео файлове. Въпросът ми е - има ли инструмент, с който да мога да си автоматизирам конвертирането на някакво количество видео файлове към въпросния формат?

За момента единствената програма, с която успях да конвертирам файл, който да се просвирва на iPod-а, е avidemux. Проблемът с нея е, че не се поддава много на автоматизация. Има възможност за писане на JavaScript скриптове, но не намерих вариант, в който да подадеш дадена директория и скрипта да изпасе всички видео файлове и да ги прекодира без да пита каквото и да е.

С mencoder и ffmpeg досега не съм успял да създам файл, на който да му работят видеото, аудиото и субтитрите. Иначе за целите на автоматизацията има повече мегдан с тези програми, понеже са изцяло command-line.

Та ще се радвам ако някой се е борил с такива проблеми да сподели.

Поздрави.

/С Ubuntu 8.10 съм, макар че надали има значение в случая/
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / InfoNotary УЕП под 64 битов Linux -: Feb 25, 2009, 14:49
Някой дали е ползвал такова чудо - InfoNotary УЕП под 64 битов Linux?

На сайта гледам пише, че само 32 битов Linux поддържат... Дали няма начин да се подкара?
5  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Доставчик в Св. Троица -: Oct 07, 2008, 18:32
МОЛЯ ВИ, МОЛЯ ВИ...

Каже ми интернет доставчик в Св. Троица (София), такъв че:

- да няма проблем, че имам router у нас и за рутера са закачени още два апартамента
- да не спира връзката по 2-3 пъти на ден
- да предоставя публичен IP адрес
- да има тарифи с неограничен трафик.

Писна ми, писна ми, писна ми от мизерници. Не искам по 2 пъти на ден да си говоря по телефона с малоумни каки.
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Laptop hp -: Sep 24, 2008, 19:56
Заглавието звучи тъпичко, ама то и темата звучи като да е тъпа.

Отскоро притежавам преносим компютър HP 6735s.

Той си има "лампа" там, където му е куплунга за захранващия кабел. Като се зарежда - лампата свети. Като е зареден и включен в контакт - лампата не свети. От вчера, обаче, като е изключен от контакта и е спрян (shut down, за по ясно) лампата мига.

Първите няколко дни не забелязах да прави така и се чудя дали е нормално.
7  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на този форум / Игнориране на потребител -: Jun 11, 2008, 10:27
Моля, много много моля, искам да мога да игнорирам определен потребител и в резултат да не виждам нито един негов постинг. Знам че ще се получава разкъсване на темите и т.н., но на някои постинги просто не издържам вече. Не са научиха някои хора да пишат...
8  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Ot: Читав терминал за windows -: Mar 27, 2008, 15:40
Извинявайте, темата предполагам е леко offtopic, обаче ми се ще да си намеря решение на проблема, пък да питам в Windows форум няма файда, понеже Windows потребителите надали го виждат това като проблем.


Та, понеже ми се налага да работя под Windows и ми се ще да си намеря някакъв читав графичен терминален емулатор за тази ОС. Под читав имам предвид да има табове и да работи стабилно и бързо и да може да се resize-ва нормално.

Първо намерих console.sourceforge.net. Много обещаващо но бъгавко - има проблеми с resize-а - не отчита новата големина на прозореца, има и други малко проблеми.

После реших от cygwin-а да си изнамеря нещо читаво. Пробвах mrxvt - има някакви грижи с hotkey-овете според мен - в някакъв момент се шашка и не може да се работи със шашнатия tab.

Опитах се от cygwinports да сложа gnome-terminal - греда. Нещо не успявам да му догодя зависимостите, реве ту за някакви gdk функции, ту за gtk функции, явно не са му верните версии тия библиотеки, ама така и не можах да инсталирам които трябва.

Реших да компилирам любимия си xfce4-terminal - и там греда... Заради липсващи библиотеки не щя да се компилира, пък мен ми писна да му търся по тъпия setup на cygwin-а нужните пакети.

Намерих още две алтернативи - poderosa и terminator. И двете стартират яко бавно (едното .NET, другото Java), и не са това, което искам.


Та безкрайно много се надявам да има някой нещастник като мен, който си е решил проблема и да каже как!!!

Благодаря за вниманието.
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Openoffice.org xforms scripting -: Nov 13, 2007, 15:26
Здравейте.

Проучвам възможностите на OpenOffice.org поддръжката на XForms относно един малък проект, който имам намерение да осъществя.

Т.к. не съм никак запознат с възможностите на OpenOffice.org в дълбочина ме интересува следното - има ли възможност при създаден XForms документ да кажем с едно поле и един бутон, при кликване върху бутона да се създават динамично още такива полета и да се закачат към XML модела на документа.

Подозирам, че може да се направи с накакъв скрипт (я basic, я javascript), но понеже се сблъсках с документацията свързана с OOo макроси и се отчаях, затуй питам тук.
10  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Лаптопи dell -: Sep 26, 2007, 23:16
Добър ден.

В близко бъдеще имам намерение да си закупя лаптоп и съм се спрял на един модел на DELL, поради приличното съотношение цена/характеристики и най-вече поради трите години гаранция.

Та мисълта ми е - който е ползвал DELL да каже - откъде да се купи (в България има поне 3 фирми, които са официални дистрибутори), какви  проблеми могат да възникнат (със самия лаптоп, с гаранции, сервизи и т.н.). Ако някой смята, че в никакъв случай не бива да купувам DELL да каже защо. :)

Благодаря за мненията.
11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Странджа -: Jun 29, 2007, 15:28
http://savestrandja.hit.bg/index.html
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Debian и icedove -: Jun 02, 2007, 21:08
Добър ден.

Само аз ли имам проблем с icedove (версията е 2.0.0.0-3).

