Linux за българи: Форуми

Хумор, сатира и забава => Живота, вселената и някакви други глупости => Темата е започната от: arda_kj в Feb 06, 2009, 00:25



Титла: Какво работите
Публикувано от: arda_kj в Feb 06, 2009, 00:25
Отдавна ми се върти в главата идеята за подобна анкета. Освен това мисля, че ще интересно да разберем един занимаващ се с Луникс човек какво работи, а пък някой ако има нужда може да се обърне към съответния човек за съвет и така един вид да си помагаме един на друг.

Сега малко разяснение за опциите в анкетата. Първите места съм ги посветил за Информационните технологии, предполага се, че това са хората най-често посягащи и ползващи Линукс. Вторите места са в гупата на науката и образованието - т.е. това е втората категория хора, която е най-вероятно да ползва Линукс. Трето е всичко останало. Четвърто е друго - ако смятате, че по-някаква причина сте далече от всичко изброено посочете тази категория.
Също така няма значение дали в момента работите или не, просто посочвате областта, която най-добре съответства на това, с което сте се занимавали или ще се занимавате/работите в бъдеще.
Също така ако има повече от една област, която ви приляга, например студент и ИТ, то ви е позволено да избирате до две области, така че няма да има проблем да посочите, които и да е две области. Също така ако по-някаква причина смените областта в бъдеще или просто направите грешка, позволено вие да променяте избора си, така че всичко това може да се коригира.

Целта е накратко да опишете това, с което се занимавате (работите) в момента и/или е ваша професия. За ученици и студенти - може да опишат какво смятат да работят (за студенти предполагам ще е по лесно).

Това е накратко, ако съм пропуснал нещо питайте.

Нека анкетата да започне СЕГА  ;)


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: arda_kj в Feb 06, 2009, 00:50
Аз гласувах за Научна дейност, т.к. в момента съм докторант по физика в Института Макс Планк по Полимерни изследвания в Майнц, Германия. С една дума аз съм учен физик. Макар в момента да се занимавам с по-различни неща от тези, които съм специализирал в България (спец. съм в областта на оптиката и лазерна техника) работата изобилства от проблеми на всяка крачка и е интересно. Общо взето гърчат ме отвсякъде - понякой път се чувствам все едно съм пред един развален Линукс, на който трябва да му намеря и отстраня проблема, само дето при Линукса това става по-лесно и бързо :) Понякой път ми се иска да съм обикновен работник, който отива на работа, работи 8 часа и се прибира като си оставя проблемите от работата на работата. А аз се налага да мисля 24 часа в денонощието откъде да я започна и как да си реша чисто научните проблеми. Ама май ми е в природата да си създавам сам проблеми и да ми е трудно. Ако не ми е трудно значи нещо не е в час.

Иначе това, което изследвам е в областта на FCS (Fluorescence Correlation Spectroscopy) и да го обясня трудно ще ме разберете. Ама все пак да направя опит, на български това трябва да звучи като "Флуоресцентна Корелационна Спектроскопия". Общо взето това животно се използва за измерване на дифузията на молекули, макромулекули и наночастици в разтвор. Оборудването предствалява един специален микроскоп, лазер и много електроника.


Та като един много любопитен човек ей така за експеримент и кеф се зарибих по Линукс и сега това ми е хоби. Линукса ми е пилил много пъти нервите, ама аз съм инат и докато не го разнищя не мирясвам  :D

Та така, вие сте на ход  :D


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: tonitochev в Feb 06, 2009, 06:56
Аз отметнах "други". Професията ми е автодиагностик и работя в един малък автосервиз в Плевен. Ако колата ви храчи, прекъсва, не ще да пали, свети и жълтата лампичка - аз съм насреща.


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: tarball в Feb 06, 2009, 10:53
Аз също съм в графа:Други понеже не влизам в нито една от горепосочените категории.Работя като Управител на едно предприятие.По Линукс се запалих от чисто любопитство и най-вече благодарение на един стар компютър,на който съм реинсталирал виндовс за рекордните за мен 9 пъти за един ден,понеже се сриваше буквално за минути!Впоследствие се установи,че проблема е бил хардуерен,а не софтуерен ;D ;D ама аз тогава не отбирах много от хардуер.Та благодарение на него сега даже на сужебната машина имам Дебиан тестинг и изобщто за машините вкъщи само линукс и един уин само за цвят и то с двойно зареждане.
offtopic//
tonitochev сега ме подсети,че имам проблем с abs на автомобила ми след некадърна смяна на каре >:.Да взема да ти дойда на гости в сервиза,че вече вдигнах ръ ;Dце и няма оправия по сервизите(


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: dilyan в Feb 06, 2009, 11:07
A защо няма Телекомуникации, Автоматика, ISP ... все области където Линукс-а кърти ..?!?!


