Покажи Публикации - vaklin
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Инсталиране на skype на linux -: Dec 23, 2007, 16:50
Има скайп който само се копира в определени директории и след това се стартира. Предпоследния от вариантите за теглене който ти се предлага на scype.com. Би трябвало да не иска каквато и да е парола. Всъщност, не знам. Аз ползвам сингъл юзър платформа и всичко ми е root.

Виж, някой ако ми каже как да му сменя системния фонт на скайпа ще пие бира, вино или там к'вото пие. Не ми се отделя време да ровя, ако някой вече го е правил.
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Mplayer & planeta tv online -: Dec 23, 2007, 08:48
Не ме вълнува чалгата като вид "култура", но въпросът възникна от спортен интерес.

Значи, маймуняците, за да не им се снифват "силиконките" онлайн сменят хедъра на няколко минути.

Примерно, в момента в който пиша това, активен е този mms://
mms://87.120.130.6/planetatv_live_q2.wmv?0cPAzhDryA3rQJWyFJ0d&8711&29405264&7725a7fb0b8370596bf8d
7c15fb38c29

Обаче, след няколко минути, ще е друг.

И въпросът ... не е проблем да направя скрипт който да проверява за новия линк, но не знам как да го втъкна на mplaeyer'а без да го рестартирам. Вероятно си има plug-in  за тази работа... знам ли?
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Bluetooth driver -: Dec 11, 2007, 09:56
Пиши BlueZ в google. Това е добра отправна точка.
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Проблем с УебКамера canyon cn-wcam21 -: Dec 11, 2007, 09:54
След като драйверите са на вярното място правиш еднократно depmod -a 2.6.xx.x Това е версията на ядрото ти. Проверяваш имаш ли в /dev video0. Ако го нямаш трябва да се създаде. Най-лесно става с готов скрипт. MAKEDEV-V4L.sh например. След това modprobe videodev и modprobe името_на_драйвера за твоята камера. Пробваш дали нещата са ОК като напишеш в терминален прозорец cat /dev/video0. Трябва да тръгнат по екрана поредица от символи. Да гледаш става например с xawTV. Става и с други програми, обаче те трябва да имат поддръжка на video4linux. Стрийма на V4L не е mpeg. А нищо не пречеше да е ...

Описал съм ти хода на нещата по принцип. Не ползвам точно твоя SlackWare.
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Gigabyte u800 -: Dec 08, 2007, 10:34
В един момент някой като мен си купува такава джаджа. Разликата е, че преди си е купувал и други джаджи, а не като мен да му е сефтето. Чоплил е предишни драйвери. Взима дейташита и преправя предишния. Понеже, идеологията на линукс е, че е почти невъзможно да се правят комерсиални продукти които да работят на всички ядра, всички платформи и други всички, човекът няма много избор и го пуска в интернет. Най-малкото, че така ще му го дооправят на ход. Пък и фирмата производител има неофициален интерес желязото и да се поддържа на повече платформи. Не заради увеличените продажби (в проценти ще се окажат клонящи към нула), а заради имиджа. По тази причина фирмите толерират помагащите "ентусиасти" (ама един, максимум двама, а не цял отдел) които са на заплата при тях. И рано или късно, драйверът идва. От нула и добър дейташит да тръгнеш да правиш драйвер е самоубийство.

Между другото, това устройство се оказва (по данни на различни потребители), че работи читаво само и единствено с оригиналния си софтуер. С другите, къде няма звук, къде изобщо няма нищо на екрана и т.н. Гигабайт са обвинили дибком, че им е дал бъгав драйвер и по тази причина нещата не се връзват в разбирането за стандартно свързване. Дибком са обещали да го оправят. Абе при цена на устройството под 100 лева (на места в Европа и по 80) предполагам, че нещата ще се развият достатъчно бързо.

Фърмуера е парче от mpeg енкодера. Строго трябва да е съгласуван с конкретната ревизия на чипа. Учените го дърпат от чипа след като оригиналния драйвер го е заредил. Няма да се задълбавам в проблема, а просто ще изчакам. Ще вземе да ми стане интересно и тогава си е*а мамата. Другите проекти ще отидат моментално на заден план.
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Map&guide database -: Dec 07, 2007, 22:24
Я кажете базата на Map&Guide на какво е писана. Или поне кажете къде се събират RDBMS маняците. Защото качествата на софта ме удовлетворяват, но самия софт не отговаря на концепцията ми за OS.
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Gigabyte u800 -: Dec 07, 2007, 22:10
Точно същото е. И при мен има напредък. Ядрото го махни. Към момента ме удовлетворява скоростта му. Ще напъвам по посока драйвери. Значи V4L се оказва, че е писано от кьораво и сакато и всеки за неговата си "бричка" '<img'> Оправих зависимостите и хедър файловете. След като затрих един ден, открих, че можело да го направи и псевдо автоматично. make kernel-links. Ама предупреждавам. Изключително псевдо е автоматиката.

