Покажи Публикации - growchie
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 42
61  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Самовъстановяваща се ОС - възможно ли е? -: Jul 13, 2017, 10:15
ChromeOS имат наченки в посока самовъзстановяване и по принцип се води и рууткит неуязвим, но то не е пълноценна ОС и проблемите с програмното осигуряване просто се прехвърлени от клиентската машина върху облака на Google.
А иначе при macOS всичко работи и е на ред до момента в който спре да работи :) Там проблемите са от съвсем друго естество.
62  Сигурност / Системна Сигурност / Re: ГДБОП и Оруел... -: Jul 11, 2017, 15:24
Чета, чета и виждам доста колеги на Владо Плацентата. Да ви препоръчам климатик срещу горещините?
63  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Macos x -: Jun 30, 2017, 23:41
http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/Main_Page едно добро място за четене. Естествено че може да си сложиш специално модната версия на macOS но е добре да прочетеш какъв хардуер се поддържа преди това.
64  BSD секция / Настройки на софтуер / Index file search service за FreeBSD -: Jun 30, 2017, 16:12
Здравейте, някой знае ли услуга за индексирано търсене във файлове, която може да се ползва от мрежови клиенти? Трябва ми нещо като Google Desktop на времето или beagle но сървърски вариант. Търся си подобно нещо за файловия сървър. Добре е ако има клиенти за други ос но и с уеб интерфейс също ще го преживея.
Ако имате наблюдения ще съм благодарен, мерси предварително.
65  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Хранилища за стар Debian -: Jun 17, 2017, 16:27
expect свърши работа. Dockerfile вече ми е:

Код:
FROM growchie/etch

RUN apt-get install -y expect && \
expect -c "spawn /usr/bin/apt-get install -y firebird2-super-server;  \
expect -exact \"Plase enter new password for SYSDBA user: \"; send \"masterkey\r\"; \
expect -exact \"\r\"" && apt-get remove -y --purge expect tcl8.4

EXPOSE 3050
USER firebird
VOLUME /var/log /var/lib/firebird2/system

ENTRYPOINT /usr/lib/firebird2/bin/fbguard -forever

Преди някой да ми обърне внимание, че публикувам паролата на имиджа - напълно умишлено е. Този имидж не препоръчвам да се използва директно, а да се наследява и модифицира от докер изображението за конкретния проект. masterkey е стандартната парола за interbase/firebird и без това. Още една забележка - съдържанието на /var/lib/firebird2/system трябва да е населено с данните (security.fdb, default-security.fdb) от хоста преди да се монтира тома с -v. В противен случай контейнерът умира. Като го изтествам ще го публикувам на Docker Hub и ще публикувам връзка тук за интересуващите се.

Още веднъж специални благодарности на go_fire и jet.
66  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Хранилища за стар Debian -: Jun 15, 2017, 09:01
…В постинстол скрипта на деб пакета е хардкоднато въпрос за паролата на sysdba и не намирам начин как да го заобиколя.


Е значи много правилно съм разбрал задачката. Това е нещото, което прави „моето“ нещо. Не помня дали го имаше споменато в  „моята“  връзка, но не е само за Пърл. От там тръгва, но има версии на Питон, П4п и някакви други. Така, че е баш в десетката. И не си ограничен до (върховния според мен) Пърл, ако не искаш да се занимаваш с него. Не помня добре, как бяха нещата с постгреса, че от бая години не съм се занимавал с него, ама май там без питонец не можеше да се мине.

