Честни казано, чувствам се глупаво да обяснявам на някого ползата на офис пакета.
> Наблъскан с инструменти, някак кара човек да пробва и да
> използва повечето от тях. Да направи документа красив.
> Е, това само пречи.
Ми не.
Това дето описваш, обикновено ще седне да го прави някой осмокласник, който до сега не е сядал на Word. Няма нищо лошо, след като си написал текста да го направиш подравнен, с подточки, с фигури където е необходимо. Във всяко нещо трябва да има баланс, разбира се, но хубаво оформеният текст не пречи на четенето, напротив.
> Година и половина от живота си съм прекарал в изнасяне на
> презентации. Всеки ден. Понякога и по три пъти на ден.
Казвал си го няколко пъти, по различни поводи. Не мога да кажа същото за себе си, но да речем, че и аз имам някакъв опит с презентациите -- най-малкото от 2002 година до ден днешен.
> Красивите презентации нямат нищо общо с това, колко бързо
> и ефикасно някой ще попие информацията.
Надявам се, правиш разлика между "красива" презентация и такава пълна с ненужни шарении. Аз съм привърженик на семплите, но добре представени слайдове. Като видя някой да има само текст и да е пльокнал за фон някакъв background дето е напълно несвързан с това дето приказва си казвам "аха, ясно". Същото важи за ненужните анимации и пр. Както казах, трябва да има баланс, но красивите и стилни слайдове определено оставят добро впечатление и помагат на другите да вникнат.
> Структурата на документа обаче е друго нещо.
> Както и простотата на презентацията.
точно така, с уточнението че презентацията може да е хем семпла, хем визуално приятна
> За това и не съм привърженик на подобни пакети или програми,
> защото внасят само шум.
Потребителите го внасят шума, не програмите.
> Проблема с презентациите например е този, че ако са красиви
> или претрупани с информация, разделяш вниманието на хората
> между презентацията и лектора.
Както казах, трябва да има баланс. Презентацията може да е и грозна и пак да е претрупана с информация. За това, информацията трябва да е представена по подходящ начин.
> Не го слушат, защото я разглеждат ( схеми или диаграми, различни
> картинки или четат множеството редове текст )
Това дето описваш се получава при претрупани слайдове, за което не е виновна програмата а авторът на презентацията. Като цяло, аз избягвам да имам текст по слайдовете. Най-неприятното е, пък, да видя таблица.
> някак изпитваш желание да ги използваш всички
Определено не, аз не съм роб на програмата, че да ми влияе така.
> Да не пропусна да спомена, че не са интерактивни.
Да, това е доста интересно. Интерактивна презентация. Не, че е лоша идея, и бих се радвал да видя подобна функционалност включена в PP. Но, ако представям нещо на конференция, правя така че слайдовете ми да следват това което говоря, и няма да седна да разъквам по нея пред слушателите. Интерактивността е важна ако оставиш на другите да разглеждат документа сами. А някакъв вид "Интерактивност" можеш да постигнеш и в момента с добре органицирана подредба на елементите по слайда и семпли анимации от тип Appear.
> Простите инструменти са много по-добри.
Less is more
Аз също харесвам по-простите неща, но това което описваш е ограничение, не семплост.
> Прост маркъп синтаксис съчетан с интерактивност при представяне на данни.
> И поднесено в браузъра. Всеки разполага с браузър.
Да, това което описваш е README.md и то си има приложение със сигурност. Но, презентация в браузъра или като markdown? Не мерси, предпочитам да завлека с мишката фигурите на мястото където искам, вместо да пиша код.