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: strandvata в Feb 06, 2009, 12:23
Избрах Строителство/Архитектура/Градоустройство макар, че в работата Линукс е непреложим. Но вкъщи съм си само на линукс.


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: radoulov в Feb 06, 2009, 13:20
ИТ - Системна администрация

Работя като database administrator в компания, която предлага outsourcing services в Милано, Италия.


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: arda_kj в Feb 06, 2009, 13:28
Ако смятате, че вашета област липса, формулирайте такава и ще я добвя.

@tonitochev можеше да пишеш транспорт.

@tarball - като управител в коя област. Ако я няма пиши да я добавя.

@dilyan - Телекомуникация трябваше да е ИТ - Друго или в зависимост какво точно работиш в телекомуникация примерно ИТ - Системна администрация. Автоматика е електроника. ISP е системна администрация (ако правилно схващ това трябва да е Интернет доставчик).

Към транспорт добавям Автомобили. Да я избират хора, професията на които се върти около това.

Добавям отделна секция Телекомуникация, макар, че е много общо. Ама както и да е имате право на два избора.


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: nov_chovek в Feb 06, 2009, 14:07
Аз спадам към "Съдебна система" по скоро под "т.н." :) Адвокат съм.

ЕДИТ: Да беше копнал категориите от jobs.bg :)


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: tyuio в Feb 06, 2009, 14:11
Сглобявам мебели. С Линукс се занимавам изцяло без пари.Така съм решил за да не се разочаровам. Допълнителните доходи от уеб дизайн и програмиране които са малко ги инвестирам за Линукс начинания в нашия град и малък клуб.


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: tarator в Feb 06, 2009, 15:55
Аз явно съм втория учЕн тук, само дето се занимавам с компютърни науки, по-специално изследване и разработка на системен софтуер, предимно за суперкомпютри. В свободното си време се забавлявам да правя дофтурантура. :)


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: phantomlord в Feb 06, 2009, 15:59
Спадам  към IT - Софтуер. Участвам в администрацията на приложните системи в една организация. Иначе по образование съм икономист... ::)


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: nedpetko в Feb 06, 2009, 18:30
Третия учËн по реда на въвеждане на гласовете. Машинен инженер.
Основно занимание - преподавател, допълнително системен администратор ако може така да се нарече.
Тъй като наблюденията и опита ми сочат, че системна администрация с WTF виндовз е или несистемна администрация или системна неадминистрация се занимавам и с Linux.


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: dilyan в Feb 06, 2009, 19:13
:) arda, телекомуникациите са едно от основните пера в бюджета и в икономиката ни. Ако идеш и кажеш на мобилните оператори и на БТК, че са "ИТ - Други" и те се навият, нямам нищо против да се пиша в "ИТ - Други".
Писах се втория в Телеком (планиране на преноса)!


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: gat3way в Feb 06, 2009, 20:46
:)

Аз нямам този проблем - просто си гласувах за ИТ - системна администрация :)


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: Deathmaster в Feb 06, 2009, 22:11
Един от 4-мата гласували за Студент съм. Уча маркетинг в Русенски университет Ангел Кънчев.


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: Invincible в Feb 06, 2009, 22:33
Работя като програмист на C# и .NET в много голяма НЕ софтуерна компания. Въпреки че работя само с Майкрософски технологии се интересувам от Линукс и го използвам в домашна обстановка където се се опитвам да подпомагам MONO проекта.


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: plandz в Feb 06, 2009, 22:56
Ами май не съм много за средата тук,но все пак...
Лекар съм,с две специалности.С изучаване на компютрите (съвсем любителски,да не си помисли някой нещо) се запалих през 1999 година,когато си купих първия съвременен компютър.А Линукс ме очарова още през 2002-ра,когато си купих някакво списание с диск,на който имаше RedHat.Но и тогава разбрах,че не съм още дорасъл за него.Преди две години започнах сериозно да го изучавам,за да мога да работя и да ползвам само него.Затова и ви тормозя понякога с въпроси,може и да ви се струват прости,но аз се уча и продължавам.Искам отново да благодаря на всички,които са безкрайно търпеливи с мен!


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: kill_u в Feb 07, 2009, 08:08
Няма химия, но затова пък има Производство. Работя в Лукойл и съм старши еколог.


