Много се радвам да видя колега икономист. Но проблема е, че аз нямам никакъв опит с тези въпроси под нашата ОС. Навсякъде, където съм работил, са били уиндоуси. Съответно имам седмици в борби по подкарването с него, но нито минута с ГНУ/Линукс.
Например за въпросната „щампичка“ на Адоби рийдър ми трябваха около два часа с Би-тръст преди месец време, за да подпиша един договор. Цялата врътка беше да покажа на рийдъра къде е библиотечката за подписване. После тръгна по магия. Но естествено нямаше капка информация от Банк сервиз.
Те си бяха измили ръцете, като бяха сглобили собственоръчно програмче за подписване на pdf. Ако трябва да сме строго коректни, с програмчето на Банк сервиз се работи несравнимо по-лесно, отколкото с нещото на Адоби. И освен това могат да се подписват много документи наведнъж.
Казвам това, защото открих, че Инфонотари имат доста подробно вики. Май са единствения доставчик на удостоверителни услуги, който дава някаква информация. Та за начина да го подкараш на линуксарската версия на АР единствено на тях можеш да разчиташ. Силно подозирам, че не е по-различно от уиндоуските извращения, защото това е затворена технология правена за пари. Никой няма да отчита специфики на ползване на ОС.
Относно Фоксит, не си прав, има го

Вграден е във всеки Chromium. Но да, определено с него не може да се подписва в нито една версия.
Как се подкарват уиндоуските версии има доста богато вики на winehq,org, но това е поредното нещо, което никога не съм правил. За всеки случай за толкова масови програми е невъзможно да няма пространни обяснения.
И не на последно място, НАП има портал за електронно подаване на документи, където можеш да подписваш, каквото и колкото желаеш. Имаше някакво ограничение в мегабайтите и бройките наведнъж, но беше поносимо.
Успех!