Покажи Публикации - maxich
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 4 5 [6] 7 8
76  Нетехнически теми / Коментар / Re: GUI за Intel-видео-карти ? -: Sep 12, 2010, 21:21
...
Щеше да е така, ако Уиндоус, Ябълката и Линукс бяха в една категория и гонеха еднакви интереси. Имам в пред вид, че докато първите две операционни системи са комерсиални (струват пари и се правят от фирми с цел печалба), то GNU/Linux нито се прави от фирми с цел печалби, нито се прави от една отделна фирма. Тоест, GNU/Linux се "прави" от огромно множество разработчици и фирми, обединени в така нареченото съобщество. Но това всеки би трябвало да го знае и да си дава сметка какви последици поражда.
Ясно е, че всичко е възможно, и за да съществува даден софтуер, трябва да има наличието ...

Разбира се, че става въпрос за интереси. В Dell се занимават с бизнес и за да вземат такова решение, значи са го пресметнали въз основа на съответните обстоятелства. Защото, преди това, този производител беше пуснал серия лаптопи изрично за Ubuntu и, доколкото ми е известно, са сред пионерите в тази посока, като и досега продължават с някакви нетбуци. Но изведнъж, новия Уиндоус Виста излиза на пазара и не само че се хващат с него, но приключват всяка възможност за съответните драйвери да ги предложат нещо малко пригодни и за Линукс. После Уиндоус 7, 8 и т.н.

Изглежда има и техническа страна на проблема, защото отдавна ми прави впечатление, че съществуват все някакви трудности при Intel-ските видео карти под Линукс, и нещата там никога не са вървели така гладко, както с други производители
77  Нетехнически теми / Коментар / GUI за Intel-видео-карти ? -: Sep 12, 2010, 15:50
Когато си инсталирате Windows Vista например на Dell Inspiration и след това качите съответния съпортван от производителя драйвер -- support.dell.com/support/downloads/driverslist...impid= -- виждате огромната разлика в графичното възпроизвеждане между онова, дето е в операционната система и другото; предоставя Ви се възможност да контролирате какви ли не настройки на монитора и изобщо започвате да усещате, че наистина сте в 21-ви век..:) От Dell обаче, чиито лаптопи са с Intel-ски видеокарти, не предлагат такива драйвери за Линукс, а на лаптопа дори липсва външно копче за регулиране на контраста на монитора, както може напр. с обикновените стационарни десктопи. И като се има предвид, че интегрираните драйвъри в дистрибуциите -- http://intellinuxgraphics.org -- фактически не предлагат нещо повече от онова, което се вижда с Windows на прима Vista, а в общността явно никой не поддържа адекватно  приложение за контрол на настройките на монитора (както има за Nvidia напр.) можете да си представите в какво "удоволствие" се превръща Линукса за Вас. Това -- подпикселно заглаждане на шрифтове, засилване на контрасти, цветности и пр. на снимки или филми посредством отделните програми, „DDCcontrol“, „gxvattr“ и т.н.  просто не може да Ви накара да се почувствате и на половината от онова със специалния драйвер на производителя, който обаче не става за Линукс. Сигурен съм, че всички, започнати с проблема, ще се съгласят

Поздрави...;)
78  Преводи / Преводи на програми / Re: OpenOffice 3.2 spellcheck на български ? -: Aug 08, 2010, 22:12
Да, много благодаря! Иначе темата се оказа излишна май, но понеже в README_bg_BG.txt на въпросния файл, който се отваря и като архив, пише друго, та затова

Поздрави
79  Преводи / Преводи на програми / OpenOffice 3.2 spellcheck на български ? -: Aug 08, 2010, 17:22
Здравейте отново,

Ъпгрейднах наскоро и нали с новия Офис, а гледам не ми проверява вече правописа. Тук пише „For OpenOffice.org 3.0 only!“ и наистина старички изглежда са вече и инструкциите в README_bg_BG.txt, за да могат да се приложат. Офисът е важна програма, пишат се документи, това, онова, и без български спел-чек е направо ужас
80  Нетехнически теми / Коментар / Re: Проекта за писмо на г-н Ламбрев до президента -: Jul 23, 2010, 19:11
Цитат
Без край ли е далаверата за комисионерите на "Майкрософт"?

