Автор Тема: Субтитри на кирилица?  (Прочетена 6111 пъти)

Sirius

• Участници
  • Публикации: 9
    • Профил
Субтитри на кирилица?
« -: Dec 18, 2011, 22:15 »
Здравейте. Преди седмица инсталирах убунту 11.10. Всичко си вървеше идеално до момента, в който реших да си пусна филм.
От години ползвам The KMPlayer под windows и vlc-то, за което само бях чувал, ми дойде като шок. Оказа се, че доста опции са орязани. Някакси се примирих с това, но фактът, че субтитрите биват залепени за долната част на филма (а не в черните ленти, както съм свикнал от години), твърде много ме издразни. Реших да пробвам други плеъри ...и се оказа, че не четат кирилица - излиза ми т.нар. маймуница..
Отварям gedit - маймуница. Пробвам да синхронизирам субтитри с филм - пак същото. Явно липсват някакви настройки или файлове, дали можете да ме посъветвате?
Активен

Intel

• Гост
Re: Субтитри на кирилица?
« Отговор #1 -: Dec 18, 2011, 22:45 »
Не липсват настройки, а енкодинга ти е неправилен, трябва да е cp-1251. Аз с mplayer си карам вече 5,6 години.
Активен

shoshon

• Напреднали
  • Публикации: 497
    • Профил
« Отговор #2 -: Dec 18, 2011, 22:47 »
Потърси си преводач в зоопарка...

Или смени енкодинга на Windows-1251.

Ако ми кажеш 1 (1!!!!) опция на VLC която да е орязана ще ти дам медал!

A KMplayer за Линукс душо нема. А, сетих се, пробвай в зоопарка :D
« Последна редакция: Dec 18, 2011, 22:48 от shoshon »
Активен

Sirius

• Участници
    • Профил
« Отговор #3 -: Dec 18, 2011, 22:58 »
Aми например тази - за разместване на позицията на субтитрите. Не изключвам, разбира се, варианта да не знам как се прави, но поне на 1ви прочит подобна възможност липсва..
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #4 -: Dec 18, 2011, 23:08 »
Настройваш видеоизходът да е на X11 и кодировката на субтитрите да е на windows 1251/1252 и няма да имаш проблеми. За позицията на субтитрите има доста настройки. Постави отметка на "всички настройки"  за да се покажат.
http://img836.imageshack.us/img836/6599/vlcsub.png
Мен лично не ме интересува къде са, защото възприемам текста като част от картината и изобщо не забелязвам, че съществува. KMPlayer наистина съм виждал в някои дистрибуции с кде3, но съм го махал и нямам никакви впечатления от него. Старият Koffeine обаче е перфектен плеър.
« Последна редакция: Dec 18, 2011, 23:11 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

shoshon

• Напреднали
  • Публикации: 497
    • Профил
« Отговор #5 -: Dec 18, 2011, 23:16 »
Aми например тази - за разместване на позицията на субтитрите. Не изключвам, разбира се, варианта да не знам как се прави, но поне на 1ви прочит подобна възможност липсва..

На мен не ми липсва - > Tool -> Preferences -> Subtitles -> Force Subtitles Position. И това е само в положителната посока. Четох бая по форумите на VLC. Всички се кълнат, че рендиране на субтитри под филма НЯМА да направят, защото това означава да се направи цял нов канал. Ако покажеш Screenshot в Windows как субтитрите са ти под филма (+ screenshot в не-fullscreen ), ти гарантирам, че ще го оправим съвсем скоро.

Ето и интересен линк
« Последна редакция: Dec 18, 2011, 23:33 от shoshon »
Активен

evgeny81

• Напреднали
  • Публикации: 76
  • Distribution: openSUSE ;Calculate ; Arch Linux
  • Window Manager: KDE4; KDE4; KDE4
    • Профил
« Отговор #6 -: Dec 19, 2011, 00:58 »
Ако искаш субтитрите да са ти в черната лента инсталирай SmPlayer или UmPlayer във VLC тази опция е няма но работи най леко от всички плеъри със всякакви формати.
Активен

Bagatur

• Напреднали
  • Публикации: 267
  • Distribution: Debian Squeeze
  • Window Manager: KDE Development Platform: 4.4.5 , LXDE
    • Профил
« Отговор #7 -: Dec 19, 2011, 16:13 »
+1 за Smplayer
За субтитрите в черната лента се слага отметка на add blackborders on full screen а за енкодинга кирилица Windows cp1251
Активен

Учим се докато сме живи....

