Автор Тема: Разумно предложение  (Прочетена 2124 пъти)

nautilus_n

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 22
    • Профил
Разумно предложение
« -: Dec 17, 2005, 14:04 »
забележка:
Писанието е адресирано както към linux-bg, така и към всеки "ламер", който иска да пробва, пита, инсталира дистрибуция на Линукс и най-важното - да я ползва реално.
1. В началото
- изходното ми ниво бе следното - Win юзер във всичките му формации...от 3.1 до ХР SP2, със съответните Офис-и и всички Win вървящи програми.
- умения /не толкова големи '<img'> /, но все пак включващи самостоятелно извършване на следните операции: формат на диска, партитиране, инстал/деинстал на Win98, XP и всичко дето върви на тях, работа с VNC сървър и вюер, доколкото понякога ми се налага да оправя белите на жената, дето ги прави на другия ми комп '<img'> , някакви минимални познания в сферата на сигурността - антивирусни програми /ползвах AntivirGuard/, Firewall-и, от потребителските неща - нямам никакви проблеми с Word, Excel, Coreldraw - нещата, които ползвам ежедневно /не броя ICQ и подобни, щото не им отделям някакво особено време/, Nero - все пак записваме всички /пирати и непирати '<img'> /... та...на тази база и след дългогодишно ползване на Виндоуса /съпроводено с множество преинсталации...сещате се.../ сериозно се заинтересувах от Линукс... що е то, ще ми върши ли работа - най-вече, защото не ми се искаше да му ставам роб, т.е. само с него да се занимавам като самоцел, тъй като имам достатъчно много друга работа.
2. Информацията
Стана малко случайно...попаднах на http://georgi.unixsol.org/, зачетох се, прегледах връзките, разбрах, че идеята на свободния софтуер има много поддръжници и в БГ, стигнах и до http://www.linux-bg.org, доста почетох, но като един обикновен "ламер" /май звучи презрително/ ми се стори доста сложничко с всички тези командни редове, писане на команди и какво ли още не. Въпреки това реших да пробвам.
3. Първа среща с Линукс
Реших да си поръчам СД, тъй като разчитах, че е все пак професионално пипнато от хора, които знаят какво правят, а не да си изтегля нещо от нета, което е непълно, бъгаво и да си го бия в главата после. Получих си СД-то с Кнопикс 4.02, хубавото /поне така казват/ при него е, че не е необходимо да го инсталираш....но....това е хубаво и лошо. Чудесно е за запознаване с основните неща - интерфейс, възможности, четене....първоначална ориентация и до там. В чисто практичен план, за да се ползва пълноценно - трябва ИНСТАЛ - да, но както казах вече, "уменията" ми не са толкова големи, че да се справя с това. Гледках си го от време на време, ровичках го... и толкова, но продължавах да чета, особено в този форум, сайта и връзките в него.
4. Какво ми трябва всъщност ?
В крайна сметка, след като изчетох много неща за различните дистрибуции ОТКРИХ какво ми върши работа ЛИЧНО НА МЕН: дистрибуция с графичен интерфейс, възможност да имам на комп две ОС - WinXP /поне в началото/ и дистрибуция на Линукс, с графична среда, която да ме улеснява максимално както при инсталацията, така и при последващата работа, или поне докато напредна още малко
/ПРЕПОРЪКА към всеки начинаещ, извлечена от личния ми опит: поне в началото ползвайте и двете ОС, за всеки случай/.
5. Втора среща с Линукс
Спрях се на Mandrake 10.1 /достъпна за сваляне от "Файлове" в сайта/. Свалих си я, направих си СД-та и започнах да се "трудя".
Партитирах си диска на комп, заделих за дистрибуцията 10-на ГБ, инсталирах я ... LILO-то /докато разбера какво е това изчетох маса редове/ любезно ми помагаше при стартиране да пусна Уин-а или Мандрейка, само че Мандрейка тръгваше до някъде....забиваше и край. Следва - пак четене, мнения, статии, проблеми, съмнения защо става така, проблем в комп-а ли имам, аз ли съм най-тъпият, че един Линукс не мога да подкарам.
Комп ми не е хеликоптер, но е приличен: AMD Duron 1800+, 256 RAM, HDD 40 GB и т.н., със стандартни видео карта, аудио-карта, монитор LG-Flatron, CD-RW Sony някакво си, сглобен е 2004 г., т.е. - не е някоя антика, като периферии ползвам "вехт" принтер HP IIIp LaserJet, Lexmark Z25, скенер Umax Astra 2000 P, стандартен Bluetooth адаптер, USB Flash Drive Mini "Imation" - нещата, за които за мен беше мн. важно да вървят под Линукс-а.
Та...Мандрейк-а направо ме отчая...но....пак четох /междувременно се прекръстили на Мандрива/... видях дистрибуцията Mandriva 2006 - и давай пак /добре че продавам по занятие СД-та, че бая изхвърлих/.
6. Трета среща с Линукс /успешна !!!/
Позната процедура - сваляне на софтеура - 3 бр. ISO-та, изпичане...и инсталиране. Е, тръгна, направо да не повярваш, но пък тръгна и ми хареса. /тук пропускам патилата, за тях - по-късно....все пак съм "ламер" и от къде да знам, че трябва комп да boot-ва от СД-то първо, и за целта трябва да вляза в BIOS-а и да променя настройките му/.
Mandriva 2006 според мен е нещото, което може да помогне на всеки Уин-юзер да го забрави /НЕ Е РЕКЛАМА !!!/. Но трябва доста четене и тук идва проблема и причината да пиша в раздел "Предложения".
Сайтът е супер, форумът ми помогна много, но за да стигне човек до "истината" и до "неговата си дистрибуция" трябва да остане без очи от четене, освен това - да отсее много и противоречиви мнения. Това би отказало много "ламери" като мен /и съм сигурен, че ги отказва/ да пробват Линукс, а доколкото схващам с простия си акъл, идеята на сайта и в частност на форума е точно обратната.
Активен