И при това правителство държавата продължава да купува софтуер на скандално високи цени

Вени Марковски:

...
Единственото, което не се промени от 2001 г. насам, е далаверата със софтуера на "Майкрософт". Дори и на мен - човек, който е имал най-различни отношения по тази тема с властта - съдил (покойния министър Димитър Калчев), кореспондирал с отворени писма (Ники Василев), пускал сигнали в прокуратурата (Борис Велчев)... дори и на мен ми е трудно вече да пресметна колко стотици милиони лева се източиха от държавната хазна за 13 години, под претекст "легализиране" на уж незаконния софтуер на държавната администрация.

Да, става дума за целенасочена, дългогодишна далавера, от която бюджетът е ощетен с над 100 милиона лева. Т.е. на всеки гражданин на републиката държавата е бръкнала и извадила по най-малко 15 лева, които после самичка е дала на посредниците по сделките със софтуера на "Майкрософт".

Ще се опитам накратко да обясня как става възможна тази далавера

и защо именно тя може да бъде критичният тест за правителството на Бойко Борисов. Лобистки сдружения отиват при всеки министър - на културата, на държавната администрация, на вътрешните работи, и обясняват как България е пиратска държава, т.е. такава, в която се използва много софтуер, основно произведен от щатския монополист "Майкрософт". За доказателство посочват "специалния доклад 301" на американския търговски представител (висока длъжност в администрацията на САЩ), в който България фигурира ту в "списъка за наблюдение", ту в "черния списък".

Министрите, които не разбират нищо от софтуер, от възможни алтернативни решения с използването на безплатни и свободни операционни системи и офис пакети, но за сметка на това разбират колко лошо звучи това "пиратска държава", а и се плашат "какво ще кажат американците", веднага се съгласяват, че това не е добре и пишат мнения до министъра на финансите, че е необходимо да се отпуснат средства за софтуер.

Държавата подписва договор, но не с "Майкрософт", защото тогава цената на софтуера ще бъде ниска, а с посредниците, защото тогава има комисионни и те са значително по-тлъсти. При това държавата подписва не прост договор, с който да купи софтуера, а договор, с който го наема за ползване, обикновено за три години. А и на всичкото отгоре подписва договор, по който купува софтуера не с обичайната за големи клиенти отстъпка от 90 (деветдесет) на сто, а на значително по-висока цена дори от тази в магазина.

Държавата плаща по над 1000 евро на компютър за софтуер,

който в магазина струва 400-500, а ако се купува в големи количества, от производителя, стандартната отстъпка би свила цената му до 40-50 евро.

Всички отчитат поредната малка крачка по пътя към легализирането на софтуера в страната. Но не мислете, че това означава, че България ще изпадне от "Доклад 301". Напротив, тя си остава там, защото лобистите имат нужда от това - ако изпадне, тогава как ще оправдаят пред следващото правителство нуждата от харчене на още пари за още софтуер?

В задачата с толкова много известни факти се появяват следните въпроси, на които най-добре може да отговори именно правителството на Бойко Борисов, но не с отговорите, които ще му подготвят чиновниците, одобрявали предишните сделки:

Защо държавата плаща стотици милиони

за нещо, което би могло да се договори при значително по-ниска цена? Защо Икономическа полиция, по мой сигнал, разследва тази далавера и установи, че са налице достатъчно данни за извършено престъпление, а след това Софийската градска прокуратура отказа да повдигне обвинения? Защо всеки министър продължава да подписва послушно исканията на своите чиновници за продължаване на тази далавера и какво струва това на опосканата хазна? Защо всеки Министерски съвет продължава да толерира скандалната сделка със софтуера на "Майкрософт"?

В последната година видяхме как Бойко Борисов сменя без да се колебае министри, насърчава уволняването на чиновници от среден калибър, злоупотребители с доверието или с държавните средства, подкрепя подаването на оставки на шефове на парламентарни комисии, на зам.-председател на Народното събрание, оттегли кандидатурата на еврокомисарката Румяна Желева и т.н., и т.н.

Но когато онзи ден прочетох в "Сега" как Министерството на образованието отново е решило да плати за наем на софтуер 10 милиона лева, започнах да се чудя дали цялата тази активност не е фалшива, защото всъщност не засяга основата на корупцията в България - източването на огромни суми на формално законно основание от държавата.
...