Sirius

• Участници
    • Профил
« Отговор #8 -: Dec 19, 2011, 21:55 »
Много благодаря на всички - smplayer се оказа точно това, от което се нуждаех :)

Мога ли да се възползвам от отворената тема и да ви попитам как точно да сменя еncoding-a? Какво ли не опитах, но gedit няма такава опция.. И тук вече съм убеден! Всички субтитри се появяват по гореописания начин .. Дали можете да предложите някакъв вариант?
Активен

radoshow

• Напреднали
  • Публикации: 1313
  • Distribution: Arch Linux
  • Window Manager: Gnome Shell
    • Профил
« Отговор #9 -: Dec 19, 2011, 22:58 »
Много благодаря на всички - smplayer се оказа точно това, от което се нуждаех :)

Мога ли да се възползвам от отворената тема и да ви попитам как точно да сменя еncoding-a? Какво ли не опитах, но gedit няма такава опция.. И тук вече съм убеден! Всички субтитри се появяват по гореописания начин .. Дали можете да предложите някакъв вариант?
@SATANIC_SOUL е показал каква е правилната кодировка на субтитлите.
Активен

sisosiso

• Напреднали
  • Публикации: 91
    • Профил
« Отговор #10 -: Dec 19, 2011, 23:14 »

Инсталираш dconf Editor и правиш същото като на снимката .

Активен

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
« Отговор #11 -: Dec 20, 2011, 01:21 »
Може и без да инсталираш dconf, просто като натиснеш open диалога има вариант за избор на енкодинг, има и бутонче да си добавиш какъвто искаш (1251 ако не е добавен) при следващото отваряне вече трябва да е наред ... или пък май само като е пуснат гедит и дадеш опен диалога се отваряха коректно ... не помня, просто имаше бъг някакъв по-този случай, но дали го оправиха не помня.
Евгени, грях имаш  ;D не зная как влц би могъл да върви по-гладко от mplayer, това и на сън не може да се случи  ;D

Edit: И за да не кажете, че се шегувам, ето снимка. Един и същи файл пуснат с двата плеъра едновременно, вижда се кой заема повече ресурси  ;D
http://img440.imageshack.us/img440/7669/20111220014416.png
« Последна редакция: Dec 20, 2011, 01:48 от tolostoi »
Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

trosho

• Напреднали
  • Публикации: 321
    • Профил
« Отговор #12 -: Dec 20, 2011, 13:22 »
Може и без да инсталираш dconf, просто като натиснеш open диалога има вариант за избор на енкодинг, има и бутонче да си добавиш какъвто искаш (1251 ако не е добавен) при следващото отваряне вече трябва да е наред ...
...
Не става така, пробвано е - цък.  За всеки отделен файл трябва да минава през указване на "Character Encoding" в "Open…" диалоговия прозорец.
Трябва на ръка да се добави WINDOWS-1251 в ключ auto-detected, и то в началото на списъка. Иначе не сработва автоматичното засичане на кодировката.
Ако не иска да инсталира dconf-editor, може да пробва с тази команда:
Код:
gsettings set org.gnome.gedit.preferences.encodings auto-detected "['UTF-8', 'WINDOWS-1251', 'CURRENT', 'ISO-8859-15', 'UTF-16']"
Активен

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
« Отговор #13 -: Dec 20, 2011, 22:28 »
Ако не иска да инсталира dconf-editor, може да пробва с тази команда:
Код:
gsettings set org.gnome.gedit.preferences.encodings auto-detected "['UTF-8', 'WINDOWS-1251', 'CURRENT', 'ISO-8859-15', 'UTF-16']"
Да, това работи  ;)
Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast