Покажи теми - kingich
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / xubuntu непълна инсталация? -: Sep 15, 2022, 15:21
Доскоро бях с MX Linux, много добра дистрибуция, но част от използваните от мен приложения, като Либреофис, Мозила и Тъндърбърд са прекалено стари версии. опитах се да ги актуализирам, но не ми се получи. По тази причина се прехвърлих на XUBUNTU. Изтеглих го. При пробата всичко беше идеално, но след инсталацията се оказа, че инсталираното от мен няма нищо общо с първоначално видяното на флашката. Има много липсващи неща по панела, част от които така и не ми дава да си ги кача допълнително, напр. часовника. Не ми показва отворените програми и приложения, напр.при минимизиран прозорец на мозила, когато натисна иконата на програмата ми отваря нов втори прозорец, вместо да ми отвори вече минимизираната Мозила. Същия номер ми прави и на Либрето и на другите ползвани програми. Имам чувството, че ми е инсталирало някаква непълна версия. ???
При опит да го преинсталирам: отварям БИОСа, казвам му да зареди от флашката, но той си зарежда от компютъра и не мога да го сменя. Сякаш е променил БИОСа.
Не знам дали има значение, но при инсталирането разделих харда на дялове. направи ми впечатление, че след MX Linuxa са направени някакви допълнителни дялове, от по няколко мегабайта, но не им обърнах внимание, защото имам достатъчно място на харда и не ми пречат.
Благодарен съм на всякакви варианти на оправяне на положението!
Извинявам се за лаишкия език, дано сте ме разбрали, но въпреки, че ползвам линукс от над десет години, продължавам да съм прост потребител   /ама много прост/.
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / принтер НР не работи -: Jan 03, 2019, 16:21
Здравейте, проблема ми е следния.
Преди няколо дни принтера ми "Laserjet НР 1150", отказа да работи. Когато му дам да принтира, поставя задачите в опашка да чакат и приключва. Проверявам в настройките и се оказва, че сам се е забранил за работа и си дава пауза. Пощурях, никога преди това не ми го е правил. След четене по форумите разбрах, че този проблим го има само при Линукс Минт 19 (с какъвто съм и аз. средата ми е xfce, ако има значение). Намерих тази тема https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=277203, където според народа, са си решили проблема. Следвах стъпките, доколкото мога, защото съм бос и някои неща ме е страх да ги правя от незнание, а други не ги разбрах. Все пак преинсталирах пакетите на CUPS през синаптика, инсталирах HPLIP. намерих принтера с него и вчера принтера тръгна. Вечерта го изключих и се прибрах. Днес отивайки на работа. пускам го да работи и всичко тръгва отначало (отказва да работи и си дава пауза). Минах цялата процедура повторно и когато му дадох да принтира документ от няколко страници, ми принтира само първата страниза и после си даде пауза. изключих му паузата и започна, след всяка страница да прави пауза и да трябва да го включвам от настройките. Като го включа и започва да ми вади някакъв текст за резолюция и нещо такова.
извинявам се за многото писане, но не зная, какво повече мога да направя. Моля, някой ако е имал този проблем да сподели, иначе ще трябва явно да се върна към някоя стара версия на минта или друга дистрибуция.
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / проблем с инсталиране -: Feb 05, 2017, 12:34
Опитах да инсталирам   LXLE-32bit на компютъра ми, като втора ОС( другата е виста, но сина иска да си играе игрички) . Като резултат не иска да се стартира, а ми изписва

missing modules (cat/proc/modules; ls/dev)
alert! UUID......... does not exist. Droping to a shell.
BusyBox v1.22.1 built in shell(ash)
enter "help" for a list of built-in comands.

Доколкото разбрах, търси си някакво устройство, но не зная, от къде да му го намеря :o. Предполагам, че проблема е,  че машината е 64битова, но от флашката всичко си вървеше повече от нормално. Дали мога да оправя по някакъв начин сътвореното от мен мазало, или трябва да се инсталира наново? което поражда куп допълнителнителни въпроси, за което се извинявам предварително.
Страници: [1]