23.7.2010 г.
segabg.com/online/new/article...00902
81  Нетехнически теми / Коментар / Re: Отворения код не е сред приоритетите на ГЕРБ за IT сектора -: Jul 20, 2010, 18:07
Ето, и при днешното изказване на Първан Русинов по време на съответната презентация -  http://news.idg.bg/news/33567_ispanska_platforma_za_epravitelstvo_s_otvoren_kod_veche_v_balgariya - става ясно, че отворения код не се извежда като приоритет в политиката правителството. От самото участие на ръководството на МТИТС в такива презентации се вижда, че става въпрос за ослушване, оглеждане и гравитиране около интереси на големи бизнес контрагенти. Това не е воля за внедряване на отворения код в държавната администрация, а загуба на време, изчакване и отлагане на въпроса, с което, разбира се, отново да бъдат обслужени и интересите на „Майкрософт“ в България. Всъщност, някой чул ли е досега правителството да се интересува от Линукс

Цитат
Образованието плаща нови 10 млн. за лицензи на "Майкрософт"

9.8 млн. лв. ще плати просветното министерство по поредния договор за ползване на лицензи на "Майкрософт" в училищата и сред преподавателите. Договорът е за срок от 3 г. ...

И в идните три години софтуерът ще се разпространява от фирма "Стемо", която взе и поръчката от 2007 г. за 4.5 млн. долара. М.г. просветното министерство посочи "Стемо" като единствен оторизиран дистрибутор на "Майкрософт" в сферата на образованието за България - така нареченият Authorized Education Reseller, и се опита да възложи договора директно на фирмата с процедура по пряко договаряне. Агенцията за обществени поръчки обаче не оцени това като законосъобразно.

Така министерството бе принудено да преобяви процедурата като открита, като не пропусна да включи изрично изискване кандидатите да са оторизирани дистрибутори в образованието. Според данните, изпратени в АОП, в състезанието са се включили 3 фирми, победител е "Стемо". Според сайта на "Майкрософт" за оторизирани доставчици „https://aer.microsoft.com“ фирмите с такъв статут у нас в момента са 3 - Стемо, ЦАПК "Прогрес" и "Акт софт".
...

21.7.2010 г.
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=6621&sectionid=2&id=0000503
82  Нетехнически теми / Коментар / Re: Отворения код не е сред приоритетите на ГЕРБ за IT сектора -: Jul 04, 2010, 12:09
И какво на страницата на МТСИТ? Проучване, анализ и описание на функциите на софтуерните произведения с отворен код? Или Концепция за електронно управление 2010-15, където пише (цитирам) „Внедряване и многократно използване на ИКТ решения, базирани на отворени стандарти и проучване на доказали се в европейската практика системи и технологии, включително такива с отворен код“? Извинете, но в развитите държави на запад започнаха да внедряват още преди години и вече дори сайта на Белия дом е с отворен код. А нашите явно ще чакат и проучват до 2015 г., за да може „Майкрософт“ да им хариже и последните от досегашните си продукти, като междувременно също започне да произвежда такива с отворен код, така че, вместо да се формира собствен капацитет в самата България за подготовка на кадри и усъвършенстване, в т.ч. разработка на тези системи, да продължават да им плащат на онези за поддръжка и т.н. и т.н.
83  Нетехнически теми / Коментар / Re: Отворения код не е сред приоритетите на ГЕРБ за IT сектора -: May 22, 2010, 12:48
Цитат
Над 100 финландски училища преминаха на Linux

Компанията Opinsys, занимаваща се с услуги свързани със софтуер с отворен код, помогна на 90 училища от 28 общини във Финландия да преминат към използването на свободен софтуер, съобщи Open Source Observatory and Repository Europe. Още 10 учебни заведения са преминали сами към Linux, твърди Мико Сойкели, директор продажби в Opinsys.

Разходите за настолен компютър или преносим излизат около 282 евро годишно, като това включва и техническото обслужване. Данните са за училището в Касавуори. „Създадената инфраструктура е лесна за разширяване, сигурна и надеждна, и най-вече лесна за употреба“, казва Алън Шнайц, учител в Касавуори. Същото училище е провело и онлайн конференция, като е използвало изцяло софтуер с отворен код като: Moodle, wiki, уеб офис пакета на Google, OpenLDAP и др.

