Преди няколко дни бях питал тук, как се слага ударение на гласните у нас и разбрах ( нямах си и на идея преди това
), че има трето и четвърто ниво на клавиатурата, както също и compose клавиш, който позволява въвеждането може би на всеки символ, който ни е нужен. Може би след добавянето на желаната комбинация в ./Xcompose, ако я няма като част от "стандартния" набор такива.
И вярно, че е линукс форум, но който му се налага да ползва Windows, има програмка наречена WinCompose която позволява същото.
Аз от много, много отдавна също съм голям почитател на съставните последователности и упорито ги ползвам. И също така много ми липсват, когато седна на Windows. Чувал съм за това програмче (даже е посочено във википедианската статия), но не съм го пробвал. За щастие Емакс (и Вим) също владее черни магии във входните методи.
Обичам съставните последователности дори повече от трети и четвърти разряд (може да има пети, шести и така до безкрай) на клавиатурата. Основната причина е, че не ми се налага да си кълча пръстите и да имам повече от едно натиснато копче едновременно. Втората причина е причината да съществуват — По-лесни са за помнене.
Така пиша много неща: ☭ ; • (този знак спрях да го ползвам); ⅓ ; ¹ ; ①; ≠ ; ☺ ; ♯ ; ♪ ; ‰ ; ° ; ± ; × ; © ; ⇒ ; ← ; ₤ ; ¶ (този изключително рядко). Със сигурност имаше и други, но тези се сещам. Параграфа не се и сещах как е, та го проверих.
Например многоточие (…) също е възможно да се пише така (последователността е две точки), но някак точно тази треторазрядна комбинация ми е удобна (намира се логично върху двуеточието, четвъртия разряд също дава многоточие).
Пълния списък (в Дебиан) се намира на:
/usr/share/X11/locale/en_US.UTF-8/Compose
Ние не сме си правили такъв. Например сърбите имат. Сложили са си там „техните“, кирилски букви като Ль и Нь.
доп.
===
В твоето програмче са дали за пример и ♥. Как можах да го забравя??? Аа съм го сложил даже в заглавието на една от най-популярните теми във форума.
Там са дали и диаметъра, който рядко ползвам, нищо, че съм редактирал англо- и българоезичните статии за него. Някой беше сложил изписването на буквата ø (/o; o/) вместо ⌀ (d i) в чуждоземната статия.
доп. 2
===
Сега като гледам, това програмче е по-можещо от вграденото действие на XWindows. При нас не може да се пишат emoji-та. А онова лингвистичното за уникода може в редактори и процесори (като Емакс, Вим, АОО, не знам например Kate и Gedit могат ли го), но не и на произволно място чрез стандартен метод за въвеждане от ОС.