Автор Тема: провайдъра ми отряза smtp 25 порта :(  (Прочетена 4831 пъти)

niau

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 4
    • Профил
Здравейте,
предполагам, че доста от посещаващите сайта са системни администратори в интернет провайдъри и може би имат мнение по въпроса. Проблемът ми е следния. Клиент съм на LAN провайдър (не искам да му споменавам името), който ограничава порт 25 и в двете посоки. В договорът ми с фирмата това по-никакъв начин не е упоменато. Напротив, пише че предоставя неограничен трафик с гарантирани скорости и тъй нататък. Лично за мен, отрязването на даден порт, протокол (режат и  ICMP в посока отвън->навътре) си е също ограничение като примерно това по скорост или трафик.  Проблемът ми се породи от факта, че си имам domain name и си хостнах на личното калпаво лапточе съответно DNS, HTTP и MAIL сървъри. Нямам никакви намерения да печеля пари от това или примерно да спамя. Направих го за да тествам разработвано от мен решените за мой клиент. Дори  не си направих труда да тествам порта предварително'<img'> Разбирам аргументите зад тяхното решение, но смятам че е много по коректно, ако провайдърите опоменават в договорите с клиентите си кои портове са забранени и кои не са. Това със сигурност би предотвратило подобни проблеми. Какво мислилте вие? Инетересува ме дали това си е практика или съм попаднал на изключение.  
 ':angry:'

PS: Последните години не бях в България и DSL провайдъра ми не налагаше подобни ограничения
Активен

PhobosK

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 282
  • Distribution: Ubuntu, Mandriva, Gentoo, Slackware, Fedora, SuSe
  • Window Manager: KDE, GNOME
    • Профил
    • WWW
провайдъра ми отряза smtp 25 порта :(
« Отговор #1 -: Jul 07, 2006, 00:02 »
Добре дошъл в България където всеки ISP си прави каквото иска и никога не счита за необходимо да уведомява затова потребителите си (тези които всъщност го издържат). Всъщност за повечето провайдери потребителите са (цитирам): "тъпи парчета, които не искат да плащат достатъчно".

Е не зная какъв ти е провайдера, но аз лично зная за 4 подобни... по-добре си го смени, защото едва ли ще ти отворят специално за теб порта.... Поне кажи за кой град става въпрос за да ти помогнат другите с избора на ISP.

Мисля, че имената на такива провайдери не бива да се крият... Нека всички знаем кои са за да не сме им клиенти  '<img'>
Активен

...I could drown in your eyes,
 Die in your arms,
 Live for these moments,
 Here in the dark
 I don't know where I end,
 Not sure where you start,
 When we're body to body...

  • Гост
провайдъра ми отряза smtp 25 порта :(
« Отговор #2 -: Jul 07, 2006, 00:27 »
Цитат (niau @ Юли 07 2006,00:01)
Клиент съм на LAN провайдър (не искам да му споменавам името)

Ами спомени му името та да се поучим всички. Най-много ме дразни затварянето на портове от провайдерите. И лоша скорост мога да преглътна и солена цена, ама затворени портове....


някой учен недоучен сисадмин сигурно си е казал а какво е това 25 за какво им е на потребителите... айде... а тук разни други числа и те не трябват и т.н.
Активен

Hapkoc

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2117
    • Профил
провайдъра ми отряза smtp 25 порта :(
« Отговор #3 -: Jul 07, 2006, 00:45 »
Не се опитвам да защитавам доставчици, които по такъв начин ограничават предлаганата услуга, но ако приемем, че 95% от клиентите на такива доставчици са слабо технически грамотни потребители на Windows машини, без необходимите защити, които машини регулярно се превръщат в източници на spam, може да се разбере и тяхната гледна точка.

Вероятно има и по-културни начини за справяне с такива проблеми, но очевидно по една или друга причина конкретните администратори са решили, че този начин е приемлив за тях.

Пробвай да приказваш с тях. Нямаш идея какви хора работят там и как ще се отнесат към искането ти. Ако им обясниш културно и грамотно е доста вероятно да ти отворят порта.
Активен

PhobosK

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 282
  • Distribution: Ubuntu, Mandriva, Gentoo, Slackware, Fedora, SuSe
  • Window Manager: KDE, GNOME
    • Профил
    • WWW
провайдъра ми отряза smtp 25 порта :(
« Отговор #4 -: Jul 07, 2006, 00:58 »
@Hapkoc,
Ти да си видял някой администратор на по-голям доставчик да може "културно и грамотно" да се обяснява с клиентите си?
Аз лично претендирам, че познавам доста такива и засега само 2ма отговарят на подобно поведение....
Отделно на ръка, че блокирането на 25-и порт, няма да спре никого желаещ да спамва....



Активен

...I could drown in your eyes,
 Die in your arms,
 Live for these moments,
 Here in the dark
 I don't know where I end,
 Not sure where you start,
 When we're body to body...

niau

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 4
    • Профил
провайдъра ми отряза smtp 25 порта :(
« Отговор #5 -: Jul 07, 2006, 08:22 »
Провайдъра е Sellinet.net и става дума за кв. Изгрев в София. Честно казано първо говорих с тях по телефона. Казаха ми да им пиша. След това писах два имейла до тях. В единия ги помолих (любезно) да ми отворят порта и да асоциират даденото ми от тях IP с моя домейн, а те ми отговориха, че предлагали 10Мб. безплатен хостинг, а забраните им били фирмена политика  '<img'>)) За хостинга знам пише си го в договора и като цяло е хубаво, че го предлагат.