Има училища, които са достигнали до 153 евро годишни разходи за дадена машина. За операционна система е избрана дистрибуцията Ubuntu. А поддържаните машини от Opinsys са тънки клиенти.

22 май 2010
http://news.idg.bg/news/50784_nad_100_finlandski_uchilishta_preminaha_na_linux

Интересно, колко биха били разходите в България, след като  заплатите тук далеч не са такива като във Финландия
84  Преводи / Преводи на програми / Re: Chrome spellcheck на български ? -: Mar 22, 2010, 07:26
Благодаря отново! Друго си е когато пиша без грешка...:)
85  Преводи / Преводи на програми / Re: Chrome spellcheck на български ? -: Mar 18, 2010, 19:23
Не зная за развитието там, но онзи речник тук вече не работи с новите им версии на Chromium, които използвам. Сега съм на 5.0.356.0, а проблемът се появи някъде с предишната или по-предишната, като просто започна да ми подчертава думите за руски и да ми дава руски предложения, защото нали така трябваше да е в настройките. Вече не мога и да намеря такъв файл с име "ru-RU-1-1" в системата
86  Сигурност / Системна Сигурност / Re: Процесите в Ubuntu Karmic ? -: Feb 22, 2010, 15:43
Ммм, при това положение всичките трябва да излизат "празни", демек без selinux етикет. Странна работа.

Вие изглежда не сте на Ubuntu 9.10 и сигурно друг може да каже дали това е нормално, и каква е ползата, ако изобщо има полза, от въпросния „Контекст по сигурността“ при наблюдението на процесите. Защото аз нямам спомени да съм променял каквото и да било в тази връзка, и съответно мисля, че то си е така :)
87  Сигурност / Системна Сигурност / Re: Процесите в Ubuntu Karmic ? -: Feb 22, 2010, 13:22
Казва, че е Disabled. Това не е ли нормално за Ubuntu Karmic
88  Сигурност / Системна Сигурност / Re: Процесите в Ubuntu Karmic ? -: Feb 22, 2010, 12:28
Всичките са си unconfined без значение като какъв тип потребител съм се логнал. Единствено при dhclient, cupsd и freshclam там не пише нищо
89  Сигурност / Системна Сигурност / Re: Процесите в Ubuntu Karmic ? -: Feb 22, 2010, 09:22
Добре, но всяко нещо, което се крие, може все пак да бъде показвано, нали? От друга страна, на едно и също място не може да има два файла с едно и също име, така че дори името на самия процес да е маскирано, той пак може да бъде разпознаван. И т.н..., въпреки че разбирам защо и в мрежата не се открива нищо по въпроса, тъй като явно тези възможности все още не са разработени, продължавам да мисля, че би било изключително полезно при наблюдението на процесите да има една надеждна и достъпна идентификация за принадлежността на всеки от гледна точка сигурността на системата. Всъщност, то и сега има някакъв „Контекст на сигурността“, но там навсякъде пише или „unconfinеd“, или не пише нищо, така че каква полза? Човек би искал да знае дали съответния процес му е необходим и принадлежи за нормалното функциониране на системата или е нещо външно, зловредно

Поздрави!
90  Сигурност / Системна Сигурност / Re: Процесите в Ubuntu Karmic ? -: Feb 20, 2010, 11:52
Четем за chkrootkit и rkhunter. Така вместо да се чудиш кой процес е подозрителен, кой не ще получиш списък.

И двете ги прилагам, естествено, като веднага мога да кажа, че при тях вече се получават толкова фалшиви тревоги по принцип /а не само при мен/, че човек логично започва да се пита дали има смисъл и доколко може да разчита, като имате предвид че и --propupd на rkhunter си е изцяло на твоя отговорност. Така че, моля, нека да не изместваме темата. Ако се замислите, вероятно ще се убедите, че намирането на начин, чрез който всеки да може лесно да разпознава течащите процеси от гледна точка на сигурността, би било изключително ефективна възможност за текущ мониторинг и контрол над системата, както се получава посредством Firestarter например за текущите връзки в мрежата. И съответно това би било още едно съществено предимство пред „Windows“, където процесите също не могат да бъдат разпознавани от въпросната гледна точка и човек пак трябва да е някакъв суперспециалист за да знае всяко от всичките там за какво е
Страници: 1 ... 4 5 [6] 7 8