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: VladSun в Feb 07, 2009, 13:01
Отписан с право на защита докторант към ТУ-София :)
Докторантурата ми е на тема "Вмъкване на информация в мултимедийни документи" и ... не ми остава почти никакво време за довършването й :(

Иначе се занимавам с каквото ми дадат - системна и мрежова администрация, www и desktop приложения ...  С други думи - работа на свободни начала :)


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: foxb в Feb 08, 2009, 04:59
Нека и аз да се запиша -> ситемен администратор в телеком (отбелязах и двете)


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: svetlich в Feb 17, 2009, 13:50
Аз съм студент в Свищов(Академията) Специалност :Счетоводвство и контрол.Запалих се преди хмм няма и месец може би.За сега не разбирам повечето работи ,но съм почнал да чета и постепенно ще стане номерът(естествено и с помощ от публиката :) . Лятото работих като Администратор на рецепция в един хотел(страхотни купони с персонала, поздрави [_]3 ). Frontoffice или чисто и просто рецепционист.Това че имам горе долу някакви познания за MS Windows/MS Office ми помогна за да се науча да работя на софтуера които използваха там.Поздрави от Троян


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: gotha в Feb 19, 2009, 20:59
Студент в ФМИ Пловдив, специалност информатика, реших да уча това отчасти заради Linux. От време се преструвам на php програмист, linux администратор и оправям компютри за някоя друга стотинка :)

Честно казано бях учуден, че имаме толкова много хора, които не се занимават професионално с linux, което според мен е хубаво. Важно е да има ентусиазъм.


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: mystical в Feb 19, 2009, 22:02
Гласувах за телекомуникации. В момомента работя като лан техник, но гледам на този период като стъпало, което ще ми позволи да продължа напред.
По професия се водя политолог, но компютрите и мрежите ми допадат повече.


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: eniac111 в Feb 19, 2009, 22:09
Уча в "ПГТК" - http://tcom-sf.org


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: task_struct в Feb 20, 2009, 09:39
Студент в ТУ-София специалност Приложна математика, иначе работя в Джонсън Контролс като програмист на С


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: ANTIADMIN в Feb 20, 2009, 09:42
Ученик съм в МГ-то http://mg-babatonka.bg
Много добра специалност, таскструкт +1


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: dvasilev в Feb 20, 2009, 10:49
Занимавам се с макроикономика. Моделиране, прогнозиране и свързани глупости.


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: gat3way в Feb 20, 2009, 11:57
Студент в ТУ-София специалност Приложна математика, иначе работя в Джонсън Контролс като програмист на С

А такаааа :)

Ронков още ли вилнее там? :) Наскоро минах през 2-ри блок и ме обхвана носталгията, всичко си е както преди (като изключим автоматичните врати).


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: task_struct в Feb 20, 2009, 13:01
Ронков още ли вилнее там? :) Наскоро минах през 2-ри блок и ме обхвана носталгията, всичко си е както преди (като изключим автоматичните врати).

Този не съм го чувал. Явно вече не вилнее :D


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: go_fire в Feb 20, 2009, 13:11
Чувствам се много пренебрегнат и направо дискриминиран.  Значи за различните ИТ професии, които не са кой знае колко има четири графи. Реално са две, ама някой умник е сложил десетина, за да е по куул и да дава по-големи заплати на любимците си.  А пък за икономика, дето са стотици много различни, една от друга различни професии има една графа. А го работим сигурно 20% от населението, може и повече. Всички свързани по някакъв начин с компютри и телефония, нямат дори промил. Какво като форума е линуксарски, ние книжните плъхове, нямаме ли право да ползваме свободни ОС?


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: paucku в Feb 20, 2009, 13:34
Завършил съм Приложна математика в ТУ — София, но работя като търговец. Сега конкретно продавам книги в книжарница "Български книжици" ($2).

Работих и като програмист в голяма компания, но корпоративната обстановка не ми понася много.

Сега, когато имам време, помагам със софтуерни услуги на приятели и ги обучавам да работят с компютър (учител съм в някакъв смисъл, ама не го отбелязах в анкетата, а вече не мога). Програмирането ми е интересно, но ме кефи повече да съм близо до хората.