nautilus_n

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 22
    • Профил
Разумно предложение
« Отговор #1 -: Dec 17, 2005, 14:20 »
... продъжение...
най-сериозният проблем според мен в сайта и форума е, че информацията е доста разхвърляна и докато стигне човек до конкретния проблем - може да полудее. Милион неща от рода на: "ИП при Сусе", "Принтер със Самба"... много такива /това е личното ми мнение, не твърдя, че е вярното/. Има разбира се "Търсене", но... не съм убеден, че помага на обикновения потребител, решил се да подкара Линукс-а.
Предложенията всъщност:
/че станах писател направо '<img'>/
1. Смятам, че за всички и начинаещи и напреднали би било хубаво, ако темите се сортират по дистрибуции /или направите раздел "Дистрибуции" във форума.
Защо ? Ще продължа примера със собствените си патила. С работещата Мандрива 2006 докарах до подкарване на Bluetooth-а, Флаш паметта /с нета, аудиото и видеото нямах никакви проблеми/, но имам сериозни затруднения с подкарване на принтерите и скенера. Ако има раздел "Мандрива" във форума - бих могъл да си поставя въпроса там, конкретно и евентуално да получа конкретен отговор, а не да питам : "ПОМОЩ, проблем с принт в Мандрива" в общата тема за начинаещи....трудно ще получа помощ или отговор, същото е със скенера и предполагам и с много други неща.
2. Ако същестуват подобни раздели във форума, всеки при желание би могъл да напише ония "тънкости" при конкретната дистрибуция, които всъщност е правят пълноценна ОС и да помогнат на много "ламери" като мен да направят прехода Уин към Линукс по-безболезнен, не на последно място - пести време и нерви, което се е от значение. Пример - всичко е супер, но като не се оправям с ИНСТАЛ със съответните команди - кое къде и как се пише... чета....и ще продължавам, но на малко помощ няма да се разсърдя '<img'>
Това е накратко...дано съм бил полезен, а не досаден.
Активен

