Покажи Публикации - danaildr
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 11
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Сравнение на компютри -: Jun 14, 2022, 10:54
...Изобщо на сд карта е много ненадежно.

-----------
Това не е вярно. Вече 7 години ползвам 9 броя OLinuXino-та с различна натовареност. Навремето си играх да сменя файловата система от ext3 на ext2, уж за да ги пазя. Оказа се голяма грешка. Бях оставил 1 на ext3 и само то работеше безотказно след токови удари и спирания на тока.

Сега имат вече и 4 ядрено 64 битово. А20 има SATA. Предполагам, че и новото има.

Аз ползвам OlinuXino A20 Lime 2, сложил съм му 250 ssd на Sata интерфейса, но се отказах да държа на него nextcloud-а. Nexcloud-а си го качих на облака на оракъл, като ползвам безплатна виртуална машина, която оракъл рекламират като "винаги безплатна". Единствения проблем там е в дисковото пространство, което е малко за безплатните машини (40 ГБ). 

Здравейте,
Имам един доста стар компютър - ASUS F3KE, с процесор AMD Turion 64 X2 TL-60, с 4ГБ памет (толкова поддържа лаптопа)
на който върви Nextcloud сървър V19.0.2, на два диска по 650Гб, свързани в софтуерен райд 1 (огледално копие).

Сървъра го използвам единствено аз с три десктоп клиента и един андроидски.
Тази инсталация е ъпгрейдвана от Owncloud 8 и Убунту сървър 12.04, ако не се лъжа.

От преди 2-3 версии на клауда нещо почна да работи по-бавно.
Какво имам предвид: трябват му 20-ина секунди за да отвори в браузър интерфейса, малките файлове се синхронизират бавно. По принцип не е голяма болка, обаче ме дразни.  ;D . А пък му ъпдейтвам системата и клауда на две години като излезе новата сърварана версия на Убунту.

Та въпроса е:
Би ли вървяло това нещо на Raspberry Pi 4?
Гледам, че версиите и на сървъра и на клоуда са старички. Можеби ако ползваш по-нови версии, ще работят сравнително по-бързо.
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Добавяне на числова стойност в диаграми на Collabora Online -: Mar 25, 2022, 15:24
Колеги,
Реших проблема.
Необходимо е да се отвори страничния панел, след това да се маркира диаграмата, кликва се върху дадена серия от данни и в страничния панел се слага отметка на Data Series >> Show  data labels.
И вече се показват цифровите стойности
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Решен: Добавяне на числова стойност в диаграми на Collabora Online -: Mar 25, 2022, 11:55
Колеги,
Имам едно питане, свързано с Collabora Online инсталиран на nextcloud сървър. Значи питането не е как да се инсталира или такива неща, питането е за това как да направя нещо конкретно в документ ODS формат, с помощта на Collabora . Значи имам диаграма, която има няколко серии от данни, които са числа. Създавам диаграма тип стълбчета, всичко е точно, но не мога да намеря как на всяко стълбче да се показва стойността с число, защото например 985,53 е трудно да се види само според оста Х, без да е изписано с число, просто виждаш че е под 1000, но не знаеш колко точно.
Версията на офиса е Collabora Online - Built-in CODE Server (ARM64)21.11.204. Nextcloud е версия 23.0.3.
Същото се опитах да направя и с Libreoffice, там всичко е уж същото като менюта, но когато дам десен бутон на диаграмата имам опция "Вмъкване надписи на данните", а на колабора-та я няма тази опция.
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: За Казармата с Любов -: Dec 13, 2021, 16:31
Най странното е, че тея дето искат да връщат казармата, са се постарали да не ходят в казарма когато им е било ред. Кой с връзки, кой с подкупи се отървал от службата.
Това показва само, колко големи лицемери са те.
Армията и казармата са две много различни неща. Казармата е била удачна във времената когато войните са се водели  с пушка в ръка и през няколко години (от 1885 до 1939 България е участвала в 5 големи войни и няколко възстания).
Съвременните войни се водят от банкери и ако искаме да имаме подготвени за съвременна война граждани, трябва да обучим всеки гражданин, как да управлява правилно личните си финанси.
В момента знанията по финанси, компютърни науки, дигитална дисциплина и хигиена са много по-важни от знанието как да отнемеш човешки живот посредством взривяването на барут в месингова кутийка, изстрелващ парче метал през тръбичка .
Не зная, някъде да обучават ученици във финанси. Или дори средни училища. Нямат сметка, да знаеш, как да управляваш парите си. Не им  е изгодно.
Е да, прост народ лесно се управлява. То за това казармата е по-апетитна.
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: За Казармата с Любов -: Dec 13, 2021, 15:35
Най странното е, че тея дето искат да връщат казармата, са се постарали да не ходят в казарма когато им е било ред. Кой с връзки, кой с подкупи се отървал от службата.
Това показва само, колко големи лицемери са те.
Армията и казармата са две много различни неща. Казармата е била удачна във времената когато войните са се водели  с пушка в ръка и през няколко години (от 1885 до 1939 България е участвала в 5 големи войни и няколко възстания).
Съвременните войни се водят от банкери и ако искаме да имаме подготвени за съвременна война граждани, трябва да обучим всеки гражданин, как да управлява правилно личните си финанси.
В момента знанията по финанси, компютърни науки, дигитална дисциплина и хигиена са много по-важни от знанието как да отнемеш човешки живот посредством взривяването на барут в месингова кутийка, изстрелващ парче метал през тръбичка .
6  Програмиране / Общ форум / Re: Да открием зависимостта между тези 3 стойносто от изхода на speedtest -: Aug 27, 2021, 17:52
Код
GeSHi (INI):
  1. ((61994672 * 8)/7.103) / 1000 = Mbps (millions bits per second)
  2. ((61994672 * 8)/7.103) / 1024 = някой се бъркат и по този начин

и дава минимална разлика с това което си видял в браузъра щото все пак е отделен тест а и не (ми) става ясно това min, max или avg стойност е (ама като гледам по формулата е баш средната стойност)

Код
GeSHi (INI):
  1. 69823.6485992 = ((61994672 * 8)/7.103) / 1000
  2. 68187.1568351 = ((61994672 * 8)/7.103) / 1024
истината е някъде по средата


П.П.
Код
GeSHi (INI):
  1. (61994672*8) - bytes to bits
  2. / 7.103 - per 1 second
  3. / 1000 - per 1000 (Mega)
  4. = Mbps

само не стаява ясно това "bandwidth" какво е и в какво се мери...

П.П.П. Сега.. тия малко или много лъжат...


т.е. bytes:61994672, - това са битовете които са свалени при теста, а  elapsed:7103 - това са милисекундите за които са свалени предните битове.

Това изглежда да е "истинско".
Благодаря!
7  Програмиране / Общ форум / Да открием зависимостта между тези 3 стойносто от изхода на speedtest -: Aug 27, 2021, 16:04
Значи при инсталиране на speedtest, от сайта на Ookla получаваме програмка за проверка на интернет скоростта. Има няколко варианта за изход на командата, като в тях има json, csv и др.
Обаче, когато се ползва някой от тези вормати за изход данните са леко .....
Например при json излизат ето това за DW скорост
"bandwidth":8584755,"bytes":61994672,"elapsed":7103 - и това се равнява на 68,68 Mbps.
някой знае ли как тези 3 стойности довеждат до резултат 68,68 Mbps.
Аз не успявам да видя връзката.
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Pop!_OS впечатления -: Jun 04, 2021, 17:20
Ами на мен ми харесва гнома, ама незнам дали няма да му дойде тежко на тази машина.
Абе няма да върви като на машина за 8 хиляди лева, ама  няма и да се влачи като на Pentium III
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Pop!_OS впечатления -: Jun 04, 2021, 09:20
Аз си падам по по-прости дистрибуции. Миналата седмица опитах новия Антикс:

https://antixlinux.com/antix-19-4-available/

Определено е много приятен, но се натъкнах на проблем, който не можах да разреша. А точно предния ден бях писал на новак във форума, че ако има проблем, някой го е решил преди теб.

В моя случай, безжичната ми мрежа е на тринадесети канал и просто не я виждаше. Пробвах какви ли не чудеса, не я вижда и това си е. Помислих даже, че е от биоса на платката (скапан Броудком). Така и не разбрах, какъв модул прикачва на ядрото, но го виждаше правилно. Аз опитах с модпроб-а да закача този, който при мен работи на всякакви не-Мепис (щото пробвах и малко по-стария Мепис с КДЕ) дебиански дистрибуции. Не стана и не стана. В крайна сметка реших, че не е от connman, защото закачих connman на Exe GNU/Linux и си работеше отлично. Макар в миналото да съм имал ядове с connman и е17. Освен това и iw също не виждаше мрежата за разлика от десетки други, дори когато си в същата стая и сигнала е 100%. Такива работи.

Та, Поп не съм пробвал, но ако на теб ти хареса, значи е твоето.

Успех!