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: gat3way в Feb 20, 2009, 13:44
Беше по анализ 2 по мое време. Голям пич и много навътре в материята си беше...обаче голямо късане на тоя изпит. Обаче му хванах цаката - ти примерно доказваш някоя теорема като хората, той се заяжда за което и ако приемеш че той е прав и си мълчиш, го отнасяш. Ако се осмелиш да спориш...нещата не са точно такива. Ама това го разбрах след не знам колко явявания :)

Значи вече трима ставаме приложни математици :)

Абе не знам,  по мое време имаше една стая на втория етаж дето бяха голяма част от лекциите, поне до края на 2-рата година. Там имаше един портрет на Коши...на който хората си изливаха негативните емоции. Чудно дали още е там или вече е необратимо увреден :)


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: task_struct в Feb 20, 2009, 15:11
2215 :) Портрета е още там :) Почти всеки ден го гледам :) Имам няколко колеги, който даже се снимаха с него :D


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: gat3way в Feb 20, 2009, 15:36
Оооо...а Теория на игрите имахте ли вече, дали същото....ъъъм....няма значение...го преподава?

Толкова забавна материя обаче така да го мразих това, лелееее...ужас :)

За Коши как е оцелял е интересно...ако бяха направили портрет на майка му, със сигурност нямаше да оцелее де :)


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: edmon в Feb 20, 2009, 19:27
ИТ(всичко) в кабеларка :)))


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: neter в Feb 20, 2009, 20:21
Отбелязах системна администрация и web технологии, макар че бих отбелязал повечко, понеже се чувствам добре тогава, когато съм заринат от работа, но авторът на темата, поради някаква причина, иска само по 2 отметки на човек :) Най-голяма част от времето се занимавам с администрация на хостинг сървъри и по някое и друго php проектче - доста комутирам между щатен служител и свободна практика, но ще дойде скоро денят, когато мисля да мина само на собствени проекти. Макар че все се каня да си дам една дълга почивка и да запиша "Кукли" или "Актьорско майсторство" в НАТФИЗ ;D


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: Lord Bad в Feb 20, 2009, 22:19
Аз работя като Java SE/EE програмист. Има ташак моменти в занаята, но като цяло си го обичам много :-)


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: biggie в Feb 20, 2009, 22:36
Ученик в езикова гимназя, линукса е основно хоби, защото тъй и тъй от три години се занимавам с него, а не мисля, че съм напреднал особено, тъй де, като за десктоп система съм го разучил яко, но пак администрация и прочее са ми далечни.


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: ANTIADMIN в Mar 04, 2009, 20:29
edit by neter: Изтрито, съгласно т.5 от правилата ($2) на форума.


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: otnesen в Mar 08, 2009, 22:30
Имам 3 професии:
1. - Топлоизолации,на скеле и по алпийски способ,гипскартон,зидария с итонг.
2. - Корабен монтьор(корпусник) в корабостроенето и кораборемонта.Най близката категория до това беше "Производство",но аз бих го нарекъл "Тежка промишленост" или "Тежко машиностроене".
3. Уеб програмиране - PHP,JavaScript,HTML,CSS - Всичко свързано със уебсайтовете(без Actionscript)


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: phantomlord в Mar 09, 2009, 08:45
/off
Ако и кода си пишеш така, както си написал съобщението си, сигурно оставяш доста бъгове в него...
"монтюор"  ???


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: gat3way в Mar 09, 2009, 09:24
....


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: otnesen в Mar 09, 2009, 11:54
Случва се да правя подобни технически грешки в кода.Резултатът обикновено не е бъг,а неработене на кода поради грешка.Един от пръстите ми е повреден в следствие на тръдова злополука преди години в Кораборемонтния завод във Варна и сега не мога да го използвам.Оттам нататък - така и не можах да възвърна скоростта и качеството на работа с клавиатурата,които имах преди това....Благодаря за забележката! :)


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: phantomlord в Mar 09, 2009, 11:56
Извинявай, ако съм те засегнал :)


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: go_fire в Mar 09, 2009, 22:54
Фантоме не, че нещо, но ми се струва, че човека нещо се бъзика с нас. Всичко дето е написал изглежда толкова нереано, че не знам.  :o


Ако все пак е вярно, се извинявам на otnesen!


Титла: Какво работите
Публикувано от: Ipolit в Mar 10, 2009, 08:57
Чакам да спечеля от тотото и да изхвърля всички компютри около мене.
До тогава - системен администратор.


Титла: Re: Какво работите
Публикувано от: bnight в Mar 17, 2009, 04:48
Ами Отблеязах ИТ-системна дминистрация и ИТ-web технологии иначе по професия UNIX System Administrator иначе казано хостинг и всичко подобно в което има линукс от 10 месеца ползвам само Линукс като работна среда. И като цяло съм много доволен от това че наистина вече се чувстам в свой води с тази ОС много пъти форума ми е помагал да решавам не един или два проблема и за това когато мога гледам да помагам с каквото мога.