Автор Тема: Политическите платени тролове  (Прочетена 12606 пъти)

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6206
    • Профил
Re: Политическите платени тролове
« Отговор #30 -: Sep 10, 2014, 21:57 »
Преди 3 години си направих регистрация във фейса, само за да имам връзка с някои хора. Влизал съм два пъти, а профила ми е празен, нямам и нищо публикувано.
Година след като си направих профила, забравих паролата. В опитите да вляза в акаунта, без да искам откраднах чужд. Жената повече не си го поиска. Фейсбук ме преведе стъпка по стъпка през цялата операция по присвояването на чуж акаунт. Аз от любопитство продължих и те така. След този случай, анатемосах тази социална мрежа, заплюх я и като чуя някой да произнася думичката и ми се надига негодувание и ...... направо ми идва настроение за яростни спорове и убеждаване на глупака, колко е глупав. Не уведомих Марк ( познаваме се с него  ;D ) за сериозния бъг. Може и да са го оправили, може и да не са. Това за мен е най-големия вирус. И поразява не само компютри, а и мозъци.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8798
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Политическите платени тролове
« Отговор #31 -: Sep 10, 2014, 23:05 »
Ъ-хъ с посредственият ми мозък почна да ми се поизяснява, доколкото е възможно за тъп човек. Само да кажа, че докато четях си мислех, че е Шатерворт и се чудих аджеба, какво е общото. По някое време дори на мен ми просветна, че говориш за Цукенбърг. Е пак добре. По-добре късно, отколкото никога.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Политическите платени тролове
« Отговор #32 -: Sep 11, 2014, 01:10 »
Не мога да разбера какво е това хейтене по фейсбука. Аз не го ползвам и понякога това ми липсва защото извън това не подържам чак толкова контакти с доста познати и нямам идея какво се случва с тях. Някои идиоти твърдят че хората се отчуждавали заради фейсбуците, което е пълна глупост, понеже те си се отчуждават и без тях - просто очевидно всеки си има някакви неща на главата.

Ако трябва да съм честен фейсбука ме дразни с противния си интерфейс и доволно тежкия фронтенд. Подозирам някаква конспирация от страна на мобилните оператори за дране на клиентите. Понеже съм ставал свидетел на "само да си прегледам фейсбука", което отнема поне час, това генерира толкова безумен трафик, колкото нищо досега познато в историята.

Една от главните причини за това са малоумните ритуали, които тъпите им юзъри са adopt-нали като нещо свръх-умно и наложително. Например малоумните селфита. Някак разбирам великата нужда да се снимаш по 50 пъти на ден и да удостояваш света с резултата, но не мога да разбера защо трябва да го правят разни крокодили, хипопотами и гномове бе мама му стара, развалят цялостната естетика. Примерно идеалното решение е качваш поредната порция и онова ти връща грешка 500 "съжалявам пич ама си грозен и не мога да ти кача снимката". Значи ако това беше социална мрежа на място, трябваше вече да са разработили някакъв алгоритъм за филтриране на такива снимки, за доброто на човечеството. Другото е тоя тъпизъм с тагването. Ей маааму стара, миналата година ходихме до Скопие няколко коли хора, накрая се настанихме и намерихме някаква кръчма и сядаме, аз вече умирам от глад. Пичовете бързо донесоха менютата, обаче се избира половин час - това не за друго, а защото всеки се чувства длъжен да се тагне и да напише някаква простотия. Откачих направо. Поради тази причина трябва да се вземат мерки - със закон достъпа до фейсбук да бъде филтриран през всички отворени wifi мрежи в района на заведения за хранене, без значение кой ги оперира. Това ще е отново за доброто на човечеството.