Ти все бягаш от SystemD, пробвай някой път, може да ти хареса.
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Pop!_OS впечатления -: Jun 04, 2021, 09:15
Някой инсталирвал ли е Pop!_OS ?
Гледам че много я хвалят, но имате ли някакви впечатления?
Мисля да си преинсталирам едно лаптопче и си търся някаква симпатична дистрибуция.
Голямото предимство на Pop!_OS е в добрата поддръжка на машините на System76, все пак те я разработват и се стараят да получат добро представяне. На техните машини е на 100% оптимизирана, а ако забележиш някакъв проблем, репортваш и те бързо качват пач който го фиксва. Как работи на други машини, не знам, но вероятно, ако е с подобен на техните машини хардуер, ще работи доста по-добре от чистото Убунту или някоя друга неоптимизирана  дистрибуция.
Не ми харесва, че ползват Gnome, но всеки си има вкус.
11  Програмиране / Общ форум / Re: От PDF в "машинно четим" формат -: Jun 01, 2021, 20:52
Конвертрането на самия файл не е проблем, аз го имам конвертиран в текстов формат, 4.5MB е във текс.
Тук е целия файл -> цък
А тук е само частта с имената, всичко е в две колони -> цък
Мисля че този сормат е по-удачен -> цък

Първоначално дадох PDF файла, защото той е първоизточника.

Идеята ми е дали може да се конвертира в някакъв csv
12  Програмиране / Общ форум / Re: От PDF в "машинно четим" формат -: May 27, 2021, 08:55
Не искам да събирам просто имена, по-скоро искам да си направя нещо като речник на имената. Кое име от къде произхожда и т.н.
13  Програмиране / Общ форум / Re: От PDF в "машинно четим" формат -: May 27, 2021, 08:24
Файлчето е недостъпно (за хора без акаунт на GDrive) - сложи го на някой безплатен публичен адрес па макар и с парола (ако е толкоз секретно), а и адреса за сваляне по подразбиране няма да е публичен тъй че риска е минимален ..а и предполагам ресурса е публичен (или поне е бил навремето) ама що ПДФ? мисля че имаше нейде готова база данни и то с бая повече имена ..явно е заради 'обяснението' (ама какво ли ще е туй обяснение)

Sign in
to continue to Google Drive

 :o ::) :'(

П.П. Имаше един такъв дето даже и Гогата го ползва и не трябва да си прави човек регистрация само да дръпне едно файлче - mega.nz ли беше

П.П.П. Че те май само от НАП-а изтекоха повече имена ..е сега вярно че имат много повтарящи се ама колко ли имена ще се съберат на 600 стр. спрямо 1 млн. реда в масив от близо 11 GB
'При преглед на информацията в тях "Капитал" откри бази данни с по над 1 млн. реда, съдържащи ЕГН, имена, адреси и дори доходи.'
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2019/07/15/3938624_ot_nap_sa_iztekli_lichni_danni_na_milioni_bulgarski/
Не е секретно файлчето, това е една книга издадена 1969. намерих я само в такъв формат. Изобщо не се усетих че гугълци са такива гадове. Ето и линк  в mega.nz

Относно обяснението - ще дам един пример от страница 405
Цитат
Проститутка ж   —    от проститутка.Според съобщение  от трета  ръка:  бащата билработник във Франция,  дето имал приятелка,която    другарите    му     наричали    „прости­тутка“;   от   нея   запазил   добри   спомени    икогато  се  върнал,  оженил  се  и  станал  баща,кръстил  така  дъщеря  си.   Единичен  случай,Пернишко.
14  Програмиране / Общ форум / От PDF в "машинно четим" формат -: May 26, 2021, 21:14
Здравейте,
Заглавието е малко подвеждащо, защото не точно това трябва да се случи. Само по себе си конвертирането от един в друг формат не е кой знае каква работа, но просто не знам как да му измисля заглавие на моя проблем. А проблема не е толкова проблем колкото затруднение. Както са казали хората, ако един проблем се решава с пари, то той не е проблем а разход.
Та сега по темата.
В ей туй файлче има списък с личните и фамилни имена използвани в България (да малко е старо но ...)
Та искам да извадя имената и съответно обясненията за тях, както и да ги вкарам в някакъв csv или подобен файл, от който лесно да се прелеят в база данни (MySQL, MariaDB, MongoDB или друга), за последващо използване.
Документа е "само" 620 (реално до 40 страница няма нищо от това което ми трябва) страници, варианта с ръчно въвеждане съм го отавил за най-накрая ако не се намери друг начин.
15  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: May 20, 2021, 14:00
   Ами късметлии сте си все пак.
Не знаете как се чисти стълбище със четка за зъби ...
Кой е казал, че не знаем ....
Страници: [1] 2 3 ... 11