Държи се абсолютно неадекватно. Примерно - създавам си нов профил, добавям си IMAP account към него, не дава грешка но account-а не се появява нито в прозореца с настройките на account-и, нито в главния прозорец. Половината от менютата не работят изобщо - смисъл кликаш и не се случва нищо...

Много не го борих, но за момента е адски дразнещо. Ще побеснея ако ми се наложи да качвам evolution. :)
13  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Debian, apache 1.3 _и_ 2.0, php4 -: Sep 12, 2006, 17:48
Здравейте.

Казуса ми е следния - машина с Debian testing/unstable. На нея от доволно много време работят Apache 2.0, PHP 4 и MySQL 4.1. Днес ми се наложи да сложа и Apache 1.3 с PHP 4 поддръжка. Инсталирах апача с libapache-mod-php4 модула и нещата работят, обаче нямам MySQL поддръжка в PHP-то на Apache 1.3. php4-mysql си е инсталиран, в Apache 2.0 си работи PHP с MySQL без проблеми.

Ако някой се е блъскал с такова чудо ще се радвам да сподели.
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Alsa -: Jul 09, 2006, 00:40
Здравейте.

Съжалявам за тъпото заглавие на темата, но наистина ще си изхвърля скоро компютъра.

Звуковата ми карта е Yamaha OPL3SA2 (ISA) и си работеше с ALSA на Debian дълго време. Днес добавих още една видеокарта в машината и бутах малко настройките в BIOS за прекъсванията, за да успея да подкарам двете карти заедно. Сега двете видеокарти работят, но звука никакъв го няма.

Имам две други звукови карти тук - CMI8738 и YMF724 - и двете PCI. Пробвах и с двете карти - ефекта е същия, а именно - като пусна някоя програма да просвирва mp3 файл да кажем програмата не дава абсолютно никаква грешка но не свири.

alsaconf си открива картата (всяка една от трите) и си зарежда драйвера. Пробвах след alsaconf да пусна /usr/share/alsa-base/snddevices да си създаде всички устройства - никакъв ефект.

Системата е Debian testing/unstable, ядро 2.6.16-1-k7

alsa-base 1.0.11-1
alsa-oss 1.0.11-1
alsa-tools 1.0.11-1
alsa-utils 1.0.11-2




# find /proc/irq/
/proc/irq/
/proc/irq/15
/proc/irq/15/ide1
/proc/irq/14
/proc/irq/14/ide0
/proc/irq/13
/proc/irq/12
/proc/irq/12/i8042
/proc/irq/11
/proc/irq/11/eth0
/proc/irq/11/uhci_hcd:usb2
/proc/irq/11/uhci_hcd:usb1
/proc/irq/11/acpi
/proc/irq/10
/proc/irq/10/nvidia
/proc/irq/9
/proc/irq/8
/proc/irq/8/rtc
/proc/irq/7
/proc/irq/7/parport0
/proc/irq/6
/proc/irq/5
/proc/irq/5/OPL3-SA2
/proc/irq/4
/proc/irq/3
/proc/irq/2
/proc/irq/1
/proc/irq/1/i8042
/proc/irq/0



# lsmod | grep snd
snd_opl3sa2            17984  6
snd_opl3_lib            9216  1 snd_opl3sa2
snd_hwdep               8580  1 snd_opl3_lib
snd_cs4231_lib         22080  1 snd_opl3sa2
snd_pcm_oss            44128  0
snd_mixer_oss          15744  1 snd_pcm_oss
snd_pcm                74504  3 snd_cs4231_lib,snd_pcm_oss
snd_timer              20420  3 snd_opl3_lib,snd_cs4231_lib,snd_pcm
snd_page_alloc          9864  2 snd_cs4231_lib,snd_pcm
snd_mpu401_uart         6656  1 snd_opl3sa2
snd_rawmidi            22496  1 snd_mpu401_uart
snd_seq_device          8332  2 snd_opl3_lib,snd_rawmidi
snd                    46400  22 snd_opl3sa2,snd_opl3_lib,snd_hwdep,snd_cs4231_lib,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_ti
mer,snd_mpu401_uart,snd_rawmidi,snd_seq_device
soundcore               8736  1 snd


Много моля за идеи.
15  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Bridge, debian, linux 2.6 -: Jun 19, 2006, 14:39
Още един проблем възникна след преминаването от 2.4.27 на 2.6.16 - имам конфигуриран bridge в /etc/network/interfaces, който е нещо от рода на:

iface eth0 inet manual

iface br0 inet dhcp
  bridge_ports eth0

При стартиране на системата се случва следното - първо се оплаква, че не може да добави eth0 в bridge-а, после се опитва да си вземе IP адреса по DHCP, но не успява, понеже eth0 не е добавен към bridge-а и няма откъде да комуникира.

След като timeout-не DHCP клиента, командата:

brctl show

показва два bridge-а - br0 и br0_temp, като във втория е добавен eth0. Разкарвам eth0 от br0_temp и разкарвам и самия br0_temp (brctl delif br0_temp eth0; brctl delbr br0_temp). После добавям eth0 в br0, след което /etc/init.d/networking restart сработва - т.е. взима си адреса от DHCP сървъра.

Явно нещо го бърка създаването на самия bridge в началото и добавянето на eth0 към него, но не стоплям точно какъв му е проблема.


Ако на някой му е интересно за какво ми е bridge с един интерфейс - за QEMU. Пускам си разни виртуални машини и по моите наблюдения с bridge най-чисто се подкарва мрежата на виртуалните машини.


Системата е Debian unstable, ядрото 2.6.16 (вече май го писах). Да кажа, че не съм го борил много, но ако някой има някакви идеи ще се радвам да ги сподели.


Благодаря за вниманието.
Страници: [1] 2 3 ... 5