aaaaaa

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 971
    • Профил
Разумно предложение
« Отговор #2 -: Dec 17, 2005, 14:50 »
Аз нямах чак толкова проблеми (може би е въпрос и на късмет), а преди да почна с линукс имах дори по - малко познания от теб. Съвета ми е в такива ситуации да разчиташ не само на форумите на linux-bg.org, но и на форумите на дистрибуцията и да търсиш първо howto, което да описва проблема ти и чак после някоя тема в някой форум. Разгледай например форумите на ubnutu, пълно е със hоwoto-та на най-различни теми, някои много важни, някои не чак толкова. Също така почти за всяка дистрибуция има основни насоки, които биха ти помогнали - как да се инсталира, как да се инсталират нови програми, как да се обновява и т.н. Прав си обаче, че се иска доста четене и желание да учиш. Обаче според мен нещата са не толкова трудни, колкото различни.
Активен

...to boldly go where no one has gone before...

alabal

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2173
  • cat /earth/europe/bg/sofia | grep Nacamura
    • Профил
Разумно предложение
« Отговор #3 -: Dec 18, 2005, 02:27 »
Аз пък съм против подобни раздели.
Заащото примерно, аз едва ли ще чета нещо за Мандрива или за SuSE, което ще си е чиста загуба, защото много от нещата които съм научил или някои интересни програмки съм намерил благодарение на теми за някои от тези дистрибуции.

Иначе, поздравления за добрата, нека я нарека статия, братко - изчетох я на един дъх!
Активен

It makes you awful glad that you were born a man.

july

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 324
    • Профил
Разумно предложение
« Отговор #4 -: Dec 31, 2005, 17:14 »
според мене, форума е за избистряне на проблеми...
вече избистрени е добре да намират място на wiki.linux-bg.org ...

относно дистрибуциите...

според мене се прекалява с тях, кажи коя дистрибуция та кажи...
да не би да има дистрибуции, които применро да не позлват cups за принтиране?! или да не ползват sane за скенер?

съгласен, може и да има, но едва ли ползвателите им ще питат подобни въпроси...

съгласен съм че разните дистрибуции имат различни програми и начини за пипане по конфигурационните файлове,... и че в зависимост откъде произхождат, тези файлове може да са на различни места... но не ползват нещо генерално различно...

т.е. user guide-овете на дистрибуциите са добра изходна точка (или входна, според гледната точка'<img'>, от там разбираш коя ти е пакетната система, къде са ти конфиг файловете, кои са ти фронтедновете за редактирането им (e.g. графичните конфигуратори) и сие...

т.е. ако всеки си прочете този user guide, едно че ще задава по-коректно въпроси, второ че ще се избегнат отговори от сорта на пусни yast, пусни kcontrol-center, напиши setup ... etc...

в противен случай форума се превръща в съппорт на дистрибуции, което едно че е огромно като инфо (често повтаряща се'<img'>, второ че е дублиране със вече съществуващи такива (наистина в повечето случаи на английски)

естествено истината е нейде по средата'<img'>, но след време, след запознаване със user guide-ето, запознаване със информация от wiki-то, ще е напълно достатъчно за започване на работа с машината...
Активен

rado_london

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 48
    • Профил
Разумно предложение
« Отговор #5 -: Dec 31, 2005, 19:10 »
На времето (преди близо година) аз бях подобен случаи. Нямах представа как да си сваля Линукс и да го запиша, затова се свързах с един приятел от България (аз сум в момента в Лондон). Та той ми прати Slackware 10.0 с предупреждение че не е за начинаещи. Както и да е, инсталирах го и около месец не можах да го подкарам. Х-а не тръгваше т.н. След това минах на Сусе 9.3 но на старият ми комп (465 MHz, 64 MB RAM, 6 GB) беше кошмар. Но съм благодарен на тази дистрибуция, тя ме научи на много от нещата, които знам. Но после по една щастлива случайност попаднах на Убунту. Първо си помислих "Що за име е това?". Но вече 7 месеца не искам да чуя за нищо друго освен Убунту (лично мнение).

Но без четене е невъзможно да се научиш да работиш с Линукс.
Активен

They say when you play a Microsoft CD backwards you can hear demonic voices. That's nothing - when you play it forward it installs Windows.