В крайна сметка фейсбука ако се лиши от глупости като селфита, тагвания, ферми и "изпърдях се в асансьора, 10 души харесаха това", ще излезе нещо полезно от него. Да очакваш от потребителите му да го направят няма да стане, затова е крайно време правителствата по света да се заемат с тези вредни явления. Включително принуждавайки този нахилен чукундур Цукърбърг да направи каквото трябва по въпроса.
« Последна редакция: Sep 11, 2014, 01:13 от gat3way »
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

programings

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 221
  • Distribution: Arch Linux, BunsenLabs Linux, FreeBSD
  • Window Manager: XFCE, MATE, Openbox
    • Профил
Re: Политическите платени тролове
« Отговор #33 -: Sep 11, 2014, 02:00 »
Проблемът не е толкова във Фейсбук (въпреки, че примерно Туитър по презумция е много по-интелигентна социална мрежа), колкото в начина по който го използва българинът.

У нас 98 % от съдържанието на въпросната социална мрежа представлява уникален по рода си и забавен за четене клюкарник, съставен от:

1) Езотерика (ала Еленко Ангелов), споделяне на някакви оферти от сайтове за колективно пазаруване и псевдо-сладки снимки на плюшени мечета и рози.
2) Снимки "селфита" пред тоалетната на мола с цитат от Ана Каренина (или друго deep) на описанието.
3) Снимки на храна.

И сега пак ще влезем малко в конспирациите, но едва ли има някой, който е ползвал Фейсбук поне за няколко минути след регистрацията, и не е забелязал всяческият стремеж на системата на сайта да те накара с всевъзможни методи на социалното инженерство да въведеш лична информация, като например град, учебно заведение, месторабота и прочие. Просто нещата са изградени така, че в един момент без да осъзнаваш, ти ще дадеш тази информация, и тя ще стане публична.

Другото идиотско нещо, което винаги ми е било много смешно... та защо по дяволите Фейсбук има опция да споделиш с всички кога например си сложил очила, кога е била първата ти целувка и подобни, като има изградени специални "тагове" за тях?!?

Кой идиот би се възползвал от това?

Не мога да асимилирам този стремеж на индивида всичко за него да е публично в пространството. Това се превръща все повече някак си във физиологична нужда.
« Последна редакция: Sep 11, 2014, 02:04 от programings »
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8798
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Политическите платени тролове
« Отговор #34 -: Sep 11, 2014, 07:22 »
Доста от написаното в последните коментари не мога да го схвана. Дай първо да уточним, какво е селфи. Така по описание ми прилича на тези снимки срещу огледало с муцунка наричана кокоши задник, макара кокошките да нямат задник, дето бяха едно време толкова популярни в курварниците. Или е манията да щракаш с телефона си, къде каквото ти падне и веднага да го качваш?

Не разбрах също, какво е тагване, ама най-вероятно е за мое добро. Когато съм навън, особено с жени, често поръчването е повече от половин час и без този ритуал.

Думите на Гейта за ужасите на това място и аз ги потвърждавам. Но не съм съгласен, че се отчуждават хората. Напротив, нали се наричат социална мрежа? Хората влизат вътре, за да си задълбочават контактите. Познавам и достатъчно представителен брой хора, които влизат вътре да си търсят и намират ебане, с различна възраст и различно семейно положение. В никакъв случай не може да се каже, че отчуждава хората.

Програмингс, тези трите неща, които си изредил, не ми приличат на неща, които биха заинтересували някой на повече от 16 години. Не схванах това за Ана Каренина, ама то сигурно защото не съм дълбок.

Ако ще споделям някаква информация, по-добре да е публична, за да могат да стигнат до нея нормални хора, а не само рекламни агенции. Например по-добре е да се знае, къде съм учил, може да се изкопае от някъде бивш съученик, отколкото това да е само коефициент в нечия база от данни за профилиране.