За XC3082 един пич от фирмата дето правят чиповете е понаписал драйверче. Гарантира, че точността на настройката на честотата е повече от добра. За DIB7700 в конкретния приемник е малко по-бозаво. Сам (без подкрепа на фирмата производител) шанс нямам. Там фърмуера е друг щото нам' к'во си било друго. Май да е буквата след чипа... Няма проблем. Месец в този случай, примерно, си е утре.

Сега си правя скриптовете за телефона и тъкмо ще убия времето...

Между другото, някой да е виждал готово решение за LED панел?

А ... и още един болен въпрос. От какво може да увисва /dev/rfcommX след 2-3 часа работа? Става въпрос за GPS HOLUX M-1000 по bluetooth. GPS'а, след като терминала престане да приема, си мисли, че си е във връзка и само гаси-пали му помага. Мен не ме бърка да отварям порта за 5 секунди, докато получа пакета за спътниците, но си е по-друго да ми е 24/7 онлайн без грижи за него.

Да доуточня. По-най-последните BlueZ драйвери ползвам. С по-старите умираше за няма час.

И един проблем който мен ме дразни, но си е позитивно, че не става. Нокия 3250 с OS9.1. Трябва ми някаква програмка за телефона която да не му дава да си променя атрибутите на прайвет фолдъра на картата на рийд онли след като аз съм му казал да не е така. SMS'и не мога да чета по OBEX и леко ме изнервя. Въпреки че, нормално е като караш да не четеш SMS'и.  '<img'> С телефонните номера се оправих. Там пичовете от дъскорезницата имат леко бъгче и аз малко го поексплоатирах.  ':p'



8  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Gigabyte u800 -: Dec 06, 2007, 09:02
Обичам България и нейните граждани!
Сега отговарям по ред на номерата:
1. В заглавието на темата е написано ясно и точно. Gigabyte U800. За сведение това се води квалитетен производител от Тайван.
2. Цитатът който привеждаш съм го прочел и аз. Помага дотолкова, че ако искам да го пусна като DVB-T устройство следва да ползвам тези драйвери (те стават и за 7700) и този фърмуер. Дотук добре, но аз съм на километри от този проблем.
3. Пак за цитата. Там тунерът е друг, но драйвер за тунера има на друго място. Да споделя, че и за това е малко рано.
4. Идеята, че форумът на Puppy Linux е вярното (???) място специално за този проблем, меко казано, ме шокира. Най-малко, че там концепцията е друга. Просто всичките си въпроси ги пиша там, защото ползвам тази дистрибуция. Да кажем даже, че ги пиша машинално. На повечето от въпросите които съм задал там и са увиснали в нищото вече съм намерил решение и съм го вкарал в действие.
5. Устройството си е устройство и то се различава от Nova-T например само по тунера, но това не е кой знае какъв кахър.
6. Естествено е да дам какво има вътре като чипове. Те не могат да се свържат по начин, различен от единствено възможния. Никой на днешно време не открива топлата вода.

Пак да пробвам да си задам въпроса и ако и този път не стане да се махам, за да не ви отегчавам.

Интересува ме логиката на работа на такива устройства. Как се ориентира драйвера по VID и PID, че това е неговото устройство. Кой ще ми транспортира I2C'то през USB'to? Кой казва на линукса, че точно това устройство ще трябва да се управлява по I2C? Драйверите които ще работят с I2C трябва ли да знаят (и как да им кажа) за верните VID и PID? И т.н. Описание на цялата схема на работа на такъв тип устройства ми трябва. Дали конкретното ще тръгне сега, след месец или ще се озове на детето на компютъра да си гледа Jetix в случая не е толкова важно. 100 лева са в края на краищата, а тях къде ли не съм ги дал.

Оставам с впечатлението, че разпространението на Линукс в България е на съвсем точното ниво. Т.е., на никакво ниво. Така и ще бъде, докато подходът към него е на ниво програмизъм с пропускане на нивото желязо.
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Gigabyte u800 -: Dec 06, 2007, 00:51
Виртуално, всеки хардуер работи под Линукс.

Пак предлагам, да насочим беседата в друга посока. Примерно, блокова схема на произволен хибриден тунер с картинки, кой модул какво прави, много ще ми помогне.
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Gigabyte u800 -: Dec 05, 2007, 15:01
Ми той линукса няма син екран, но ако се случи еквивалентното на Windows XP, то в най-лошия случай ще спре да ми духа студено от климатика. За 30 секунди. Толкова е времето за пълен рестарт на системата.

Нека не се отвличаме от темата за телевизора.
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Gigabyte u800 -: Dec 05, 2007, 11:46
До момента се оправях сам, но тук го закъсах. Искам да си добавя към карпютъра телевизия и радио. Купих си първия попаднал ми USB тунер с поддръжка на DVB-T за да съм в крак с времето.  '<img'>  Дотук добре, обаче ...

Тунерът е с VID: 1044 и PID:7002. Естествено за него няма и дума във V4L. Съдържанието му е следното:
- XC3028ACQ;
- CX25843-24Z;
- DIB7700 (p или m не мога да кажа)
Изтеглих си уставно експерименталните V4L драйвери от някакво mcentral.de (само там намерих да се споменава думичката XC3028), компилирах ги, добавих ги, оправих им зависимостите и тук беше първата изненада. Камерата ми за заден ход спря да работи. gspca не иска да се зарежда, защото videodev се оказва, че нещо не е проявил достатъчно усърдие при компилацията и символните връзки са за друга версия на ядрото. По какъв начин е станало това, в момента изследвам. Със същия .config който V4L ползва си компилирам модулите на 2.6.21.7 (това ползвам в момента) и няма грижи. След make clean на сорса на линукс и make config на V4L ме пита една кофа неща и като краен резултат ми обявява, че не може да се запише във файла .config. Някакви идеи?

Въпросът ми е и в друга насоченост. Дайте някаква човешки разбираема последователност за зареждане на модулите за да се разпознае устройството и да почне да работи. Прерових целия интернет и навсякъде има указания по принцип. Ако някой знае и къде точно в сорса да добавя VID'a и PID'a ще се брои, че 30% от проблема е преборен.