п.п. Не ме бийте, че се обаждам, просто вече съм писал в темата и трябваше да довърша. Обещавам да си удължа нелегалния престой с два за всеки ден ден дето съм писал в тая тема. Сиреч за сега към началото на август.
Мериси мерси, просто не ми е останало време за да тествам предложението. Малко излязоха проблеми и със самия файърбърд в контейнера които трябваше първо да разрешавам (защото какъв е смисълът да правя "правилен" контейнер, при положение, че накрая не работи :) ).
67  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Iptables Firewall Examples -: Jun 13, 2017, 23:24
Аз имам и едно друго правило което ползвам за подредбата на правилата. Оставям файърлола да поработи известно време и гледам къде има най-много пакети. Правилата с най-голям трафик ги качвам нагоре, тия които са най-рядко използвани - последни. В началото е трудно да се определи. Важно е да се знае, че пакет се траверсва до първо съвпадение.
Forward DROP е излишно ако имаш net.ipv4.ip_forward = 0 в sysctl.conf, както е по подразбиране. Тази верига се обработва само ако рутинг алгоритъма реши, че пакетът не е за тази машина и трябва та напусне към вътрешната/външната мрежа.
68  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Iptables Firewall Examples -: Jun 12, 2017, 21:38
Еми ти така и така го товариш със state правилото. То винаги се изпълнява първо, при DROP и при ACCEPT. Разлика май няма.
69  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Iptables Firewall Examples -: Jun 12, 2017, 20:06
Да попитам, каква е идеята да имаме правило DROP в края на чейна, при положение, че просто политиката може да бъде DROP? Заради логването ли нещо? Не знам, но така правилата ти трябва да миксират DROP, ACCEPT, LOG и CHAIN таргети, а при политика DROP пишеш само ACCEPT, CHAIN или LOG таргети. По-четимо ми се струва. Освен това бих препоръчал да не се месят DROP и REJECT в една верига. В случая както е ползвано не мисля, че ще излезе проблем.
70  BSD секция / Настройки на софтуер / Re: Линукс минт антивирус. Нужен ли е и ако да кой да изберем? -: Jun 12, 2017, 16:42
Тема за линукс в BSD секцията? Да дойде модераторът!

Конкретно за въпроса - не. Имали ли антивирусни софтуери с отворен код - да има, но се ползват главно за пощенски сървъри и като цяло нищо не хващат.
71  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Хранилища за стар Debian -: Jun 12, 2017, 09:04
Абе то azure-то не поддържали и то вече docker контейнери? В случая аз го ползвам не толкова да решавам проблеми с дистрибутирането, а да поддържам легаси проекти, ама дори и в твоя случай е подходящо. Просто местиш от амазона на ейжър-а (или там както се произнася) или на обратно целия стак без да се грижиш за дипендънситата. Даже може да си направиш система която да следи къде са ти по-евтини ресурсите и да пренасочваш клиентите натам.
72  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Хранилища за стар Debian -: Jun 11, 2017, 20:53
Нещо с пайп или пренасочване на входа не става ли.
Докер е добро име, щото за контейнери става дума, някой трябва да прави хеви лифтинга
В стакексчендж говорят за чат скриптове, но реших да не си го причинявам. В постинстол скрипта на деб пакета е хардкоднато въпрос за паролата на sysdba и не намирам начин как да го заобиколя. Другите които правят докер изображения на 1.5 файърбърда разархивират кода и правят sed на конф файловете но с apt-get това е доста сложно.
73  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Хранилища за стар Debian -: Jun 11, 2017, 16:10
Сега и някой ако измисли как да подавам пароли по време на инсталация за пакети които не разбират от debianconfig цена няма да имате  ;D  ;D  ;D.


Ами на време оно правихме автоматизациите тъй:

http://hydra.azilian.net/lsa1-softuni/expect-the_unexpected.odp

Останалото, което си написал, изобщо нищо не ми говори. Между другото Докер е най-тъпото име, което може да се измисли за затвор. Зоните на слънчевите повече мязаха на нормално име.

Мерси ще го погледна.

Между другото името е много подходящо защото докерът сам по себе си не е никаква технология, а ползва наличните в ядрото инструменти и на практика е малко повече от glorified chroot с интересна система за управление на изображения.
74  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Хранилища за стар Debian -: Jun 11, 2017, 13:37
Сега и някой ако измисли как да подавам пароли по време на инсталация за пакети които не разбират от debianconfig цена няма да имате  ;D  ;D  ;D.
За яснота, като си правя Докер имидж firebird2-super-server пакета иска да се въведе от потребителя парола за админ акаунта, което няма как да стане по време на docker build.  Пробвах с export DEBIAN_FRONTEND=noninteractive и debconf-set-selections но не ми се получава. Тествано върху Etch под виртуална и под  chroot. Като workaround в момента инсталирам файърбърда под чруут, зипвам и от зипа правя докер имидж from scratch.

Благодаря за отговорите до сега, бяха ми полезни. Ако някой проявява интерес към докер контейнерите които правя да се обади. Ще ги кача на докер хъб-а.
75  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Хранилища за стар Debian -: Jun 03, 2017, 17:44
Мерси много.
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 42