За последното дори имам реален случай. С една бивша колежка се оказа, че сме учили в един и същи техникум. Като разбра това, един ден си отвори фейса и близо час ми показваше бивши съученици и учители, с по някоя и друга дума, кой какво му се е случило или направил. Сякаш изкопа тези хора от преди хилядолетия. А те вярно са част от друго хилядолетие, но и връзката ми с онова време я чувствам като отдавна минала и почти забравена епоха. Почти успя да ми стане приятно. А бившата колежка в този миг, беше много горда, че е изнамерила тези хора и показваше трофеите си.

Това за първа целувка ми се струва тъпо. Поне в моето поколение, това не водеше задължително до ебане и връзка. Сиреч целувките нямаха стойност. Дотолкова е така, че аз от половин час се напъвам и не успявам да си спомня своята. Дори не мога да си спомня приблизително, на каква възраст съм бил. Значи е било събитие без значение. Сега се подсещам, че не много отдавна се сетих, кога за първи път съм правил секс. И това бях забравил почти напълно. Не знам, как успях да се сетя. Слагането на очила предполагам има някакъв смисъл в рудодобива на данни.

И последно за стремежа. Та нима ние тук не правим същото? Редовните членове знаем почти всичко един за друг. Например Гейт дълги години казваше, че е работи в мобилен оператор, но не казваше кой. Е тази пролет и това каза. Тогава дори се ядосах, защото бях заложил на един по-голям оператор, пък не бях познал. Не понасям да правя грешки, дори те да са без последствия. Имаше един backinblack, който си беше казал и майчиното мляко. Знаехме му доходите, спестяванията и разходите по пера в конкретни цифри. А например в обществото не е прието да се говори за пари (особено доходи) конкретно.

Но предполагам, че т.нар. социални мрежи те подтикват много повече към споделяне. И все пак не ги смятам за виновник. Виновник може да бъде самият Интернет като канал за общуване. А защо се случва в такива мащаби, имам лична теория. Според мен, ние бяхме прекалено много натискани от комунизма и предишните епохи. Всичко беше тайна, казваше се под сурдинка на избрани хора, дори се пазаруваше по вторият начин. Сега българинът видя свобода и иска да скъса с тези позорни практики. Изглежда ми съвсем читава психологическа реакция от затвореност да се премине на пълна разкрепостеност. Да няма вече тайни, всичко да е публично.

Ако се загледаме, у нас това изобщо не е само в spybook, дори не е само Интернет. Знаем всевъзможни подробности за всякакви неща. Зимата например останах със зинала уста, като най-официално по новините ни съобщиха, на коя дата точно в месеца министъра на земеделието си получава рушветите от едно от подчинените му ведомства. Днес наистина не съществуват никакви тайни.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6206
    • Профил
Re: Политическите платени тролове
« Отговор #35 -: Sep 11, 2014, 12:52 »
Тегля една на всичко, което касае начина, по който се ползва фейсбук. Няма значение. Хората са решили, какво да качват и го качват. Самия фейсбук е гнусна платформа. Начина по който се правят нещата. Може ли вече да се трие профил? Можеш ли да триеш, нежелани елементи от публикациите си? Можеш ли да си сигурен, че когато напишеш нещо, както аз пиша тук сега и се откажеш да го публикуваш, то не се записва все пак на сървърите им? Защото точно това се случва. Този начин на събиране и трупане на информация, без оглед на някакви наченки на почтеност ме отвращава.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

d0ni

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 183
    • Профил
Re: Политическите платени тролове
« Отговор #36 -: Sep 11, 2014, 12:59 »
Относно бавното поръчване в заведенията, прочете http://themetapicture.com/people-kept-complaining-this-restaurant-sucked-look-what-they-found-out/, ако ви се занимава.
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6206
    • Профил
Re: Политическите платени тролове
« Отговор #37 -: Sep 11, 2014, 17:39 »
Стига да пристигне бързо бирата и да си я изпия студена, не ме е грижа за манджата  ::)
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8798
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Политическите платени тролове
« Отговор #38 -: Sep 11, 2014, 17:43 »
4ка, блестяща идея, политам към хладилника, как не се сетих по-рано. Добре, че сутринта се сетих да мушна едно шише.  [_]3

