Linux за българи: Форуми

Нетехнически теми => Идеи и мнения => Темата е започната от: Иван Давидов в Feb 03, 2009, 23:35



Титла: ULTImate Linux EXperience
Публикувано от: Иван Давидов в Feb 03, 2009, 23:35
Всички знаем, че на един компютър могат да съжителстъват няколко операционни системи...

Всички знаем, че съществуват Live Linux дистрибуции от всякакъв вид...

Малко хора обаче знаят, че върху един и същи HDD дял могат да съжителстват няколко операционни системи...

Следствието от горните съждения - Live Linux дистрибуция, която съдържа в себе си няколко на брой Live Linux дистрибуции.

Базирана основно на Slax, компилираната от мен дистрибуция при boot от CD (или USB Flash) предлага меню, от което човек може да избере коя точно дистрибуция иска да стартира. Нещо повече - ако файловете от ISO имиджа се запишат на USB Flash и се следват елементарните инструкции за инсталация от сайта на Slax (копирай всички файлове и директории от CD-то на USB-то и стартирай "/boot/bootinst.sh" или "\boot\bootinst.bat"), тогава не само че имаме на разположение няколко на брой Live Linux дистрибуции, които можем да стартираме, но и тези дистрибуции си пазят настройките върху USB Flash-а и при следващо стартиране настройките се зареждат. Могат да се добавят/премахват цели модули, което на практика превръща Linux дистрибуциите в пълноценен заместител на standalone операционна система в преносим формат.

Който иска да погледне по-отблизо:

http://ultilex.linux-bg.org (благодаря на екипа на "Линукс за българи" за предоставения хостинг).

Не давам гаранция, че всичко работи както трябва. Например някои от дистрибуциите предлагат инсталация на HDD и тъй като няколко "съжителстват" заедно, не съм сигурен какъв ще е ефектът от инсталация на хард диск. Основната идея е "ULTILEX"да работи перфектно от USB, не на HDD.

EDIT: Забравих да напиша кои са Live Linux дистрибуциите:

Slax
Puppy Linux
Fennix
Damn Small Linux
FreeDOS (знам, че не е Linux)