Автор Тема: Wine - впечатления?  (Прочетена 783 пъти)

reiter1

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 6
    • Профил
Wine - впечатления?
« -: Mar 09, 2006, 23:06 »
Здравейте,
Използвам wine 0.9.8 (предварително компилиран) с slackware 10.2. Засега съм успял да подкарам няколко програми - AdobePhotoshop 6.0 (инсталация+стартиране), isilo и простите програми в windows-a, като съм използвал библиотеките на wine. Добавял съм само липсващите библиотеки при необходимост. Лошото е че, тези програми не ми трябват, а съм ги пускал само заради тестване. Същинските програми, заради които поддържам windows инсталация на харда, свършват с грешки.
На първо място - MS Office ( OpenOffice e чудесен продукт, но за съжаление не е 100% съвместим, що се отнася до caption,крос-рефренси, диаграми и пр.) и редица мултимедийни учебни програми.
Какви са вашите впечатления от работата с wine?
Активен

Lord Bad

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1667
  • Distribution: Fedora 13
  • Window Manager: GNOME
  • Jedi Knight
    • Профил
Wine - впечатления?
« Отговор #1 -: Mar 10, 2006, 01:15 »
Добри. Реализацията на цялото АПИ на Уиндоус не е лека задача. Общо взето само най-известните програми са добре тествани и вървят добре. Ако държиш на МС Офис пробвай комерсиалния Crossover Office - той е нещо като разширение на wine и поддържа перфектно някои основни Уин приложения - в това число МС Офис. Проблема е че струва пари и кода му е не е достъпен. Не знам дали няма някоя CVS версия като при Седега, която да е безплатна за ползване.
Активен

Fuelled by Fedora 13 "Goddard"
====================================
Rock it!

astronom

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 254
    • Профил
Wine - впечатления?
« Отговор #2 -: Mar 10, 2006, 10:31 »
Ето моите впечатления. Аз ползвам 0.9.7 компилиран за Slackware 10.2  и свален от linuxpackages. Във вторник запуснах Picasa, за да редактирам едни картинки. Исках да направя Import, но малко след отварянето на диалога за избор на файл, забелязах, че папката която търся липсва (!?). Почна се трескаво търсене по диска и след малко установих, че тази папка вече не съществува. Малко след това успях да направя възстановка и ситуацията се повтори. Повече от час и половина ми отне възстановяването на файловете на засегантия дял. Някои от тях вече въобще не съществуват, някои бяха повредени. Сега не знам дали това е проблем на Picasa или на Wine, но и преди съм ползвал Picasa на по-стара версия на Wine и такъв проблем не съм имал. Нямам и време да установя от къде дойде този проблем, но от тук нататък ще съм много по-предпазлив при използването на каквито и да било програми през Wine. Аз така или иначе не ползвам много. Има си страхотен офис продукт направен специално за любимата ми операционна система. Има и страхотни браузъри и програми за електронна поща и т.н. и т.н.
Моето мнение е, че е по-добре да се работи във виртуална машина. Имам няколко програмки, които си работят просто перфектно в нея и не ми се налага да правя какво и да било, за да ги подкарам. Те си работят в "естествена" Windows среда все пак :-). Още повече, че виртуалната машина работи  на собствен виртуален диск, които е просто голям файл на един от дяловете ми. Лесно и просто. Мога да архивирам този файл на едно DVD и в случай, че нещо се скапе, възстановяването му би било елементарно.

С най-добри пожелания за спорна работа. ;-)
Активен

Г. Д. Сотиров

  • Гост
Wine - впечатления?
« Отговор #3 -: Mar 15, 2006, 12:23 »
Досега не съм успял да покарам нищо свястно с Wine и като цяло мнението ми е негативно. През 4-5 месеца се сещам да го пробвам и да му дам още един шанс ама никога не ставало като трябва.

Преди време видях тук в  linux-bg.org новина че е излязал  Wine 0.9.9 реших да го пробвам и за най-голямо учудване ми тръгнаха култовите игрички 'Moorhuhn' и то без проблеми. (има малко проблеми с грабването на мишката ама върви). А с по предната версия не вървяха и насичаха яко.

Така че ако има любители на Moorhuhn-ите приятно стреляне. Аз така се боря с Птичия Грип - трепя патки.
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
WINE !!!
Настройка на програми
ThePredator 1 4254 Последна публикация Jul 16, 2002, 14:13
от rockandvaso
заместител на Wine?
Настройка на програми
sebastianz55 11 6045 Последна публикация Dec 18, 2003, 12:32
от sebastianz55
wine
Настройка на програми
sebastianz55 6 4453 Последна публикация Mar 08, 2004, 19:08
от sebastianz55
wine+кирилица
Настройка на програми
Crysiss 15 6932 Последна публикация Sep 30, 2004, 10:20
от ohubohu
Wine @ CS
Общ форум
XsPiDeR 1 3129 Последна публикация Sep 15, 2004, 07:54
от kennedy