Тунерът е добър, цената също. Заслужава си да се пребори. Има и дистанционно като HID, но него още не съм го чоплил, че ще ми спре labjack'a (респективно климатроника).
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Speshno -: Jul 19, 2004, 02:00
dava
7673 ?        00':0'0':0'0 httpd
7681 ?        00':0'0':0'0 httpd
7697 ?        00':0'0':0'0 httpd
7698 ?        00':0'0':0'0 httpd
7833 ?        00':0'0':0'0 httpd
7885 ?        00':0'0':0'0 httpd
eto 4ast ot error log-a :
[Sun Jul 18 23:58:27 2004] [notice] child pid 4172 exit signal Segmentation fault (11)
[Sun Jul 18 23:58:27 2004] [notice] child pid 6944 exit signal Segmentation fault (11)
[Mon Jul 19 00:30:41 2004] [notice] child pid 7383 exit signal Segmentation fault (11)
[Mon Jul 19 00:30:41 2004] [notice] child pid 7384 exit signal Segmentation fault (11)
[Mon Jul 19 00:30:46 2004] [notice] child pid 4173 exit signal Segmentation fault (11)
[Mon Jul 19 00:30:46 2004] [notice] child pid 7385 exit signal Segmentation fault (11)
[Mon Jul 19 00:34:57 2004] [notice] caught SIGTERM, shutting down
[Mon Jul 19 00:35':0'1 2004] [notice] LDAP: Built with OpenLDAP LDAP SDK
[Mon Jul 19 00:35':0'1 2004] [notice] LDAP: SSL support unavailable
[Mon Jul 19 00:35':0'1 2004] [notice] suEXEC mechanism enabled (wrapper: /usr/sbin/suexec)
[Mon Jul 19 00:35':0'1 2004] [notice] Digest: generating secret for digest authentication ...
[Mon Jul 19 00:35':0'1 2004] [notice] Digest: done
[Mon Jul 19 00:35':0'1 2004] [notice] LDAP: Built with OpenLDAP LDAP SDK
[Mon Jul 19 00:35':0'1 2004] [notice] LDAP: SSL support unavailable
[Mon Jul 19 00:35':0'1 2004] [notice] Apache/2.0.49 (Fedora) configured -- resuming normal operations
[Mon Jul 19 00:35:39 2004] [notice] child pid 7581 exit signal Segmentation fault (11)
[Mon Jul 19 00:37:27 2004] [notice] caught SIGTERM, shutting down
[Mon Jul 19 00:37:32 2004] [notice] LDAP: Built with OpenLDAP LDAP SDK
[Mon Jul 19 00:37:32 2004] [notice] LDAP: SSL support unavailable
[Mon Jul 19 00:37:32 2004] [notice] suEXEC mechanism enabled (wrapper: /usr/sbin/suexec)
[Mon Jul 19 00:37:32 2004] [notice] Digest: generating secret for digest authentication ...
[Mon Jul 19 00:37:32 2004] [notice] Digest: done
[Mon Jul 19 00:37:32 2004] [notice] LDAP: Built with OpenLDAP LDAP SDK
[Mon Jul 19 00:37:32 2004] [notice] LDAP: SSL support unavailable
[Mon Jul 19 00:37:32 2004] [notice] Apache/2.0.49 (Fedora) configured -- resuming normal operations
[Mon Jul 19 00:37:37 2004] [notice] child pid 7609 exit signal Segmentation fault (11)
[Mon Jul 19 00:37:56 2004] [notice] child pid 7610 exit signal Segmentation fault (11)
[Mon Jul 19 00:37:56 2004] [notice] child pid 7611 exit signal Segmentation fault (11)
[Mon Jul 19 00:59:43 2004] [notice] caught SIGTERM, shutting down
[Mon Jul 19 00:59:46 2004] [notice] LDAP: Built with OpenLDAP LDAP SDK
[Mon Jul 19 00:59:46 2004] [notice] LDAP: SSL support unavailable
[Mon Jul 19 00:59:46 2004] [notice] suEXEC mechanism enabled (wrapper: /usr/sbin/suexec)
[Mon Jul 19 00:59:46 2004] [notice] Digest: generating secret for digest authentication ...
[Mon Jul 19 00:59:46 2004] [notice] Digest: done
[Mon Jul 19 00:59:46 2004] [notice] LDAP: Built with OpenLDAP LDAP SDK
[Mon Jul 19 00:59:46 2004] [notice] LDAP: SSL support unavailable
[Mon Jul 19 00:59:46 2004] [notice] Apache/2.0.49 (Fedora) configured -- resuming normal operations
[Mon Jul 19 01':0'3:19 2004] [notice] child pid 7674 exit signal Segmentation fault (11)
[Mon Jul 19 01':0'3:31 2004] [notice] child pid 7675 exit signal Segmentation fault (11)
[Mon Jul 19 01':0'3:35 2004] [notice] child pid 7676 exit signal Segmentation fault (11)
[Mon Jul 19 01':0'4:30 2004] [error] [client 127.0.0.1] File does not exist: /web/favicon.ico
[Mon Jul 19 01':0'4:30 2004] [notice] child pid 7677 exit signal Segmentation fault (11)
[Mon Jul 19 01':0'4:30 2004] [notice] child pid 7680 exit signal Segmentation fault (11)
[Mon Jul 19 01:26:36 2004] [notice] child pid 7682 exit signal Segmentation fault (11)
[Mon Jul 19 01:26:36 2004] [notice] child pid 7683 exit signal Segmentation fault (11)
[Mon Jul 19 01:48:38 2004] [notice] child pid 7696 exit signal Segmentation fault (11)[CODE]
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Speshno -: Jul 19, 2004, 01:27
Nov sum v linux-a , i imam edin golqm problem kojto trqbva da re6a spe6no. S Fedora core 2 sum i apache 2.0.49 imam realno ip bez ime. Apache-to mi se startira idealno bez problem , httpd.conf faila mi e ok po pravilata zadal sum doc direktoriq i tq e na apache , mahnal sum firewall nqmam dopulnitelni pre4e6ti programi, no apache-to ne mi srabotva vupreki 4e imam index.html v doc direktoriqta a pod widnwos pusnah apache i vsi4ko e ok saita si se zaregda i ot localhost i ot ral adresa mi a pri Fedorata dava :
An error occurred while loading http://127.0.0.1/:
Connection to host 127.0.0.1 is broken
ili su6toto za realnoto ip
kakvo li ne pravih. ^te sum mnogo bagodaren ako mi dadete ideq ot kakvo e probema '<img'>
Страници: [1]