п.п. 21 двоичен, това твоето много апокалиптично бре. Донякъде успокоява, че времето се вдига едва почти наполовина. Иначе като четеш и сякаш си там цяла вечност.
« Последна редакция: Sep 11, 2014, 17:47 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

programings

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 221
  • Distribution: Arch Linux, BunsenLabs Linux, FreeBSD
  • Window Manager: XFCE, MATE, Openbox
    • Профил
Re: Политическите платени тролове
« Отговор #39 -: Sep 12, 2014, 00:20 »
Между другото, без социалните мрежи нямаше да съществуват сайтове като Pink Meth в Deep Web-а, където не особено приличните снимки на стотици доверчиви (а и от "хакнати" акаунти) девойки от цял свят изтичат...

Сетих се и за ей това забавно видео с лоши хакери накрая, което поне малко те кара да се замислиш за privacy-то ти в разните Фейсбуци и прочие:

http://youtube.com/watch?v=F7pYHN9iC9I
Активен

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Политическите платени тролове
« Отговор #40 -: Sep 12, 2014, 01:28 »
Pink meth е много забавно име за сайт :)

Да се върнем на полит-троловете и astroturfing кампаниите, интересно ми е какво може да се направи по въпроса с тия неща иначе. Ако живеехме в Естония където личната карта съвместява PKI функции и всеки втори има четец, може би щеше да има смисъл коментарите да се разделят на "анонимни" и "неанонимни" и неанонимните да бяха визуализирани по дефолт. Макар че дори така в България щяха да му намерят цаката понеже си имаме тролове от високо ниво, за които работят няколко хиляди миньори, енергетици и магазинерки най-малкото.

По едно време ми беше станало интересно щото бяха нашумяли историите за путинските тролове, та се разрових в новините на cnn.com, които касаеха Русия. Верно е пълно с руски тролове. Много е интересно понеже пишат на доста развален английски, на който му личат славянските лингвистични конструкции, но пък за сметка на това повечето бяха постнати от никове - някакви англосаксонски имена и фамилии. Чудно ми е дали са истински хора или някой там в Русия е решил и той да разработи великата идея за автоматизирано тролене.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6206
    • Профил
Re: Политическите платени тролове
« Отговор #41 -: Sep 12, 2014, 12:47 »
Гадове мръсни!!!! Предизборни агитации като реклама в тубата. Аз музика ли искам да слушам или да ми промиват мозъка! БСП!
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8798
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Политическите платени тролове
« Отговор #42 -: Sep 12, 2014, 14:03 »
Видях го този Пинк. Че това си е живо порно. Вярно ли има толкова тъпи да качват подобни снимки във фейса? Мислех го за културно място.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

d0ni

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 183
    • Профил
Re: Политическите платени тролове
« Отговор #43 -: Sep 12, 2014, 15:02 »
Видях го този Пинк. Че това си е живо порно. Вярно ли има толкова тъпи да качват подобни снимки във фейса? Мислех го за културно място.

Доколкото разбирам, това са откраднати снимки от разни персонални cloud акаунти, където телефоните качват снимките.
Активен

programings

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 221
  • Distribution: Arch Linux, BunsenLabs Linux, FreeBSD
  • Window Manager: XFCE, MATE, Openbox
    • Профил
Re: Политическите платени тролове
« Отговор #44 -: Sep 12, 2014, 22:06 »
Видях го този Пинк. Че това си е живо порно. Вярно ли има толкова тъпи да качват подобни снимки във фейса? Мислех го за културно място.

Доколкото разбирам, това са откраднати снимки от разни персонални cloud акаунти, където телефоните качват снимките.

О, не само, най-различни са източниците. Много често именно социални мрежи.
Отвори страницата на някоя девойка, и има скрийншот на профила и / мястото от където са вземати фотосите.
Активен