Писах им още веднъж като много любезно им обясних, че не спазват сключения с мен договор и тъй като съм убеден, че имат range от IPта, за които забрани няма им предложих просто да  ми сменят IPто.  Демек няма нужда да си променят access listite, а просто по DHCP да ми дадът друг адрес, но те дори не се потрудиха да ми отговорят.
 
Иначе честно казано Интернет услугата им е доста читава и досега (около 2 месеца) проблеми с тях не съм имал. Преди 3 години имах интернет от някакъв друг доставчик и беше доста по зле (един ден има един ден няма). Поради тази причина смятам, че хората които се занимават с мрежата им са достатъчно кадърни и със сигурност са разбрали какво искам и как би могло да се постигне. Ясно че предлаганото от тях задоволява не 95%, а може би 99% от клиентите им. Просто не мога да си обясня поведението им и питам дали и останалите са същите или съм попаднал на кофти изключение '<img'>

PS: ако някой има идея за доставчик в района, който да ми предложи услуга на цена около 30-50 лв. месечно, даваща ми реално IP и без подобни ограничения пратете ми едно лично съобщение.



Активен

  • Гост
провайдъра ми отряза smtp 25 порта :(
« Отговор #6 -: Jul 07, 2006, 09:50 »
Вземи един адвокат - прочетете внимателно договора и ако той прецени , че не си го изпълняват - пратете им една съдебна призовка. Ще се освестят на секундата.
А за доставчик - пробвай sofiasat, макар че не съм сигурен за реалното IP.
Активен

  • Гост
провайдъра ми отряза smtp 25 порта :(
« Отговор #7 -: Jul 07, 2006, 10:00 »
Цитат
Лично за мен, отрязването на даден порт, протокол (режат и  ICMP в посока отвън->навътре) си е също ограничение като примерно това по скорост или трафик


Това да се режат ICMP-та е една ОГРОМНА ГЛУПОСТ!!!

Има едно нещо наречено PMTU (Path MTU discovery). Накратко става въпрос че когато се свързваш с някой хост, който има ниско MTU или по някаква причина там не може да приема толкова големи пакети, хостът трябва да ти върне съответното ICMP съобщение, указващо че трябва да намалиш големината на пакетите които пращаш.

След като ICMP-тата биват рязани, не ги получаваш, съответно на теория винаги ще има бройка хостове, с които няма да можеш да имаш нормална комуникация (за теб съответните портове на хоста ще бъдат отворени, вероятно дори ще можеш да се свържеш с тях, но нормална комуникация с тях - тц.).

В такива случаи е хубаво поне да изключиш PMTU механизма в системите, зад рутера дето филтрира ICMP-tata, това става така:

echo  1  >/proc/sys/net/ipv4/ip_no_pmtu_disc

Но рязането на тези пакети има и други негативни аспекти - никога няма да можеш да видиш един работещ ping/traceroute, връзката ти с Интернет като цяло ще е бавна в много случаи, понеже вместо да пристигне един ICMP пакет указващ, че порта е затворен/хоста не е достъпен, ще трябва да чакаш съответните timeout-и.

Въобще, доставчиците с такава практика трябва да се избягват. Това тяхното е гавра с клиентите.
Активен

  • Гост
провайдъра ми отряза smtp 25 порта :(
« Отговор #8 -: Jul 07, 2006, 10:03 »
Изобщо не съм съгласен, че затварянето на портове (особено извесните сърверски) е начин за борба със спама. По тази логика дате да затоврим и 80, щтото някой вирус може и да го използва, ами ако затворим и 53 вирусите няма да си намират хостовете и къде ще му излезе края. Както интернет си е създаден и измислен със взичките 65536 порта и стандартни ттл-и, така и трябва да работи. Иначе си е нарушаване принципите на интернет.

Абсолютно съм съгласен, че 95% от клиентите ползват W. машини и от там произлизат всички проблеми. Но я си представете че някой във въпросната мрежa си плаща акаунт POP3+SMTP в някой извстен  е-маил център, и ползва Outlook?
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
smtp въпросче
Настройка на програми
chonny 6 3644 Последна публикация Jun 29, 2004, 19:23
от Bogo
Sendmail smtp aуторизация
Хардуерни и софтуерни проблеми
e_stealth 1 2285 Последна публикация Oct 31, 2006, 07:39
от Hapkoc
Telnet smtp port 25
Кошче
snagles 1 2585 Последна публикация Jan 15, 2007, 21:42
от snagles
Kmail + gmail smtp
Настройка на програми
kennedy 2 2269 Последна публикация Aug 08, 2007, 07:05
от kennedy
Iptable и smtp
Настройка на програми
Lucifer 8 3466 Последна публикация Aug 29, 2007, 11:59
от Lucifer